Jump to content

ΕΥΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ

  • καταχωρήσεις
    78
  • σχόλια
    0
  • εμφανίσεις
    7.093

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG

Οι συνταγές της Εύας Τριανταφυλλίδου 

Καταχωρήσεις σε αυτό το blog

cook

17204561_1796855430635294_1893023422_n.jpg.7ba1d0d1599f45e116dfa1c26e4a49ba.jpg

Νηστίσιμα ντονατσακια με κρεμα πορτοκαλιού!
Εκανα μικρή δοση και μου βγήκαν 11 κομματια.
Για τα ντόνατς: 200γρ αλευρι ενα κουταλακι ξερή μαγιά τρία κουταλάκια ζάχαρη μια βανίλια δυο κουταλιές ελαιολαδο ανακατευουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά 100ml νερο χλιαρό ζυμωνοντας ταυτόχρονα. Η ζυμη μας θα κολλάει λιγο στα χερια λαδωνουμε τον πάτο του μπολ σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Για την κρεμα πορτοκαλιού: βάζουμε σε μια κατσαρολα εκτός φωτιάς 350ml νερο 100γρ κορν φλάουρ 200γρ ζάχαρη μια βανίλια και ανακατευουμε. Το βάζουμε στη φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα ,μόλις αρχίσει να δένει ρίχνουμε 100ml χυμό πορτοκαλι χαμηλωνουμε τη φωτιά και ανακατευουμε μέχρι να δέσει. Αφαιρούμε απο τη φωτιά και ρίχνουμε ενα κουταλακι μαργαρινη. Η κρεμα θα περισσέψει και τρώγεται άνετα με κουταλι
Κόβουμε μπαλακια απο τη ζυμη μας τηγανίζουμε χαράζουμε με μαχαίρι στη μέση οριζόντια με ενα κουταλακι τα γεμίζουμε με την κρεμα και τα αχνιζουμε!

Δημιουργός
Έυα Τριανταφυλλίδου

cook

17204577_1796854403968730_23981726_n.jpg.d846b76a48ac66cce58613fbca73dead.jpg17238152_1796854337302070_1906787947_n.jpg.2bbcd96dc68df8ecab047626915980c6.jpg17238152_1796854337302070_1906787947_n.jpg.80126a5485ff313a8d25efac12b8ec73.jpg17238152_1796854337302070_1906787947_n.jpg.ae73d9d479d4a5d86eb279f882b1c50f.jpg17238074_1796854583968712_2049713011_n.jpg.b6957b0af0a2a49c9191abd270611131.jpg17238003_1796854657302038_1954256099_n.jpg.8bf37aa05545876e6ef3c456708bcee6.jpg

Ρόλο πατάτας γεμιστό με αλλαντικα και τυριά! Για το ζυμάρι: 800γρ πατατες βρασμένες και πολτοποιημενες 30γρ βούτυρο 60γρ παρμεζάνα η κεφαλοτύρι τριμμενο ενα αυγο 30γρ τριμμένη φρυγανιά αλατι πιπέρι και λιγο τζίντζερ τριμμενο(προαιρετικά)τα ανακατευουμε ολα μαζι το απλωνουμε σε ενα αντικολλητικό χαρτί στρώνουμε αλλαντικα και τυριά της αρεσκείας μας το κάνουμε ρολο με τη βοήθεια του χαρτιού και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25 λεπτα. Ανοιγουμε το χαρτί και ψήνουμε για αλλα 5 λεπτα. Σβήνουμε το φουρνο και το αφήνουμε για ενα δεκάλεπτο ακομα!

Δημιουργός
Έυα Τριανταφυλλίδου

cook

17101794_1793445900976247_315275066_n.jpg.fadca71a7141e94861eaad9df114a7db.jpg17124359_1793445964309574_122267830_n.jpg.929fda2734140c62ab6e9e4d669f1bf3.jpg17124960_1793446037642900_110097495_n.jpg.cbe0e7bdff07fdded3d347dda8a0e25a.jpg

