• καταχωρήσεις
    83
  • σχόλια
    0
  • εμφανίσεις
    4.364

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG

Οι συνταγές της Χρουσουλας Κυπραιου 

Καταχωρήσεις σε αυτό το blog

cook

Milkshakes

18718588_1464811053611898_1303453423_n.thumb.jpg.ae9d2ead7371226fb8e95a6ed3f03cb4.jpg

Milkshakes Υλικα Για το μιλσεικ φράουλα (για 1 ποτήρι ) 1 κ.π τσαγιου γαλα λαιτ 3 κ.γ. αχνη (μπορειτε να προσθεσετε η ν αφαιρέσετε ζαχαρη ανάλογα ποσο γλυκο το θέλετε ) 8 μεσαιου μεγεθους φραουλες+ 1 για το στολισμα (Παγακια για το σερβιρισμα) Για το μιλσεικ μπανανακακαο 1 κ.π τσαγιου γαλα λαιτ 1 ώριμη μπανανα 1 κ.γ κακαο 2 κ.γ. αχνη(για την ζαχαρη ισχύει το ιδιο οπως κ στο αλλο μιλσεικ ) (Πάγο για το σερβιρισμα) Εκτελεση Στο μουλτι βαζουμε ολα τα υλικα εκτος του πάγου και τα χτυπάμε στην δυνατη ταχύτητα για 1 λεπτό . Σερβίρουμε σε ψηλό ποτηρι με μπολικο πάγο. Καλη απολαυση !

cook

18361728_1445768585516145_1237810133_n.thumb.jpg.4a5aca401e28efa7f0fa86cbe051a945.jpg

Θραψαλα με σπανάκι Υλικα 1 κιλο σπανάκι 3/4 του κιλού θραψαλα καθαρισμένα και κομμενα σε κομμάτια 1 κ.σ παπρικα 2 κ.σ ελαιόλαδο 3 φρεσκα κρεμυδακια 1/4 ματσάκι μάραθο Αλατι και πιπέρι μαυρο Εννοειται κ λιγο νερο για το βράσιμο . Εκτελεση Καθαρίζουμε κ πλένουμε καλα το σπανάκι και τα θραψαλα κόβουμε κ τα δυο υλικα σε κομματια. Σε μια κατσαρολα ριχνουμε το λαδι και τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τα τσιγαριζουμε ελαφρα στην συνεχεια προσθετουμε τα θραψαλα και συνεχιζουμε το τσιγαρισμα για λιγα λεπτα . Στην συνεχεια προσθετουμε τ σπανάκι κ κλείνουμε τ καπάκι της κατσαρόλας για 5 λεπτα περιπου μεχρι να μαραθεί το σπανάκι τελος ριχνουμε τ ψιλοκομμενο μάραθο την παπρικα το αλατι το μαυρο πιπερι κ το νερο κ βράζουμε σε μεσαία φωτια για περιπου 35 λεπτα ! Καλη απολαυση ! Τιπ. αν θέλετε οταν το σερβιρετε στηψτε κ λιγο λεμονακι στο πιατο σας του παει πολυ !

cook

Κεικ μπανάνα κακαο

18142784_1429398763819794_320181084_n.jpg.909da16ff4488bd7ada9b27c99ef4b74.jpg

Κεικ μπανάνα κακαο Υλικα 1 φαριν απ 1 κπ ηλιέλαιο 4 αυγα 1βανιλια 1 κπ ζαχαρη καστανη 1 ώριμη μπανάνα λιωμενη με το πιρουνι 2 κ.σ κακαο ιον 1/2 κπ νερο Εκτελεση Χτυπάμε τα αυγα με την ζαχαρη μεχρι ν αφρατεψουν λιγο στην συνεχεια προσθετουμε το λαδι τ βανίλια τ κακαο το νερο την μπανάνα κ ανακατευουμε . Τελος ριχνουμε τ αλευρι λιγο λιγο ανακατευοντας. Ριχνουμε το μειγμα μας σε βουτηρομενη φόρμα κ ψηνουμε στους 180 για περιπου 50 λεπτα ! Καλη επιτυχια κ καλη απολαυση !

Δημιουργός Συνταγής

Χρυσουλα Κυπραιου

cook

17200154_1373475436078794_1295425221_o.thumb.jpg.4bbf4adc4565038fefaa025c2c2ffee3.jpg

Κεικ βανιλια με κομματια κουβερτουρας Υλικα 2 κπ αλευρι γοχ 5 αυγα 200 γρ κουβερτουρα 1 φακελακι μπεικιν 1 1/2 κπ ζαχαρη 250 γρ βουτηρο 2 βανιλινες 200 γρ κουβερτουρα Εκτελεση Λιωνουμε το βουτηρο. Χτυπάμε τ αυγα με την ζαχαρη ν αφρατεψουν προσθετουμε τ βανιλινες τ μπεικιν κ τ βουτηρο κ συνεχιζουμε το χτύπημα. Στην συνεχεια ριχνουμε τ αλευρι αν ειναι πολυ σφηχτο τ μειγμα προσθετουμε 1 ποτηρακι τ καφε νερο κ ανακτεβουμε παλι. Τελος σπάμε τ κουβερτουρα σε μεγάλα κομματια κ τ τα προσθετουμε κ αυτα στο μειγμα μας ! Ψήνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 για περιπου 50 λεπτα . Καλη απολαυση !

