Μπλογκς

Τα άρθρα της Cook

  1. cook
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

    13090030_1066064440153230_1862313348_n.jpg13115569_1066064413486566_1094653642_n.jpg

    Κοκακια υλικα για το παντεσπανι 5 αυγα 1 1/2 κουπα αλευρι 1 μπεικιν 1 κουπα ζαχαρη για την κρεμα 1 σακουλακι κρεμα ζαχαροπλαστικης γευση μιλφει γιωτης ( οσο γαλα λεει η συσκευασια) για την επαλυψη σε μπεν μαρι λιωνουμε 1 κουβερτουρα με 2 κ.σ βουτηρο εκτελεση χτυπαμε τα υλικα για το παντεσπανι και το ψηνουμε περιπου για 12'-15' στους 200 σε προ8ερμασμενο φουρνο. βγαζουμε το παντεσπανι και το αφηνουμε να κρυωσει κοβουμε με στρογκυλο κουπατ ζυγο αρι8μο κομματιων. τα μισα που 8α ειναι τα καπακια τα βουταμε στην σοκολατα. χτυπαμε την κρεμα .γεμιζουμε αυτα τα παντεσπανακια που 8α κανουν την βαση με την κρεμα μας που την εχουμε βαλει σε κορνε και μετα σκεπαζουμε με τα υπολοιπα παντεσπανακια . και επειδη δεν πεταμε ποτε τπτ οτι περισεψε το εβαλα σε ποτηρι και εκανα κοκκακια ποτηριου . καλη μας απολαυση !

     

    Δημιουργός Συνταγής

    Χρυσουλα Κυπραιου

  2. ΝΕΡΑΙΔΟΛΙΓΟΥΡΙΕΣ

    • 1
      καταχώρηση
    • 0
      σχόλια
    • 64
      εμφανίσεις

    Πρόσφατες Καταχωρήσεις

    cook
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

    12968540_256172328057266_1921598610_n.jpg

     

     

    1κ. φύλο Τριανταφύλλο,τα πλενουμαι,τα αφηνουμαι να στραγγίσουν ,και μετά ριχνουμαι τον χυμο από 2 λεμονιά,τα τριβουμαι λίγο μαζί με το χυμο να αφηνει χυμο ,μετά βάζουμε 1.5κ ζάχαρη και 2 ποτήρια νερό να βραζει μεχρι να δέσει .την ώρα που έχει δέσει ,ρίχνουμε τα τριανταφυλλα,αφήνουμε σε χαμάλη φωτιά

     

    Περίπου μισή ώρα,αναλογως μεχρι να δέσει

     

    Το δοκιμαζουμε σε ένα πιάτο,εαν στέκετε ειναι έτοιμο βάζουμε λεμόνι

     

    Δεν ανακατεύουμε με σιδερενιο κουτάλι,μόνο με ξυλινο κουτάλι

     

    Τα βαζουμε σε βάζα αποστειρωμένα την ώρα που είναι ζεστό,και γυρνάμε τα βάζα ανάποδα,να σφραγίσουν καλά να μη πάρει αέρα

     

    Τα σκεπαζουμαι με μια πετσετα μεχρι τιν αλλη μερα

  3. ΠΡΟΣΩΠΑ

    • 57
      καταχωρήσεις
    • 7
      σχόλια
    • 3382
      εμφανίσεις

    Πρόσφατες Καταχωρήσεις

    cook
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

     

    13090547_263767587297740_1827265455_n.jpg13077363_263767613964404_892855923_n.jpg

     

    Ονομαζομαι Μαριλενα κατάγομαι από ένα όμορφο χωρίο την Νεράιδα  κοντά στην Αρχαία Ολυμπία  .Κατάγομαι από την Ρουμανία και μένω χρόνια στην Νεράιδα ..έχοντας οικογένεια μου αρέσει πολύ η μαγειρική και να φτιάχνω όμορφα εργόχειρα ....φτιάχνω γλυκά κουταλιού . λικέρ  καθώς και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε εμπνευσμένη από την δίκη μας κουζίνα με συνδυασμό και ελληνική ..θα ανεβάσω μερικες φωτογραφιες από τα όμορφα πράγματα που κανω

     

    Email -pleteamarilena@outlook.com

     

     

  4. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    cook
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

    12939468_252929055048260_996265873_n.jpg12939577_252289841778848_2009605435_n.jpg

    Ονομαζομαι Μαριλενα κατάγομαι από ένα όμορφο χωρίο την Νεράιδα  κοντά στην Αρχαία Ολυμπία  .Κατάγομαι από την Ρουμανία και μένω χρόνια στην Νεράιδα ..έχοντας οικογένεια μου αρέσει πολύ η μαγειρική και να φτιάχνω όμορφα εργόχειρα ....φτιάχνω γλυκά κουταλιού . λικέρ  καθώς και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε εμπνευσμένη από την δίκη μας κουζίνα με συνδυασμό και ελληνικη ..θα ανεβάσω μερικες φωτογραφιες από τα όμορφα πράγματα που κανω

    12939668_254261954914970_1307637596_n.jpg12939715_254258624915303_338300958_n.jpg12966310_254261938248305_1467804856_n.jpg

    12939330_252929275048238_722123685_n.jpg

    12966277_252929285048237_378547322_n.jpg

    12968744_252466131761219_586783361_n.jpg12966748_252293481778484_425293116_n.jpg

    Email -pleteamarilena@outlook.com

     

    τηλ 6955385763

     