Νηστίσιμα κουλουράκια αρωματισμένα με μαχλέπι μαστίχα και μοσχοκάρυδο! Χτυπάμε 200 ml ελαιολαδο με 200γρ ζάχαρη. Προσθετουμε 200ml χυμό πορτοκαλι ξύσμα απο ενα πορτοκαλι μια βανίλια ενα σφηνάκι λικέρ μαστίχα ενα κουταλακι μαχλέπι ενα κουταλακι μοσχοκάρυδο ενα κουταλακι μπέικιν ενα κουταλακι σόδα μαγειρικής ανακατευουμε και προσθετουμε σιγά σιγά 450γρ αλευρι για τσουρέκια και 250γρ αλευρι για ολες τις χρησεις μέχρι να πάρουμε μια ζυμη που να μην κολλάει στα χερια.Ζυμώνουμε λιγο μέχρι να ενσωματωθεί το αλευρι και βάζουμε για μισή ωρα ψυγείο. Πλαθουμε κουλουράκια πασπαλίζουμε με σουσάμι η με ζάχαρη κρυσταλλική και ψήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί στους 200 βαθμούς για 15 λεπτα

Δημιουργός
Έυα Τριανταφυλλίδου

cook

Λαχματζουν!

16507160_1777049962615841_593152100_n.jpg.0fad3864bd939b3323d34e9c4b858140.jpg16521654_1777050122615825_1282285693_n.jpg.89cbb9d44a0ff11de1d96fce362f7681.jpg16522766_1777049939282510_1093122867_n.jpg.43f2a0ca29bb94515558319a6d436ebb.jpg16558717_1777050009282503_1032411379_n.jpg.e56ce2ed85af1c147862e4b847b9421d.jpg

Λαχματζουν! Για τις πίτες: ενα φλιτζανι χλιαρό νερο ενα φακελάκι μαγιά ενα κουταλάκι ζάχαρη ενα κουταλάκι αλάτι τρεις κουταλιές ελαιόλαδο και αλευρι οσο παρει να γινει μια ζυμη μαλακή και αφράτη που να μην κολλάει στα χερια. Ζυμώνουμε και αφήνουμε να φουσκωσει. Για τον κιμά: ζυμώνουμε μιςο κιλό κιμά μοσχαρίσιο η ανάμεικτο μοσχάρι αρνί,με ενα κρεμμύδι ξερό που το εχουμε περαςει απο το τηγάνι με δυο κουταλιές ελαιόλαδο να ξανθυνει λιγο,μισή πιπεριά πράσινη κέρατο,(αν θελουμε βάζουμε και καυτερή πιπερίτσα)δυο κουταλιές πελτέ ντομάτας,δυο κουταλιές ελαιόλαδο,λιγο μαϊντανό,αλάτι,πιπέρι. Αφου φουσκωσει η ζυμη μας κόβουμε 8 μπαλακια και σε αλευρωμενο παγκο ανοιγουμε πιτουλες. Τις τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψι μοιράζουμε τον κιμά και τον απλωνουμε σε καθε πίτα με ενα κουτάλι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 15-20 λεπτα. Σερβίρουμε με μαϊντανό κρεμμύδι και ντομάτα ολα ψιλοκομμένα!

Δημιουργός
Έυα Τριανταφυλλίδου

cook

Σταφιδόψωμα

16216451_1769675506686620_224872146_n.jpg

Σταφιδόψωμα: Βάζουμε σε ενα λεκανακι 200γρ αλευρι για τσουρέκια η για ολες τις χρήσεις ενα φακελάκι μαγιά ενα αυγο και ένα ασπραδι τρεις κουταλιές ζάχαρη μια κουταλια βούτυρο μαλακωμένο τρεις κουταλιές ελαιόλαδο ζυμώνουμε λιγο και ρίχνουμε 200ml γάλα χλιαρό εναλλάξ με 200γρ αλευρι ζυμωνοντας ταυτόχρονα. Αν μας κολλάει η ζυμη ρίχνουμε λιγο ακομα αλευρι οχι πολυ να μην σκληρύνει η ζυμη μας ίσα να ξεκολλήσει απο τα χερια και να γινει μαλακή και αφράτη. Αφήνουμε να φουσκώσει πατάμε τη ζυμη μας και ρίχνουμε τις σταφιδες. Ζυμώνουμε λιγο ακομα πλαθουμε μπαλακια τα τοποθετούμε σε ταψι με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε μισή ωρα να φουσκωσουν. Αλειφουμε με τον κρόκο αραιωμένο με λιγο νεράκι και ψήνουμε στους 180-190 βαθμούς για 20 λεπτα!