Δημιουργός Συνταγής

Χρυσουλα Κυπραιου

cook

Ταραμοσαλατα λευκη

16976732_1359636890795982_1000195886_n.jpg.de4699b59d7190192530c68c08a9fdc9.jpg

Ταραμοσαλατα λευκη Υλικα 170 γρ ταραμά λευκο 5-6 μεσαίες πατατες βρασμένες 1 κπ λαδι 1/8 κπ νερο 2 λεμόνια 1 κρεμμυδι Εκτελεση Βράζουμε τις πατατες κ τις πολτοποιουμε με το πιρουνι η το γουδί, προσθετουμε τον ταραμά κ το κρεμμυδι κ το λεμονι , ριχνουμε σταδιακά το λαδι κ χτυπάμε με το μίξερ , αν τ μειγμα ειναι πηχτό προσθετουμε νερο. Η ποσοτητα του λεμονιού μπορει να λιγοστέψει αν δε σας αρεσει το πολυ ξινό κ ν αυξήσετε το νερο. Διατηρείται στο ψυγειο ! Καλη απολαυση !

Δημιουργός Συνταγής

Χρυσουλα Κυπραιου

cook

Λαγανες χωρις ζυμωμα

16864550_682989495236516_3204186244949532455_n.thumb.jpg.f985d205d24a6bf9296a0eeeef6af474.jpg

Λαγανες χωρις ζυμωμα
Υλικα
1 κιλο αλευρι γολχ
3 κ.σ. ζαχαρη
2 κ.γ. αλατι
1 ξερη μαγια
1 φλ. Καφε λαδι η ταχινι
700μλ. Νερο
Σουσαμι για στολισμα
Εκτελεση
Ανακατευουμε ολα τα υλικα σε ενα ταπερ το σκεπαζουμε κ τ αφηνουμε στο ψηγειο 12+ ωρες.
Μετα απο αυτες τις ωρες αλευρωνουμε τον παγκο ριχνουμε το ζυμαρι και το ζυμωνουμε για 2 λεπτα. Χωριζουμε την ζυμη σε 2 μπαλες και τις ανοιγουμε σε σχημα λαγανας.
Σκεπαζουμε κ αφηνουμε σε ζεστο μερος να φουσκωσουν ( δεν φουσκωνουν πολυ)
αφου φουσκωσουν λαδωνουμε τα χερια μας κ κανουμε δαχτυλιες .
Ψεκαζουμε με ζαχαρονερο και πασπαλιζουμε σουσαμι.
Ψηνουμε στους 180 μεχρι να παρει ενα χρυσοκοκκινο χρωμα ( 15 στον δικο μ φουρνο χριαστηκαν ).
Αφου ψηθουν τα βγαζουμε απο το φουρνο κ τα σκεπαζουμε με μια πετσετα.

cook

Μυρμηγκωτο

16706964_1343987229027615_940458434_n.jpg.89c814681d46940d48287b238dcd5c39.jpg

Μυρμηγκωτο Για το κεικ Υλικα 1 1/2 κπ αλευρι 1 φακελακι μπεικιν 1 βανιλια 1 κπ ζαχαρη 6 αυγα 125 γρ βιταμ 1 φακελακι τρουφα Για το σιροπι 2 κπ ζαχαρη 2 κπ νερο 1 βανιλια Για την κρεμα 10 κ.σ. ζαχαρη αχνη 5 κ.σ. κακαο 2 κ.σ κρεμα αραβοσίτου γιωτης 1 κπ γαλα Για εξτρα στόλισμα φλούδες σοκολάτας Εκτελεση Σε ενα μπολ χτυπάμε τ αυγα με την ζαχαρη λιγο στην συνεχεια προσθετουμε τ βανίλια το μπεικιν με το αλευρι κ το βουτηρο κ χτυπάμε μεχρι να ομογενοποιηθει τ μείγμα τελος ριχνουμε την τρουφα κ ανακατεβουμε λιγο! Το ψηνουμε στους 180 για 30-35 λεπτα ! Εχουμε βρασει ηδη το σιρόπι μας (για 5 λεπτα) οταν ψηθεί το γλυκο κ σε καυτό γλυκο ριχνουμε το χλιαρό σιρόπι ! Αφηνουμε να κρυώσει καμοια ωρα κ μετα κανουμε την κρέμα ! Στο γαλα διαλύουμε το γιωτης κ σε ενα κατσαρολακι το βράζουμε μαζι με τ κακαο κ την ζαχαρη μεχρι να πήξει η κρεμουλα ! Την απλώνουμε πανω απο το γλυκο μας ! Αν θελουμε στολίζουμε μ εξτρα φλουδες σοκολάτας ! Καλη απολαυση !

