Jump to content

ΑΡΓΥΡΩ ΖΑΦΕΙΡΗ

  • καταχωρήσεις
    46
  • σχόλια
    0
  • εμφανίσεις
    2.846

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG

Οι συνταγές της Αργυρώς Ζαφείρη

Καταχωρήσεις σε αυτό το blog

cook
Υλικά
 
1 χταπόδι 1200 γρ.
3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
400 γρ. κοφτό μακαρονάκι
1 ποτήρι κρασί γλυκό Σαμιώτικο
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
Λίγο μαύρο πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
5 κόκκους μπαχάρι

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
 
Πλένετε και κόβετε το χταπόδι σε κομμάτια 3-5 εκατοστών, το βάζετε σε κατσαρόλα να βγάλει τους χυμούς του και όταν στεγνώσει σοτάρετε με ελαιόλαδο και σβήνετε με το κρασί.
Ρίχνετε το κρεμμύδι και τις ντομάτες, καρυκεύετε και αφήνετε να βράσει για μισή ώρα.
Μεταφέρετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ταψί και ρίχνετε το κοφτό μακαρονάκι, αλατίζετε αν χρειαστεί και ψήνετε για 15-20 λεπτά σε μέτριο φούρνο. Σερβίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook
Υλικά

1 χταπόδι 1200 γρ
1 ποτήρι κρασί γλυκό σαμιώτικο
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι  ψιλοκομμένο
¼ πιπέρι
1/2 κουτ γλυκού αλάτι
2 φύλλα δάφνης 
5 κόκκους  μπαχάρι 
400 γρ κοφτό μακαρονάκι
Μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Πλένετε και κόβετε το χταπόδι σε κομμάτια 3-5 εκατοστών ,το βάζετε σε κατσαρόλα να βγάλει τους χυμούς του και όταν στεγνώσει σοτάρετε με ελαιόλαδο και σβήνετε με το κρασί.
Ρίχνετε το κρεμμύδι και τις ντομάτες καρυκεύετε και αφήνετε να βράσει  για μισή ώρα .
Μεταφέρετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ταψί και ρίχνετε  το κοφτό μακαρονάκι ,αλατίζετε αν χρειαστεί και ψήνετε για 15-20 λεπτα σε μέτριο φουρνο. Σερβίρετε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.
 
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook
Υλικά
 
½ κιλό πατάτες
½ κιλό κολοκυθάκια
½ κιλό μελιτζανες
1 κιλό ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 πιπεριές
3 καρώτα
3 σκελίδες σκόρδο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερό
1 κουταλάκι του γλυκού πούρε ντομάτας
Αλάτι –πιπέρι -ρίγανη
 
Εκτέλεση
 
Καθαρίζετε τα λαχανικά και τα κόβετε σε φέτες 1 εκατοστού ,τα βαζετε σε ένα ταψί και προσθέτετε αλάτι -πίπερι , ρίγανη ,λιώνετε τον πουρέ ντομάτας σε 2 ποτήρια νερό και το ελαιόλαδο.
Ψήνετε σε μέτριο φούρνο 180 βαθμούς κελσίου για 1 ½ ώρα.
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook

Σουτζουκάκια

Υλικά για το μείγμα
700 γρ κιμά
300 γρ μπαγιάτικο ψωμί ελαφρά μουσκεμένο
2 αυγά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κουτ γλυκού ρίγανη
1/2 κουτ γλυκού κύμινο
½ κουτ γλυκού πιπέρι
2 κουτ γλυκού αλάτι
Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα.  

 

Υλικά για την σάλτσα
2 κουτ σούπας πελτέ ντομάτας
2 ώριμες ντομάτες
½ κουτ γλυκού ζάχαρη
100 ml ελαιόλαδο
½ κουτ κύμινο
5 κόκκους μπαχάρι
1 ξύλο κανέλας
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι -πιπέρι
Νερό

 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

 Σε ένα μπολ βάλτε τον κιμά ,το ψωμί ,το ελαιόλαδο , το κρεμμύδι , το σκόρδο ,τον μαιντανό και τα μυρωδικά , ζυμώστε μέχρι να γίνει ενα ομοιόμορφο μείγμα.