Δημιουργός
Έυα Τριανταφυλλίδου

cook

Κουλουράκια καρότου

16128656_1765514063769431_108569699_n (1).jpg16111708_1765514077102763_1077458771_n.jpg

Κουλουράκια καρότου: Τρίβω ενα μεγάλο καρότο το στίβω με τα χερια μου και το αλευρωνω. Σε ενα λεκανακι βάζω μισή κούπα νερο 1/4 κούπας αραβοσιτέλαιο 1/4 κούπας ελαιόλαδο 125γρ μαργαρίνη με βούτυρο λιωμένο ενα κουταλάκι αλάτι και δυόμιση κούπες αλευρι μαζι με ενα κουταλάκι μπέικιν. Το αλευρι το ρίχνω λιγο λιγο ανακατεύοντας μέχρι να γινει μια ζυμη μαλακή και έπειτα ρίχνω και το καρότο και ανακατεύω.Κόβω κορδονακια και σε αλευρωμενο παγκο τα πλάθω σε κουλουράκια. Ψήνω στους 180-190 βαθμούς για 20-30 λεπτα αναλόγως το μέγεθος που θα τα φτιάξουμε!

Δημιουργός
Έυα Τριανταφυλλίδου

cook

Κουλουράκια δίχρωμα!

14914763_1720591351595036_1258700872_n.jpg14961432_1720591898261648_1276951993_n.jpg

Κουλουράκια δίχρωμα! Σε μια λεκάνη χτυπάμε με το σύρμα 2 αυγα 180γρ σπορέλαιο και 120γρ καστανη ζάχαρη. Προσθετουμε μια βανίλια 1 φακελάκι μπέικιν και λιγο λιγο το αλευρι(θα μας παρει 450γρ) και οταν αρχίζει να πήζει η ζυμη μας ανακατευουμε με το χερι. Οταν ήσυχη μας δεν κολλάει στα χερια τη χωρίζουμε στα δυο στη μισή βάζουμε μια κουταλια κακάο στην άλλη μισή μια κουταλια ινδοκαρυδο και τις ζυμώνουμε. Φτιάχνουμε σχεδιακια κόβοντας και φτιάχνοντας λωρίδες και απο τις δυο ζύμες. Ψήνουμε σε ταψι με λαδόκολλα στους 180 βαθμούς για 20 λεπτα. Βγαίνουν περίπου 38 κουλουράκια!

Δημιουργός
Έυα Τριανταφυλλίδου

cook

14915087_1720584528262385_563354612_n.jpg

Μπισκοτάκια γεμιστά με μερεντα! Σε ενα μπολ ανακατευουμε 300γρ αλευρι 130γρ άχνη ζάχαρη 150γρ βούτυρο μαλακωμένο 1 αυγο και 1 φακελάκι μπέικιν. Ζυμώνουμε κάνουμε τη ζυμη μπάλα τη τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε κατάψυξη για 1 ωρα. Την ανοιγουμε σε φύλο κόβουμε μπισκοτάκια με ενα ποτήρι βάζουμε στο κέντρο τους μερεντα τα τοποθετούμε σε ταψι με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτα!

Δημιουργός
Έυα Τριανταφυλλίδου

cook

14961505_1720582318262606_1384079603_n.jpg14914719_1720582331595938_1036324571_n.jpg

Σουφλέ με ψωμί του τοστ και κιμά! Για τον κιμά: ρίχνουμε λιγο ελαιόλαδο σε ενα κατσαρολάκι και τσιγαριζουμε για λιγο 1 κρεμμύδι ξερό. Προσθετουμε μισό κιλό κιμά μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη και τσιγαριζουμε. Σβήνουμε με μισό ποτήρι του κρασιού κρασί και αφου εξατμιστεί προσθετουμε εναν κύβο κρέατος η λαχανικών 3 μοσχοκαρφια μια κουταλια κρέμα μπαλσαμικου αλάτι,πιπέρι,μια κουταλια γεμάτη πελτέ και αφήνουμε να βράσει μέχρι να χυλώσει η σάλτσα και να μείνει ο κιμάς με λιγο ζουμάρει.Λαδωνουμε ελαφρά ενα πυρέξ το στρώνουμε με ψωμί του τοστ καλύπτουμε απο πάνω με τον μισό κιμά ρίχνουμε κίτρινο τυρί τριμμενο της αρεσκείας μας απο πάνω άλλη μια στρώση με ψωμί τον υπόλοιπο κιμά , ξανά τυρί και τελειώνουμε με ψωμί και τυρί. Χτυπάμε σε ενα μπολ μισό λίτρο γάλα με 4 αυγα και περιχυνουμε το σουφλέ. Το βάζουμε για μια ωρα ψυγείο να σταθεί και ψήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί και να κανει μια όμορφη κρουστα!

