Jump to content

Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΛΙΤΣΑΣ

  • καταχωρήσεις
    58
  • σχόλια
    2
  • εμφανίσεις
    16.410

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG

Οι συνταγές της Λίτσας

Καταχωρήσεις σε αυτό το blog

cook

 

11741865_795939397189434_351650603_n.thu

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ...

1/2κ κιμα,1 κρεμμυδι τριμμενο,αλατι,πιπερι,λιγο λεμονι,και ρυζι καρολινα 1 φλυτζ.του καφε.).τον ζυμωσα πολυ καλα.εκοψα ενα κρεμμυδι ψιλοκομμενο με λαδακι,ισα που να γιαλισει.εκοψα 3 πατατες κυβακια και 3 πιπεριες κερατο,τις εβαλα στο κρεμμυδι,κανα δυο στροφες,εριξα ντοματα και νερακι,το αφησα να βρασει και προσθεσα τα γιουβαρλακια.τα αφησα 40λ σε χαμηλη φωτια,ισα που να μελωσει η σαλτσουλα,και ετοιμα.

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

cook

ΚΟΥΡΚΟΥΤΟΠΙΤΑ

11741841_795788783871162_317450902_n.thu

ΚΟΥΡΚΟΥΤΟΠΙΤΑ,ΤΗΣ ΛΙΤΣΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ

Γαλα φετα.βουτυρο.αλευρι για ολες τις χρησεις.πιπερι.λιγο αλατι.αν η φετα ειναι αλμυρη,καθολου.ΕΚΤΕΛΕΣΗ:σε μπωλ βαζουμε το γαλα(1λ).τριβουμε την φετα μεσα,πιπερακι,αλατακι(αν θελει),βαζουμε αλευρι και δουλευουμε,να παρουμε εναν χυλο,οχι πολυ πηκτο.βουτυρωνουμε το ταψι,ριχνουμε το μιγμα,(προσεχουμε να ειναι οσο γινεται πιο λεπτο),βαζουμε βουτυρο κομματακια και ψηνουμε περιπου 3/4 με 1ωρα στους 170β.τρωγεται και ζεστη και κρυα.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

cook

ΜΠΡΙΑΜ.

11749257_795771590539548_666109694_n.thu

ΜΠΡΙΑΜ...

κολοκυθακια,,πατατουλες,,κρεμμυδι ξερο,,μαιντανο,,σκορδο,,ντοματα φρεσκια,,λαδι(τις ποσοτητες τις καθοριζετε εσεις)..

.ΕΚΤΕΛΕΣΗ..ολα τα υλικα μαζι στο ταψι η στην γαστρα,,στον φουρνο στους 250β,,μεχρι να μεινουν με το λαδακι τους..ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

cook

 

11737030_795756167207757_883990747_n.thu

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ...

1/2κ κιμα μοσχαρισιο,,1 αυγο,,2 κρεμμυδια ξερα(το 1 μεσα στην γεμιση)..αλατι,,πιπερι,,1 φλυντζανακι του καφε ρυζι καρολινα η γλασε..3 ντοματες ωριμες στον τριφτη,,λαδι.και αν θελουμε λιγο μαιντανο....

.ΕΚΤΕΛΕΣΗ..

βαζουμε το 1 κρεμμυδι με το λαδι στην κατσαρολα,,μολις γιαλισει ριχνουμε την τριμμενη ντοματα,,αφνουμε να βρασει λιγο και προσθετουμε τα γιουβαρλακια...μολις παρουν βραση βαζουμε νερακι βρασμενο ισα που να τα καλυψει..χαμηλωνουμε την φωτια και αφηνουμε 40λ...να μεινουν με την σαλτσουλα τους..ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

 

cook

 

11741733_795750653874975_1632473710_n.th11748762_795750873874953_1018009436_n.th

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟΥ..

.1/2κ κιμα μοσχαρισιο,,1 αυγο,,2 κρεμμυδια ξερα τριμμενα,,αλατι,,πιπερι,,λαδι.1 φλυντζανακι του καφε ρυζι καρολινα η γλασε..λιγο ανιθο..

.ΕΚΤΕΛΕΣΗ.