Πλάστε το μείγμα σε σουτζουκάκια  αλευρώστε και τηγανίστε ελαφρά.
Βάλτε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρετε ελαφρά τα μπαχαρικά ,προσθέστε τις ντομάτες , τον πελτέ ντομάτας , νερό αλάτι και πιπέρι , όταν αρχίσει να βράζει ρίχνεται τα σουτζουκάκια .
Βράζετε 30 -40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook

Ριγανάτο

Υλικά για 4 άτομα 
100 γρ ελαιόλαδο
1 κιλό χοιρινό κρέας
2 σκελίδες σκόρδο
1 μέτριο κρεμμύδι
Λεμόνι
1 κουτ γλυκού μουστάρδα
200 ml λευκό ξηρό κρασί
αλάτι –πιπέρι
Ρίγανη
 
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
 
Κόβουμε το κρέας σε κύβους 4 εκατοστών .
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο ,και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι , το κρέας ,το σκόρδο και σωτάρουμε καλά.
Προσθέτουμε το κρασί,το λεμόνι ,αλάτι ,πιπέρι ,ρίγανη ,την μουστάρδα και βράζουμε για σαράντα λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας ,και να μείνει με λίγη σάλτσα.
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
 
cook

Μουσακάς

Υλικά 
 
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
300 γρ. τυρί τριμμένο
½ κιλό πατάτες κομμένες σε φέτες πάχους  1 εκατοστού.
½ κιλό μελιτζάνες κομμένες σε φέτες  πάχους 1 εκατοστού
2 μέτρια κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
½ κουτ.  σούπας ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
4 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι - πιπέρι
Ηλιελαιο για  τηγάνισμα
200 γρ. Ελαιόλαδο

 Εκτέλεση 

Τηγανίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες ελαφρά και τις αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το ελαιόλαδο με τον κιμά, το σκόρδο και το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σκεπάζουμε με νερό. Βράζουμε για ½ ώρα σε χαμηλή φωτιά.
 
Για τη σάλτσα Μόρνε 
250 γρ. βούτυρο
250 γρ. αλεύρι
2000 ml φρέσκο γάλα
11/2 κουτ. γλυκού αλάτι
¼ κουτ γλυκού μοσχοκάρυδο
100 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
3 αυγά (χτυπημένα)
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και όταν λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα, προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να πήξει και κατεβάζουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. 
Σε ένα ταψί στρώνουμε τις πατάτες, μετά τις μισές μελιτζάνες,  τον κιμά, τις
υπόλοιπες μελιτζάνες, το τυρί, ρίχνουμε την σάλτσα Μορνέ και πασπαλίζουμε με τυρί.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 190 Κελσίου μέχρι να ροδίσει (1 ώρα περίπου).
 
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook
Υλικά για 4 άτομα 
1 κιλό μοσχάρι κιλότο κομμένο σε κομμάτια
Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι
1 κουτ σούπας πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη ντομάτα
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4 μελιτζανες κομμένες σε λωρίδες 1 εκ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
½ κουταλάκι πιπέρι
½ κουταλάκι κύμινο
1 ξυλάκι κανέλας
4 κόκκους μπαχάρι
2 καρφιά γαρύφαλλα
1 κομμάτι απο φλούδα πορτοκαλιού 
 
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το μοσχάρι με τα μπαχαρικά .
Προσθέτουμε το κρεμμύδι το σκόρδο , τις ντομάτες , αλάτι ,πιπέρι , τον πελτε ντομάτας ,νερό και βράζουμε για 1 ώρα σε μέτρια φωτιά .
Προσθέτουμε τις μελιτζάνες την ζάχαρη και βράζουμε για μισή ώρα ακόμη .
 
.Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook

Λαχανοντολμάδες

Υλικά
1 μεγάλο τρυφερό λάχανο περίπου 11/2 κιλό
300 γρ χοιρινό κιμά
300 γρ μοσχαρίσιο κιμά
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
300 γρ ρύζι γλασέ
3 κουτ γλυκού αλάτι
¼ γρ κουτ γλυκού πιπέρι μαύρο
¼ κουτ γλυκού μπαχαρι τριμμένο
50 γρ κουκουνάρι (προαιρετικό)
Χυμό από ένα λεμόνι για την γέμιση και
Χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια για το βράσιμο
300 ml ελαιόλαδο
Νερό ή ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση

Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο και το ζεματάμε σε βραστό νερό αφαιρώντας σταδιακά τα φύλλα που έχουν μαλακώσει και τα βάζουμε να στραγγίσουν. Ετοιμάζουμε την γέμιση σοτάρουμε ελαφρά τον κιμά με λίγο ελαιόλαδο , το κρεμμύδι και το κουκουνάρι ,προσθέτουμε το ρύζι , τον μαϊντανό ,το αλάτι   το μπαχάρι και το πιπέρι.
Παίρνουμε ένα- ενα τα φύλλα και γεμίζουμε τοποθετώντας στην άκρη κάθε φύλλου 1 κουτ γέμιση τυλίγουμε   κλείνοντας τα πλαϊνά ώστε να γίνει ενα όμορφο μικρό ρολό ,αλλά όχι πολύ σφιχτό.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα κάτω - κάτω βάζουμε σκληρά φύλα από το λάχανο και πάνω τοποθετούμε τους ντολμάδες, τούς σκεπάζουμε με ένα πιάτο , προσθέτοντας το ελαιόλαδο , το λεμόνι και συμπληρώνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά περίπου 1 ώρα.
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook
ΥΛΙΚΑ
 
1 κοτόπουλο 1300 γρ
100 γρ κιμά μοσχαρι ή χοιρινό
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε τέταρτα
200 γρ ρύζι κίτρινο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μικρό ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
αλάτι - πιπέρι
εστραγγόν
100 μλ ελαιόλαδο
2 κουταλάκια τσαγιού πάστα ντομάτας

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
 
Πλένουμε πολυ καλά το κοτόπουλο και ανοίγουμε με το χέρι μας το δέρμα ανάμεσα στα πόδια , ρίχνουμε λίγο αλατοπίπερο και το βάζουμε σε ενα ταψί.
Βάζουμε σε μπώλ τις πατάτες τις αλατίζουμε ,προσθέτουμε πιπέρι λίγο εστραγγόν, σκόρδο ,ελαιόλαδο και τις αφήνουμε για λίγο.
Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά τον κιμα, έπειτα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ,ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα ,παράλληλα , προσθέτουμε αλάτι -πιπέρι , λίγο εστραγγόν , τον μαιντανό και ρίχνουμε νερό τόσο ώστε να σκεπαστεί το ρύζι.
Χαμηλώνουμε την φώτια και βράζουμε μέχρι το ρύζι να αποροφήσει όλο το νερό.
Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.
Με ένα μεγάλο κουτάλι πέρνουμε την γέμιση και γεμίζουμε την κοιλιά και τα πόδια του κοτόπουλου .Προσθέτουμε λίγο νερό στην κοιλιά του κοτόπουλου και κλείνουμε με μια (οδοντογλυφίδα ή ενα καλαμάκι για σουβλάκι ).
Τοποθετούμε το κοτόπουλο στο ταψί και βάζουμε τις πατάτες γύρω απο αυτό.
Σε ένα λίτρο νερό διαλύουμε την πάστα ντομάτας και το ρίχνουμε στο ταψί.
Προσθέτουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο και κλείνουμε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στους 220 κελσίου για 1.30 ώρα ανοίγουμε το ταψι και ελέγχουμε το νερό, αν έχει στεγνώσει προσθέτουμε ακόμη λίγο,σκέπάζούμε με το αλουμινόχαρτο μόνο το κοτόπουλο οχι τις πατάτες και συνεχίζουμε άλλη 1 ώρα στους 170 κελσίου.
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook
Υλικά 
Ένα κόκορα 1500 γρ. περίπου κομμένο σε οχτώ κομμάτια
1/2κιλό κοφτά μακαρόνια
2 μεγάλα  κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι φρέσκια ντομάτα και 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι γλυκό κρασί σαμιώτικο
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας , 4-5 κόκκους  μπαχάρι , 1 φύλλο δάφνη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 φλιτζάνια νερό 
 