 

Δημιουργός Συνταγής

Χρυσουλα Κυπραιου

cook

Εγω ο αυτοκράτορας

16244263_1326932797399725_278522803_n.jpg

Εγω ο αυτοκράτορας 2 Υλικα 7-8 φύλλα μαρούλι ψιλοκομμενο 1/2 κουπα καλαμπόκι βρασμένο 1/2 κουπα κρουτον σκόρδου 6-7 ψημενες κοτομπουκιες κομμένες σε ψιλά κομματακια 1/4 της κούπας τριμμένη παρμεζάνα 1 φέτα μπεικον Για το ντρεσινγκ 2 αντζουγιες 1 1/2 κ.σ μουσταρδα απαλή 1/2 κουπα τσαγιού περιπου λαδι 1/2 κ.γ σκόνη σκορδο Εκτελεση Πλένουμε κ ψιλοκόβουμε το μαρούλι μεσα σε μια σαλατιερα . Εχουμε ψήσει τις κοτομπουκιες μας ηδη στον φουρνο κ εχουμε τιγανισει το μπεικον σε ενα τιγανι μεχρι να γινει τραγανό. Τα κόβουμε σε μικρα κομματια. Αφου κρυώσουν τα ριχνουμε πανω απο το μαρούλι. Στην συνεχεια ριχνουμε το βρασμενο καλαμποκι κ τα κρουτον. Σε ενα μπλεντερακι ετοιμάζουμε το ντρεσινγκ βαζουμε τ αντζουγιες την μουσταρδα κ το λαδι κ χτυπάμε για 1 λεπτό περιπου στην συνεχεια ριχνουμε την σκόνη σκόρδου κ ανακατεβουμε με το κουτάλι. Ριχνουμε το ντρεσινγκ πανω απο την σαλατα μας ανακατεβουμε ελαφρα . τελος απο πανω βαζουμε την παρμεζάνα. Καλη μας απολαυση !

Δημιουργός Συνταγής

Χρυσουλα Κυπραιου

cook

16111363_1313188052107533_1000227321_n.jpg

Σαλατα "εμπνευση της στιγμής " Υλικα 4-5 φυλλα μαρούλι ψιλοκομμένα 1/4 ματσακι ροκα ψιλοκομμένη 1/2 κούπας κρουτον αλατι παπρικα 1/4 κπ καλαμπόκι βρασμένο 3-4 φέτες γκουντα κομμένο σε μικρα μικρα κομματακια Για το ντρεσινγκ 2 κ.σ. μαγιονεζα λαιτ 2 κ.γ. κέτσαπ Εκτελεση Πλένουμε κ ψιλοκόβουμε τα ζαρζαβατικά τα τοποθετουμε στην σαλατιερα κ απο πανω βαζουμε τ καλαμπόκι το κασέρι τα κρουτον και τελος το ντρεσινγκ * . Καλη απολαυση !

*(ανακατεβουμε την μαγιονεζα με το κέτσαπ κ ειναι ετοιμο )

cook

Τζιντζεροσπιτακια

15666025_1285344871558518_1452448183_n.jpg

Τζιντζεροσπιτακια 2

Υλικα 710γρ. Αλευρι 200γρ. Βουτηρο 2 αυγα 250γρ.ζαχαρη 200γρ. Μελι 15γρ. Κακαο 2κ.σ. κονιακ 1κ.γ. μπεικιν Ξυσμα πορτοκαλιου 2κ.γ. κανελα 2κ.γ. τζιντζερ 1/2 κ.γ πιπερι μαυρο 1/2κ.γ. γαρυφαλλο 1/2 κ.γ. μοσχοκαρυδο Διαφορες καραμελες πουρακια ζελεδακια για το στολισμα. Κ λιγη αχνη για το χιονι στην σκεπη. Εκτελεση Ζεσταίνουμε το βουτηρο με την ζαχαρη κ το μελι μεχρι να λιωσει προσθετουμε το κακαο κ αφηνουμε να κρυώσει λιγο το μειγμα. Προσθετουμε τ αυγα το ξυσμα κ το κονιακ κ ανακατευουμε . Σε ενα αλλο κατσαρολακι ανακατευουμε ολα τα στερεά υλικα. Ενώνουμε τα δυο μείγματα. Ζυμώνουμε λιγο μεχρι να εχουμε μια μαλακια ζυμη που να μην κολλάει στα χερια. Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε 4 μερη το τυλίγουμε με μεμβρανη κ το βαζουμε στο ψυγειο για 1 ωρα. Ανοίγουμε φύλλα παχους 4-5χιλ. Κόβουμε τα σχέδια με την βοήθεια του πατρον.κολλαμε τα κομματια με την βοηθεια του royal icing(συνταγη θα βρείτε στα προηγούμενα σπιτάκια μου ) Στολίζουμε με τις καραμέλες μας οπως θελουμε ! Καλη επιτυχια !