Δημιουργός
Έυα Τριανταφυλλίδου

cook

 

14694876_1706749682979203_1399800989_n.jpg14593529_1706749696312535_1025886223_n.jpg14642563_1706749792979192_1298295245_n.jpg14657795_1706749729645865_1475358895_n.jpg

Torta magica ενα διαφορετικό βελούδινο κέικ! Για το κέικ: χτυπάμε 4 ασπραδια αυγών με 1/2 κουταλάκι χυμό λεμονιού σε σφιχτή μαρεγκα και την αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε στο μίξερ τους 4 κρόκους με 150 γρ άχνη ζάχαρη και 1 κουταλιά νερό μέχρι να ασπρισει. Προσθέτουμε 125γρ βούτυρο λιωμένο και 115γρ αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Κλείνουμε το μίξερ ρίχνουμε λίγο λίγο 1/2 λίτρο χλιαρό γάλα και χτυπάμε με το συρμα. Ενσωματωνουμε τη μαρεγκα στο μείγμα. Βάζουμε το κέικ σε ταψακι 20 ×20 καλά βουτυρωμενο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 65 λεπτα. Ετοιμαζουμε μια σάλτσα σοκολάτας: ανακατεύουμε σε ενα μπολ 4 κουταλιές κακάο με 5 κουταλιές καστανή ζάχαρη. Ζεσταινουμε σε ενα μπρίκι λίγο γάλα και ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά στο κακάο ανακατεύοντας ταυτόχρονα μέχρι να το φέρουμε στην υφή που θέλουμε. Βγάζουμε το κέικ απ το φούρνο το αφήνουμε λίγο να κρυώσει ρίχνουμε τη σάλτσα σοκολάτας και βάζουμε ψυγείο για 2 ώρες!

Δημιουργός
Έυα Τριανταφυλλίδου

cook

14593141_1704099199910918_1784679316_n.jpg14620114_1704099169910921_253562054_n.jpg14628110_1704099123244259_357263148_n.jpg14628167_1704099183244253_484858803_n.jpg

Μπισκοτάκια με λιγα υλικά εύκολα και γρήγορα! Στο μίξερ χτυπαμε 160γρ μαργαρινη μαλακή με μισο φλιτζάνι ζάχαρη. Ρίχνουμε δυο φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις , 1/4 του φλιτζανιου κακάο και ανακατεύουμε με το χέρι. Στην αρχή η ζύμη θα τρίβεται. Την αδειαζουμε στον παγκο μας και τη δουλεύουμε εκεί μέχρι να μαλακώσει. Της δίνουμε σχημα μπαστουνιού, ρίχνουμε σε καθαρη επιφάνεια 1/4 του φλιτζανιου περίπου ζάχαρη και κυλάμε το μπαστούνι μας εκεί να ζαχαρωθει απ όλες τις πλευρές. Το τυλιγουμε σε μεμβράνη και το βάζουμε ψυγείο για μια ώρα. Κόβουμε μπισκοτάκια τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδοκολλα και προθερμαινουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμους. Βάζουμε το ταψί χαμηλωνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς και ψήνουμε 20 λεπτα. Σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε αλλά 5 λεπτα. Όταν τα βγάλουμε φαίνονται μαλακά αλλά όταν κρυωσουν γίνονται τραγανά. Αν δεν τα θέλουμε σοκολατένια αντικαθιστούμε την ποσότητα του κακάο με αλεύρι.

 

Δημιουργός
Έυα Τριανταφυλλίδου

cook

14407729_1694241797563325_2061639966_n.jpg14445329_1694241824229989_16164196_n.jpg14445621_1694242034229968_509108426_n.jpg14445610_1694241767563328_454228832_n.jpg

Κιμαλιδικο μια υπέροχη Κωνσταντινοπολιτικη συνταγή! Φτιάχνουμε πρωτα ενα ζυμάρι με μισο ποτήρι νερό 250γρ περίπου αλεύρι ενα κουταλάκι μαγιά μισο κουταλάκι ζάχαρη μισο κουταλάκι αλάτι ζυμωνουμε και αφήνουμε να φουσκώσει. Ζυμωνουμε μισο κιλό κιμά με 4 φέτες ψωμί μουλιασμενες και στιμενες ενα αυγό ενα κρεμμύδι και μια σκελιδα σκόρδο ψιλοκομμένα δυόσμο αλάτι πιπέρι μοσχοκάρυδο και λίγο ελαιόλαδο. Λαδωνουμε ενα πυρέξ η ταψακι απλωνουμε το ζυμάρι μας απο πάνω απλωνουμε τον κιμά πανω απο τον κιμά κόβουμε ντομάτες σε ροδελες αλατιζουμε προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο και τελειώνουμε με φέτες κασέρι. Χτυπάμε τρια αυγά περιχυνουμε το φαγητό μας και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα μέχρι να πάρει ενα ωραίο ροδοκοκκινο χρωμα!