.βαζουμε στην κατσαρολα μας λιγο λαδι,,προσθετουμε τα γιουβαρλακια,,τα φερνουμε 2/3 στροφες,,και συμπληρωνουμε βραστο νερακι ισα που να τα σκεπασει..τα αφηνουμε 40λ να βρασουν συμπληρωνοντας νερακι παλι ισα που να τα σκεπαζει...οταν γινουν,,τραβαμε το ζουμακι και σε μια μικροτερη κατσαρολα κανουμε την σαλτσα αυγολεμονου..την ριχνουμε στα γιουβαρλακια,,κουναμε την κατσαρολα και σερβιρουμε..ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

cook

ΛΑΧΑΝΟ ΤΟΥΡΣΙ

11741852_795549770561730_1209068042_n.th

 ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΜΙΚΡΑ ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ. ΤΑ ΚΟΒΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ,ΚΑΙ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΚΟΤΣΑΝΙ,ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ V. ΤΑ ΚΟΒΟΥΜΕ ,ΤΟ ΚΑΘΕ ΜΙΣΟ ΛΑΧΑΝΟ ΣΤΑ ΔΥΟ.ΔΗΛ.ΤΟ ΚΑΘΕ ΛΑΧΑΝΟ ΣΕ 4 ΚΟΜΜΑΤΙΑ.ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΧΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟ(ΕΜΕΝΑ ΠΗΡΕ ΜΕΣΑ 6 ΛΑΧΑΝΑ),ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΦΙΚΤΑ ΤΟ ΕΝΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟ.ΑΦΟΥ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΟΧΕΙΟ,ΕΧΟΥΜΕ ΕΤΟΙΜΗ ΤΗΝ ΑΛΜΗ,ΚΑΙ ΧΥΜΟ ΛΕΜΟΝΙΟΥ.ΕΒΑΛΑ 2 ΚΡΑΣΟΠΟΤΗΡΑ ΧΥΜΟ,ΓΙΑ ΤΑ 6 ΛΑΧΑΝΑ.ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΥΜΟ,ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΑΛΜΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ.ΘΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΟΥ ΔΟΧΕΙΟΥ,ΛΙΓΑ ΡΕΒΥΘΙΑ(ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΥΞΙΑΣΕΙ Η ΑΛΜΗ).ΔΕΝ ΤΟ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΠΑΚΙ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΡΑΣΗ,ΘΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΤΑΞΕΙ,Η ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΔΟΧΕΙΟ,ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΛΙΝΟ.ΕΝΑ ΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΕΠΑΝΩ,ΜΕ ΛΑΣΤΙΧΑΚΙ. ΑΛΜΗ.ΣΕ ΚΑΘΕ 1 ΛΙΤΡΟ ΝΕΡΟ 1 ΦΛΥΤΖΑΝΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΧΟΝΤΡΟ ΑΛΑΤΙ

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

cook

11739645_795573890559318_20683814_n.thum
11759671_795574110559296_1897747627_n.th

βαζω μεσα στον κιμα,1 κρεμμυδι τριμμενο,πολυ λιγο ρυζακι,1 αυγο,αλατι,πιπερι.τα ζυμωνω και τα πλαθω.εχω κοψει πατατες,καροτα σε μικρα κυβακια,σελινο.βαζω σε νερο που βραζει τα γιουβαρλακια,τα ξαφριζω πολυ καλα,προσθετω τα λαχανικα,λαδακι,και τα αφηνω να βρασουν για 40λ.στο τελος,ριχνω λεμονι,και λιγο πεπονακι.το αφηνω 5λ,και κλεινω.αφηνω να φουσκωσει λιγο,και σερβιρω...(το πεπονακι,,,ειναι ζυμαρικο)

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

cook

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΤΟΥΡΣΙ

11721096_795547860561921_195974617_n.thu
ΣΥΝΤΑΓΗ

ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ.ΤΙΣ ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΑΡΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΘΕΤΑ,ΟΧΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ.ΤΙΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΓΙΑΛΑ,ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΑΛΜΗ ΚΑΙ ΞΥΔΙ. ΑΛΜΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΚΑΙ ΞΥΔΙ.ΣΕ ΚΑΘΕ 1λ ΝΕΡΟ,ΕΝΑ ΦΛΥΤΖΑΝΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΜΙΚΡΟ ΑΛΑΤΙ ΧΟΝΔΡΟ.ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΝΩ ΤΙΣ ΠΙΚΛΕΣ.
 