 

Δημιουργός Συνταγής

Χρυσουλα Κυπραιου

cook

Πατσας

14971363_1231603893599283_619485629_n.jpg

Πατσας Υλικα 1 κιλο κοιλιά μοσχαρισια 1 ποδι μοσχαρίσιο 2 κ.σ. ξυδι Αλατι 1 κ.σ. λεμονι Νερο για το βράσιμο

Εκτελεση (Εγω οταν αγοραζω τα κρέατα τα βαζω σε λεκανι με νερο που εχει στημένο μισο λεμονι -αυτο το λεμονι ειναι εξτρα απο τις συνταγης- μεσα τουλαχιστον 3 ωρεςγια να καθαρίσει κ ν ασπρίσει .μετα τα πλενω καλα καλα) Βαζω σε μια κατσαρολα τα κρεατα κ τα σκεπαζω με νερο τ αφηνω να βρασουν σε μετρια φωτια και ξαφριζω οταν χριαστει. Μετα απο 1 ωρα βρασηματος ριχνω το ξυδι το λεμονι κ προσθέτω νερο αν εχει κατέβει πολυ χαμηλά τα κρεατα πρεπει να σκεπαζονται. Μετα απο 1 ωρα ακομα βρασηματος αλατιζω. Τσιμπαω το κρεας με ενα πιρούνι να δω αν εχει μαλακωσει ωστε να μπορει να κοπει, αν ναι βγαζω κομματι κομματι απο την κατσαρολα ψιλοκοβω κ ριχνω τα κομματάκια ξανα μεσα . Συνεχιζω το βράσιμο μεχρι το κρεας να μαλακώσει τελειως ! Το σερβίρετε και το τρώτε με οτι σας αρεσει σκορδο ξυδι λεμονι μπουκοβο παπρικα γκυκια. Καλη απολαυση !

Δημιουργός Συνταγής

Χρυσουλα Κυπραιου

cook

14794000_1213155525444120_251044609_n.jpg

ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΖΥΜΗ ΚΟΥΡΟΥ

ΥΛΙΚΑ 1 κεσεδακι γιαουρτι 1 κεσεδακι σπορελαιο 1κγ αλατι 1 φ ξερη μαγια 500γρ αλευρι περιπου λιγο πελτε λουκανικα γεμιστα με κασερι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Με ενα συρμα χτυπαμε το γιαουρτι με το λαδι .ριχνουμε 1 κουταλακι αλατι και την μαγια και συνεχιζουμε το χτυπημα.προσ8ετουμε το αλευρι σιγα σιγα και ζυμωνουμε μεχρι να γινει η ζυμη μαλακη και αφρατη.περνουμε λιγη στο χερι μας την παταμε για να απλωσει αλειφουμε με λιγο πελτε και τυλιγουμε ενα λουκανικακι . ψηνουμε στον αερα για 15-20 λεπτα περιπου! Καλη μας απολαυση !

Δημιουργός Συνταγής

Χρυσουλα Κυπραιου

cook

Τουρσί

15493912_1274352435991095_77332477_n.jpg

Τουρσί ( τα υλικα ειναι για το μεγαλο δοχείο ) Υλικα 1 μετριο λαχανο 1 μετριο κουνουπιδι 1 μεγαλο ρεπανι 4 καρότα 1 πιπερια φλωρινης 6 πιπεριες κέρατο 3 λεμόνια ( τα δυο καθαρισμένα απο φλούδα κ κομμενα σε ροδέλες κ απο το αλλο μονο το χυμο) 1/2 σακουλάκι αλατι Νερο 2 σκελίδες σκορδο 3 κλωνάρια σέλινο μαζι με τα φύλλα τους Εκτελεση Πλένουμε τα υλικα μας τα κόβουμε σε κομματια κ τα τοποθετουμε στο δοχείο προσθετουμε το αλατι το χυμο λεμονι και το νερο. Κλείνουμε καλα . Κουναμετο δοχείο μας μια φορα καθε μερα. Σε περιπου 3-4 βδ ειναι ετοιμο ! Καλη απολαυση !!

Δημιουργός Συνταγής

Χρυσουλα Κυπραιου

cook

Κεικ πορτοκαλι διαίτης

14483877_1189447627814910_1771194369_n.jpg

Κεικ πορτοκαλι διαίτης

1 φαριν απ ολικης άλεσης 1 1/2 -2 κπ χυμο πορτοκαλι 2/3 κουπας φρουκτοζη 2/3 κουπας λαδι η μαργαρίνη λαιτ 2 αμπουλες άρωμα πορτοκαλι η 2 βανιλιες πορτοκαλι οτι Βρείτε 2 αυγα 1 μπεικιν 1/2 κ.γ σοδα

αν θελετε και μια κουταλια της σουπας γεματη αχνη για στολισμα Εκτελεση Σε ενα μπολ σπαμε τ αυγα προσθετουμε την μια κουπα χυμο πορτοκαλι τ αρωματικές αμπουλες την φρουκτοζη και το μπεικιν και ανακατευουμε . Στην συνεχεια προσθετουμε το αλευρι μας το λαδι κ συνεχιζουμε το ανακάτεμα. Τελος σε μιση κουπα χυμο πορτοκαλι ριχνουμε την σοδα την ανακατευουμε μεχρι ν αφρησει κ μετα την προσθετουμε στο μειγμα του κεικ συνεχίζοντας το ανακατεμα . Αν το μειγμα του κεικ μας ειναι σφιχτό προσθετουμε κ τον υπολοιπο χυμο που εχει μεινει.τοποθετουμε το μειγμα σε βουτηρομενη φορμα. Ψηνουμε στους 180 σε προθερμασμενο φουρνο για περιπου 45-50 λεπτα. Καλη απολαυση.

