Jump to content

ΓΙΑΓΙΑ ΜΑΙΡΗ ΕΝ ΔΡΑΣΗ

  • καταχωρήσεις
    208
  • σχόλιο
    1
  • εμφανίσεις
    20.588

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG

Η συνταγές της γιαγιάς Μαίρης 

Καταχωρήσεις σε αυτό το blog

cook

Αν και οι αγκινάρες έφτασαν στο τέλος της σεζόν εγώ βρήκα μερικές και είπα να κάνω το αγαπημένο μας φαγάκι.
Φυσικά και καθάρισα μπόλικες τις προηγούμενες μέρες και έχω στον καταψύκτη μου για να έχω όλο τον χρόνο.
18671010_1297083787056613_7531817828239319596_n.jpg.50644c0bf03e3267a09ff6c5cb6ddf38.jpg
Υλικά 
2 κιλά αρνάκι χεράκι
15 αγκινάρες
http://giagiamairi.dimosbox.gr/2017/04/katharisma-agkinaras/
μια κούπα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια 
μια κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
3 καρότα τριμμένα στο ψιλό
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
μπόλικο αλατοπίπερο
Εκτέλεση 
Βάζουμε το λαδάκι σε μια φαρδιά κατσαρόλα και το τηγανίζουμε λιγάκι να πιάσει κρούστα.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια να σοταριστούν.
Προσθέτουμε το καρότο με τον άνηθο.
Βάζουμε 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε να σιγοβράζει το αρνάκι μας προσέχοντας πάντα μήπως θέλει νεράκι.
Όταν αρχίζει να μαλακώνει το κρεατάκι μας βάζουμε τις αγκινάρες και το αλατοπίπερο.
Συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία κουνώντας πολύ συχνά την κατσαρόλα μας.
Όταν γίνουν και οι αγκινάρες κάνουμε το αυγολέμονο και περιχύνουμε το φαγάκι μας.
http://giagiamairi.dimosbox.gr/2017/05/augolemono/
Αφήνουμε να απορροφήσει λιγάκι το αυγολέμονο σκεπάζοντας με μια καθαρή πετσέτα την κατσαρόλα μας.

cook

Παστιτσομπούρεκο
Είμαι της άποψης ότι και το ομορφότερο φαγάκι κάποια στιγμή σε κουράζει.
Ετοίμασα 3 διαφορετικές προτάσεις για τους αγαπημένους μου με πολύ μικρές αλλαγές.
Την ιδέα για το σημερινό φαγάκι το πήρα από την Βασούλα.
Τις επόμενες μέρες θα τις μοιραστώ μαζί σας.
Όπως καταλάβατε θα είναι η εβδομάδα αφιέρωμα στο παστίτσιο
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
250 γραμ μακαρονάκι κοφτό
500 γραμ κιμά σπάλα
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο 
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
2 κσ πελτέ ντομάτας
1 κγ μπαχάρι τριμμένο
1/4 κγ κανέλα
αλατοπίπερο
1 ποτήρι νερό

Σάλτσα
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο 
2 σκελίδες σκόρδο 
1 κσ πελτέ ντομάτας
4-5 κσ ποτηράκι ελαιόλαδο
λίγο μπαχάρι τριμμένο 
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
λίγη καστανή ζάχαρη
αλατοπίπερο
και λίγο νεράκι να βράσει η σάλτσα μας
Εκτέλεση

Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο σε ένα κατσαρολάκι.
Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα πιέζοντας με ένα πιρούνι τον κιμά να γίνει μικρά μπαλάκια
Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας το μπαχάρι την κανέλα το αλατοπίπερο και ένα ποτήρι νερό.
χαμηλώνουμε την φωτιά να σιγοβράζει μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε το μακαρονάκι σε αλατισμένο νερό.
Το σουρώνουμε και το βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα.
Όταν έχει κρυώσει χτυπάμε τα ασπράδια που μας περισσεύουν από την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε το μακαρονάκι.
Μόλις είναι έτοιμος και ο κιμάς προσθέτουμε και αυτόν στην κατσαρόλα που έχουμε το μακαρονάκι.
Κάνουμε μισή δόση μπεσαμέλ και την ρίχνουμε και αυτή στην κατσαρόλα και τ' ανακατεύουμε όλα μαζί.
http://giagiamairi.dimosbox.gr/2016/04/mpesamel/
Ανοίγουμε το πακέτο με το φύλλο κρούστας και το κόβουμε στην μέση.
Παίρνουμε 2 φύλλα που τα αλείφουμε ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο η' αν θέλετε βούτυρο.
Βάζουμε στην μέση μια καλή ποσότητα από τα υλικά του παστίτσιου.
Κλείνουμε τις δυο πλάγιες πλευρές και ρολάρουμε το μπουρέκι μας.
Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι ελαφρώς λαδωμένο και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα τα φύλλα.

Σάλτσα 
Όταν βάλετε τα μπουρεκάκια σας στον φούρνο ετοιμάστε την σαλτσούλα για βάση στο πιάτο σας.
Σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά και την σιγοβράζεται μέχρι να δέσει και να γλυκάνει.
Σ' αυτό το φαγάκι δεν βάζω φρέσκια ντομάτα να μην βγάζει υγρά.
Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα μας την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ η' στο μουλτι.
Σερβίρετε τα μπουρεκάκια σας σκέτα η με μια κουτάλια σάλτσα στην βάση του πιάτου.
Όποια συνταγούλα και να κάνετε το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.
Βασούλα σ' ευχαριστώ πολύ πολύ για την ιδέα!!!!
https://www.facebook.com/vasiascrazykitchen/photos/pcb.1689683674604181/1689682944604254/?type=3&theater

18699572_1298074980290827_4706712898807578259_o.jpg

cook

Παστιτσόπιτα by Mairh 
Συνεχίζω αυτή την βδομάδα αφιέρωμα στο παστίτσιο.
Είμαι της γνώμης ότι πίτες μπορούν να γίνουν τα πάντα, γιατί όχι και το παστίτσιο.
Σήμερα σας παρουσιάζω μια τέλεια πίτα.
Έγινε πολύ νόστιμη και γι αυτό την μοιράζομαι μαζί σας.
Υλικά 
Υλικά 
250 γραμ κιμάς μοσχαρίσιος
250 γραμ πένες η' μακαρονάκι κοφτό
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένες
200 γραμ φετα τριμμενη με τα χερια
1 ποτήρι ντοματοχυμό
1/2 κγ πελτέ ντομάτας
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κγ μπαχάρι τριμμένο
αλατοπίπερι
Εκτελεση
Βάζουμε το λαδάκι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Ρίχνουμε τον κιμά και τον πιέζουμε να σπάσει σε μικρά μπιλάκια.
σβήνουμε με τον ντοματοχυμό.
Συνεχίζουμε με το μπαχάρι και το αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε τον κιμά μας.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε τις πένες η' τα μακαρονάκια σε αλατισμένο νερό.
Τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Εγώ πάντα ανακατεύω τον κιμά με τα μακαρόνια μου αρέσει να μπερδεύω τις γεύσεις.
Εσείς αν θέλετε το κάνετε κλασικά μακαρόνια κιμάς μακαρόνια.
Πριν ανακατέψω τα μακαρόνια με τον κιμά ρίχνω τα ασπράδια από τα αυγά.
Αυτό βοηθάει να δέσουν τα μακαρόνια και να είναι αφράτα.
προσθέτω και τον κιμά κατσαρόλα με τα μακαρόνια και ανακατεύω.
Φτιάχνω μισή δόση μπεσαμέλ και την ρίχνω μαζί με τον κιμά και τα μακαρόνια.
http://giagiamairi.dimosbox.gr/2016/04/mpesamel/
Τέλος προσθέτω φέτα και τα ανακατεύω απαλά να μην λιώσει η φέτα.
Έχω πάντα στην κατάψυξη έτοιμη ζύμη ανοιγμένη σε μικρά δισκάκια για φύλλο.
http://giagiamairi.dimosbox.gr/2015/05/pites-fylla/
Στρώνω σε ένα ταψάκι λαδωμένο ένα φύλλο ραντίζω πάλι λίγο λάδι και βάζω ένα ακόμα φύλλο.
Ρίχνω το μείγμα του παστίτσιου και και σκεπάζω με ένα ακόμα φύλλο.
Ραντίζω με λίγο νεράκι την επιφάνεια της πίτας πασπαλίζω σουσάμι.
Τεέλος λίγο ακόμα λαδάκι και πολλές τρύπες στην επιφάνεια με ένα μαχαίρι.
Δεν την χαράζω γιατί θα βγει έξω η μπεσαμέλ και θα χαλάσει την εμφάνιση της πίτας μας.
Ψήνουμε στους 200 μέχρι να πάρει χρώμα η πιτούλα μας!!!!!