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

 

 

cook

ΠΕΡΚΑ ΣΠΕΤΣΙΩΤΑ

11733309_795411187242255_890863700_n.thu

ΠΕΡΚΑ ΣΠΕΤΣΙΩΤΑ.

..σρτωνουμε στο ταψι κρεμμυδι ξερο κομμενο φετουλες,,ακουμπαμε επανω πατατες,,και το ψαρι,,,αφου προηγουμενως εχουμε αλατισει οπως και τις πατατες..επανω σε καθε κομματι περκας βαζουμε μια ροδελλα ντοματας..βαζουμε λαδακι,,,μαιντανο,,και πολυ λιγο νερακι..ψηνουμε στους 200β.,,μεχρι να ψηθουν οι πατατες...ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

cook

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

11739482_795410167242357_385141562_n.thu11759375_795410077242366_857062418_n.thu

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ...1 1/2ΚΙΛ ΓΑΛΑ 15 ΑΒΓΑ 3 ΚΙΛ.ΑΛΕΥΡΙ 1/2 ΚΙΛ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΨΙΛΟ 1 ΚΟΥΤ.ΣΟΥΠΑΣ ΑΛΑΤΙ...ζυμωνουμε ολα τα υλικα και ειτε ανοιγουμε φυλλα με το χερι,,,η με την μηχανη...αφεινουμε λιγο να τραβηξουν αφου τα στρωσουμε σε καθαρο τραπεζομαντηλο,,και μετα κοβουμε λωριδες,,την μια επανω στην αλλη,,και κοβουμε τις χυλοπιτες μας.τις ριχνουμε στο τραπεζομαντηλο,,και 2/3 φορες την ημερα,,τις ανακατωνουμε καλα..τις αφηνουμε οσες μερες χρειαστει για να στεγνωσουν πολυ καλα...ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

cook

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

11739626_795404640576243_671736471_n.thu

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ,ΛΙΤΣΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ.

ΥΛΙΚΑ:

1κιλο ΒΟΥΤΥΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ(ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ),ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΓΥΑΛΙΝΟ ΒΑΖΟ. 200γρ ΑΧΝΗ ΖΑΧΑΡΗ 300γρ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΩΜΟ. 1 1/2κιλ ΕΩΣ 2κιλ ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ 3κουτ του γλυκ ΜΠΕΚΙΝ 10 ΒΑΝΙΛΙΕΣ 2 ΑΥΓΑ(ΚΡΟΚΟ ΜΟΝΟ) 1/2κουτ ΑΛΑΤΙ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΜΑΛΑΚΟ,ΤΟ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΧΝΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΑΝΙΛΙΕΣ,ΜΕΧΡΙ Ν ΑΣΠΡΙΣΗ.ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΒΟΥΡΝΤΙΣΕΙ ΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ,ΜΕ ΤΗΝ ΦΛΟΥΔΑ,ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΒΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΟΥΛΤΙ ΣΑΝ ΧΟΝΤΡΟ ΤΡΑΧΑΝΑ.ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΟΥΣ ΚΡΟΚΟΥΣ,ΤΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟ,ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΕ ΛΕΚΑΝΗ ,ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΜΕ ΤΟ ΜΠΕΚΙΝ,ΤΟ ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΑΚΙ,ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΛΑ.ΠΛΑΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΚΑΙ ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΕΤΡΙΟ ΦΟΥΡΝΟ(200β)ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ.ΤΟΥΣ ΤΥΛΙΓΟΥΜΕ ΖΕΣΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΧΝΗ.

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

cook

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΣΤΡΙΦΤΗ

11720505_795398997243474_777357425_n.thu
11756629_795399107243463_340447945_n.thu
11759568_795399187243455_532581760_n.thu

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΣΤΡΙΦΤΗ..

.κανουμε το ζυμαρι μας και ανοιγουμε φυλλο..το αλειφουμε με βουτυρο και λαδι που εχουμε ετοιμο..το διπλωνουμε στην μεση,,τριβουμε φετα ,,το στριβουμε σαν μπαστουνι και το βαζουμε στο ταψι το οποιο εχουμε βουτυρωσει...κανουμε και τα υπολοιπα φυλλα,,,αλοιφουμε με βουτυρο-λαδι και ψηνουμε για 1 ωρα στους 200β.