  5. cook
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

    13043356_929677683797227_6527024312588991446_n.jpg13043552_929678030463859_1518856444195207475_n.jpg13043571_929678267130502_7564480519832417976_n.jpg13043721_929678187130510_239460876804408046_n.jpg13051520_929678023797193_8034077557870178939_n.jpg13062191_929677713797224_1563747093974556004_n.jpg13082530_929678210463841_5485405135869886140_n.jpg13082689_929677947130534_3110406352905932247_n.jpg13103515_929678127130516_8088452714916492382_n.jpgρόψωμο by Mairh
    υλικά
    1 κιλό αλεύρι σκληρό Νο1
    500 γραμ νερό
    2 φακελάκια μαγιά
    70 γραμ βούτυρο ή ελαιόλαδο
    80 γραμ ζάχαρη
    2 κγ αλάτι
    1 κσ γιαούρτι
    1 κσ γλυκάνισο σε σπόρους
    1κγ μαχλέπι σε σκόνη
    εκτέλεση
    Βράζουμε στην μισή ποσότητα νερού τον γλυκάνισο για 4-5 λεπτά.
    Τον σουρώνουμε και τον βάζουμε το νερό σε μια λεκανίτσα προσθέτοντας και το υπόλοιπο για να πέσει η θερμοκρασία του.
    Ρίχνουμε την ζάχαρη την μαγιά το μαχλέπι και το μισό αλεύρι και κάνουμε ένα χυλό.
    Αφήνουμε για 5 λεπτά μετά βάζουμε το γιαούρτι το αλάτι το υπόλοιπο αλεύρι και κάνουμε μια σφιχτή ζύμη.
    Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και αν θέλετε 1/2 κγ από τους σπόρους του βρασμένου γλυκάνισου και ζυμώνουμε για λίγο ακόμα.
    Σκεπάζουμε με μεμβράνη την λεκανίτσα και την βάζουμε στους 50 βαθμούς μέχρι να φουσκώσει το ζυμαράκι μας περίπου 45 λεπτά.
    Τέλος πατάμε να φύγει ο αέρας από το ζυμάρι μας πλάθουμε δυο ψωμάκια τα βρέχουμε με λίγο ζαχαρόνερο<< 1 κσ ζάχαρη 3 κσ νερό>> και ρίχνουμε το σουσάμι.
    Αν θέλετε ανοίγετε με τον πλάστη χοντρά φύλλα και κόβετε με ένα ποτήρι στρογγυλά πιτάκια που τα τοποθετείται το ένα επάνω στο άλλο σαν βεντάλια κάνοντας στο κέντρο ένα σταυρό και βάζοντας ένα βαμμένο αυγό.
    Περιμένετε να φουσκώσουν ξανά τα ψωμάκια σας.
    Τα ψήνετε στους 180 περίπου 45 λεπτά πάνω κάτω.

    13103503_929677753797220_8852034457333778427_n.jpg

     

    Δημιουργός
    Γιαγιά Μαίρη

  6. cook
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

    13084326_1730545890494737_159364641_n.jpg

    Καλημέρα -ωραία συνταγούλα σήμερα για νηστίσιμα μηλοπιτάκια....πήρατε χαρτί και μολύβι; Για τη ζύμη 1 κούπα ελαιόλαδο 1 κούπα λευκό κρασί 3 1/2 κούπες αλεύρι φαρίνα Για τη γέμιση 2 κούπες χονδροτριμμένο μήλο 1 κούπα σταφίδες 1 κούπα καρυδόψιχα χονδροκομμένη Λίγη κανέλα Ζάχαρη άχνη Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά της ζύμης και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας καλά. Πρέπει να γίνει μια ζύμη μαλακή χωρίς όμως να κολλάει στα χέρια.Αφήνουμε στην άκρη για λίγο. Ανακατεύουμε ολα τα υλικά της γέμισης (αν θέλουμε προσθέτουμε και 2 κουταλιές σουσάμι ). Παίρνουμε κομματάκια ζύμης τα ανοίγουμε ελαφρώς και προσθέτουμε ένα κουταλάκι γέμισης. Κλείνουμε καλά και τοποθετούμε σε ταψάκι.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 40 με 45 λεπτά περίπου.Αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.Καλή επιτυχία

    Σημείωση η συνταγή είναι από το ίντερνετ  δεν θυμάμαι που την έχω βρει πάντως έχει και την δικιά μου πινελιά  ....η εκτέλεση είναι δική μου !!

     

  7. Effie's Colours

    • 2
      καταχωρήσεις
    • 0
      σχόλια
    • 84
      εμφανίσεις

    Πρόσφατες Καταχωρήσεις

  8. cook
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

    13073012_1669163660003170_662246997_o.jpg13091827_1669163650003171_1967660783_o.jpg13113101_1669163636669839_1331765553_o.jpg13073160_1669163680003168_416461111_o.jpg13084216_1669163666669836_1533468189_n.jpg13105871_1669163686669834_372775302_o.jpg13106766_1669163690003167_1180891341_o.jpg13113295_1669163700003166_1269896177_o.jpg13062758_1669163703336499_338847621_o.jpg

    ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΕ ΜΕΡΕΝΤΑ. Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟς ΤΟΥ ΤΑΨΙΟΥ. Κανουν πολλες μαργαριτες. ΥΛΙΚΑ 2 κιλα αλευρι η οσο παρει.εξαρτατε από το μεγεθος του ποτηριου με τα υγρα. 250 γρ.μαγια. 1 κουπα ζεστο νερο 3 ½ κ ζαχαρη 1κγ αλατι. ½ κγ μαστιχα. ½ κγ μαχλεπη κοπανισμενο. Ξυσμα από 2 πορτοκαλια. ½ πν γαλα. ½ πν χυμο πορτοκαλι. 2 κς σπορελαιο 5 αυγα 250 γρ βουτθυρο 2 βανιλιες ½ κγ κανελα Μερεντα οσο θελουμε. Σουσαμι. Παπαρουνοσπορο. Αυγο για από πανω. ΕΚΤΕΛΕΣΗ. Σε μια μικρη λεκανι δυαλιουμε την μαγια με το νερο.ριχνουμε αλευρι να πετυχουμε χυλο.το σκεπαζουμε και το αφηνουμε 30 λεπτα σε ζεστο μερος να ερθει.σε μια λεκανη βαζουμε,ζαχαρη,αλατι,μαστιχα,ξυσμα,χυμο,γαλα,λαδι,αυγα,βανιλιες,κανελα και το προζυμι.τα ανακατευουμε και μετα ριχνουμε σιγα σιγα το αλευρι.θα γινει μια ζυμη λιγο σφικτη.εχουμε λιωσει το βουτυρο και το ζυμωνουμε.η ζυμη θα τραβηξει το βουτυρο σιγα σιγα.τα σκεπαζουμε και τα αφηνουμε 2 ωρες να ερθει. Περνουμε κοματια ζυμη και τα κανουμε στρογγυλα αλλα ιδια.τα ανοιγουμε και τους βαζουμε μερεντα.τα κλεινουμε και τα βαζουμε στο ταψι να γινει μαργαριτα.τα αφηνουμε να ερθουν.τα περναμε από αυγο,σουσαμι και παπαρουνοσπορο.τα ψηνουμε στους 180 βαθμους για 40 με 50 λεπτα . Καλη επιτυχια και καλο πασχα.