18700093_1300178993413759_2888505957157232885_n.jpg

18740160_1300178953413763_4317137071029579226_n.jpg

18740186_1300178886747103_2250397477943188522_n.jpg

18765963_1300179200080405_5697389497884637115_n.jpg

18767492_1300179033413755_8791805211863961304_n.jpg

18814083_1300179333413725_1968868328093072430_n.jpg

18814838_1300178863413772_8441847588383615657_o.jpg

18835543_1300179266747065_8354657947407619860_n.jpg

18835889_1300179156747076_204150409755108479_n.jpg

18881764_1300179080080417_8688970593534279022_n.jpg

cook

Παστίτσιο χωρίς ενοχές By Mairh 
Eiμαι από τις πρώτες που σας μίλαγα για τα φυτικά έλαια Άριστον.
Τώρα ένα νέο προϊόν ήρθε να απολαμβάνουμε τα φυτικά έλαια χωρίς να μαζεύουμε θερμίδες.
Eγω το δοκίμασα πριν λίγες μέρες πρώτη φορά και ενθουσιάστηκα.


Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια Νο2
1 κιλό κιμά σπάλα
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι τοματοπολτό
1 κσ πελτέ ντομάτας
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
1 ποτηράκι κρασί 
τυρί τριμμένο 
μπαχάρι κανέλα αν σας αρέσει η γεύση τους
τ ασπράδια από τα αβγά της μπεσαμέλ

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκορδάκι. 
Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε πιέζοντας με ένα πιρούνι μέχρι να μην υπάρχουν χοντρά κομμάτια.
Σβήνουμε με το κρασάκι μας.
Στην συνέχεια ρίχνουμε τον ντοματοχυμό και τον πελτέ ντομάτας,
Το αλατοπίπερο και τα μπαχαρικά.
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για μισή ωρίτσα περίπου!!!
Στον χρόνο που βράζει ο κιμάς βράζουμε και τα μακαρόνια μας.
Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα τους.
Χτυπάμε τα ασπράδια των αβγών ελαφρά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια και τ’ ανακατεύουμε!!! 
Σε ένα βαθύ ταψί ρίχνουμε τα μισά μακαρόνια μπόλικο τριμμένο τυρακι.
Μετά όλο τον κιμά και από πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια και τότε φτιάχνουμε την μπεσαμέλ!!!!!

Μπεσαμέλ by mairh
υλικά
1 λίτρο γάλα
6 κουταλιές φυτικά έλαια άριστον την Λευκή συσκευασία
6 κουταλιές αλεύρι
4 αβγά μόνο τους κρόκους
1 κούπα γραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη
μοσχοκάρυδο
αλάτι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το σοτάρουμε ελαφρώς να μην υπάρχει η μυρωδιά απ το αλεύρι.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και τ’ ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα, 
Τότε το αποσύρουμε από την φωτιά και περιμένοντας να πέσει λίγο η θερμοκρασία χτυπάμε τους κρόκους και τους προσθέτουμε στην κρέμα μαζί με το τυρί το αλάτι και το μοσχοκάρυδο, 
Τα ανακατεύουμε ελαφριά και τα ρίχνουμε πάνω από το παστίτσιο μας!
Αν θέλετε να γυαλίζει η κρέμα σας μπορείτε να ρίξετε από πάνω μερικά μικρά κυβάκια βούτυρο! 
Ψήνουμε στους 180 μέχρι να πάρει ένα ωραίο ροδαλό χρώμα η κρέμα μας.
καλή επιτυχία!

18839060_1302212716543720_7832990577467214619_n.jpg

18814855_1302211956543796_1735097328560311174_o.jpg

18813570_1302211906543801_8145363507492070920_n.jpg

18766059_1302212696543722_9155246883926037317_n.jpg

18740748_1302212116543780_2530206949571357496_n.jpg

cook

Πριν πολύ καιρό είδα αυτή την συνταγούλα στην Συνταγοπαρέα και την ζήλεψα.
Σήμερα που πήρα τσιπούρες μου ήρθε στο μυαλό.
Την είχα δει απο την reggina Filippou και την ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκε την ιδέα της !!!

Τσιπούρες γεμιστές
3 Τσιπούρες
1 ντομάτα σε μικρά κυβάκια
1 πιπεριά σε μικρά κυβάκια
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
λίγα κλαράκια ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κγ ελαιόλαδο
ρίγανη 
αλατοπίπερο
Εκτέλεση
καθαρίζουμε καλά τις τσιπούρες.
Τις πλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίσουν.
Τις αλατίζουμε και τις βάζουμε στο ταψί.
Ετοιμάζουμε σε ένα μπολάκι ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, λάδι, αλατοπίπερο.
Ανοίγουμε τις τσιπούρες μας και γεμίζουμε την κοιλίτσα.
Πασπαλίζουμε και από πάνω με λίγη ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στους 190-200 μέχρι να πάρουν χρώμα τα ψαράκια μας.
Βγάζουμε σε μια πιατέλα τα ψαράκια μας.
Σε ένα σεικερ ρίχνουμε ότι έμεινε στο ταψί αν θέλουμε σουρώνουμε με ένα ψιλό σουρωτηράκι.
Προσθέτουμε 2 κγ μουστάρδα λίγη ρίγανη και λίγο ακόμα λαδάκι.
Τα χτυπάμε καλά και περιχύνουμε πάνω από τα ψάρια μας!!!
καλή επιτυχία!!!

 

18814801_1303509266414065_7704293096675417884_o.jpg

18839316_1303508556414136_6089753356985818246_n.jpg

cook

Σιδηρόδρομος short ribs
Ο σιδηρόδρομος είναι ένα πολύ οικονομικό κομμάτι από το μοσχάρι.
Δεν το γνώριζα μέχρι που το είδα να το κάνει η Βασούλα.
Όταν το πρόσεξα στον χασάπη μου είπα θα το δοκιμάσω.
Τελικά η δοκιμή με δικαίωσε.
Είναι ένα πολύ μαλακό και πολύ νόστιμο σημείο από το μοσχαράκι.
Αξίζει να το δοκιμάσετε.
Μπορεί να γίνει μοσχαρόσουπα, γιουβέτσι, και αν θέλετε λίγο αλλιώτικη γεύση δοκιμάστε την συνταγούλα μου!

Υλικά 
2 κιλά σιδηρόδρομος μοσχαρίσιος
4 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
5 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι ντοματοχυμό
3 φύλλα δάφνη
Μερικούς κόκους μπαχάρι
1 σφηνάκι ξίδι
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κγ ζάχαρη καστανή
αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Σε μια πλατιά κατσαρόλα-χύτρα βάζουμε το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο και το μπαχάρι.
Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τον σιδηρόδρομο που έχουμε καλά πλυμένο και στραγγισμένο.
Όταν πάρει χρώμα απ όλες τις πλευρές σβήνουμε με το ξίδι.
Κουνάμε λιγάκι το κρεατάκι μας να εξατμιστεί το ξίδι και Προσθέτουμε τον ντοματοχυμοό.
Προσθέτουμε την δάφνη, την ζάχαρη, το πιπέρι, και νεράκι να σκεπάσει το κρεατάκι μας,
Σιγοβράζουμε μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει αρκετά.
Προς το τέλος ρίχνουμε τα κρεμμύδια το αλάτι και βράζουμε για ακόμα 10 λεπτάκια.
Εγώ το συνόδευσα με ζυμαρικά Ρεγκονέτες με κουρκουμά και πραγματικά απογειώθηκε η γεύση από το φαγάκι μου!!!!