cook

14398089_1693746344279537_1268142873_n.jpg14409147_1693746414279530_1705742476_n.jpg14409290_1693746370946201_1767116572_n.jpg14408834_1693746450946193_1422029914_n.jpg

Μηλοπιτακια με χειροποίητο φύλλο! Για το φύλλο θα χρειαστούμε μισο ποτήρι νερό μια κουταλια ζάχαρη 250γρ περιπου αλεύρι και 70γρ βούτυρο. Ριχνουμε σε ενα λεκανακι λίγο αλεύρι απί το αλεύρι μας τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο και εναλλάξ το νερό και το αλεύρι ζυμωνοντας μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια. Βάζουμε νισεστε στο πάγκο μας και την ανοίγουμε σε φύλο αλειφουμε το μαλακό βούτυρο να παει παντού το γυρίζουμε και το διπλωνουμε σε μικρο πακετακι το τυλιγουμε σε μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγειο. Μετα απο μια ωρα το βγάζουμε και το ξανανοιγουμε σε φύλο. Το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια . Για τη γέμιση: καθαριζουμε δυο μήλα και τα κόβουμε σε καρεδακια. Τα βάζουμε σε ενα τηγάνι με δυο κουταλιές νερό τα σκεπαζουμε και τα βράζουμε για 5 λεπτα να μαλακωσουν. Τα βγάζουμε απο τη φωτιά ρίχνουμε 80γρ άχνη ανακατεύουμε τα ρίχνουμε στο μουλτι να γίνει πολτός και το αφήνουμε λιγο να κρυώσει. Βάζουμε στο κεντρο κάθε κομματιού που κοψαμε το φύλο μας απο μια κουταλιά και απο πανω κλείνουμε με άλλο κομμάτι που το έχουμε χαράξει λίγο στη μέση με ενα μαχαίρι πατώντας καλά τις άκρες. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδοχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς με αέρα για 15-20 λεπτα περιπου!

Δημιουργός
Έυα Τριανταφυλλίδου

cook

Τυρενιες μπάλες κοτοπουλου

14249351_1686762741644564_1524950557_n.jpg14302545_1686762871644551_1965424648_n.jpg14256805_1686762964977875_1753698164_n.jpg

Τυρενιες μπάλες κοτοπουλου: Βράζουμε ένα στήθος κοτόπουλο και το μαδάμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε 2 αυγά 2 κρεμμυδάκια φρέσκα 2 φέτες ψιλοκομμένη παριζα ή ότι αλλαντικο μας αρέσει 30γρ αλεύρι 170γρ τυρί τριμμένο 1/2 κουταλάκι πάπρικα λίγο πιπέρι μία σκελιδα σκόρδο λιωμένη στο γουδί με μισό κουταλάκι αλάτι και προαιρετικά μια κουταλιά BBQ SAUCE ή κρέμα μπαλσαμικο. Ανακατεύουμε, πλαθουμε μπαλάκια, τα τυλίγουμε σε τριμα ψωμιού η φρυγανιά και τηγανιζουμε μέχρι να ροδισουν!

Δημιουργός
Έυα Τριανταφυλλίδου

cook

13401379_1633819246938914_1923884416_n.jpg13414642_1633819266938912_149864024_n.jpg13407409_1633819283605577_2055734181_n.jpg

Κανελόνια γεμιστά με κιμα: Φτιάχνουμε μισό κιλο κιμά όπως τον φτιάχνουμε για το παστίτσιο και προσθέτουμε μια χουφτα κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας. Γεμίζουμε τα κανελόνια και τα τοποθετούμε σε ένα πυρέξ. Φτιάχνουμε σάλτσα με ένα κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας λίγο νεράκι και λίγο ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι,παπρικα βράζουμε μεχρι να χυλωσει και περιχυνουμε τα κανελόνια μας. Ετοιμάζουμε μπεσαμέλ με 4 κουταλιές βούτυρο 4 κουταλιές αλεύρι μισό λίτρο γάλα και αφού πήξει την τραβάμε από τη φωτιά και ρίχνουμε ένα αυγό και λίγο μοσχοκάρυδο. Την απλώνουμε στο πυρέξ βάζουμε από πάνω τυρί τριμμένο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδισει!