    Δημιουργος Συνταγης
    Τασία Μιχαηλιδου

  9. cook
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

    13043286_1553712854922977_5921786381535771830_n.jpg13103335_1553712801589649_2491252843755087114_n.jpg13092020_1553712648256331_7613169448022744096_n.jpg

    Χορτοπιτα νηστισιμη!
    Υλικα
    1 ματσακι λαπαθα αγρια και ημερα
    1 ματσακι σεσκουλα
    1 ματσακι μαιντανο
    3 κρεμμυδακια φρεσκα
    3 σκορδα φρεσκα 
    1 ματσακι ανιθο
    2 πρασσα
    Μισο κιλο λευκο τυρι σογιας
    Αλατι πιπερι ελαιολαδο
    Για τα φυλλα
    1 κιλο αλευρι γοχ 
    1 φλυτζανακι ελαιολαδο λιγο ξυδο 
    Χλιαρο νερο οσο παρει
    Εκτελεση
    Απο το αλευρι κραταμε 300 g για το ανοιγμα των φυλλων
    Ριχνουμε το υπολοιπο σε μπωλ και τα υπολοιπα υλικα και ζυμωνουμε να γινει μια μαλακη ζυμη
    Πρεπει να βγουν 6 φυλλα
    Εχουμε πλυνει τα χορτα και τα μυρωδικα και τα τριψαμε σε λεκανη ριχνουμε το τυρι 1 κρασοποτηρο ελαιολαδο αλατι πιπερι ανακατευουμε 
    Στρωνουμε δυο φυλλα σε λαδωμενο ταψι τα εχουμε λαδωσει και βαζουμε μερικη γεμιση
    Στρωνουμε και αλλο φυλλο και αλλη γεμιση και αλλο φυλλο γεμιση και τελος τα αλλα δυο λαδωμενα γυριζουμε γυρω γυρω λαδωνουμε ραντιζουμε με λιγο νερακι και ψηνουμε στους 200 β για μια ωρα.

    ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

    ΡΕΑ

  10. 12994581_1724017107840750_7977752519590672313_n.jpg13007354_1724002694508858_8553691092441133592_n.jpg13007367_1724015357840925_8861331423431709630_n.jpg13043720_1724015314507596_6078576364428157296_n.jpg13061983_1724017031174091_7242667739074708031_n.jpg13062307_1724015351174259_321607354988940369_n.jpg

    ΥΛΙΚΑ για 2 μερίδες
    500 γρμ στήθος κοτόπουλο
    1 κούπα κριθαράκι
    1 συσκευασία ντοματοχυμό
    2 πιπεριές πράσινες
    1 μεγάλο καρότο
    1 μεγάλο κρεμμύδι
    σκόρδο σε σκόνη
    αλάτι
    πιπέρι
    ρίγανη
    δάφνη
    φρέσκο κρεμμύδι
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Κόβουμε το κοτόπουλο, το κρεμμύδι,τις πιπεριές και το καρότο σε μέτρια κομμάτια και τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο.Στη συνέχεια ρίχνουμε αλάτι,πιπέρι,ρίγανη,σκόρδο και το ντοματοχυμό.Αφήνουμε να βράσουν μαζί για μερικά λεπτά.

    Μεταφέρουμε το φαγητό μας σε γάστρα και ρίχνουμε το κριθαράκι.Προσθέτουμε μισή κούπα νερό και τα φύλλα δάφνης.Ψήνουμε με το καπάκι κλειστό,στον αέρα,στη μέγιστη θερμοκρασία του φούρνου μας.

    Ελέγχουμε αν χρειάζεται περισσότερο νερό ανά διαστήματα και σβήνουμε το φούρνο όταν ετοιμαστεί το φαγητό.

    Αφήνουμε το φαγητό λίγο ακόμα μέσα στο σβησμένο φούρνο με την πόρτα κλειστή,και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι.

     

    Δημιουργός Συνταγής
    Έφη Μπαξεβάνη

  11. cook
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

    13043797_543870499108352_2158810825826432738_n.jpg13043483_543870449108357_3871722741784657086_n.jpg13087445_543870459108356_2793652188135057364_n.jpg13015388_543870485775020_8737794427057039813_n.jpg

    Μια καταληκτική συνταγή για να φτιάξετε σαλάτα μιμόζα πολύχρωμη, ένα εντυπωσιακό πιάτο, ιδανικό για εορταστικά και επίσημα τραπέζια. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά πολύ γευστικό και η εμφανιση της αψογη. Μια σαλάτα που σίγουρα θα γίνει από τις πιο αγαπημένες σας για τους μπουφέδες και τα οικογενειακά τραπέζια. Εάν το κυριος πιατο σας είναι κρεας βαλτε αλλαντικα , εάν είναι ψαρια βαλτε τονο αντι αλλαντικον κ κρεμμυδι τριμμενο. Βασικα αυτοσχεδιαστε με τα υλικα που σας αρεσουν.

    2 μεγάλες πατάτες
    6 αβγά
    200 γρ γκούντα σε κομμάτι
    200 γρ ζαμπον ή ότι αλλαντικο μας αρεσει
    2 καροτα 
    100 γρ γιαούρτι στραγγιστό
    150 γρ σπιτικη μαγιονέζα
    Φτιαχνουμε την μαγιονεζα.
    Βράζουμε ολόκληρες τις πατάτες , μαζί με τη φλούδα Για να μπορεσουμε να ξεφλουδισουμε ποιο ευκολα τις πατατες τις χαραζουμε κυκλικα στην μεση πριν τις βαλουμε να βρασουν κ ετσι όταν κρυωσουν η φλουδα φευγει απλα τραβοντας την. Τριβουμε στον τριφτη από την χοντρη πλευρα. Αλατιζουμε ελαφρος.
    Βράζουμε τα αβγά για 10 λεπτά. Τα καθαρίζουμε και ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Πολτοποιούμε τους κρόκους και ψιλοκόβουμε τα ασπράδια
    Ψιλοκόβουμε το ζαμπον και τρίβουμε το τυρί.
    Τριβουμε τα καροτα στον τριφτη.
    Ανακατευουμε το στραγγιστο γιαουρτι μαζι με την μαγιονεζα και λιγο αλατι.
    Αφήνουμε όλα τα υλικά στο ψυγείο για μισή ώρα
    Σε γυάλινο στρόγγυλο πυρέξ (η σε μια φορμα από αυτές που βαζουμε τον χαλβα η την πανακοτα αλλα θα ξεκινησουμε αναποδα με τις στρωσεις ετσι ώστε όταν αναποδογυρησουμε κ ξεφορμαρουμε ο κροκος να είναι στην κορυφη) στρωνουμε τα υλικα σε στρωσεις κ ενδιαμεσα βαζουμε την σως που φτιαξαμε με το γιαουρτι και την μαγιονεζα.
    Ξεκιναμε με τις πατατες, ριχνουμε από πανω την σως . μετα τα αλλαντικα ,σως, το ασπρο από το αυγο , σως , το τριμμενο τυρι , σως , τα καροτα, σως κ τελειωνουμε με τον κροκο.
    Αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ
    Καλη επιτυχια!
    ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
    Σπιτικη μαγιονεζα

    Η μαγιονεζα μας αρεσει πολυ κ ετσι βρηκα μια τελεια συνταγη να την φτιαχνω η ιδια εφοσον εχουμε δικα μας φρεσκα αυγα. Και ετσι μπορω να δωσω κ στα παιδια κ να ειμαι σιγουρη για την ποιοτητα της.
    Χρειαζεται μιξερ που να εχει τρυπα στο καπακι για να ριχνουμε το λαδι σιγα σιγα με μικρη ροη στην αρχη και χωρις να σταματαμε το χτυπημα των υλικων γιατι αλλιως η μαγιονεζα μας δεν θα πιξει.