18765933_1305973356167656_1207353466931421501_n.jpg

18813828_1305973062834352_5971757111315806644_n.jpg

18920726_1305973352834323_7696655244288101543_o.jpg

cook

Χαλβάς survivor

5.JPG.d02e12488dcc10d1d88a983ae89d6c82.JPG45.JPG.bb68aa2420fdebcd7a1b138cfc686e8a.JPG5936e9fa46bab_.JPG.4865c82a9b6e9cc95483f1aff3025515.JPG

Χαλβάς survivor
Είπαμε είμαι ζηλιάρα στις γεύσεις.
Μας τον πρότεινε η βασούλα, τον είδα να τον κάνει και η φίλη μας η Δώρα, είπα και εγώ έτσι θα μείνω????
Σας παρουσιάζω και τον δικό μου χαλβά survivor.
Και εγώ όπως και οι φίλες μου δεν έβαλα μέσα σοκολάτα.
Έλιωσα σε μπαιν μαρι μια κουβερτούρα με 6κγ κρέμα γάλακτος και λίγο σπορέλαιο και το έριξα πάνω από τον χαλβά μου!
Εγώ έβαλα χοντροτριμμένο αλύγδαλο και φιστίκι Αιγίνης.
ΥΛΙΚΑ
* 1 κούπα σπορέλαιο ή 1/2 κούπα σπορέλαιο- 1/2 κούπα βούτυρο.
* 1 2/3 κούπας χοντρό σιμιγδάλι.
* 3 κούπες γάλα.
* 1 κούπα νερό.
* 2 κούπες ζάχαρη.
* 4 βανίλιες.
* 1 κούπα ινδοκάρυδο και λίγο έξτρα για πασπάλισμα.
* 1/2 κούπας κουκουνάρι ή αμύγδαλο φιλέ.
* Προαιρετικά 1 σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη, και τις βανίλιες να βράσουν.
Εν τω μεταξύ σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι ή το λάδι-βούτυρο,
το κουκουνάρι και το σιμιγδάλι σε σιγανή φωτιά και τα καβουρδίζουμε ελαφρώς να μην σκουρίνει όμως, περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το καυτό σιρόπι γάλακτος στο σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς (προσοχή πιτσιλάει) σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να πήξει και να ξεκολλάει απ τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε απ’ την φωτιά και προσθέτουμε το ινδοκάρυδο ανακατεύοντας.
Φορμάρουμε το χαλβά σε φόρμα και όταν κρυώσει τον ξεφορμάρουμε και τον πασπαλίζουμε με μπόλικο ινδοκάρυδο.
Γίνεται τέλειος με βούτυρο γάλακτος: 1/2 βούτυρο 1/2 λάδι. Φτιάχνεται και με ελαιόλαδο.
Επίσης γίνεται και με σοκολάτα αν προσθέσουμε λιωμένη κουβερτούρα όσο είναι ζεστός πριν τον φορμάρουμε.

http://myrizeiglykiamanoula.blogspot.gr/2010/11/blog-post_30.html

cook

6.JPG.7de8a51abb0f86059ea4e5fc77a53753.JPG5936e78ee7135_.JPG.ef46d600429f23369ad9260f4879bb3a.JPG35.JPG.5af9a2702abe55fe8b409ccf2cf6d906.JPG59.JPG.78cd6d983763399e8105444a8e909eb7.JPG87.JPG.3217b9b362f7f87e9f86f18fde5853b8.JPG4848.JPG.af6db8db340282db93b4deeebceb04c5.JPG

Λικέρ γαρδένια by Mairh
Έκανα 2 χρόνια για να μου δώσει μια γνωστή από το Αγρίνιο την συνταγούλα αυτή!
Κάθε φορά μου έλεγε και ένα βήμα και τελικά τα κατάφερα.
Δοκίμασα να βάλω στο τσίπουρο μόνο αρωματικά ελαία γαρδένιας όμως δεν έγινε όπως είναι το λικεράκι μου με τα λουλούδια.

Υλικά
40 λουλούδια μόνο τα πέταλα
1 λίτρο τσίπουρο
700 γραμ ζάχαρη
2 ποτήρια νερό

Εκτέλεση
Πλένω απαλά τα πέταλα της γαρδένιας και τα βάζω σε ένα σουρωτήρι
Βάζω σε ένα δοχείο το τσίπουρο και ρίχνω τα πέταλα και τα βάζω σε ένα σκοτεινό μέρος για 10 ημέρες.
στην συνέχεια και όταν περάσουν οι μέρες βράζω το νερό με την ζάχαρη για 6 με 8 λεπτά.
Mόλις κρυώσει τα ρίχνω σε ένα μεγάλο σκεύος!
Bάζω σε ένα σουρωτήρι ένα πανάκι η’ μια γάζα και σουρώνω το τσίπουρο και στην συνέχεια το ρίχνω μέσα στο σιρόπι.
Aανακατεύω και το μοιράζω σε γυάλινα μπουκαλάκια είναι έτοιμο το υπέροχο λικεράκι μας!!!
Αν θέλετε για έξτρα άρωμα μετά τις 6 μέρες μπορείτε να βγάλετε τα πρώτα άνθη και να βάλατε στο ίδιο τσίπουρο 20 ακόμα γαρδένιες
για άλλες 6 μέρες
Για δυνατό άρωμα δεν έβαλα δεύτερη φορά γαρδένιες.
αγόρασα αρωματικό έλαιο γαρδένιας και πρόσθεσα 4-5 σταγόνες.
https://www.facebook.com/Αιθερια-Ελαια-Απο-Τη-Λακωνικη-Γη-1617066848528465/?fref=ts
Αν θέλετε πολύ κίτρινο το λικεράκι σας μπορείτε να βάλετε 3-4 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Στην υγειά σας!!!

cook

18301363_1262980523800273_6329799079828649959_n.jpg.5c70717eaa9b7d40f6c86621c902501e.jpg

Χυλοπίτες με λαχανικά & μπεσαμέλ Φιλαδέλφεια
Υλικά
1/2 χυλοπίτες
1 πακετάκι μπέικον κομμένο σε τετραγωνάκια
1 σακουλάκι με ανάμικτα λαχανικά
1 πράσο χοντροκομμένο 
1/2 πιπεριά σε κύβους
1 πακέτο μανιτάρια χοντροκομμένα
1 κομματάκι βούτυρο για το σοτάρισμα των λαχανικών

Υλικά για την μπεσαμέλ
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 1/2 ποτήρια γάλα
1 συσκευασία Φιλαδέλφεια
1 ποτήρι τριμμένο κίτρινο τυρί 
3 αβγά
αλάτι 
Εκτέλεση 
βράζουμε τις χυλοπίτες της σουρώνουμε και τις βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε πρώτα το μπέικον και μετά όλα τα λαχανικά να σοταριστουν με το βούτυρο και προσθέτουμε αλατι και πιπέρι.
Όταν είναι έτοιμα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα που είναι και οι χυλοπίτες μας!!!!
Σε ένα άλλο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο για την μπεσαμέλ και βάζουμε και το αλεύρι για μερικά λεπτάκια.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το Φιλαδέλφεια το γάλα και και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. 
Αποσύρουμε από την φωτιά και περιμένουμε λιγάκι να πέσει η θερμοκρασία τότε ρίχνουμε τ' αβγά που έχουμε χτυπήσει ελαφρώς.
Συνεχίζουμε με το αλάτι και το τυρί και είναι έτοιμη και η κρέμα μας!!! 
Με μια κουτάλα παίρνουμε την μισή ποσότητα από την κρέμα και την ρίχνουμε στην κατσαρόλα που είναι οι χυλοπίτες και τα λαχανικά και τ' ανακατεύουμε.
Βάζουμε να πάει παντού η κρέμα μας!!! 
Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά της κατσαρόλας μας τα στρώνουμε να είναι ομοιόμορφα και από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ!
Τα ψήνουμε στους 180 μέχρι να πάρει χρώμα το φαγακι μας.
<< αν θέλετε στο μείγμα με τις χυλοπίτες βάζετε και μια ποσότητα τριμμένο τυρί για εξτρά γεύση >>

cook

18222155_1263837963714529_6644929147068435325_n.jpg.66f35685549b7a92dcc243586e6168e9.jpg18222284_1263837900381202_4121708948635619438_n.jpg.96d7e221f12a69f779f43a15e0824d2b.jpg18274945_1263838183714507_7528737633026286012_n.jpg.79a929276b518bd36fd4cde455556caf.jpg18275181_1263838143714511_5587094959446456238_n.jpg.386ccb97731258de01acc61eba4733c7.jpg18301197_1263837670381225_7924223759773205836_n.jpg.bf96b765513c06cc0ce2f8ce4e519cf0.jpg18301911_1263837683714557_1967235813265809654_n.jpg.712f6c2e2e57691e7af90ae3331b77ff.jpg