Δημιουργός Συνταγής

Χρυσουλα Κυπραιου

cook

Πτι φουρ

14429328_1179124775513862_1158378410_n.jpg

Πτι φουρ Υλικα 250 γρ βουτηρο 200 γρ αχνη 420 γρ αλευρι 1 πρεζα αλατι 1 φακελακι μπεικιν 3 αυγα (30 γρ κακαο σε περιπτωση που θελουμε σοκολατενια αντικαθιστούμε αυτη την ποσοτητα τ αλευριου με το κακαο ) Για την γεμιση κ το στολισμα Μαρμελαδα επιλογης μας Μερεντα Ινδοκαρυδο 1 σοκολατα γάλακτος Εκτελεση Λιωνουμε το βουτηρο κ τ αφηνουμε ν ερθει σε θερμοκρασία δωματιου. Σε μια λεκανιτσα ανακατεβουμε τ αλευρι με το αλατι τ ζαχαρη τα αυγα κ τελος το βουτηρο. Με ενα κορνε κανουμε ροζετες σε ενα ταψί που τ εχουμε καληψει λαδοκολα κ τις ψηνουμε στους 180 για περιπου 15 λεπτα. Αφηνουμε τα πτι φουρ να κρυωσουν καλα καλα κ μετα στα μισα τοποθετουμε μαρμελάδα η μερεντα καπακονουμε με τα υπολοιπα . Αν θελουμε βουτάμε τα πτι φουρ μας στην λιωμένη σοκολατα γαλακτος κ το ινδοκαρυδο ! Καλη μας απολαυση !

cook

Χαλβας σιμιγδαλενιος

14287719_1171659779593695_2032822001_n.jpg

Χαλβας σιμιγδαλενιος Υλικα 2 κπ. Σιμιγδαλι χοντρο 3/4 κπ. Σπορελαιο 1 κπ. Ζαχαρη 4 κπ. Νερο 1κ.σ. κανέλα 1κ.γ γαρύφαλλο 1/2 κπ ινδοκαρυδο Κ λιγο ακομα ινδοκαρυδο για το στολισμα Εκτελεση Σε μια κατσαρολα βαζουμε το λαδι να ζεσταθεί .μολις ζεσταθει προσθετουμε το σιμιγδαλι. Το ανακατεύουμε καλα μεχρι να παρει ενα ωραιο χρωμα .ποιο μπροστα σε ενα λεκανακι εχουμε βαλει ολα τα υπολοιπα υλικα εκτος του ινδοκαρυδου κ τ ανακατεβουμε καλα μεχρι να λιωσει η ζαχαρη .μολις το σιμιγδαλι παρει χρωμα ριχνουμε το μειγμα που εχουμε στο λεκανακι κ ανακατεβουμε συνεχεια να μην μας κολλησει στην κατσαρολα. Ο χαλβας μας ειναι ετοιμος οταν την ωρα που τον ανακατευουμε ξεκολλάει απο τα τοιχώματα.τοτε ριχνουμε το ινδοκαρυδο ανακατεβουμε αλλη μια φορα και σερβίρουμε το χαλβα μας. Απο πανω στολίζουμε με εξτρα ινδοκαρυδο. Καλη απολαυση !

Δημιουργός Συνταγής

Χρυσουλα Κυπραιου

 

cook

Φανουροπιτα με τα 9 υλικα

14138458_1.jpg

Φανουροπιτα με τα 9 υλικα ! Υλικα 1 φαριν απ 1 κπ νερο 1 κουπα σπορελαιο 1 κουπα χυμο πορτοκάλι 1/2 κ.γ. κανελα 1/4κ.γ. γαρίφαλο Σταφίδες κατα βουλιση Καρύδια κατα βουλιση (Κρατάμε λιγα καρύδια κ λιγες σταφίδες για το στολισμα) 1 κπ ζαχαρη Εκτέλεση Πολυ απλη ανακατεβουμε ολα τα υλικά μαζι αδειάζουμε το μειγμα σε ενα λαδομενο ταψακι στολιζουμε το γλυκο μας και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 περιπου 45 λεπτα ! Καλη επιτυχια και του χρονου να ειμαστε ολοι γεροι !!!