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

cook

11737164_795374627245911_532875610_n.thu
11741912_795395793910461_134873973_n.thu

ΥΛΙΚΑ..

αμπελοφυλλα,,αλατι,,πιπερι,,ανιθο,,δυοσμο,,λεμονι,,λαδι,,κρεμμυδακια φρεσκα 1 ματσακι,,2κρεμμυδια ,,,ξερα.ρυχι καρολινα η γλασε...

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

κοβουμε τα κοτσανακια απο τα αμπελοφυλλα και τα νεροβραζουμε...κοβουμε τα φρεσκα κρεμμυδακια ψιλα-ψιλα,,το ξερο κρεμμυδι,,και τα βαζουμε σε τηγανι με νερακι...μολις σωθει το νερο βαζουμε το λαδι,,και τα σωταρουμε,,προσθετοντας τον ανιθο,,τον δυοσμο,,αλατι,,πιπερι,,και εαν εχουμε και δυοσμο ξερο..οταν ειναι ετοιμο το βαζουμε σε μπωλ,,προστετουμε το ρυζι,,το λεμονι..τυλιγουμε τα αμπελοφυλλα,,βαζουμε πιατο απο επανω,,και με βραστο νερο τα βαζουμε να βρασουν..μολις παρουν βραση,,χαμηλωνουμε την φωτια με τελικο το 9 στο 4,,,και τα αφηνουμε να σιγοβρασουν κουνωντας κυκλικα την κατσαρολα και συμπληρωνοντας νερο οταν δουμε οτι το θελουν..ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

 

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

cook

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΞΥΝΟΣ

11733385_795367143913326_235932080_n.thu
11749754_795367207246653_74372983_n.thum
11758866_795367183913322_2066348401_n.th

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΞΥΝΟΣ ΤΗΣ ΛΙΤΣΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

βαζω σε λεκανη το γαλα,αναλογα με την ποσοτητα ριχνω μεσα γιαουρτι προβειο.( δηλ.σε 8 κιλ.γαλα,εβαλα 2 γιαουρτακια μικρα.).το αφησα να ξυνησει γυρω στις 3 ημερες,και μετα εβαλα αλατι,2 κουτ.σουπας,και αλευρι κιτρινο σκληρο.μου πηρε περιπου 11 κιλ

.Ζυμωνω πολυ καλα,και κοβω μπουκιτσες που τις απλωνω στο τραπεζι,επανω σε τραπεζομαντηλο.τις γυριζω 2 με 3 φορες,και αφου δω οτι εχουνε στεγνωσει,(οχι τελειως),τον τριβω στην σιτα του τραχανα,τον απλωνω παλι,τριμμενο πια στο τραπεζι,και τον ανακατευω με τα δαχτυλα,1 η2 φορες την ημερα,και τον αφηνω να στεγνωσει τελειως.οταν δω οτι εχει στεγνωσει πολυ καλα,τον βαζω σε ταψι,και τον βαζω στον φουρνο για 10 λεπτα περιπυ.(αυτο για να μην πιασει μουχλα).οταν κρυωσει τελειως,τον μαζευω σε μαξιλαροθηκη,και τον αποθηκευω στο ψυγειο. ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. 

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

cook

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ

11733395_795362070580500_1829679109_n.th
11749436_795362133913827_62158766_n_(1).
11749436_795362133913827_62158766_n.thum
11751107_795362043913836_282992193_n.thu
11721116_795362167247157_1235008390_n.th
11751142_795362213913819_110669830_n.thu
11758782_795362143913826_1534803765_n.th

11733222_795362313913809_1142060943_n.th

υλικα

2 λαχανα μεγαλα,,1κ κιμας μοσχαρισιος,,αλατι,,πιπερι,,μαιντανος,,ανιθος,,λεμονι,,λαδι(οχι μεσα στην γεμιση,,,,(μονο στην κατσαρολα),,,ρυζι καρολινα η γλασε 1 κουπα....βραζουμε τα λαχανα,,απο το φυλλο κοβουμε το νευρο στην μεση,,,(αυτα που μενουν τα στρωνουμε στον πατο της κατσαρολας),,τυλιγουμε τους λαχανοντολμαδες,,τους στρωνουμε κυκλικα στην κατσαρολα,,ριχνουμε το λαδι,,το λεμονι,,και κλεινουμε παλι με φυλλα..βαζουμε ενα πιατο να τους πατησει,,και μια πετρα αν εχετε,,και ριχνουμε νερο βραστο απο αυτο που βρασαμε τα λαχανα...τους βαζουμε στην φωτια,,κουναμε την κατσαρολα που και που και περιμενουμε να βρασουν..οταν ειναι ετοιμοι,,τραβαμε το ζουμι ολο,,και κανουμε την κρεμα αυγολεμονο..το λαχανο που θα περισεψει το βραζουμε ξανα,,και γινεται μια ωραια σαλατα με ξυδι και λαδι..ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ,,