Λαχανοντολμάδες γιαλαντζί
Είναι ένα τόσο νόστιμο και οικονομικό φαγάκι

Υλικά για γέμιση 
1 μέτριο λάχανο
10 κσ ρύζι Καρολίνα
1 καρότο τριμμένο
μια χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο
μια χούφτα κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
μια χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
λίγα φιλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
μπόλικο αλατοπίπερο

Πάνω από τα ντολμαδάκια
2 καρότα ροδέλες
2 μέτριες πατάτες σε ροδέλες
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
2 ποτήρια βραστό νερό
μπόλικο αλατοπίπερο

Δέσιμο της σαλτσούλας
2 κγ κορν φλάουρ
2 λεμόνια
Εκτέλεση
καθαρίζουμε το κοτσάνι από το λάχανο και το ζεματάμε σε βραστό νερό.
Το βγάζουμε σε ένα σουρωτήρι να κρυώσει ανοίγοντας τα φύλλα.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε όλα τα υλικά για την γέμιση.
προσθέτοντας και λίγο νεράκι.
Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια μας και τα τοποθετούμε κυκλικά στην κατσαρόλα.
Εγώ έκανα παραπάνω δόση και γέμισα και ένα βαζάκι αμπελόφυλλα
Τα έβαλα μια στρώσει πάνω από τους λαχανοντολμάδες.
Πάνω από τα ντολμαδάκια στρώνουμε τις πατάτες και τα καρότα.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο ελαιόλαδο και το βραστό νερό..
Στην διάρκεια του βρασμού μπορείτε να προσθέσουμε ακόμα λίγο νεράκι.
Σκεπάζουμε με ένα πιάτο και σιγοβράζουμε για 1 1/2 ώρα περίπου.
Στραγγίζουμε το ζουμάκι που έμεινε και το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι.
Προσθέτουμε το λεμόνι και το κορν φλάουρ.
Το δένουμε σε χαμηλή φωτιά και περιχύνουμε το φαγάκι μας!

 

cook

18341726_1266170006814658_1385034822823979314_n.jpg.d4fc6927a0d8c61a3b014ab6251198a5.jpg18275096_1266169896814669_3654669209639477960_n.jpg.86ff6ffde8e526d5df0c09a45c7a5cd4.jpg18275176_1266169736814685_8130683103921060415_n.jpg.74879e90dd328fb768c293ec370cde83.jpg18301628_1266169903481335_5096376223615811480_n.jpg.7dd3828d721cb374f5dc7c206976557a.jpg

Κοτόπουλο στιφάδο
Μια συνταγούλα που αξίζει να την δοκιμάσετε 
Υλικά
1 μεγάλο κοτόπουλου
2 κιλά μικρά κρεμμύδια
3-4 σκελίδες σκόρδο
3 φύλλα δάφνη
λίγους κόκκους μπαχάρι
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ξίδι
1 ποτήρι τοματοχυμό
1 κγ πελτέ ντομάτα
αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το κοτόπουλο.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια
Το βάζουμε σε μια γάστρα μαζί με όλα τα υλικά.
Προσθέτουμε και λίγο νεράκι γιατί θα βγάλει και το φαγάκι μας αρκετά υγρά.
Ψήνουμε στους 200 πάνω κάτω για μια ώρα και 30 λεπτά. 
πάντα κοιτάμε το φαγάκι μας ενδιάμεσα μήπως και δεν έχει βγάλει αρκετά υγρά και να θέλει συμπλήρωμα.

cook

18301171_1267584983339827_3458729521405881231_n.jpg.65f66f173df4f4bb55c7c7871cf0b5c2.jpg18301444_1267584450006547_4283762848754464584_n.jpg.0a61590e73b522fde99e9e8b218cfc49.jpg18301844_1267585073339818_1982457646683499415_n.jpg.efdcbf76c8146f9accd8b62b10fd9728.jpg18341883_1267584326673226_5549504548175678227_n.jpg.cb301e468dc119ebf74e83b3b4196b6f.jpg18402895_1267584666673192_6084571005405775321_n.jpg.8d68361b64b17f633c9ae8c29e0171c2.jpg18425030_1267584153339910_2918402490014431948_n.jpg.6ec0b0c41e7205f1ffa607667f0609cf.jpg18425556_1267584840006508_7352446881128259259_n.jpg.e8ee697c744c4e54e82b105d560fa5b2.jpg

Να σας γλυκάνω λιγάκι????? 
 Κέικ μπανάνα με γλάσο σοκολάτας 
 Υλικά για το κέικ:
-1/2 κούπα σπορέλαιο
-1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
-3 μπανάνες λιωμένες
-1/2 κούπα γάλα
-2 αβγά
-1 βανίλια
-1 κ.γ.σόδα (κοφτό)
-2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
-200 γρ.κουβερτούρα
-1/2 κούπα γάλα εβαπορέ
-1 κ.σ μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύω σε ένα μπολ μόνο με αυγοδάρτη, αυγά, λάδι, ζάχαρη, μπανάνες, γάλα και προσθέτω όλα τα στερεά υλικά κοσκινισμένα. 
ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΤΥΠΑΩ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ!!! 
'Ενα απλό ανακάτεμα φτάνει!!! 
Αδειάζω σε βουτυρωμένο ταψάκι 25x30 περίπου και ψήνω στους 170 βαθμούς για 25 - 30 λεπτά. 
ΔΕΝ το παραψήνω... αν η οδοντογλυφίδα βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο!! 
Γιατί αλλιώς δεν θα είναι μαλακό και νωπό!!! 
Για το γλάσο λιώνω τη σοκολάτα με το γάλα σε χαμηλή φωτιά, προσθέτω το μέλι και περιχύνω το κέικ μου!!!"
ΕΚΑΝΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΣΕ 
Έβαλα 2 μπανάνες και 1 μήλο και τα πολτοποίησα στο μουλτι
1/2 κγ κανέλα
και λίγο παραπάνω ζάχαρη
προσοχή οι μπανάνες να είναι καλά γινωμένες!!! 
Έβαλα σε μικρότερη φόρμα το κέικ μου και έκανα και μερικά μικρά κεκάκια.
Τους έκανα γλάσο βανίλιας και έβαλα χρώμα ζαχαροπλαστικής!
Βάζετε όση ποσότητα βανίλιας θέλετε στο φουρνάκι μικροκυμάτων για 2 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία να λιώσει.
Βγάζετε χρωματίζετε και στολίζετε!