Δημιουργός
Έυα Τριανταφυλλίδου

cook

13335232_1632003923787113_1900790633_n.jpg13341986_1632003870453785_768253135_n.jpg13341989_1632003910453781_392321332_n.jpg

Σαραγλακια με χειροποίητο φύλο! Ετοιμάζουμε το φύλο για ένα μεσαίο πυρεξ: μισό ποτήρι νερό δυο κουταλιές ελαιόλαδο ένα κουταλάκι ζάχαρη ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού λίγο αλάτι και αλεύρι όσο σηκώσει περίπου 250γρ να γίνει μια ζύμη μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Ζυμωνουμε καλά αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπαλάκια ρίχνουμε νισεστε στο πάγκο μας και κάθε μπαλάκι ζύμης το ανοίγουμε με τον πλάστη σε πολύ λεπτό φυλαρακι. Τρίβουμε στο μουλτι 170γρ φυστίκι ή καρύδι και λιώνουμε σε ένα κατσαρολακι 250γρ βούτυρο. Αλειφουμε κάθε φύλο με βούτυρο ρίχνουμε λίγο φυστίκι το κλείνουμε σε ρολακι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα τοποθετούμε σε λαδωμενο πυρέξ η ταψί και τα αλειφουμε ένα ένα με βούτυρο από πάνω και ενδιάμεσα. Αφού τα τελειώσουμε όλα το βούτυρο που μας περισσεύει το ξαναζεσταινουμε λίγο και το περιχυνουμε πάνω απ τα σαραγλακια μας. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για μια ώρα περίπου να πάρουν χρυσάφι χρώμα. Για το σιροπι: δυο ποτήρια ζάχαρη ένα ποτήρι νερό το βράζουμε για 7 λεπτά το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε χυμό από μισό λεμόνι. Βγάζουμε τα σαραγλακια από το φούρνο και τα περιχυνουμε με το ζεστό σιρόπι!

Δημιουργός
Έυα Τριανταφυλλίδου

cook

13342290_1631868717133967_156877281_n.jpg13384668_1631868677133971_535160484_n.jpg13330308_1631868667133972_1569764683_n.jpg

Το πιο αφράτο ψωμάκι που έχω φτιάξει μέχρι τώρα! Ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό 70γρ βούτυρο ένα αυγό ένα φακελάκι μαγιά τρία κουταλάκια ζάχαρη ένα κουταλάκι αλάτι και αλεύρι όσο πάρει (περίπου μισό κιλό ίσως και λιγότερο). Ρίχνουμε σταδιακά και εναλλάξ νερό και αλεύρι μέχρι να τελειώσει το νερό μας και η ζύμη να είναι μαλακή και να κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Αφήνουμε να φουσκώσει πλαθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικο χαρτί αφήνουμε πάλι να διπλασιαστει σε όγκο αλειφουμε με λίγο γάλα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά. Γίνεται πολύ νόστιμο και πάρα πολύ αφράτο ψωμάκι!!!!!

Δημιουργός
Έυα Τριανταφυλλίδου

cook

13285853_1626473844340121_975223766_n.jpg13292926_1626473814340124_134972355_n.jpg13292947_1626473827673456_796155504_n.jpg

Μελιτζάνες στο φούρνο με τυριά! Για ένα μικρό ταψακι: καθαρίζουμε από τη μαύρη φλούδα δυο μεγάλες μελιτζάνες φλασκες τις πλένουμε τις κόβουμε σε στρογγυλά κομματια(οχι πολύ λεπτά) τα τοποθετούμε σε ένα ταψί βάζουμε από πάνω λίγο ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Ετοιμάζουμε τη σαλτσα: σε ένα κατσαρολακι βάζουμε ένα κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας λίγο νεράκι, ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι ,πάπρικα, μια κουταλιά κρέμα βαλσαμικο μια σελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη και βράζουμε μέχρι να χυλωσει. Τη βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε βασιλικό ψιλοκομμένο. Βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες στο ταψάκι μας καλύπτουμε με σάλτσα θρυματιζουμε φέτα, τριμμένο ρεγκατο ή όποιο άλλο κίτρινο τυρί θελουμε ξανά μια στρώση μελιτζάνες την υπόλοιπη σάλτσα τα τυριά μας και ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά!