Εκτέλεση 
Σοτάρετε τον κόκορα με το ελαιόλαδο, προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, την ντομάτα  τον τοματοπολτέ και την ζάχαρη.Σβήνετε με το γλυκό κρασί και καρυκεύετε.Προσθέτετε το νερό, το αλάτι και το πιπέρι,  βράζετε  σε χαμηλή φωτιά για  μια  ώρα και 10 λεπτά,  βγάζετε τα κομμάτια του κόκορα από την σάλτσα και ρίχνετε τα κοφτά μακαρόνια, να βράσουν για οχτώ λεπτά.
Σερβίρετε με τριμμένη γραβιέρα .
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook

Κατσικάκι Γεμιστό

Υλικά
 
1 πλάτη κατσικιού ή αρνιού 4 κιλά
(ζητήστε από τον κρεοπώλη να την ετοιμάσει για γέμισμα σαν τσέπη).
 
Για την γέμιση
 
400 γρ. ρύζι κίτρινο
1 συκωταριά (την κόβετε σε μικρά κομμάτια) ή 200 γρ. κιμά αρνιού.
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
100 γρ. κουκουνάρι
1 κουτ. γλυκού εστραγκόν
½ κουτ. γλυκού πιπέρι
11/2 κουτ γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
500 ml νερό ή ζωμό λαχανικών
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες κομμένες κυδωνάτες
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
 
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
 
Πλένετε την πλάτη και την τοποθετείτε σε ένα ταψί. Βάζετε σε μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και την συκωταριά, προσθέτετε το κουκουνάρι, το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα, προσθέτετε το νερό ή τον ζωμό, αλάτι, πιπέρι, εστραγκόν και τέλος τον μαϊντανό. Μισοβράζετε την γέμιση και αφήνετε να κρυώσει.Ανοίγετε την πλάτη (τσέπη ) και βάζετε μέσα την γέμιση.  Προσθέστε  ένα ποτήρι του κρασιού νερό και κλείνετε με ενα καλαμάκι απο σουβλάκι .Γύρω απο την πλάτη βάζετε τις  πατάτες.Αραιώστε  την σάλτσα ντομάτας  με νερό και προσθέστε στο φαγητό.Τελειώστε καρυκεύοντας και προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο. Σκεπάστε το ταψί με  αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 250 βαθμούς Κελσίου 3 1/2 ώρες.
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook

Ιμαμ Μπαιλντι

Υλικά

8 μέτριες μελιτζάνες (χαραγμένες σταυρωτά χωρίς να τις κόψουμε)
5 σκελίδες σκόρδο
4 κρεμμύδια κομμένα φέτες
3 φρέσκιες ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ½ κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκου ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού πιπέρι
½ κουτ. γλυκού μπαχάρι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για την σύμβραση

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 

Σοτάρουμε τις μελιτζάνες στο ελαιόλαδο ώστε να μαραθούν και τις αφήνουμε να στραγγίσουν.Κόβουμε τα κρεμμύδια, τις ντομάτες  σε φέτες , το σκόρδο και σοτάρουμε σε ένα άλλο τηγάνι.
Στην συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ, την ζάχαρη, το αλάτι , το , το μπαχάρι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμη.Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ταψί και τις γεμίζουμε με το μείγμα των λαχανικών.Ψήνουμε για 1 ώρα σε φούρνο με θερμοκρασία 200 βαθμους Κελσίου.
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook
Υλικά 
1 κιλό χοιρινό κρέας
1 μέτριο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2 ώριμες ντομάτες
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
½ κιλό μέτριο κριθαράκι
100 ml ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι
Δάφνη –ξύλο κανέλας –μπαχάρι
 