Απο τη Σοφη Τσιωπου η συνταγή!
Σοφάκι μου σ' ευχαριστώ πολύ για την συνταγούλα σου!!!!

cook

18359391_1269227646508894_471310294318285432_o.jpg.03c283221f520b7f90d62598defbfad0.jpg18402734_1269227633175562_4023655175236796454_n.jpg.d022b6c84c6830479ae50832886f7da9.jpg18403165_1269227573175568_7908795949262899973_n.jpg.4a616b65dbf707eaa652f448943119a6.jpg

Λαζανάκι με σως τυριών

Υλικά
1 πακέτο λαζανακι 
2 μικρές κρέμες γάλακτος
200 γραμ Φιλαδέλφεια
100 γραμ φέτα
μια κούπα κίτρινο τυρί
μια συσκευασία μανιτάρια
μια συσκευασία μπέικον
1 κουτάλι βούτυρο
αλατι πιπέρι

Εκτέλεση
τα λαζανακια τα βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
και ρίχνετε πολύ λίγο ελαιόλαδο στο νερό που βράζουν

για την σως

Βάζετε το βούτυρο σε ενα βαθύ τηγάνι
και τα μανιτάρια να σοταριστουν
προσθέτετε το μπέικον
για λίγα λεπτά να πάρει λίγο χρώμα άλλα μην ξεραθεί
Μετά ρίχνετε το Φιλαδέλφεια και την φέτα
την κρέμα γάλακτος λίγο αλατι και μπόλικο πιπέρι
τα αφήνετε να βράσουν για μερικά λεπτά να γίνουν ολα μαζί
μια παχύρρευστη σως και μόλις το σβήσετε ρίχνετε την μισή κούπα
κίτρινο τυρί το υπόλοιπο τυρι το ρίχνετε πάνω απο τα λαζανακια οταν τα σερβίρεται !!!!
καλή επιτυχία

Δημιουργός
Γιαγιά Μαίρη

cook

17554428_1213396615425331_6742459924608808886_n.jpg.4917eef516621e79a224fe87882dac5c.jpg17554206_1213396628758663_8321199080073816203_n.jpg.a089b64d1c5a51cd722c1b14a43f8790.jpg17629927_1213397552091904_1396432002273875341_n.jpg.a882a78ae6f997e92586e662981853fd.jpg17523393_1213397085425284_539334742375623020_n.jpg.e4a881ac7613f5a17e1b7a92447c3703.jpg17554502_1213396548758671_6379994184924588496_n.jpg.5adf5fa9af257604f4612a8c25494c12.jpg

Γαλακτομπούρεκο by mairh 

Ένα αγαπημένο γλυκάκι που η μικρή μου κόρη το έλεγε πάντα Λαχταρομπούρεκο.
Όταν της έλεγα να το λέει σωστά εκείνη έλεγε ότι τόσο που το λαχταράει να το φάει έτσι πρέπει να λέγετε!!! 
Υλικά 
1 πακέτο φύλλο
1 λίτρο γάλα 
110 γραμ ζάχαρη
120 γραμ σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλιά βούτυρο για την κρέμα
1 κούπα βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα 
4 αυγά
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
και 2 βανίλιες

Υλικά για το σιρόπι
650 ζάχαρη
400 νερό
ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι
ένα ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το ξύσμα λεμονιού και την βανίλια να ζεσταθεί
Ρίχνουμε την ζάχαρη και μετά το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει μια κρέμα!
Όταν είναι έτοιμη χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολάκι και ρίχνουμε λίγη από την ζεστή κρέμα για να πάρουν μια καλή θερμοκρασία.
Στην συνέχεια τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα που είναι η κρέμα μας και μαζί και την μια κουταλιά βούτυρο και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη που την κολλάμε στην κρέμα να μην κάνει κρούστα!!!!
όταν είναι κρύα η κρέμα μας ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα και τα κόβουμε στην μέση και έχουμε 22 φύλλα, κάθε φύλλο το αλείφουμε στις δυο άκρες με βούτυρο στο πάνω μέρος αλλά κέντρο βάζουμε μια κουταλιά κρέμα και διπλώνουμε πρώτα τις δυο άκρες και μετά το κάνουμε ρολάκι,
Μόλις είναι όλα τα γαλακτομπουρεκάκια μας έτοιμα λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινέλο τα ραντίζουμε με περίπου μια κουταλιά βούτυρο στο κάθε ένα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν!!!!
εκτέλεση σιρόπι
την ώρα που περιμένουμε να κρυώσει η κρέμα κάνουμε το σιρόπι μας για να είναι και αυτό κρύο μόλις βγουν τα γαλακτομπούρεκα από τον φούρνο!!!!
Βράζουμε για 10 με 15 λεπτά περίπου την ζάχαρη με το νεράκι και την κανέλα και μετά από τα 10 λεπτά ρίχνουμε και το λεμόνι και σβήνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει!!!!
καλή επιτυχία!!!!
Είναι ένα υπέροχο γλυκό, μπορείτε να ψήσετε όσα θέλετε και τα υπόλοιπα να τα βάλετε άψητα στην κατάψυξη και όταν τα θελήσετε τα ρίχνετε στον φούρνο παγωμένα και στην αρχή σε σιγανή φωτιά και μετά που ξεπαγώνουν να δυναμώσετε την φωτιά!!!!

Δημιουργός
Γιαγιά Μαίρη

cook

Ρολό πολυκατοικία

17498413_1210135272418132_2444547637808658669_n.jpg.3c22ffac60db22785df6f8ea767dbd77.jpg17457583_1210135802418079_5950578050727939783_n.jpg.4402c1d0659e0953e5ffb7546391e649.jpg17554025_1210135545751438_2530327920902918811_n.jpg.55907fd1ca528b032e2763a27f04f037.jpg58dcc4927937e_17554025_1210135545751438_2530327920902918811_n(1).jpg.801b214d49c94b5f73e45d528fa4285c.jpg17498537_1210135535751439_8697464149270876474_n.jpg.684e9ae648d415c1ac3422672f18825c.jpg17523204_1210135522418107_6455223405939216951_n.jpg.55ed54778bca1253e2697c9b71a5cdfd.jpg17554097_1210135265751466_6325495378793529328_n.jpg.165db1b3e343772258679181d38455fb.jpg17626103_1210135262418133_2556113095410902798_n.jpg.b1f2b28cbd179af1bc84050fdcb1d883.jpg17626581_1210135782418081_3840063372034676531_n.jpg.a4ca3e72ade09f68c141063d926c9d15.jpg

Ρολό πολυκατοικία
Υλικά
500 γραμ κιμά 
1 κούπα μπαγιάτικο ψωμί
http://giagiamairi.dimosbox.gr/2017/02/mpagiatiko-psomi/
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1/2 πιπεριά Φλωρίνης σε μικρά κυβάκια΄
100 γραμ φέτα τριμμένη με τα χέρια
1 κγ κύμινο
μπόλικο αλατοπίπερο
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 αυγό
1 ποτηράκι του κρασιού γάλα
Για την πολυκατοικία
2-3 μελιτζάνες φλάσκες τηγανιτές η' ψητές.
2 μεγάλες πατάτες σε ροδέλες τηγανιτές.
3 αυγά βρασμένα
αν είναι πολύ μαλακή η ζύμη ρίχνουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά. 
Εκτέλεση 
Τα υλικά του κιμά τα ζυμώνουμε όλα μαζί.
Στρώνουμε σε μεγάλη φόρμα τις μισές μελιτζάνες.
Συνεχίζουμε με τις πατάτες την μισή ζύμη από τον κιμά.
Στρώνουμε ψιλοκομμένα τα βρασμένα αυγά και τα σκεπάζουμε με κιμά.
Φυσικά η σειρά δεν έχει καμία σημασία το θέμα είναι ότι όλα τα υλικά μαζί κάνουν ένα υπέροχο ρολό.
Εμένα η φόρμα μου δεν είναι πολύ μεγάλη γι αυτό με τα υλικά αυτά έκανα δυο φόρμες.
Βάζουμε την φόρμα σε ένα μεγαλύτερο ταψί να μην πέσουν λάδια στον φούρνο μας.
Ψήνουμε στους 180 με 200 για 45 με 50 λεπτά. αφήνουμε να κρυώσει το ρολό μας.
Το σερβίρουμε σε μακρόστενη πιατέλα.

Δημιουργός
Γιαγιά Μαίρη

cook

17498825_1206117389486587_5279173530966709564_n.jpg.779345930195a6c30693f73ee5b31270.jpg17426097_1206117706153222_8753050479037293026_n.jpg.bcf9b6d5296ac27787e36997dcd5cd40.jpg

Φίλοι μου καλό σας μεσημεράκι!
Δεν λέω πολύ καλός ο μπακαλιάρος, και η σκορδαλιά σούπερ!!!!
Εγώ σαν το κρεατάκι δεν βάζω τίποτααααα!