Δημιουργός
Έυα Τριανταφυλλίδου

cook

Σουφλέ σπανάκι!

13296056_1626468417673997_257624288_n.jpg13292785_1626468494340656_1057567236_n.jpg13281954_1626468467673992_708638097_n.jpg13282178_1626468404340665_668051312_n.jpg

Σουφλέ σπανάκι! Πλένουμε ένα κιλό σπανάκι το κόβουμε και το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα χωρίς νερό να το ζεματισουμε μέχρι να μαλακώσει. Το σουρωνουμε και το πατάμε πολύ καλά να φύγουν τα ζουμιά. Σε ένα τηγάνι βάζουμε δυο κουταλιές βούτυρο ψιλοκοβουμε τρία κρεμμυδάκια φρέσκα και τα σωταρουμε. Ρίχνουμε το σπανάκι αλατι, πιπέρι και σωταρουμε να τραβήξουν όλα τα υγρά. Φτιάχνουμε μπεσαμέλ : σε μια κατσαρόλα βάζουμε 4 κουταλιές βούτυρο και αφού λιώσει ρίχνουμε 4 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο λίγο δυόμιση ποτήρια γάλα ανακατεύουμε μέχρι να πήξει το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μια πρέζα μοσχοκάρυδο ένα αυγό και ανακατεύουμε γρήγορα. Ρίχνουμε μέσα στη μπεσαμέλ 200γρ κίτρινα τυριά της αρεσκείας μας το σπανάκι ανακατεύουμε βουτυρωνουμε ένα πυρέξ στρώνουμε το σουφλέ και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα περίπου 40 λεπτά!

Δημιουργός
Έυα Τριανταφυλλίδου

cook

Κιμαδοπιτα

13250471_1625272561126916_1386519293_n.jpg13250337_1625272564460249_1529757606_n.jpg13282273_1625272591126913_2124684127_n.jpg

Κιμαδοπιτα: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο κόβουμε δυο κρεμμύδια ξερά προσθέτουμε ένα κιλό κιμά αλάτι, πιπέρι και σωταρουμε πολύ καλά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά του. Αφού κρυώσει ο κιμάς προσθέτουμε 6 αυγά χτυπημένα και 200γρ κίτρινα τυριά της αρεσκείας μας . Για το φυλο: ένα φλιτζάνι νερό τρεις κουταλιές ελαιόλαδο ένα κουταλάκι αλάτι και αλεύρι μισό κιλό περίπου. Ζυμωνουμε πολύ καλά και το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί. Χωρίζουμε το ζυμάρι μας στη μέση και ανοιγουμε δυο φύλα. Τοποθετούμε το ένα φύλο σε λαδωμενο ταψί ρίχνουμε τον κιμά από πάνω το άλλο φύλο λαδωνουμε και ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινισει η πίτα μας!

Δημιουργός
Έυα Τριανταφυλλίδου

cook

13233262_1623618314625674_789926678_n.jpg

Σοκολατένιες κρέμες ζαχαροπλαστικής! Ζεσταινουμε στην κατσαρόλα 1/2 λίτρο γάλα με 50γρ ζάχαρη. Σε ένα μπολ χτυπάμε 3 αυγά με 50γρ ζάχαρη 35γρ κορν φλάουρ και 10γρ κακάο. Ρίχνουμε λίγο λίγο το μισό γάλα στο μπολ χτυπώντας συνεχώς. Το αδειαζουμε πάλι στην κατσαρόλα στο υπόλοιπο γάλα χαμηλωνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Το βγάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε μια βανίλια μια κουταλιά βούτυρο ανακατεύουμε και μοιράζουμε σε μπολάκια. Βάζουμε μεμβράνη και την πατάμε να καλύψει καλά την κρέμα αφήνουμε λίγο να κρυώσει και τις βάζουμε στο ψυγείο!

Δημιουργός
Έυα Τριανταφυλλίδου

cook

Μαφινς ομελετακια!

13246091_1623612121292960_475819606_n.jpg13245843_1623612131292959_921471570_n.jpg13246022_1623612144626291_230669048_n.jpg

Μαφινς ομελετακια! Λαδωνουμε 8 φορμάκια και μοιράζουμε τυρι, ζαμπόν ή γαλοπούλα,ντοματα όλα κομμένα σε κυβακια και από πάνω βάζουμε λίγο μουστάρδα απαλή. Χτυπάμε σε ένα μπολ 5 αυγά 1/4 φλιτζανιού γάλα 1/2 κουταλάκι μπεικιν αλάτι,πιπερι και το μοιράζουμε στα φορμακια. Τα γεμίζουμε μέχρι τη μέση και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά!