    Υλικα

    2 ολοκληρα αυγα
    1 κ.γ. ζαχαρη
    Αλατι κατα βουληση
    Λιγο χυμο λεμονι
    Λιγη μουσταρδα
    1/2 λιτρο λαδι σπορελαιο ( ή μισο -μισο με ελαιολαδο )

    Ριχνουμε στο καδο του μιξερ τα δυο αυγα ολοκληρα κ την ζαχαρη. 
    Βαζουμε σε λειτουργεια το μιξερ κ ριχνουμε με μικρη ροη το λαδι. 
    Το μιξερ δεν το σταματαμε κ ριχνουμε το χυμο λεμονιου (αναλογα με το ποσο ξινη μας αρεσει). Καλυτερα να ριξουμε λιγο στην αρχη κ να δοκιμάσουμε οταν σταματησουμε το μιξερ. Προσθετουμε το αλατι κ την μουσταρδα.
    Οταν εχουμε ριξει την μιση ποσοτητα του λαδιου κ η μαγιονεζα μας εχει αρχισει κ πιζει σταματαμε το μιξερ κ δοκιμαζουμε. Προσθετουμε αλατι ή λεμονι εαν χρειάζεται.
    Ριχνουμε κ το υπολοιπο λαδι σιγα-σιγα, μπορει κ να μην το παρει ολο, μεχρι να εχει την υφη που θελουμε.
    Βγαινει περιπου μισο κιλο. Εαν θελουμε μικροτερη ποσοτητα χρησιμοποιουμε τα μισα υλικα.

    Διατηρειται το πολυ μια εβδομαδα στο ψυγειο.

  12. cook
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

    7694_859991957460398_4775395243794653158_n.jpg

    Yλικα: 300 γρ.αλευρι 100 ml γαλα 130 ml σπορελαιο 200 γρ ζαχαρη 4 αυγα 2 βανιλιες-ι μπεικιν 1 πρεζα αλατι ξυσμα ενος λεμονιου

    Για την κρεμα: 500 ml γαλα 120 γρ.ζαχαρη 60 γρ.αλευρι 4 βανιλιες 1 αυγο ξυσμα ενος λεμονιου εγω δεν βαζω αυγο και προσθετω μονο 2 βανιλιες

    Εκτέλεση: Ετοιμαζουμε πρωτα την κρεμα σε κατσαρολακι ζεσταινουμε το γαλα με το ξυσμα σε μπωλ ανακατευουμε το αλευρι,με το αυγο (αν το θελετε),τις βανιλιες και τη ζαχαρη,με λιγο γαλα απο την κατσαρολα,για να γινουν μια κρεμα αδειαζουμε το μειγμα στην κατσαρολα και ανακατευουμε σε μετρια φωτια μεχρι να πηξει αποσυρουμε απο την φωτια εγω ριχνω ολα τα υλικα μαζι και ανακατευω συνεχεια μεχρι να πηξει,δεν μου σβωλιαζει καθολου αδειαζουμε την κρεμα σε γυαλινο μπωλ,σκεπαζουμε με μεμβρανη να μη πιασει πετσα και αφηνουμε να κρυωσει σ'ενα μπωλ ανακατευουμε το αλευρι,το μπεικιν,τις βανιλιες και το αλατι για το κεικ χτυπαμε στο μιξερ τη ζαχαρη με τ'αυγα προσθετουμε το σπορελαιο,το ξυσμα λεμονιου και εναλλαξ το αλευρι με το γαλα,χτυπωντας ελαφρα σε ταψι28εκ.ριχνουμε το μειγμα μας τωρα παιρνουμε την κρεμα μας και με ενα κουταλι την μοιραζουμε κουταλια-κουταλια,σε ολη την επιφανεια ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους για 30 λεπτα περιπου βγαζουμε το κεικ απο τον φουρνο,αφηνουμε να κρυωσει καλα και πασπαλιζουμε με ζαχαρη αχνη αν θελουμε εγω ριχνω και λιγη κανελιτσα,γιατι μου αρεσει πολυ ειναι υπεροχο,μοσχοβολαει λεμονι !!!!!!!!!!! Η συνταγη ειναι της olga's cuisine

     

  13. cook
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

    DSCN7448.JPG

    Υλικά.

    3 μεγάλες μελιτζάνες,κομμένες σε ροδέλες

    ελαιόλαδο

    1 κ.σ. ρίγανη

    4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες

    ½ ματσάκι φρέσκος βασιλικός

    125 ml κόκκινο κρασί

    800 γρ. Ντοματάκια,αποφλοιωμένα,σε κονσέρβα

    50 γρ. Βούτυρο+έξτρα για το άλειμμα

    50 γρ. Αλεύρι για όλες τισ χρήσεις

    800 ml ημιαποβουτυρωμένο γάλα,ελαφρώς ζεσταμένο

    75 γρ. Παρμεζάνα,τριμμένη

    300 γρ. Λαζάνια

    125 γρ. Μοτσαρέλα, χοντροκομμένη

     

    Εκτέλεση.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Στρώνουμε σε ταψί το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αραδιάζουμε πάνω τις μελιτζάνες. Τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο,