Κοντοσούβλι κοτόπουλο και χοιρινό 
μαρινάρισμα κοτόπουλο
Υλικά 
2 στήθια κοτόπουλο κομμένα σε μεγάλους κύβους
2 κσ μουστάρδα
2 κσ κέτσαπ
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1/2 κγ πάπρικα γλυκιά
1/2 κγ κόλιανδρο
αλατοπίπερο

Μαρινάρισμα χοιρινό
1 κιλό λαιμός χοιρινός κομμένος σε μεγάλους κύβους
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 πιπεριά σε στικάκια
1 ντομάτα σε κύβους 
1 σφηνάκι ξίδι μπαλσάμικο
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
μπόλικο αλατοπίπερο

θέλουμε και ένα κρεμμύδι και δυο πιπεριές για να βάζουμε ενδιάμεσα στα ξυλάκια.

Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα κρεατικά μας και τα στραγγίζουμε.
Τα περνάμε στα ξυλάκια και ενδιάμεσα βάζουμε πιπεριά κρεμμύδι εναλλάξ.
Τα στρώνουμε σε ξεχωριστά ταψάκια.
Πάνω από κάθε κρεατικό βάζουμε την μαρινάδα του.
Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα ψήνουμε στα κάρβουνα η' στον φούρνο.

Σάλτσα μπάρμπεκιου
Ότι έμεινε από το μαρινάρισμα του χοιρινού έβαλα ένα κομματάκι βούτυρο στο τηγάνι.
Έριξα να σοταριστούν έβγαλαν τα υγρά πρόσθεσα και μια κουταλιά πελτέ ντομάτας 1 κσ μπαλσάμικο και 2 κσ κέτσαπ.
Τα άφησα να σιγοβράσουν 15 λεπτά.
Όταν δεν είχαν υγρά στο τηγάνι τα έλιωσα όλα με την ράβδο τα έβαλα ακόμα λίγα λεπτά στο τηγάνι και έδεσε η σάλτσα. 
 την συνοδεύετε με τα κοντοσούβλια σας.
Αν σας βγει πολύ ποσότητα μπορείτε να την βάλετε σε αποστειρωμένα βαζάκια και να συνοδέψετε υπέροχα τα ζυμαρικά.

Δημιουργός
Γιαγιά Μαίρη

cook

17457368_1208721659226160_2665193884601912423_n.jpg.c7ea7627682cfaaeb3c7da5a840676eb.jpg17553406_1208721992559460_9002217282245706937_n.jpg.d080a3062fc46c00309db477dfcc7b97.jpg

Πατάτες γιαχνί με πράσα και λουκάνικα
Ένα υπέροχο μελωμένο φαγάκι
Υλικά
4 μεγάλες πατάτες
4 πράσα
4 λουκάνικα χωριάτικα
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 φύλλα δάφνης
1 1/2 κσ πελτέ ντομάτας
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
μπόλικο αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες τις πλένουμε και τις χοντροκόβουμε.
Αν θέλουμε της περνάμε από το τηγάνι αλλιώς μπορείτε να τις βάλετε και έτσι.
Κόβουμε τα λουκάνικα σε χοντρές ροδέλες και τα τηγανίζουμε αν θέλουμε.
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα πράσα.
Τα κόβουμε σε 3-4 δάχτυλα πάχος.
Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι μας.
Σε μια πλακέ κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα πράσα μας.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας το αλατοπίπερο και την δάφνη και 2 1/2 ποτήρι νερό.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα.
Τηγανίζουμε τις πατάτες και τα λουκάνικα.
Όταν είναι έτοιμα τα πράσα και έχει χυλώσει η σαλτσούλα μας Ρίχνουμε τις πατάτες και τα λουκάνικα.
Κουνάμε την κατσαρόλα αρκετές φορές να μην κολλήσουν οι πατάτες μας.
Βράζουμε για 5 λεπτάκια και σβήνουμε προσέχοντας να έχει αρκετή σαλτσούλα στο φαγάκι μας γιατί το ρουφάνε η πατάτες!!!

Δημιουργός
Γιαγιά Μαίρη

cook

Μιλφέιγ θεϊκό

17310335_1200212330077093_290854023479400544_o.jpg.73c777429f2dab27306c64c878c13c07.jpg17424867_1200212060077120_4467879422309991232_n.jpg.88c8b4387cfa42146e7b66f714443db6.jpg

Μιλφέιγ θεϊκό
Υλικά
1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
1/2 λίτρο γάλα
100 γρ. ζάχαρη
60 γρ. κορν φλαουρ
2 αυγα
μια πρέζα αλάτι
μια πρέζα ξύσμα λεμονιού
20 γρ. βούτυρο (1 κομματάκι)
μερικές σταγόνες υγρή βανίλια
ζάχαρη άχνη
σαντιγί KRE TORRE
ΦΥΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ 500 ML
Εκτέλεση
Κόβουμε την σφολιάτα σε ίσα μέρη ανάλογα το μέγεθος που θέλετε εσείς να κάνετε τα μιλφεαάκια σας.
Κάνετε πολλές τρύπες με το πιρούνι.
Βάζετε λαδόκολλα στο ταψί.
Ρίχνετε άχνη από την μια πλευρά στην σφολιάτα και την ακουμπάτε στην λαδόκολλα.
πασπαλίζετε ζάχαρη και από την άλλη πλευρά.
ψήνετε στους 190 για 15 με 17 λεπτά.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής 
Βάζουμε το κορν φλαουρ την ζάχαρη και την βανίλια σε ένα βαθύ σκεύος και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα 2 αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το λιγο ξυσμα λεμονιου και το αλατι και πριν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε την μισή ποσότητα από το ζεστό γάλα στο χυλό, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στο υπόλοιπο γάλα.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Μόλις είναι έτοιμη την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο (ή μαργαρίνη) και ανακατεύουμε. Βάζουμε μια μεμβράνη να ακουμπάει την κρέμα για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε την σαντιγί μας
Χτυπάμε την KRE TORRE ΦΥΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ 500 ML με 3 κσ ζάχαρη άχνη.
Την αφήνουμε και αυτή στο ψυγείο να παγώσει.
Όταν είναι κρύες η σαντιγί και η κρέμα ζαχαροπλαστικής
Παίρνουμε 3 μεγάλες κουταλιές της σούπας σαντιγί και την βάζουμε στην κρέμα μας.
χτυπάμε λιγάκι με το μιξεράκι μας να αφρατέψει η κρέμα μας.
Όταν θέλουμε να σερβίρουμε την μιλφέιγ μας τότε κάνουμε την συναρμολόγηση για να είναι τραγανή η σφολιάτα μας.
Αν τα φύλλα της σφολιάτας είναι πολύ φουσκωμένα μπορείτε να αφαιρέσετε λιγάκι από την μια πλευρά να κάνετε λίγο πιο λεπτό το φύλλο.
Τα κομματάκια που θα βγάλετε τα τρίβετε πάνω από την σαντιγί και τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη αν θέλετε λιωμένη σοκολάτα και ξηρούς καρπούς.
καλή σας επιτυχία!!!!
Την συνταγή την πήρα από Η Τρελοκουζινα Της Βασουλας
και ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί δοκίμασα αρκετές συνταγές που δεν τις έχω βάλει στην σελίδα μου γιατί έμένα δεν μου άρεσαν.
πάντα ότι βάζω εδώ πρώτα το δοκιμάζω και αν μου αρέσει μόνο τότε το δημοσιεύω!!!!
Η κρέμα είναι συνταγή του παρλιάρου και την βρήκα μέσα στην δημοσίευση για την Μιλφέιγ
Συνταγή κρέμας!
https://www.sintagespareas.gr/…/krema-zaxaroplastikis-tou-p…
Συνταγή Μιλφέιγ
https://www.facebook.com/vasiascrazykitchen/photos/pcb.1846785802227300/1846785088894038/?type=3&theater

Δημιουργός
Γιαγιά Μαίρη

cook

Ρέγγα καπνιστή

17239782_1195245680573758_3568450804492949023_o.thumb.jpg.370e490516a9ec81c382543f0347f251.jpg17311074_1195245473907112_8456413143263680945_o.thumb.jpg.c51413605c5a3917d4188656beb7da33.jpg17311138_1195245467240446_5832037393587900869_o.thumb.jpg.1537f7c4a2776ee2751aa5345ef857e9.jpg17311323_1195245490573777_8763383209478020419_o.thumb.jpg.a38ac154fd916da2f70a0caecf33bef1.jpg17311342_1195245757240417_1360392445222692612_o.thumb.jpg.60199391942caed3d7915dfa7cbe5124.jpg17311352_1195245730573753_4487185157514727676_o.thumb.jpg.340712df54c21284ede48b067f40fea0.jpg17349954_1195245677240425_2576995520824410033_o.thumb.jpg.3d7f1062d8495566ee633202e8678e23.jpg17350073_1195245643907095_2734667893577322198_o.thumb.jpg.2b5d2f12bc3429bb38c0932c5eeb4b06.jpg