Δημιουργός Συνταγής

Χρυσουλα Κυπραιου

cook

Κεικ λεμονι-λαιμ

14088873_1155544724538534_1143936169_n.jpg

Κεικ λεμονι-λαιμ Υλικα 200γρ αλευρι που φουσκώνει μονο του 1 φακελακι μπεικιν 2οογρ. Βιταμ 250 γρ. Γαλα 350 γρ. Αχνη 4 αβγά 3κ.σ. παπαρουνοσπορο 100γρ. Αμύγδαλο προαιρετικά 2 λεμονια 2 λαιμ Για το γλασο 100γρ. Ζαχαρη αχνη 2κ.σ. χυμο λαιμ 2κ.γ. παπαρουνοσπορο Εκτελεση Βράζουμε τα λεμονια κ τα λαιμ για 50 λεπτα κ μετα τα πολτοποιουμε. Λιωνουμε το βουτηρο πριν ξεκινησουμε το κεικ μας για να μην ζεματαει οταν το βαλουμε μεσα στην ζυμη. Ανακατευουμε ολα τα υπολοιπα υλικα μας για το κεικ κ στο τελος προσθετουμε το λιωμενο βουτηρο κ τον πολτο . Ψηνουμε στους 170β. Για περιπου 55 λεπτα. Οταν βγαλουμε το κεικ απο τον φουρνο περιμενουμε 10 λεπτα να κρυωσει κ μετα το ξεφορμαρουμε. Οταν κρυωσει εντελώς ριχνουμε το γλασο( στην αχνη ριχνουμε το χυμό κ τον παπαρουνοσπορο κ ανακατευουμε να ομοιογενοποιηθουν ισως χριαστει να βαλουμε λιγο ακομα χυμο αμα μας βγει πηχτό το μειγμα ) απο πανω κ στολιζουμε με φετες λεμονιου η λαιμ. Καλη απολαυση !

Δημιουργός Συνταγής

Χρυσουλα Κυπραιου

cook

Καυτερές πιπεριες τουρσi

13823427_1126664510759889_2128172580_n.jpg

Καυτερές πιπεριες τουρσι Υλικα 30 πιπεριες 2 κ.σ. αλατι 1/3 μπουκαλι λεμονι Νερο Εκτελεση Πλένουμε τις πιπεριες τις τοποθετουμε στο μπουκαλι ριχνουμε το λεμονι τ αλατι κ το σκορδο γεμιζουμε με νερο αφηνοντας λιγο κενό πανω για να μπορουμε ν το ανακοινουμε 1 φορα καθε μερα για 1 μηνα περιπου . Καλη απολαυση !

Δημιουργός Συνταγής

Χρυσουλα Κυπραιου

cook

13639922_1115243921901948_559692502_o.jpg

Αγριογουρουνο κοκκινιστο στην γαστρα Υλικα 2 κιλα αγριογουρουνο 5 μέτριες πατατες 1 πιπερια καυτερή 2 φύλλα δαφνη 1 κλαδάκι δενδρολίβανο 1κ.σ πελτε 2 κ.σ λαδι Αλατι Μπαχαρι 1/2 κρεμμυδι 1 σκελίδα σκορδο 1 κ.σ σκορδο σκονη Εκτελεση Σε μια κατσαρολα βαζουμε το κρεας να βρασει για ενα τεταρτο περιπου. Πεταμε το πρωτο νερο.βαζουμε νεο νερο τον πελτε το κρεμμυδι την δαφνη το λαδι το σκορδο το δενδρολίβανο το μπαχαρι την καυτερή πιπερια κ αφηνουμε να παρει μια βράση για περιπου μιση ωρα . Αδειάζουμε το κρεας μαζι με το ζουμί σε μια γαστρα προσθετουμε τις πατατες που τις εχουμε κόψει κιδονατες αλατιζουμε καλα κ ριχνουμε κ το σκορδο σκονη . Ψηνουμε στους 180 για μια ωρα με κλειστή γαστρα και αλλη μιση ωρα με ανοιχτή. Καλη απολαυση !

 