    αλατοπιπερώνουμε,σκορπίζουμε τη ρίγανη και βάζουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε ένα κατσαρολάκι,σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό . Κατόπιν προσθέτουμε το κρασί,αφήνουμε να πάρει μια βράση και προσθέτουμε τα ντοματάκια. Αφήνουμε τη σάλτσα να έρθει σε βρασμό,χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να πήξει ελαφρώς. Έπειτα προσθέτουμε τα φύλλα του βασιλικού και με το ραβδομπλέντερ ή με ένα κουτάλι λιώνουμε τα ντοματάκια. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σε μια μικρη κατσαρόλα ,λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα δύο υλικά. Σταδιακά προσθέτουμε το γάλα,ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα. Κατόπιν μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά,ανακατεύοντας ανα διαστήματα,μέχρι να πάρετε μια παχύρρευστη και κρεμώδη μπεσαμέλ. Τέλος προσθέτουμε τη παρμεζάνα (κρατάμε λίγο στη άκρη για αργότερα). Αν δεν χρησιμοποιήσουμε αμέσως τη μπεσαμέλ ,τη σκεπάζουμε με λαδόκολλα και την αφήνουμε στην άκρη. Όταν όλα είναι έτοιμα,λαδώνουμε ένα τετράγωνο ταψί 25χ25 εκ.,τοποθετούμε το 1/3 από τις ψημένες μελιτζάνες στο ταψί,προσθέτουμε το 1/3 της σάλτσας,καλύπτουμε με ένα στρώμα ζυμαρικών,περιχύνουμε με το 1/3 της μπεσαμέλ και καλύπτουμε με ένα στρώμα ζυμαρικών ακόμη. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία δυό φορές ακόμη,παραλείποντας τη δεύτερη στρώση ζυμαρικών. Αφού περιχύσουμε και την τελευταία στρώση μπεσαμέλ,σκορπίζουμε από πάνω την υπόλοιπη παρμεζάνα και τα κομμάτια μοτσαρέλας. Βάζουμε το ταψί για 40-45 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια του φαγητού και να ψηθούν τα ζυμαρικά. Αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε με σαλάτα της επιλογής μας

    ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μ.

  14. cook
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

    12963449_1559942764311042_2332047213.jpg13012606_1559942790977706_8487595512074345067_n.jpg13043711_1559942914311027_2817044368023454519_n.jpg13055411_1559942857644366_6068286820568312988_n.jpg

    Η συνταγη ειναι της φιλης μου Mihaela L. Nechita και δεν την αλλαζω με τιποτα, 
    1 ποτηρι χλιαρο νερο
    1 ποτηρι της ρακης γαλα (σφηνακι)
    1 ποτηρι της ρακης λαδι (σφηνακι)
    1 κσ ζαχαρη
    1 κγ αλατι
    1 βανιλια ( εγω βαζω 2 επειδη λατρευω την βανιλια)
    1 αυγο ( εγω βαζω 2 επειδη γινονται αφρος)
    1 φακελακι μαγια..
    αλευρι οσο παρει....600 με 700 γρ...για ολες τις χρησεις
    Το ποτηρακι της ρακης μπορει να μετρηθει ως 20 γρ
    Ανακατεβουμε ολα τα υλικα μαζι εκτος απο το αλευρι σε ενα μεγαλο μπολ και το αφηνουμε για 2-3 λεπτα, προσθετουμε το αλευρι και ζυμωνουμε μεχρι να εχουμε μια ζυμη σαν του ψωμιου (οχι πιο σκληρη αλλα ουτε πιο μαλακη, να μην κολλαει στα χερια)
    Για να μην περιμενω πολυ ωρα, αναβω το φουρνο μου στους 50 βαθμους και αφηνω τη ζυμη μου σκεπασμενη με μια μεμβρανη για 15-20 λεπτα.
    Ζυμωνω τη ζυμη μου να ξεφουσκωσει και κανω κουλουρακια ( επιλεγουμε εμεις ποσο μικρα η ποσο μεγαλα τα θελουμε)
    Σε ενα ταψι βαζουμε μια λαδοκολλα και πανω στη λαδοκολλα πασπαλιζω λιγο αλευρι, ετσι δεν προκειτε να μου κολισουν ποτε
    Τα βαζω παλι στο φουρνω στους 50 και παλι και τα αφηνω για αλλα 10-15 λεπτα Εγω εκανα τα μισα σκετα κουλουρια και τα αλλα μισα τα γεμισα με μερεντα (εκανα τη ζυμη μου μια μπαλιτσα και στη μεση εβαλα μερεντα....εκλεισα τη μπαλιτσα μου καλα και στο ταψι πανω σε λαδοκολλα εκανα την ιδια διαδικασια.ΤΗΓΑΝΙΖΟΥΜΕ σε μετρια φωτια μεχρι να παρουν χρυσαφη χρωμα και τα πασπαλιζουμε αμεσως στη ζαχαρη για να κολλησει.
    100% ΕΠΙΤΥΧΙΑ και ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ !!!!Ψηνουμε και στο φουρνο αν θελουμε μεχρι να ροδισουν..!!

     

    ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

    ΓΩΓΩ ΣΑΜΙΟΥ

  15. cook
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

    13089947_1674102226175340_327228420_n.jpg

    Τι χρειαζόμαστε:

    1/2 κιλό μανιτάρια πλευρώτους 1/4 κούπα λάδι 1 κούπα φρεσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια 1/4 κούπας ψιλοκομμένο άνηθο 1/4 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό 1/3 κούπας ρύζι Καρολίνα αλατι, πιπέρι 1 ασπράδι αύγού 1/4 κούπας χυμό λεμονιού

    Πώς το κάνουμε: 1. Πλένουμε τα μανιτάρια και τα σκουπίζουμε με απορροφητικο χαρτί κουζίνας. 2. Τα κόβουμε με ψαλίδι σε κομματάκια και σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα μανιτάρια, ώσπου να μαραθούν. 3. Ρίξτε τα κρεμμυδάκια και συνεχίστε το σοτάρισμα για 3 λεπτά ακομη. 4. Προσθέστε τον άνηθο, το μαιντανό, το νερό, αλατι και πιπέρι. Όταν η σουπα φτασει στο σημείο βρασμού, ρίξτε το ρύζι. 5. Σκεπάστε και σιγοβράστε για 20 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν τα μανιτάρια και το ρύζι. 6. Σε ένα μπόλ χτυπήστε ελαφρά το ασπράδι, ρίξτε το χυμό λεμονιού και συνεχίζοντας το χτύπημα ρίξτε μερικές κουταλιές απο το ζουμί της σούπας. Αδειάστε το αυγολέμονο μέσα στη σούπα ανακατεύοντας ζωηρά και κατεβάστε την απο την φωτιά.

    ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

    Ματίνα Στούμπου

  16. cook
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

    13045526_1036460836389105_852773682_n.jpg13045663_1036460796389109_1393239654_n.jpg13045538_1036460826389106_787209051_n.jpg13045475_1036460856389103_2139335583_n.jpg13046231_1036460976389091_1033078712_n.jpg13014965_1036460979722424_205974114_n.jpg13022320_1036460993055756_299125873_n.jpg

    Γλυκα ψωμακια milk bread

    Συστατηκα .... 550 γρ αλευρι για ολες τις χρήσεις 90 γρ ζαχαρη 50 γρ γαλα σκονη (Regilait εχει σε ολα τα σουπερμαρκετ) 20 γρ ξερή μαγια( εγώ εβαλα 14 γρ) 7 γρ αλατι 1 αυγο 50 γρ βουτυρο λιωμενο 300 μλ φρεσκο γαλα Οδηγίες Στο μιξερ χτυπάμε για 15'ολα μαζι (all in one) Μετα αφηνουμε να φουσκωσει για 1 ωρα Ανοίγουμε φύλλο κ βαζουμε μέρεντα μεσα και κανουμε μπαλάκια η οτι σχημα θελει ο καθένας Στον φουρνο 180 βαθμους για 20'. Μολισ βγουν απο το φουρνο, αλειφω με βουτυρο για να γυαλισει.(εγώ εβαλα μαρμελάδα ροδάκινο )

    Δημιουργος Συνταγης

    Μαρθα Νεφιντιδη

     

  17. 13023663_1608189832835189_681233571_n.jpg13059339_1608191362835036_545350994_n.jpg13089951_1608189816168524_1639861658_n.jpg

    Κολοκυθοανθοι γεμιστοι με ρύζι: 18 κολοκυθοανθους 18 κουταλιές ρύζι 2 ντομάτες Μισή κούπα ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι 2 φρέσκα κρεμμυδάκια 3 μανιτάρια άσπρα Ανιθο,βασιλικό η μαϊντανό Αλάτι,πιπέρι Κόβουμε το στημονα μεσα απο τους κολοκυθοανθους τους πλένουμε και τους αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν. Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε τη μισή ποσότητα λαδιού ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια ψιλοκομμένα τις ντομάτες τριμμένες το ρύζι αλάτι πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για λιγο ανακατεύοντας να μην μας κολλήσει το ρύζι. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τον ανιθο τον βασιλικό η μαϊντανό ψιλοκομμένα. Γεμίζουμε τους ανθούς μέχρι τη μέση τους κλείνουμε απο πάνω τους τοποθετούμε σε κατσαρόλα κυκλικά και κοντα τον εναν στον άλλον ρίχνουμε απο πάνω λιγο ακομα αλάτι και πιπέρι το υπόλοιπο ελαιόλαδο δυο ποτήρια νερο βάζουμε ενα πιάτο για να μην μας χαλάσουν κατα το βρασμό σκεπάζουμε και ψήνουμε για 15-20 λεπτα. Αφου ψηθούν στιβουμε ενα λεμόνι η αυγοκοβουμε φτιάχνοντας αυγολέμονο με ενα αυγο και το χυμό απο ενα λεμόνι.

     

    Δημιουργός
    Έυα Τριανταφυλλίδου

  18. 13045516_1757315874503060_458655652_n.jpg13090012_1757315827836398_1706855156_n.jpg

    ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ.... Υλικά: 8 αυγά 1 κουτι γάλα Νουνού εβαπορέ μεγάλο 5 βανιλίτσες 2 κ.γ αμμωνία 2 μπέϊκιν πάουντερ μισό κιλό ζάχαρη και μία κούπα 2 κιλά αλεύρι γ.ο.χ περίπου 250 γρ βιτάμ (στο αλουμινόχαρτο) ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψουν...ρίχνουμε τις βανίλιες,το μπέϊκιν και το βιτάμ (σε θερμοκρασία δωματίου)σε ενα αλλο μπολάκι ριχνουμε το γάλα (έτσι όπως είναι δεν το διαλύουμε με νερό)και την αμμωνία ανακατεύοντας μεχρι να αφρίσει...ρίχνουμε και το μίγμα της αμμωνίας μέσα στο αλλο μας μίγμα και τα ανακατεύουμε λίγο...στη συνέχεια ρίχνουμε τμηματικά το αλεύρι μας(κοσκινισμένο) και το ζυμωνουμε με τον γάντζο αν έχετε...η τα χερια μας!!!αφού εχουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη τα πλάθουμε σε κουλουράκια ότι σχέδιο θέλουμε..(εγώ τα περνάω από την μηχανη για κουλουράκια...εχω την σιδερένια...μηχανή πολλών χρόνων)τα κάνει πάρα πολύ αφράτα...σήμερα βρίσκουμε ποιο εύκολα πλαστικές μηχανές..που νομίζω το ίδιο πράγμα θα κάνουν και αυτές!!!!!! Αφου στρώσουμε αντικολλιτικό χαρτι στα ταψάκια μας τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220 βαθμούς ανάλογα το φούρνο για περίπου 20 λεπτάκια...αν θέλουμε πριν τα βάλουμε στο φούρνο τα αλοίφουμε με κροκό αυγού διαλυμένο με ελάχιστο νεράκι(εγω αυτα στη φωτο δεν τα εχω αλοίψει...) Τα κουλουράκια αυτά γίνονται αφράτα και μαλακά...τραγανά απ'έξω μαλακά μέσα!!!!!!!! Καλή επιτυχία!!!!!

    13020611_1757315811169733_772606529_n.jpg

    13084081_1757315857836395_2117916278_n.jpg

    Δημιουργός Συνταγής 

    Σπυριδούλα Προφύρη

  19. Ζωγραφιες μαγειρικης

    • 48
      καταχωρήσεις
    • 2
      σχόλια
    • 1409
      εμφανίσεις

    Πρόσφατες Καταχωρήσεις

    cook
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

    13054687_10208339496756369_1612667188_o.jpg13059583_10208339498956424_1250755611_n.jpg13059727_10208339496876372_1164055438_n.jpg13072971_10208339498396410_1336822603_o.jpg13081772_10208339496676367_1605611736_n.jpg

     

    Γλυκακι δροσερο???με σαβαγιαρ ελαφρα βουτυγμενα(οχι πολυ μη μας λιωσουν)σε μαρμελαδα φραουλας ανακατεμενη με λιγο χυμο φραουλας..μετα σαντιγυ φυτικη η κρεμα γαλακτος φτιαγμενη σαντιγυ..καλυπτουμε καλα μη μεινει καμμια τρυπουλα πανω...βαζουμε παγωνει μετα τοποθετουμε κομματια φραουλας φρεσκιας η απο γλυκο γλυκο φραουλας η μια στρωση μαρμελαδα φραουλας..και μετα απο πανω ζελε φραουλα μισοπαγωμενο(σιγα σιγα για να μην φυγει κατω..γιαυτο ειπα προσεκτικα απλωμενη η σαντυγη)εγω το ζελε το ξεχασα και παγωσε λιγο παραπανω χιχιιχιχ...και δεν μου απλωθηκε οπως επρεπε Για τη φορμα αυτη..χρειαστηκα μια κρεμα γαλακτος με λιγη αχνη..ενα φακελακι ζελε φραουλα..10τεμαχια σαβαγιαρ..και μεσα εβαλα μια στρωση(2κουτ.σουπας σπιτικη μαρμελαδα φραουλα)και στο δυαλυμα που εβρεξα τα μπισκοτα(μια κουταλια της σουπας μαρμελαδα με μισο φλυτσανι χυμο φραουλας)αν δεν τρωνε παιδακια..μπορειτε να δυαλυσετε με λιγο ποτο 