Ρέγγα καπνιστή

Υλικά 1 Ρέγγα Χυμό από ένα λεμόνι Ελαιόλαδο Εκτέλεση Οι παλιοί έλεγαν ότι καλύτερα την ρέγγα είναι να την ψήνεις με εφημερίδα. Πάμε στο σήμερα!!!! Καρφώνουμε μια ρέγγα με ένα πιρούνι Βάζουμε σε ένα μεταλλικό σκεύος ένα κομμάτι βαμβάκι. Το βρέχουμε καλά με οινόπνευμα. Βάζουμε φωτιά στο βαμβάκι και αρχίζουμε να κουνάμε πάνω από την φωτιά την ρέγγα μας. Θέλουμε να αρχίσει να σκάει το δέρμα . Όσο περισσότερη ώρα την αφήνετε πάνω στην φωτιά τόσο πιο αλμυρή θα σας γίνει. Αν δεν την θέλετε αλμυρή μπορείτε να την καθαρίσετε έτσι όπως την αγοράσατε. Όταν έχει σκάσει όλο το δέρμα από την φωτιά τότε σβήνουμε την φωτιά που συνήθως σβήνει ταυτόχρονα με το ψήσιμο. Μόλις κρυώσει η ρέγγα μας την καθαρίζουμε. Βγάζουμε πρώτα την πέτσα και στην συνεχεία την φιλετάρουμε προσπαθώντας να βγάλουμε όσα περισσότερα κοκαλάκια μπορούμε. Τα αυγά που έχουν μέσα οι ρέγγες πολύ από εμάς τα τρώμε, οπότε δεν τα πετάμε. Βάζουμε την φιλεταρισμένη μας ρέγγα σε ένα πιατάκι. Ρίχνουμε μπόλικο λεμονάκι και ελαιόλαδο. Συνοδεύει όλα τα όσπρια μας και όχι μόνο!!!!!! Εδώ σας βάζω 3 δικές μου προτάσεις για όσπρια Φασολάδα http://giagiamairi.dimosbox.gr/2015/11/fasolada/ φακές http://giagiamairi.dimosbox.gr/2015/09/fakes/ ρεβιθιά http://giagiamairi.dimosbox.gr/2016/01/rebithia/

Δημιουργός
Γιαγιά Μαίρη

cook

17203136_1188637667901226_813332059194909498_n.jpg.be2f8ae5cf8eccd0b551c2c47612e872.jpg17218309_1188637617901231_2014454703866041739_o.thumb.jpg.fcd692da81a1554f7e6dcd55bcd0e05f.jpg17239836_1188637614567898_4582464304979307016_o.thumb.jpg.ba93215b0a30d0695356f76cfb92c916.jpg17191130_1188637567901236_8955224897153797668_n.thumb.jpg.320165aec668a18f3e91fb16e43f0e37.jpg

Κουνέλι κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια
Υλικά
1 κουνέλι σε μερίδες
2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ποτήρι ντοματοπολτό
1 ξυλάκι κανέλα
μερικούς κόκκους μπαχάρι
1 κγ ζάχαρη καστανή
1 ποτηράκι του κρασιού κρασί
3/4 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
150 γραμ κεφαλοτύρι σε κύβους
αλατοπίπερο

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το κουνέλι και το αφήνουμε να στραγγίζει
Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε το κουνέλι.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρουμε λιγάκι ακόμα.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά την ντομάτα την ζάχαρη και σκεπάζουμε με ζεστό νεράκι.
Βράζουμε για μια ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά κουνώντας συχνά την κατσαρόλα μας.
Προς το τέλος προσθέτουμε και το αλάτι.
Όταν είναι να σερβίρουμε το φαγάκι μας το βάζουμε 5 λεπτά στην φωτιά και ρίχνουμε το κεφαλοτύρι για να μην μας λιώσει πολύ.
Συνοδεύετε υπέροχα με χοντρό μακαρόνι.
καλή επιτυχία.

Δημιουργός
Γιαγιά Μαίρη

cook

Κέικ double

17218281_1194453290652997_8631695409294876684_o.thumb.jpg.179a28533c605333722ac421fdaba3c0.jpg17353381_1194453413986318_645519170336123564_n.jpg.c90056c93cb28c29102fa7b2ded38a91.jpg17358966_1194453320652994_1584623790205743490_o.thumb.jpg.e20518a0dd6248fc796f7824339d64ff.jpg17311047_1194452947319698_631962509856046747_o.thumb.jpg.2e2ebd855b7c3f4f3d8fea27a193f57e.jpg17349838_1194452933986366_8301289754591061199_o.thumb.jpg.4be81a27af4f77f89112f658302f56cf.jpg17311019_1194453280652998_1503019893018470985_o.thumb.jpg.2964b771fa1c27d8e30beff534639708.jpg

Κέικ double

Υλικά
400 γραμ αλεύρι γοχ
4 αυγά
1 ποτήρι γάλα
1 lurpakc 250 γραμ
ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι
350 γραμ ζάχαρη
1 φακελάκι μπεικιν
1 κγ υγρη βανιλια 
1 σφηνάκι κονιάκ
μια πρέζα αλάτι
1 κουτί πουράκια
100 γραμ all bran choco
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με την ζάχαρη. 
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
Στην συνέχεια βάζουμε το γάλα, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού,
το κονιάκ,το αλάτι, και τέλος το αλεύρι μαζί με το μπεικιν.
Σε μια φόρμα μακρόστενη βουτυρωμένη βάζουμε λίγο από το μείγμα μας.
Αραδιάζουμε τα πουράκια εναλλάξ με το μείγμα μας.
Όσο μείγμα μας έμεινε θρυμματίζουμε τα all bran στην χούφτα μας.
Τα ρίχνουμε στο μείγμα και το ανακατεύουμε ελαφρώς.
Βουτυρώνουμε άλλη μια φόρμα και βάζουμε το δεύτερο μείγμα στην φόρμα.
ψήνουμε στους 180 αντιστάσεις για 45 λεπτά.
Αν θέλουμε το ένα κέικ το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Το δεύτερο με κουβερτούρα λιωμένη σε Μπεν μαρι.
Αν θέλετε να μείνουν τραγάνα τα πουράκια σας θα πρέπει να τα περάσετε από λιωμένη σοκολάτα.
Αλλιώς τα πουράκια μαλακώνουν και είναι σαν να έχετε σοκολάτα μέσα στο κέικ.

Δημιουργός
Γιαγιά Μαίρη

cook

παντζάρια γεμιστά

17192332_1187580471340279_6157763863789922753_o.thumb.jpg.376cbd06cfbca7255b8cc548848a318b.jpg17239890_1187580418006951_8731842735539437903_o.thumb.jpg.c5bd18675de764b0d63f23ff3b4afe49.jpg17016982_1187580571340269_5305345335583234132_o.thumb.jpg.86df08dbdc1addb7f5c29e481f4f1cef.jpg17240424_1187580358006957_5060117420123391045_o.thumb.jpg.a228260697c4a7a76398d35c87aeb7ed.jpg17157593_1187580658006927_6117292278500387591_o.thumb.jpg.b440c53886f5fe71fbeac52cbeb50c0d.jpg17159117_1187580528006940_7005510422719035164_o.thumb.jpg.feb271e85300e424fed8979d14e564ad.jpg17211931_1187580598006933_1898247880392740507_o.thumb.jpg.b4e17f0c0ca23fac0262bbed52366f11.jpg17191789_1187580731340253_1763151456194632216_o.thumb.jpg.37dfe7444f0e1044e3d76f778107e9af.jpg