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

 

 

cook

ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

 

11721953_795338250582882_231787781_n.thu
11733425_795338307249543_2066781389_n.th
11751146_795338353916205_2105825481_n_(1
11737167_795338377249536_1715631634_n.th

ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

περναμε την ντοματα απο το μηχανημα,,,απλα για να μην εχει μεσα σπορους.την βαζουμε σε κατσαρολα,,βαζουμε ενα πουγκακι με βασιλικο και ριγανη,,και την βραζουμε.οταν δουμε οτι μεινει η μιση ποσοτητα απο την αρχικη,,,ειναι ετοιμη...σε βαζα αποστειρωμενα(στο ταψι,,μια πετσετα κατω,,αναποδα και στον φουρνο στους 150β για 15λ)...οπως ειναι ζεστη γεμιζουμε τα βαζα μεχρι επανω,,φυσαμε λιγο να φυγει ο αερας,,κλεινουμε καλα,,και αναποδα μεχρι να κρυωσουν τελειως..(σε καθε κατσαρολα 1 κουταλια της σουπας ζαχαρη...ευχαριστω)

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

 

 

cook

ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΛΙΤΣΑΣ

11758920_795336627249711_935584438_n.thu

ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΛΙΤΣΑΣ

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

αλευρι κιτρινο 1000γρ, αλατι 20γρ,μαγια νωπη 20γρ,νερο 650γρ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μια λεκανη της κουζινας σας βαζετε το αλευρι μαζι με το αλατι, κανετε μια λακουβιτσα και θρυματιζετε την μαγια και προσθεστε το νερο. αν δεν εχετε μαγια νωπη, βαλετε ξερη λιωστε την σε μισο ποτηρι νερο και συνεχιστε την διαδικασια. Ζυμωνετε ολα τα υλικα μαζι για 10 λεπτα ωστε να κανετε μια ζυμη μαλακη και ευπλαστη, να μην κολαει στα χερια σας. απλωνετε στην λεκανη σας ενα πανι, τοποθετητε το ψωμι και το τυλιγετε το ζυμαρι για 40-45 λεπτα. αμεσως χωριζετε σε δυο ισα μερη το ζυμαρι σας και ξανασκεπαζετε με πανια τα δυο κοματια ξεχωριστα. αν θελετε τα τοποθετητε σε φορμα η ταψια. τα αφηνετε 1 ωρα και φουρνιζετε στον φουρνο σας στους 200 βαθμους για 30 λεπτα και 180 βαθμους για τα υπολοιπα 30 λεπτα. προσοχη, αν ο φουρνος σας ειναι δυνατος απο την αρχη κατεβαζετε την σχαρα ενα κλικ. σε μια ωρα το ψωμι σας ειναι ετοιμο.

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

 

cook

11733410_795333840583323_197278326_n.thu

Λαχανα,σε πολλες περιοχες της Ελλαδας,λενε τα διαφορα χορτα που χρησιμοποιουμε στις πιτες μας.

ΥΛΙΚΑ.ΛΑΠΑΤΑ.ΜΥΡΩΝΙΑ,ΜΑΡΟΥΛΑΚΙ,ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ ΦΡΕΣΚΑ,ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΡΙΓΑΝΗ ΦΡΕΣΚΙΑ.ΑΛΑΤΑΚΙ,ΠΙΠΕΡΑΚΙ,ΛΙΓΟ ΑΛΕΥΡΑΚΙ,ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΧΥΛΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΗΧΤΟ.ΣΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ,ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΤΑΛΙ,ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΝΑ ΧΡΥΣΟΞΑΝΘΟ ΧΡΩΜΑ.ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΟΤΙ ΧΟΡΤΑΡΑΚΙ ΘΕΛΟΥΜΕ.ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ.(ΜΑΙΝΤΑΝΟ,ΑΝΙΘΟ,ΔΥΟΣΜΟ).