    Δημιουργός Συνταγής

    Ευαγγελια Κωστοπουλου Φρουσιου

  20. natasoulini
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

    ΥΛΙΚΑ:

    2 ΜΠΑΝΑΝΟΜΗΛΑ ΤΡΙΜΜΕΝΑ ΣΤΟ ΤΡΙΦΤΗ

    ΛΙΓΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΟΝΤΡΟΚΟΜΜΕΝΑ

    ΚΑΝΝΕΛΑ

    ΞΥΣΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

    ΒΑΝΙΛΙΑ

    6 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΖΑΧΑΡΗ

    80ΓΡ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

    80ΓΡ CRANBERRIES

    12OΓΡ ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ ΛΙΩΜΜΕΝΗ(Μπορείτε να αλείψετε και με ηλιέλαιο)

    2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΦΡΥΓΑΝΙΑ

    4 ΦΥΛΛΑ ΚΡΟΥΣΤΑΣ

    ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ ΓΙΑ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ

     

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ!:

    1.Σε ενα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το φύλλο και το βούτυρο.

    2.Κόβουμε κάθε φύλλο σε τρία μέρη από την μεγαλύτερη πλευρά.

    3.Αλοίφουμε τα φύλλα ,κάθε κομμάτι με βούτυρο και βάζουμε λίγη γέμιση.

    4.Δίνουμε τριγωνικό σχήμα ή σε στυλ φλογέρα!

    5.Ψήνουμε στους 170 βαθμούς αέρα για 30 ώρα!

    6.Όταν κρυώσουν πασπαλίζουμε με άχνη.

    Είναι ένα εύκολο και γρήγορο κέρασμα για την μεγαλοβδομάδα!!!!

     

    13061956_1039819539432425_7929441915435310000_n.jpg

    13029678_1087935537932126_883512013739013690_o (1).jpg

  21. 12957254_1546622795630528_1080776839_n.jpg12966500_1546622815630526_513379852_n.jpg

    Πάστα Φλώρα νοστιμη αφρατη κ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ !(από τις συνταγές της παρέας!)

    Τι χρειαζόμαστε: 1 κούπα καλαμποκέλαιο 1/3 κούπας χυμό πορτοκάλι 3 κουταλιές κονιάκ 1/3 κούπας ζάχαρη ξύσμα πορτοκαλιού ή βανίλια 3 1/2 κούπες αλεύρι φαρινάπ 1/2 κιλό μαρμελάδα φράουλα ή ροδάκινο

    Πώς το κάνουμε: Βάζουμε στο μίξερ το λάδι, το χυμό, το κονιάκ, τη ζάχαρη και το ξύσμα και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Δεν το κτύπάμε πολύ για να μείνει η ζύμη τριφτή. Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και τα ανοίγουμε σε φύλλο το οποίο τοποθετούμε σε ταρτιέρα 30 εκ. Βάζουμε στο φύλλο τη μαρμελάδα κι απο πάνω το στολίζουμε με λωρίδες που κόψαμε απο την υπόλοιπη ζύμη που την ανοίξαμε σε λεπτο φύλλο. Ψήνουμε την πάστα φλώρα σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου.

  22. Συνταγή για λουκάνικα με πορτοκάλι

     

    • 5 κιλά χοιρινή ωμοπλάτη, περασμένη από τη χονδρή κοπή

    • 1 κιλό χοιρινό λίπος, περασμένη από τη χονδρή κοπή

    • 80 γρ. αλάτι θαλασσινό

    • 1 κοφτό κουταλάκι μαύρο πιπέρι

    • φλούδες από 3 μεγάλα και ακέρωτα πορτοκάλια (μαζί με ένα λεπτό στρώμα από το λευκό μέρος), πολύ καλά ψιλοκομμένο

    • 1 κουταλιά ξερή ρίγανη, τριμμένη

    • 1 κουταλιά ξερό θυμάρι, τριμμένο

    • 1 κουταλιά φρέσκο δεντρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένο

    • 2 κλωνάρια σέλερι, πολύ ψιλοκομμένο

    • χυμός από 1½ πορτοκάλι

    • 1 κιλό άντερα

    Περίβλημα

    • Το περίβλημα του λουκάνικου αποτελείται από έντερο, παραδοσιακά χοιρινό, αλλά καθώς είναι σπάνιο αγοράζω τα παστωμένα μοσχαρίσια που βρίσκω σε όλα τα χασάπικα.

    • Τα μουσκεύω για 1 - 2 ώρες σε δροσερό ή χλιαρό νερό, μαζί με λιγάκι ξίδι ή χυμό λεμονιού για να μαλακώσουν, να ξαλμυρίσουν και να ξεμυρίσουν. Αν βρω χοιρινό (από έμπιστο χασάπη), δεν θα είναι παστό και θα χρειαστεί καλό ξέπλυμα με νερό, όπως η αντεριά για το κοκορέτσι.

    • Το μήκος που θα χρειαστεί για τα λουκάνικα κυμαίνεται από την ποσότητα του μείγματος που θα βάλω και από το πόσο λεπτά ή χονδρά θα τα φτιάξω. Ο χασάπης συνήθως δίνει σωστές συμβουλές για την ποσότητα που χρειάζεται.

     

    Τα μυστικά της επιτυχίας

    1. Ψιλοκόβω και ανακατεύω πολύ καλά όλα τα υλικά: Επειδή η παρασκευή λουκάνικων είναι εύκολη μεν, μπελαλίδικη δε, ετοιμάζω μια μεγάλη ποσότητα για όλη τη χρονιά. Αρα, υπολογίζω αρκετό μείγμα. Ψιλοκόβω υπομονετικά όλα τα υλικά και τα ανακατεύω πολύ-πολύ καλά.

     

    2. Αφήνω το μείγμα να «ξεκουραστεί» και να μαριναριστεί για 8 - 14 ώρες: Τα αρώματά του θα αναμειχθούν καλά και η γεύση θα γίνει καλύτερη. Σκεπάζω το μείγμα με διάφανη μεμβράνη και το φυλάω σε ένα μέρος δροσερό, σκοτεινό και προστατευμένο (προσοχή στα κατοικίδια!), αλλά όχι στο ψυγείο γιατί αδρανοποιεί στις ευωδιές των υλικών.

     

    3. Την επόμενη ημέρα ζυμώνω ξανά τα υλικά με τα χέρια μου για 2 - 3 λεπτά. Πώς θα δω αν το μείγμα είναι όπως θέλω; Παίρνω μια μικρή ποσότητα και πλάθω ένα κεφτεδάκι. Το τηγανίζω σε λίγο λάδι, μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και, μόλις κρυώσει, το δοκιμάζω: αν χρειαστεί, προσθέτω κάποιο υλικό όπως αλάτι ή ρίγανη.