Δημιουργός Συνταγής

Χρυσουλα Κυπραιου

cook

ΜΕΡΕΝΤΟΨΩΜΟ

13480045_1103502803076060_1924752551_n.jpg

1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε. Σε μπολ βάζουμε τα αβγά και τα χτυπάμε να ενωθούν. 2. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα το μαλακό βούτυρο και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά. Σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε με τον γάντζο ζυμώματος τα υλικά για 1΄-2' να ενωθούν. Στην συνέχεια χτυπάμε τα υλικά σε δυνατή ταχύτητα για 8-10' να γυαλίσει η ζύμη. Η τελική της μορφή θα είναι λεία, απαλή και εύπλαστη, μαλακή ζύμη. 3. Μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω και την τοποθετούμε σε μπολ .Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για μια ώρα να φουσκώσει. 4. Την βγάζουμε στον πάγκο και την κόβουμε σε 4 όμοια κομμάτια. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια με πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε στρογγυλό φύλλο με πάχος 2-3 χιλιοστά και διάμετρο 23-25 εκ. Τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε λαμαρίνα. 5. Βάζουμε επάνω το 1 φύλλο και με σπάτουλα αλείφουμε όλη την επιφάνεια με στρώση πραλίνα. Πασπαλίζουμε τριμμένο μπισκότο. Σκεπάζουμε με το επόμενο φύλλο ,επαναλαμβάνουμε πραλίνα, μπισκότο, φύλλο, πραλίνα- μπισκότο και σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο. Σύνολο έχουμε 4 στρώσεις φύλλο και 3 στρώσεις πραλίνα-μπισκότο. 6. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε στα 4 αφήνοντας 3-4 εκ. ζύμης στο κέντρο ενωμένα. Βάλτε ένα μικρό σφηνάκι στο κέντρο της ζύμης για να μην ξεχαστείτε και κατά λάθος την κόψετε. 7. Χωρίζουμε τα 4 κομμάτια σε 8 και μετά σε 16. Σαν μια πίτσα δηλαδή κομμένη σε 16 τρίγωνα με το κέντρο ενωμένο για να συγκρατεί τα κομμάτια. Πιάνοντας ανά 2 κομματάκια τα στρίβουμε 2 φορές ώστε να σχηματιστούν δίχρωμα κύματα ζύμη -πραλίνα. Στην ένωση των δυο φύλλων τσιμπάμε την κάτω ένωση να κολλήσει και μετά την πάνω πιέζοντας ελαφρά προς το κέντρο να σχηματίσει λουλούδι με ρίγες. 8. Αφήνουμε το μπριός σε ζεστό σημείο για 30' να φουσκώσει. Αλείφουμε με γάλα για να γιαλυσει 9. Ψήνουμε στους 180ºC σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30' να ροδίσει και να φουσκώσει.

ΜΕΡΕΝΤΟΨΩΜΟ 600γρ αλευρι 2 πρεζες αλατι 4 κουταλιες ζαχαρη 1 βανιλια 1φακ. ξερη μαγια 150 γρ βουτηρο 125 ml χλιαρο γαλα ( και λιγο για το αλειμα) 2 αυγα 1κουτακι πραλινα φουντουκιου

Δημιουργός Συνταγής

Χρυσουλα Κυπραιου

cook

Μπισκοτοτουρτα

13446029_1100642593362081_486175698_o.jpg

Μπισκοτοτουρτα Υλικα 500 μλ γαλα( το γαλα ειναι για να χτυπησουμε την κρεμα) 100 γρ μαργαρινη 1 1/2 πακετα μπισκοτα ( εγω ειχα κουλουρακια σοκολάτας απο τον φουρνο κ εβαλα αυτα) 1 συσκευασία κρεμα ζαχαροπλαστικης 1 συσκευασία ετοιμο γλασο σοκολάτας Εκτελεση Τρίβουμε στο μουλτι τα μπισκοτα αφήνοντας 2-3 για το στολισμα ολόκληρα.και αλλα 4-5 που θα τα χοντροσπασουμε με το χερι και θα τα βαλουμε μεσα στην κρεμμα. Ριχνουμε το τρίμμα εκτος απο 2 κουταλιες( θα το κρατήσουμε για το ντεκόρ αυτο ) σε ενα δοχείο λιωνουμε το βουτηρο κ τ ανακατεύουμε μ το τριμα.. στρώνουμε τ μπισκότο σε ενα τσερκι 22 εκ. Χτυπαμε την κρεμα κ μολις πηξει ελαφρα ριχνουμε τα χοντροσπασμενα μπισκοτα ανακατευουμε με το κουτάλι. Και απλωνουμε την κρεμμα πανω απο την βαση μπισκοτου. Στολιζουμε ςπο πανω με το υπολοιπο τριμα το γλασο σοκολατα κ τα ολοκληρα μπισκοτα. Βαζουμε στο ψηγειο τουλαχιστον 2 ωρες κ μετα αφερουμε το τσερκι. Καλη απολαυση !

Δημιουργός Συνταγής

Χρυσουλα Κυπραιου

cook

Ευκολα μπαμπαδακια

13340411_1089632574463083_850338921_o.jpg

Ευκολα μπαμπαδακια

Υλικα 5 αυγα 3/4 κουπ. Ζαχαρη 1 & 1/2 κπ. Αλευρι 1 μπεικιν 1 βανιλια 1/2 φλ. Καφε κονιακ( η οποιο λικερ εχετε εγω εβαλα ροδι) Για το σιροπι 2 κπ. Ζαχαρη 3 κπ. Νερο Για το στολισμα Σαντιγη Κερασακια μαρσκινο( εγω δεν ειχα κ εβαλα συκο γλυκο )

Εκτελεση Χτυπαμε καλα ολα τα υλικα για τους μπαμπάδες .γεμιζουμε 10 ταψακια μιας χρήσης για μαφιν. Ψηνουμε στους 180 στις αντιστασεις μεχρι να χρυσισουν ( στον δικο μου φουρνο εκανε 10 λεπτα ακριβως). Τ αφηνουμε να κρυωσουν. Βράζουμε το σιροπι για 5 λεπτα. Σιροπιαζουμε τα κρύα μπαμπαδακια στο ζεστο σιροπι. Οταν κρυωσουν τα κόβουμε στην μεση ( λιγο διαγώνια ) κ γεμιζουμε με σαντιγη. Κανουμε μια μικρη ροζετουλα σαντιγης κ στο καπακι. Στολιζουμε απο πανω με οτι εχουμε ! Καλη απολαυση !