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ(απο τα μερη της Θεσσαλιας).

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

 

cook

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ

11739725_795332323916808_1326610318_n.th

 Ταρτα με νεκταρινια τα μισά καραμελωμενα!!πολυ εύκολο γρήγορο και νόστιμο γλυκο!μπορειτε να το κάνετε με οτιδήποτε φρούτο θέλετε !!!

Υλικά :

200gr φαρινα 100gr ζάχαρη 150ml γάλα 50 ml ηλιέλαιο η αραβισιτελαιο οτι έχετε 2βανιλιες .κανετε έναν χυμό όχι νερούλο βάζουμε σε βουτηρομενη και αλευρωμενη φόρμα το μισό για 3-4λεπτα σε πρωθερμασμενο φούρνο ίσα ίσα να κάνει μια κρουστά το βγάζουμε βάζουμε απο πάνω σε ροδελες τα φρούτα τα μισα ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυλο και άμα θελουμε καραμελωνουμε τα υπόλοιπα φρούτα με λίγη ζάχαρη σε ένα τηγάνι αλλιώς τα βάζουμε όπως ειναι απο πάνω !!ψηνουμε για 30-35 λεπτά στους 180 αέρα ανάλογα το φούρνο μεχρι να ροδοκοκκινησει η ταρτα μας !την βγάζουμε και μόλις κυρώσει λιγο αν θελουμε πασπαλιζουμε με αχνη ζάχαρη!!!!! Μπορείτε για κάποιους που προσέχουν αντί για ζάχαρη να βάλετε 50gr stevia!!!

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

 

cook

ΞΕΡΟΤΗΓΑΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΕΣ

11756681_795326050584102_2065852856_n.th

 ΥΛΙΚΑ:

1 κιλο αλευρι για ολες τις χρησεις,4κουτ της σουπας λαδι,4κουτ της σουπας ζαχαρη,4κουτ της σουπας χυμο πορτοκαλιου,2 ποτηρια νερο. ΣΙΡΟΠΙ: 1 φλυτζ του τσαγιου μελι,1 φλυτζ του τσαγιου ζαχαρη,1 φλυτζ του τσαγιου νερο,καρυδια χονδροκομμενα,σουσαμι,κανελα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

ζυμωνουμε ολα τα υλικα για να κανουμε μια ζυμη σφιχτη.ανοιγουμε φυλλο λεπτο,το κοβουμε λωριδες και διπλωνουμε την καθε μια σε σαλιγκαρο.σε λαδι που καιει,μια μια,και με το πηρουνι βοηθαμε να μην ανοιξουν.βγαζουμε σε απορροφητικο χαρτι.βραζουμε το νερο με την ζαχαρη για 5λ και προσθετουμε το μελι.ανακατωνουμε καλα,και βουταμε τα ξεροτηγανα .τα πασπαλιζουμε με καρυδι,κανελα,σουσαμι. ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΖΥΜΗ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΠΛΕΣ. κοβουμε λωριδες,και μετα κομματια 10 με 15 εκατοστα,τα τσιμπαμε με το χερι στην μεση να γινουν σαν φιογκακια,και τηγανιζουμε με τον ιδιο τροπο. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

 

cook

ΜΗΛΑ ΨΗΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

11758871_795325197250854_763367654_n.thu

θα κοψεις τα μηλα,θα τα στρωσεις στο ταψακι,και με το κουταλι ραντιστα απο επανω ζαχαρη,,,οχι πολυ,,,και κανελα.βαλε και ενα φλυντζανακι νερο...στους 180β περιπου 20λ,μεχρι να μαλακωσουν.μπορειτε αντι για ζαχαρη να βαλετε μελι.