παντζάρια γεμιστά 8 παντζάρια βρασμένα 150 γραμ Φιλαδέλφεια 150 γραμ κρέμα γάλακτος μια χούφτα μανιτάρια χοντροκομμένα ενα κρεμμύδι ψιλοκομμένο μια χούφτα πράσο ψιλοκομμένο' μια χούφτα καλαμπόκι μια χούφτα κουσκουσάκι η' οτι ψιλό ζυμαρικό έχετε κύβους κίτρινο τυρί κύβους τζένταρ αλάτι πιπέρι ένα κυβάκι βούτυρο Εκτέλεση Βράζουμε τα παντζάρια και τ' αφήνουμε να κρυώσουν. Βράζουμε το κουσκουσάκι με το καλαμπόκι σε αλατισμένο νερό και το στραγγίζουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί Σοτάρουμε το κρεμμύδι το πράσο τα μανιτάρια. Μόλις μαραθούν προσθέτουμε το κουσκουσάκι με το καλαμπόκι. Ρίχνουμε το Φιλαδέλφεια να λιώσει και την κρέμα γάλακτος αφήνουμε 2-3 λεπτά να ενωθούν τα αρώματα. Βγάζουμε από την φωτιά το τηγάνι μας και αφήνουμε να κρυώσουν λιγάκι τα υλικά για την γέμιση. Ανοίγουμε τα βρασμένα μανιτάρια σε φωλίτσες. Αφού έχουν κρυώσει τα υλικά στο τηγάνι βάζουμε τα τυριά μπόλικο αλατοπίπερο Γεμίζουμε τα παντζαρια μας και βάζουμε από πάνω λίγο τυρί τριμμένο και πιπεράκι αν θέλουμε. Ψήνουμε στους 180 για 30 λεπτά περίπου! Τα σερβίρουμε ρίχνοντας από πάνω ελαιόλαδο και λίγο μπαλσάμικο!!!!

Δημιουργός
Γιαγιά Μαίρη

cook

Ντιπ μελιτζάνας

17211998_1193380794093580_468164552417684941_o.thumb.jpg.99eb4c0b8579e66b903b160760dec4fd.jpg17239846_1193380620760264_5074697588227022814_o.thumb.jpg.481f045977459941509079194ac180c9.jpg17309886_1193380617426931_4535468625809494892_n.jpg.bae81cd24536739a845408fedcb91b91.jpg17311241_1193380697426923_933976118324375916_o.thumb.jpg.7441fbd46a14878cbce81aa270885b7b.jpg17311339_1193380600760266_456294366175320099_o.thumb.jpg.167b51df37e1f6ce95423377e1c7190e.jpg17349832_1193380784093581_7584098722384925323_o.thumb.jpg.2b89ff0c89c4eae8b1e08b9117be9126.jpg

Ντιπ μελιτζάνας
Υλικά
3 μελιτζάνες φλάσκες
4 πιπεριές Φλωρίνης
2 σκελίδες σκόρδο
1 σφηνάκι ξίδι
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
μπόλικο αλατοπίπερο
Στο τέλος μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά και τρυπάμε τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι.
Αν τις κάνετε στον φούρνο καλό θα είναι να βάλετε μια λαδόκολλα στο ταψί.
Αλλιώς τις ψήνετε στα κάρβουνα που αυτό είναι και το καλύτερο.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μοιάζουν με καμένες και να έχουν ζαρώσει.
με τον ίδιο τρόπο ψήνετε και τις πιπεριές Φλωρίνης μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρώμα από έξω.
Αφήνετε να κρυώσουν και καθαρίζετε τις μελιτζάνες από την φλούδα και τις πιπεριές βγάζετε τα σποράκια και την εξωτερική της επιφάνεια!!!
Στρώνετε χαρτί κουζίνας και πιέζετε τις μελιτζάνες να στεγνώσουν πολύ καλά να μην έχει υγρά το ντιπάκι σας.
Βάζετε τα υλικά σας στο μουλτι προσθέτοντας ελαιόλαδο, ξίδι,
το σκορδάκι σας χωρίς την φύτρα του, και το αλατοπίπερο.
Τα χτυπάτε όλα μαζί μέχρι να γίνουν μια κρέμα.
Βγάζετε το έτοιμο ντιπ σε ένα μπολάκι και το βάζετε στο ψυγείο για μερικές ώρες να κρυώσει και να δέσει.
Σερβίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό!!!!
Με τα ίδια υλικά χωρίς το μουλτι έχετε μια υπεροχή μελιτζανοσαλαάτα. 
 Δοκιμάστε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι θα σας ενθουσιάσει.
Μια υπέροχη συνταγούλα από την φιλεναδίτσα μου την Αλίκη!!!!!

cook

16991577_1183420875089572_998192639373586482_o.thumb.jpg.6cf630d4f7d8aad0e90cb2c3138370ad.jpg16992134_1183420951756231_4553253282459993418_o.thumb.jpg.de9e4e8b296ab6c86305e31b254cf6f3.jpg17191621_1183421391756187_1023852310741520663_o.thumb.jpg.d9a0371213be7c98f8200d83ca4e0b22.jpg17191804_1183420708422922_1581825925954749523_o.thumb.jpg.fcf2a0a2483c65b85831be5181a885bb.jpg17098181_1183420875089572_998192639373586482_n.jpg.c758cca8b2a1aa48a84da2e7545f62e2.jpg

Παντζαροσαλάτα με πένες
Μια δροσερή και πολύ νόστιμη σαλάτα 
Υλικά 
Νερό από βρασμένα παντζάρια 
300 γραμ πένες
3-4 βρασμένα παντζάρια
4 κσ γιαούρτι
4 κσ μαγιονέζα αν θέλετε κάνετε σπιτική μαγιονέζα 
http://giagiamairi.dimosbox.gr/2015/12/spitiki-magioneza-2/
αλατοπίπερο 
Εκτέλεση
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα παντζάρια και κρατάμε τον κόκκινο νερό.
Μέσα σ' αυτό το κόκκινο νερό συμπληρώνουμε λιγο αλάτι.
Βράζουμε τις πένες και τις σουρώνουμε να κρυώσουν.
ψιλοκόβουμε τα παντζάρια σε μικρά κυβάκια.
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με την μαγιονέζα.
Όταν είναι κρύα τα ζυμαρικά και τα παντζάρια ενώνουμε όλα τα υλικά μαζί!!!!
Αν θέλετε τρίβετε και μια σκελίδα σκόρδο!!!

Δημιουργός
Γιαγιά Μαίρη

cook

16473355_1159394004158926_3032304548638719592_n.thumb.jpg.7c78b9879edbf82e7daf74f4c553393a.jpg16508752_1159394164158910_2783171558504608811_n.jpg.2a49ff5aee081dcd9f7447421fa3573e.jpg

Μακαρονόπιτα φόρμας by Mairh 
Υλικά
500 γραμ ΒΡΑΣΜΈΝΑ χοντρά μακαρόνια Νο2
100 γραμ κίτρινο τυρί
150 γραμ φέτα 
150 γραμ τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια
200 γραμ ζαμπόν
1 πιπεριά σε κυβάκια 
1 ποτηράκι του κρασιού γάλα
1 μικρή κρέμα γάλακτος για ζυμαρικά
3 κσ ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
1 φύλλο για πίτα 
http://giagiamairi.dimosbox.gr/2015/05/pites-fylla/

Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια τα σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε 2-3 κσ ελαιόλαδο
σοτάρουμε τις πιπεριές και το ζαμπόν.
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος το γάλα την φέτα και το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μακαρόνια και την κρέμα που ετοιμάσαμε στο τηγάνι.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία.
Μόλις κρυώσει ελαφρά το μείγμα μας προσθέτουμε και το κίτρινο τυρί.
Ανοίγουμε ένα φύλλο και το στρώνουμε σε λαδωμένη φόρμα.
Βάζουμε την γέμιση που ετοιμάσαμε και σκεπάζουμε την πίτα μας με το φύλλο που εξέχει στην φόρμα.
Ψήνουμε στους 200 για 50 λεπτά με μια ώρα ανάλογα τον φούρνο!!!!
καλή επιτυχία!!!!!!

Δημιουργός
Γιαγιά Μαίρη

×