     

    4. Πλένω τα έντερα: Τα παστά έντερα από το χασάπη θέλουν μονάχα μούλιασμα. Αν πάρω φρέσκα χοιρινά, τα ετοιμάζω ως εξής: Παίρνω την άκρη ενός εντέρου και την προσαρμόζω με προσοχή στη βρύση του νεροχύτη, εκεί που τρέχει το νερό. Αφήνω να τρέξει μια ποσότητα νερού, κλείνω τη βρύση και πιέζω την ποσότητα του νερού ώστε να διατρέξει κατά μήκος ολόκληρο το έντερο. Ετσι, θα παρασύρει μαζί του τυχόν ακαθαρσίες και θα το ξεπλύνει. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία 4 - 5 φορές σε κάθε έντερο, μέχρι το νερό να βγει τελείως καθαρό και διάφανο.

     

    5. Προσαρμόζω το καθαρισμένο έντερο στο ρύγχος της μηχανής για λουκάνικα, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης της συσκευής. Στο ειδικό άνοιγμα της μηχανής βάζω μπόλικο μείγμα λουκάνικου, φροντίζοντας να μην αφήσω κενά. Ένα ιδανικό μήκος είναι τα 50 - 60 εκ. Εκεί, δένω το λουκάνικο γερά με σπάγκο, αφήνοντας να κρέμονται μερικά εκατοστά σπάγκου για να μπορώ να κρεμάσω το λουκάνικο. Επαναλαμβάνω με τα υπόλοιπα έντερα και γέμιση.

     

    6. Κρεμάω τα λουκάνικα σε μέρος δροσερό, με καλό αερισμό και μακριά από υγρασία (μια αποθήκη καθαρή, χωρίς βρωμιές και ασφαλή, ώστε να μην έχει ποντίκια ή έντομα). Για ασφάλεια από τα έντομα, τυλίγω χαλαρά κάθε λουκάνικο σε λίγο τουλπάνι ή γάζα. Εκεί τα αφήνω για 10 - 15 μέρες, μέχρι να στεγνώσουν και να δω ότι αρχίσουν να λεπταίνουν, να ζαρώνουν και να συρρικνώνονται. Εναλλακτικά, τα διατηρώ στην κατάψυξη, τυλιγμένο ένα-ένα σε διάφανη μεμβράνη ή σε νάιλον σακουλάκι.

     

    Δημιουργός Συνταγής
    Βασίλης Σωκιανός

  23. cook
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

    IY0304_Brazilian-Codfish-B.jpg

     

    Υλικά

    1 ½ φλιτζάνι τριμμένο κρεμμύδι
    1 ½ φλιτζάνι αλεύρι (μείον δύο κουταλιές)
    1/4 κουταλάκι σόδα (στη μύτη)
    2 μεγάλα αυγά
    1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί
    ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο
    1 κουταλιά χυμό λεμόνι
    Αλάτι, πιπέρι
    ARISTON ,όσο χρειαστεί  για το τηγάνισμα

     

    Εκτέλεση :
    Τα βάζουμε όλα σε ένα μπώλ και ανακατεύουμε καλά. Ζεσταίνουμε το ARISTON στο τηγάνι, ρίχνουμε κουταλιές από το μίγμα που ετοιμάσαμε στο μπώλ στο τηγάνι μας και τις ροδίζουμε και από τις δύο πλευρές. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί.

     

    ΠΗΓΗ 

    aristonkitchen.gr

     

  24. cook
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

     Σκέφτηκα την αγαπημένη μας συνταγή πως να την κάνω πιο ελαφριά.

    Αυγόφετες η Φελία όπως τα λέμε όχι όμως τηγανιτά.

    Δοκίμασα να τις κάνω στον φούρνο και τελικά;;

    Όχι απλά μου άρεσαν έγιναν τέλειες και ελαφριές.

    Έκανα φυσικά 3-4 παραλλαγές για όλα τα γούστα.

    Πάμε να δούμε την συνταγή!!

    Αν και πιο πολύ μιλάνε οι εικόνες τα υλικά είναι ελάχιστα.  

    ΦΕΛΙΑΑΑΑ111111111.jpg

     

    Θα χρειαστώ:

    6 φέτες ψωμί-4 αυγά-3/4 φλ.τσαγιού γάλα

    1 κ.γ μπέικιν πάουντερ-πρέζα ζάχαρη

    1/4 κ.γ αλάτι-πρέζα πιπέρι

     

    Επιλογές να τις φάμε:

    Γιαούρτι-Φέτα-κίτρινα τυριά η μερέντα

     

    ΦΕΛΙΑΑΑΑΑ222222222222.jpg

     

    Πως τις φτιάχνω:

       Βάζω σε ένα μπολ τα αυγά με το γάλα και τα υπόλοιπα υλικά.

    Τα χτυπάω με ένα σύρμα να γίνει αφράτο το μείγμα.

    Κόβω και το ψωμί σε φέτες μέτριες όχι πολύ χοντρές.

     

    ΑΤΤΟΤΩΡΑ (1).jpg

     

    Ο ένας τρόπος που τις έκανα είναι τις έβαλα στο πυρέξ.

    Ρίχνω από πάνω το μείγμα με τα αυγά και τριμμένα κίτρινα τυριά.

     

     

    ελπιδακι.jpg

     

     Λίγο βούτυρο από πάνω και τις έψησα στους 230 βαθμούς.

    σε προθερμασμένο φούρνο αέρα για 10-12 λεπτά.

    Πάντα ανάλογα τον φούρνο και πως τις θέλουμε.

    Έγιναν  μαλακές σαν σουφλέ!!

     

    ΕΛΑΤΩΡΑ (1).jpg

     

    Ο άλλος τρόπος τις αφήνω 1 λεπτό στο μείγμα με τα αυγά.

     Και τις βάζω σε λαδόκολλα πάνω στη σχάρα.

    Ελάχιστο βούτυρο από πάνω και τις ψήνω στους 230 βαθμούς αέρα

        Περίπου 10 λεπτά ανάλογα πόσο ξεροψημένες μας αρέσουν.

     

    σχεδον.jpg

     

    Διαλέγετε τον τρόπο και την γεύση που σας αρέσει!!

     

    ΕΠΙΤΕΛΟΥς.jpg

     

    Είμαι σίγουρη όπως και να τις φάτε θα ενθουσιαστείτε!!

     

    τεραστιααααααααα.jpg

     

    " Καλή Όρεξη "

     

     

    ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ  ΣΥΝΤΑΓΗΣ

    Ελπίδα Χαραλαμπίδου