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

 

cook

ΔΙΠΛΕΣ Η ΑΥΓΟΚΑΛΑΜΑΡΑ

11758991_795323927250981_1676099359_n.th

ΔΙΠΛΕΣ Η ΑΥΓΟΚΑΛΑΜΑΡΑ

ΥΛΙΚΑ:

5-6 ΦΛΥΤΖ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΨΙΛΟ. 8 ΑΥΓΑ. 2-3 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΝ ΧΥΜΟ. 1/2 ΚΟΥΤ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΑΛΑΤΙ. 1 ΚΟΥΤ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΣΟΔΑ. ΚΟΠΑΝΙΣΜΕΝΑ ΚΑΡΥΔΙΑ. ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΣΙΡΟΠΙ,,,Η ΜΟΝΟ ΜΕΛΙ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ,ΤΑ ΑΥΓΑ,ΤΟΝ ΧΥΜΟ,ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΟΔΑ,ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΣΕ ΛΕΚΑΝΗ,ΤΑ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ,ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΙΑ ΖΥΜΗ ΣΦΙΧΤΗ.ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΣΤΗ ΣΕ ΦΥΛΛΑ,ΚΟΒΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΡΟΔΑΚΙ ΛΩΡΙΔΕΣ,ΤΙΣ ΠΙΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΑΝ ΦΙΟΓΚΟΙ,ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΙΖΟΥΜΕ.ΤΙΣ ΒΟΥΤΑΜΕ ΣΕ ΣΙΡΟΠΙ ΚΡΥΟ,ΚΑΙ ΠΑΣΠΑΛΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΟΠΑΝΙΣΜΕΝΑ.

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

 

cook

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ.

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ.

τα βαζα ειναι των 380ml.

εβαλα 3κιλα σε πολτο, και 1 κουπα μεγαλη γεματη φλουδα,και 3κιλα ζαχαρη.3 βανιλιες και λιγο λεμονι.τα εξυσα πρωτα,μετα τις φλουδες λωριδιτσες μικρες πολυ λεπτες,τις οποιες για να μην βαλω κατσαρολες,τις εβαλα στον βραστηρα για 4 φορες....τα πορτοκαλια στα 4 στο μουλτι.

 

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

 

11739476_795321827251191_1672668302_n.jpg

cook

 

11741873_795319893918051_1479554396_n.th

Κοβω 1/2 λαχανο οπως για σαλατα,,1/2 ματσακι μαιντανο,,σκορδακι μπολικο αναλογα τα γουστα,,4 καροτα τριμμενα οπως και το σκορδο στο χοντρο του τριφτη...βαζουμε 2 κουταλιες της σουπας χονδρο αλατι και τριβουμε πολυ καλα..σουρωνουμε οτι υγρα εβγαλε,,προσθετουμε πιπεριες φλωρινης απο το βαζο ψητες,,και πιπερακι τουρσι..πολυ ωραιο ειναι και το αγγουρακι τουρσι..βαζουμε ξυδακι οχι πολυ,,και λιγο λαδακι,,και σε ενα μπωλ στο ψυγειο...

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

 

 

cook

ΜΠΑΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

11748716_795319500584757_1444611286_n.th

ΥΛΙΚΑ.

1/2κ μπαμιες
3 κρεμμυδια ξερα
4 σκελιδες σκορδο
3-4 ντοματες στο μουλτιμαιντανο
αλατι-πιπερι-κανελλα
λαδι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοβουμε το κρεμμυδι οπως για την σαλατα.το βαζουμε στην κατσαρολα με λιγο νερακι να αχνιστει..μολις σωθει το νερο,,βαζουμε λαδι και το σκορδο κομμενο λεπτες φετουλες.το αφηνουμε να γιαλισει και προσθετουμε την ντοματα,,και νερακι και αφωνουμε την σαλτσα να σιγοβρασει.εχουμε καθαρισει τις μπαμιες,,τις εχουμε πλυνει,,και τις εχουμε βαλει σε ενα μπωλ με μπολικο ξυδι..τις κουναμε καλα και αφηνουμε για ενα τεταρτο τουλαχιστον..ωστοσο εχει σιγοβρασει η σαλτσα..στραγγιζουμε τις μπαμιες και τις ριχνουμε στην κατσαρολα..προσθετουμε αλατι-πιπερι-κανελλα και τον μαιντανο.κουναμε την κατσαρολα κυκλικα,,,δεν ανακατωνουμε με κουταλα,,χαμηλωνουμε την φωτια στο 4 η 5,,πολυ λιγο νερο,,και αφηνουμε να βρασουν..παντα κουνωντας την κατσαρολα..τις αφηνουμε να μεινουν με την σαλτσουλα τους.

Δημιουργός
Λίτσα Παπαντωνίου

 

×
×
  • Create New...