Jump to content

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ

  • καταχωρήσεις
    2
  • σχόλια
    0
  • εμφανίσεις
    1.059

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG

Οι συνταγές του Γιάννη Μπαξεβάνη

Καταχωρήσεις σε αυτό το blog

cook

xoirhnh.thumb.jpg.6517848688c3a9b9571368

Φωτογραφία Παύλος Τσοκούνογλου, food styling Μάκης Γεωργιάδης, επιμέλεια Julia Munn 

Η Μάνη είναι από τα αγαπημένα μου μέρη και από τότε που άρχιζα τη συνεργασία μου με το ξενοδοχείο στον Γερολιμένα, ανακάλυψα τα τοπικά προϊόντα.

Ειδικά το σύγκλινο, που εκτιμώ όλο και περισσότερο. Πρόκειται για χοιρινό παστωμένο με αλάτι και καπνισμένο με τον παραδοσιακό τρόπο, πάνω σε φασκομηλιές. Το βράζουν με πολλές φλούδες πορτοκαλιού και το συντηρούν μέσα στη γλίνα του, δηλαδή το λιωμένο λίπος του χοιρινού.

Υλικά για 4 άτομα

Για την τηγανιά

  • 250 γρ. σύγκλινο, σε κύβους
  • 250 γρ. φρέσκο μπούτι και λαιμό χοιρινό, σε κύβους
  • 1 κ.σ. γλίνα (χοιρινό λίπος, ζήτήστε τη από τον χασάπη σας) ή έ.π. ελαιόλαδο
  • 3-4 φύλλα φασκόμηλου
  • αλάτι
  • 1 κ.γ. κόκκοι πιπεριού, σπασμένοι
  • χυμός από 1 ζουμερό πορτοκάλι

Για τη σαλάτα

  • 200 γρ. ξινό τραχανά (ξινόχοντρο)
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια, σε ροδέλες
  • 1 ντομάτα, σε κυβάκια
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 6 αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα
  • 3-4 κ.σ. σταφίδες, ξανθές
  • 2 σύκα, αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Τηγανιά: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνω τη γλίνα και σοτάρω τα δύο είδη χοιρινού μαζί να ροδίσουν καλά. Αδειάζω προσεκτικά από το τηγάνι το λίπος και ρίχνω το φασκόμηλο, πιπέρι, και αλάτι. Σβήνω με τον χυμό πορτοκαλιού και το αφήνω για λίγα λεπτά έως ότου δέσει η σάλτσα.
  2. Σαλάτα: Σε ένα κατσαρολάκι με νερό που κοχλάζει βράζω για λίγα λεπτά τον τραχανά μέχρι να μαλακώσει. Κατόπιν τον σουρώνω και τον μεταφέρω σε μια σαλατιέρα.
  3. Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύω καλά και σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά με τον τραχανά, αλατοπιπερώνω και ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού.
  4. Σερβίρω τη χοιρινή τηγανιά με τη σαλάτα από τραχανά και βρέχω με τη σαλτσούλα πορτοκαλιού που έμεινε στο τηγάνι.

Δημιουργός συνταγής
Γιάννης Μπαξεβάνης

cook

keftedakia.thumb.jpg.b9924bf76211a8b41a0

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό κιμάς, μοσχαρίσιος
  • 2 ώριμες ντομάτες, περασμένες από τον τρίφτη
  • 300 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα
  • 80 γρ. φρυγανιά, τριμμένη (γαλέτα)
  • 2-3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
  • 2 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις και έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ρίχνω τις τριμμένες ντομάτες και «σπάω» μέσα τις φέτες ψωμιού να μουλιάσουν. Κατόπιν τυλίγω το βρεγμένο ψωμί σε ένα τουλπάνι και το σφίγγω καλά να στραγγίξει. Σε ένα μπολ βάζω τον κιμά, το στυμμένο ψωμί (χωρίς το τουλπάνι) και τη φρυγανιά.
  2. Ζυμώνω με τα χέρια για 10 λεπτά μέχρι να έχω ένα ομοιογενές μείγμα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνω το λάδι, σοτάρω το κρεμμύδι για λίγα λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει λίγο, το μεταφέρω σε ένα μπολ μαζί με τον κιμά, αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τη ρίγανη και τα αβγά.
  3. Ζυμώνω να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα, πλάθω σε κεφτεδάκια, τα αλευρώνω και τα τηγανίζω. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνω αρκετό ελαιόλαδο, τόσο όσο να φτάνει μέχρι τη μέση των κεφτέδων, και τα τηγανίζω για περίπου 5-6 λεπτά από την κάθε πλευρά.
  4. Σερβίρω επάνω σε σαλάτα γλιστρίδας και γιαούρτι.

Σχόλιο

Στη συγκεκριμένη συνταγή, θέλω ο μοσχαρίσιος κιμάς να είναι όσο το δυνατόν καθαρός από λίπη, γιατί τα κεφτεδάκια θα αφρατέψουν από το βρεγμένο με ντομάτα ψωμί.

Δημιουργός συνταγής
Γιάννης Μπαξεβάνης

×
×
  • Create New...