 

Δημιουργός Συνταγής

Χρυσουλα Κυπραιου

13324424_1089632841129723_138177608_o.jpg

cook

13231121_1080896345336706_696260828_n.jpg

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ-2 κιλά μούσμουλα -500 γρ.ζάχαρη -φλούδα από ένα λεμόνι -1 ποτήρι μεγάλο νερό -λίγη κανέλα -λίγη βανίλια Μέθοδος Εκτέλεσης Με λίγη δόση υπομονής αλλά κυρίως αγάπης, ξεφλουδίζουμε τα μούσμουλά μας,τα κόβουμε στη μέση,βγάζουμε τα κουκούτσια και κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Σε μια κατσαρόλα,σε χαμηλή φωτιά,σιγοβράζουμε για 45 λεπτά τα μούσμουλα,το νερό,τη ζάχαρη,τη φλούδα λεμονιού. Όταν τα μούσμουλά μας γίνουν αρκετά μαλακά,με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι, που καλό είναι να το στερεώσουμε στην κατσαρόλα(για να πάνε τα υγρά πάλι σε αυτή)και τα πατηκώνουμε με ένα πηρούνι.Προτιμώ να γεύομαι τη σάρκα από τα μούσμουλα και να μην τα πολτοποιήσω στο multi. Τα ξαναβάζω στην κατσαρόλα,προσθέτω την κανέλα και τη βανίλια, βάζω σε μέτρια φωτιά αυτή τη φορά (για να δέσει η μαρμελάδα)και αφήνω για 15 λεπτά , ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην μας κολλήσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας! Τεστ για να δείτε ότι είναι έτοιμο: παίρνετε λίγο από την μαρμελάδα σας,τη βάζετε σε ένα πιατάκι και στο ψυγείο για 1 λεπτό.Αν το σιρόπι δεν κουνιέται όταν γέρνετε το πιατάκι ή κουνιέται λίγο, τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη! Βαζάκια και αδειάστε τη μαρμελάδα!Στο τέλος βάζετε ένα κομμάτι λαδόκολλας,για να εγκλωβιστεί κατά το δυνατόν ο αέρας

 

Δημιουργός Συνταγής

Χρυσουλα Κυπραιου

cook

Προφιτερολ

13199262_1076069769152697_195811391_o.jpg

Δεν θελω να το μαθω θελω να το φαω (προφιτερολ) Υλικα: Για το παντεσπανι 4 αυγα 1 κπ. Φαριν απ 1κπ. Ζαχαρη 1 βανίλια 1κ.σ. κακαο σκονη Για την γκαναζ 100 γρ κουβερτουρα 150 γρ σοκολατα γαλακτος 1κ.σ. μαργαρινη 150 μλ. Γαλα εβαπορέ Για την σαντιγη 320 γρ. Κρεμα γαλακτος( πολυ κρυα) 40 γρ. Αχνη 1 κ.σ κονιακ Επισης θα χριαστουμε 1 φάκελο κρεμα ζαχαροπλαστικης μιλφει γιωτης κ οσο γαλα λεν οι οδηγιες της Εκτελεση (Εγω σ αυτη την παραλλαγή του προφιτερολ αντικατέστησα τα σου με παντεσπανι σε Μικρά κομματακια) Χτυπαω τα αυγα με την ζαχαρη κ στην συνέχεια προσθέτω το κακαο την βανιλια κ τ αλευρι. Απλώνω το μειγμα στο ταψι κ ψηνω για 14-18 λεπτα.αφηνω τ παντεσπανι να κρυωσει κ το κοβω σε μικρα κομματακια. Χτυπαω την κρεμα ζαχαροπλαστικης. Χτυπαω την την κρεμα γαλακτος με την αχνη κ το κονιακ μεχρι να γινει μια σφιχτή σαντιγη . Ενωνω την κρεμα με την σαντιγη. (Κρατώντας μια μικρη ποσοτητα σε ενα κορνε για το γαρνιρισμα) Μοιραζω την κρεμα πανω απο τα κομμάτια του παντεσπανι. Σε μια κατσαρολιτσα σε χαμηλή φωτια λιωνω τα υλικά της γκαναζ. Την αφηνω να κρυωσει. Την Ρίχνω πανω απο την κρεμα. Βαζω στο ψηγειο για 30 λεπτα κ μετα γαρνιρω με σαντιγη κ αν εχω κερασακια μαρασκινο. Καλη σας απολαυση ! Η συνταγη βγαζει 10 τετοια πιατακια σαν της φωτο

Δημιουργός Συνταγής

Χρυσουλα Κυπραιου