Εκτέλεση
 
Κόβετε το κρέας σε κύβους 4 εκατοστών, ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, τρίβετε το σκόρδο και τις ντομάτες.
Βάζετε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας ελαφρά, προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, συνεχίζετε το σωτάρισμα και προσθέτετε τις ντομάτες και τον πελτέ της ντομάτας.
Βάζετε αλάτι και πιπέρι  προσθέτετε νερό, τόσο ώστε να σκεπάζει το κρέας . Βράζετε 45 λεπτά. Μεταφέρετε σε ταψί και προσθέτετε το κριθαράκι .
Ψήνετε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 Κελσίου. Σερβίρετε αμέσως με τυρί τριμμένο.
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook

Γίγαντες πλακί

Υλικά για 4 άτομα 
400 γρ φασόλια γίγαντες
2 ξερά κρεμμύδια μεγάλα
2 καρότα
2 σκελίδες σκόρδο
3 ώριμες ντομάτες
2 κλωνάρια σέλινο
1 κουταλια σούπας πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μικρή πιπεριά καυτερή
1 κουτ γλυκού αλάτι
1 φύλλο δάφνης

 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 

Βράζετε τα φασόλια για 30 λεπτά και πετάτε το νερό τους.
Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι , το σκόρδο ,το σέλινο , τα καρότα , τις ντομάτες , την πιπεριά και την δάφνη .
Προσθέτετε τα φασόλια το αλάτι και αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 1½ ώρα για να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα τους .
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook

Γεμιστά Λαχανικά

Υλικά για 4 άτομα

 2 ώριμες ντομάτες
2 μελιτζάνες
2 κολοκυθάκια
2 πιπεριές
350 γραμμάρια ρύζι γλασσέ
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαιντανό
Λίγα φύλλα βασιλικού
Λίγα φύλλα δυόσμου
300 γραμ. ελαιόλαδο
2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι
Φρυγανιά τριμμένη

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Πλένετε και καθαρίζετε τα λαχανικά, τα ανοίγετε απο το πάνω μέρος ώστε να μπορείτε να  αδειάσετε το εσωτερικό τους το οποίο και  Ψιλοκόβετε σε ενα μπώλ, σε αυτό προσθέτετε ,το ρύζι , τα  ξερά και φρέσκα κρεμμύδια , το σκόρδο , τα μυρωδικά  αλατί και  πιπέρι .Ανακατεύετε  το μείγμα και γεμίζετε το κάθε λαχανικό ως  τα ¾ .Τα βάζετε σε ένα ταψάκι  και  ενδιάμεσα τοποθετήτε λίγες κομμένες  πατάτες. Ετοιμάζετε σάλτσα με  φρέσκια ντομάτα και λίγο πελτέ ντομάτας,  την  οποία ρίχνετε στα λαχανικά, προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε  τα λαχανικά με φρυγανιά. Ψήνετε για 1 ½ ώρα στους 200 βαθμούς Κελσίου .

 

Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη

cook

Ψωμί

Υλικά
 
500 γρ αλεύρι σκληρό
1 ½ κουτ γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
325 γρ χλιαρό νερό
12 γρ μαγιά
80 γρ ελαιόλαδο

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

 Βάλτε την μαγιά με το 1 κουταλάκι ζάχαρη σε λίγο απο το χλιαρό νερό,ανακατέψτε και περιμένετε για πέντε λεπτά.Σε ζυμωτήριο βάλτε το αλεύρι ,το αλάτι , το ελαιόλαδο και αναμείξτε για λίγο. Σταδιακά ρίξτε το νερό και την μαγιά .Ζυμώστε μέχρι να γίνει μια ελαστική αλλα οχι πολύ σφικτή ζύμη.Βάλτε σε ταψί ,και αφήστε να διπλασιαστεί σε όγκο.Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο ,στους 180 κελσίου για 1 ώρα .
 

Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook
Υλικά
 
1 χταπόδι (χτυπημένο) περίπου 1200-1500 γρ.
6 κόκκους μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο
6 Κόκκους  μαύρο πιπέρι
1 ποτήρι κρασιού δυνατό ξύδι και
50  ml Ελαιόλαδο
Καραμελωμένο  ξύδι βαλσαμικό
Βοηθητικό υλικό (αλουμινόχαρτο )

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
 Προθερμαίνουμε το φούρνο για 15-20 λεπτά . Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο  την βάση του ταψιού, πλένουμε το χταπόδι και το τοποθετούμε σε αυτό.Ρίχνουμε το ξύδι , το σκόρδο, τη δάφνη και τα μπαχάρια, τους κόκκους πιπεριού, σκεπάζουμε το χταπόδι με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε το χταπόδι και το  σερβίρουμε με ελαιόλαδο και καραμελωμένο  μπαλσάμικο. Είναι μια εύκολη ,νόστιμη και εξαιρετικά γρήγορη συνταγή για το χταπόδι.

 

Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη

cook
Υλικά
 
2 φύλλα κρούστας
160 γρ φέτα
2 φέτες προσούτο
Λιγο σουσάμι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

 Τοποθετούμε την κρούστα σε πάγκο και διπλώνουμε στην μέση, βάζουμε μια φέτα προσούτο το τυρί και την δεύτερη φέτα απο το προσούτο.κλείνουμε σαν φάκελο και τον βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι με την πλευρά που κλείσαμε απο κάτω, ψήνουμε στους 250 κελσίου για 10 λεπτά, και σερβίρουμε με μέλι και σουσάμι.

 

Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη

cook

Φέτα Σαγανάκι

Υλικά
 
250 γρ. τυρί φέτα κομμένη σε χοντρές φέτες
1 μέτρια σε μέγεθος ώριμη ντομάτα κομμένη σε κύβους
Λίγη ψιλοκομμένη πιπεριά,
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
6-7 φυλλαράκια βασιλικού
Ρίγανη, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, πάπρικα γλυκιά ή καυτερή και λίγο ελαιόλαδο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

 Βάζετε σε μικρό σκεύος (πυρίμαχο ή πήλινο) τη φέτα, απλώνετε πάνω την ντομάτα, το σκόρδο, την πιπεριά, τα φύλλα του βασιλικού, τα καρυκεύματα και το ελαιόλαδο, ψήνετε σε δυνατό φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα (15-20 λεπτά).

 

Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη

cook
Για την ζύμη 
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι
1/2 κουταλάκι γλυκού μαγιά
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι  χλιαρό νερό
½ κουταλάκι αλάτι
Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

 Για την γέμιση 

200 γραμ. φέτα
200 γραμ. ανθότυρο
200 γραμ. άσπρο φρέσκο τυρί
Λίγο μοσχοκάρυδο
Λίγο πιπέρι
Λίγο δυόσμο
Αλάτι (εξαρτάται από πόσο αλμυρή είναι η φέτα)
Τρίβουμε τα τυριά προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
Κόβουμε και ανοίγουμε το ζυμάρι σε μικρά δισκάκια στα οποία τοποθετούμε 1 κουταλιά από το μείγμα του τυριού, κλείνουμε με ένα πιρούνι και αλείφουμε με λίγο γάλα. Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φουρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου για 25-30 λεπτά.
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook

Τυροκαυτερή

Υλικά
 
400 κιλό φέτα
200 γιαούρτι πλήρες
80 γρ γάλα
60 γρ ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
4 πιπερίτσες τσίλι
Ι κόκκινη πιπεριά
2 πρέζες ρίγανη
2 κουτ γλυκιά πάπρικα

 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Κόβετε σε φέτες τις πιπεριές ,το σκόρδο .Βάζετε ολα τα υλικά σε μπλέντερ και χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει το μείγμα να έχει λεία υφή.Η τυροκαυτερή σας είναι έτοιμη!!!!