Δημιουργός
Έυα Τριανταφυλλίδου

cook

13180884_1619021625085343_2090773378_n.jpg13187878_1619021608418678_94936460_n.jpg

Χυλοπίτες με χοιρινή παντσετα και μελιτζάνα! Βράζουμε τις χυλοπίτες σε αλατισμενο νερό για 8 λεπτά και τις σουρωνουμε. Βάζουμε στην κατσαρόλα ένα κομμάτι βούτυρο σωταρουμε την παντσετα προσθέτουμε τις χυλοπίτες και ανακατεύουμε να πάει παντού. Ετοιμάζουμε τη σαλτσα: κόβουμε μισή μελιτζάνα φλασκα την καθαρίζουμε από την φλούδα της και την τηγανιζουμε ελαφρά. Σε ένα κατσαρολακι βάζουμε ένα κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας λίγο νερό ένα κομμάτι βούτυρο την μελιτζάνα κομμένη σε κυβακια αλάτι πιπέρι πάπρικα γλυκιά και βράζουμε τη σάλτσα μας μέχρι να χυλωσει. Σερβίρουμε τις χυλοπίτες με τη σάλτσα και με τριμμένο τυρί ρεγκατο!

 

Δημιουργός
Έυα Τριανταφυλλίδου

cook

13023663_1608189832835189_681233571_n.jpg13059339_1608191362835036_545350994_n.jpg13089951_1608189816168524_1639861658_n.jpg

Κολοκυθοανθοι γεμιστοι με ρύζι: 18 κολοκυθοανθους 18 κουταλιές ρύζι 2 ντομάτες Μισή κούπα ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι 2 φρέσκα κρεμμυδάκια 3 μανιτάρια άσπρα Ανιθο,βασιλικό η μαϊντανό Αλάτι,πιπέρι Κόβουμε το στημονα μεσα απο τους κολοκυθοανθους τους πλένουμε και τους αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν. Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε τη μισή ποσότητα λαδιού ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια ψιλοκομμένα τις ντομάτες τριμμένες το ρύζι αλάτι πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για λιγο ανακατεύοντας να μην μας κολλήσει το ρύζι. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τον ανιθο τον βασιλικό η μαϊντανό ψιλοκομμένα. Γεμίζουμε τους ανθούς μέχρι τη μέση τους κλείνουμε απο πάνω τους τοποθετούμε σε κατσαρόλα κυκλικά και κοντα τον εναν στον άλλον ρίχνουμε απο πάνω λιγο ακομα αλάτι και πιπέρι το υπόλοιπο ελαιόλαδο δυο ποτήρια νερο βάζουμε ενα πιάτο για να μην μας χαλάσουν κατα το βρασμό σκεπάζουμε και ψήνουμε για 15-20 λεπτα. Αφου ψηθούν στιβουμε ενα λεμόνι η αυγοκοβουμε φτιάχνοντας αυγολέμονο με ενα αυγο και το χυμό απο ενα λεμόνι.

 

Δημιουργός
Έυα Τριανταφυλλίδου

cook

13081604_1607776336209872_1372392515_n.jpg

Νηστισιμοι μανιταροκεφτεδες: 430γρ μανιτάρια φρέσκα η κονσέρβας 1κρεμυδι ξερό τριμμενο Βασιλικό η μαϊντανό ψιλοκομμένο 2 κουταλιές αλευρι 1 κουταλάκι μπέικιν Αλάτι πιπέρι ρίγανη φρέσκια η ξερή Μισό κουταλάκι πολτό σκόρδου η σκόρδο λιωμένο Σε ενα λεκανακι ψιλοκοβουμε τα μανιτάρια προσθετουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατευουμε. Ρίχνουμε κουταλια κουταλια σε καυτό λάδι και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και απο τις δυο πλευρές. Αν θελουμε να τους ψήσουμε στο φούρνο δεν θα βάλουμε αλευρι αλλα λιγο λάδι και φρυγανιά. Στους αρτησιμους μανιταροκεφτεδες θα προσθέσουμε ενα αυγο.

 

Δημιουργός
Έυα Τριανταφυλλίδου

×
×
  • Create New...