 

Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη

cook

Τηγανίτες με.

Υλικά 
½ κιλό αλεύρι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
10 γρ. φρέσκο βούτυρο
½ φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
20 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή
½ κουτ. γλυκου ζάχαρη
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό

 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

 Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι,  κάνουμε ένα λακκάκι και ρίχνουμε το αλάτι .το βούτυρο ,το ελαιόλαδο  , ανακατεύουμε   και   διαλύουμε  την μαγιά στο νερό που έχουμε προσθέσει και την ζάχαρη .Ζυμώνουμε να γίνει μαλακή ζυμη,  που την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 40 λεπτά.Κάνουμε  την ζύμη μικρές  πίτες  τις οποίες τηγανίζουμε και απο τις δύο πλευρές  μέχρι να ροδίσουν.Σερβίρουμε  με τυρί , με μέλι ή και με πετιμέζι…

Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη

cook

Τζατζίκι

Υλικά

 300 γρ. γιαούρτι  πλήρες
2 αγγούρια ( ακαθάριστα)
5 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
Άνηθο ψιλοκομμένο(προαιρετικά)
1 ½κουτ. γλυκού αλάτι
80 γρ ελαιόλαδο
Λίγο πιπέρι
Λίγη ρίγανη

 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

 Τρίβουμε τα αγγούρια και τους ρίχνουμε το αλάτι. Τα αφήνουμε 5-10 λεπτά  να στραγγίσουν. Βάζουμε σε μπολ το γιαούρτι, το στραγγισμένο πια αγγούρι, το σκόρδο λιωμένο, το πιπέρι, την ρίγανη,  τον άνηθο και το ελαιόλαδο.

Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη

cook

Σκορδαλιά (Με Καρύδι)

Υλικά

 3 φέτες ψίχα ψωμιού (τις μουσκεύουμε και μετά τις στύβουμε πολύ καλά)  
6 σκελίδες σκόρδο
50 γρ. καρύδια
1 ¼ποτήρι ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ξύδι
¼ κουτ. γλυκού αλάτι

 Εκτέλεση

 Βάζουμε το σκόρδο και τα καρύδια στο μπλέντερ  τα τρίβουμε, προσθέτουμε το ψωμί και δουλεύουμε συνεχώς το μείγμα.  Ρίχνουμε το αλάτι, το ξύδι και σιγά –σιγά το ελαιόλαδο όσο πάρει για να γίνει ένας ομοιογενής πολτός. Η διαδικασία μπορεί να γίνει και στο γούδι αλλα θα  σας πάρει περισσότερη ώρα.

 

Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη

cook
Υλικά 
 
200 γρ. ρεβύθια αλεσμένα (να έχουν μείνει 12 ώρες στο νερό για να φουσκώσουν)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
600 ml νερό ή σόδα (αναψυκτικό)
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού πιπέρι
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα  και
Ένα ποτήρι με ηλιέλαιο και ένα κουτάλι

 Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα ¨ρεβύθια ,το κρεμμύδι, τον μαιντανό , το αλεύρι ,το ελαιόλαδο , την σόδα ,την ρίγανη ,το αλατι και το πιπέρι ,ανακατεύετε και γίνονται ένας παχύρευστος χυλός.Βάζετε το τηγάνι με το λάδι στην φωτιά και όταν ζεσταθεί καλά , ρίχνετε με το κουτάλι που έχετε στο ελαιόλαδο τον χυλό. Όταν πάρει χρυσαφί χρώμα γυρίζετε και από την άλλη πλευρά. Βγάζετε τους ρεβυθοκεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί.

 

Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη

×
×
  • Create New...