Jump to content

ΑΡΓΥΡΩ ΖΑΦΕΙΡΗ

  • καταχωρήσεις
    46
  • σχόλια
    0
  • εμφανίσεις
    3.174

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG

Οι συνταγές της Αργυρώς Ζαφείρη

Καταχωρήσεις σε αυτό το blog

cook

Πλένουμε 10 αχλάδια και τα κόβουμε στην μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια .

Ετοιμάζουμε σιρόπι με :

1 1/2 κιλό ζάχαρη

1 λίτρο νερό ,

χυμό από ένα λεμόνι

1 ξύλο κανέλας και μισό λίτρο γλυκό κρασί βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά .Προσθέτουμε τα αχλάδια ,και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει το σιρόπι.

Σερβίρουμε όταν κρυώσει με παγωτό ή με γιαούρτι λίγο μέντα, κόκκους ροζ πιπέρι και λίγο από το σιρόπι του.
 

Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη

cook

Λουκουμάδες

Υλικά 
  • ½ κιλό αλεύρι
  • 1 μέτρια πατάτα βρασμένη περίπου 60 γραμ.
  • 1 φακελάκι μαγιά ξερη ή 15 γραμ. φρέσκια
  • ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 δάκρυ μαστίχας κοπανισμένο
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • ¼ κουτ. γλυκού μέλι
  • 200 ml περίπου νερό χλιαρό
  • Ηλιελαιο για το τηγάνισμα
  • 1 ποτήρι ηλιέλαιο με 2 κουτάλια μέσα  (για την ζύμη)
  • Μέλι για το σιρόπι και κανέλα  για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
  1. Λιώνουμε την πατάτα  και το αλεύρι με χλιαρό νερό ώστε να γίνουν χυλός.
  2. Προσθέτουμε  την μαγιά και το αλάτι, το μέλι,  το ούζο, την μαστίχα και  ανακατεύουμε να γίνει ένα μείγμα παχύρευστο.
  3. ​Σκεπάζουμε το δοχείο  μέχρι να φουσκώσει η ζυμη (½ ώρα περίπου).
  4. ​Σε τηγάνι βαθύ βάζουμε ηλιελαιο και όταν κάψει καλά ρίχνουμε με τα κουτάλια την ζύμη .
  5. Όταν πάρουν  χρώμα τους βγάζουμε με στεγνή τρυπητή κουτάλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρουμε με μέλι και κανέλα.

Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη

cook

Υλικά

300γρ σιμιγδάλι και 300 γρ αλεύρι

300 γρ ινδική καρύδα

8 αυγά χωρισμένα και τα ασπράδια χτυπημένα σε σφιχτή μαρέγκα

400 γρ ζάχαρη

100 ml κονιάκ

2 κουταλάκι γλυκού μπέικιν

Άρωμα βανίλιας

Για το σιρόπι

600 γρ ζάχαρη

1200 ml νερό

Χυμό από ½ λεμόνι

1 ξύλο κανέλας

Προετοιμασία

Χτυπάμε την ζάχαρη με τους κρόκους, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και την καρύδα, το κονιάκ και το μπέικιν. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα ρίχνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά.Βάζουμε το μείγμα σε ταψί που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 κελσίου για 40 λεπτά περίπου.ετοιμάζουμε και το σιρόπι και σιροπιάζουμε το γλυκό ( ζεστό –κρύο).Πασπαλίζετε με τριμμένο ινδοκάρυδο.

Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη

cook
Υλικά 
4 κυδώνια κομμένα στην μέση και έχουμε αφαιρέση τα κουκούτσια
3 γαρύφαλα
1 ξύλο κανέλας
200 γρ ζάχαρη
½ λεμόνι
300 γρ γιαούρτι πλήρες
350 ml γλυκό κρασί σάμου
½ λίτρο νερό 
 
Για την παρουσίαση
 
Μέλι – κερύθρα
Φύλλα μέντας
 
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
 
Ετοιμάζουμε σιρόπι με το νερό , την ζάχαρη , το γλυκό κρασί ,την κανέλα ,τα γαρύφαλα και βράζουμε για 10 λεπτα τα κυδώνια .Έπειτα τα βάζουμε σε ταψί μαζί με το σιρόπι και   τα ψήνουμε στους 220 κελσίου για 20 λεπτά .Τα αφήνουμε να κρυώσουν .Τρίβουμε λίγο τζίντερ και ανακατεύουμε με το γιαούρτι .Βάζουμε 1 κουταλιά γιαούρτι στο κέντρο και στην κορυφή ένα μικρό κομμάτι κερύθρα και φυλλαράκια μέντας και περιχύνουμε με λίγο σιρόπι .
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook

Μπακλαβάς

Υλικά για την γέμιση

 600 γραμμάρια   καρύδια
300 γραμμάρια φυστίκια ψημένα
100 γραμμάρια σουσάμι ψημένο
100 γραμμάρια φρυγανιά
150 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουτ γλυκού κανέλα
½ κουτ γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
½ κουτ γλυκού μπαχάρι τριμμένο
½ κουτ γαρύφαλο τριμμένο
1 κιλό φύλλο κρούστας
250 ml ελαιόλαδο
100 γραμμάρια βούτυρο
Γαρύφαλα ολόκληρα

 Για το σιρόπι

 1 κιλό ζάχαρη

1 κιλό μέλι
½ λίτρο νερό
1 λεμόνι τον χυμό

Προετοιμασία 

Κόβετε τα καρύδια ,τα φυστίκια , το σουσάμι και τα βάζετε σε μπόλ.Προσθέτετε την ζάχαρη ,την φρυγανιά , και τα τριμμένα μπαχαρικά .Στρώνετε σε ορθογώνιο ταψί 5 φύλλα κρούστας και κρατάτε και 5 για την επιφάνεια .Παίρνετε απο το μίγμα των καρυδιών και πασπαλίζετε τα φύλλα της κρούστας ,στρώνετε 2 φύλλα και πασπαλίζετε ξανά με το μίγμα , αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να τελειώσει το μίγμα.Στρώνετε τα φύλλα που έχετε κρατήσει στην άκρη .Κόβετε τον μπακλαβά και σε κάθε κομμάτι , καρφώνετε ένα γαρύφαλο.Βάζετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και το ζεματάτε , σε κάθε κομμάτι του γλυκού ρίχνετε απο 1 κουτάλια.Τον μπακλαβά τον ψήνετε στους 160 κελσίου για ώρα .Βράζετε την ζάχαρη με το νερό και όταν δέσει προσθέτετε το μέλι και βράζετε ακόμη 2 λεπτά .Ρίχνετε το καυτό μέλι στον κρύο μπακλαβά.
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook

Σουφλέ σοκολάτας

Υλικά
 
200 κουβερτούρα
200 βούτυρο
 
200 γρ ζάχαρη άχνη
4 αυγά χτυπημένα
 
120 γρ αλεύρι

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Λιώνουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο , προσθέτουμε την ζάχαρη τα αυγά και το αλεύρι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν .

Βάζουμε σε φορμάκια και ψήνουμε στους 180 κελσίου για 12 λεπτά .
Σερβίρουμε με παγωτό   αλλα και με οποιοδήποτε γλυκό του κουταλιού ειναι εξαιρετικό!!!
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook

ΨΩΜΙ

Υλικά
500 γρ αλεύρι
15 γρ ξερη μαγιά
1 ¼ κουταλακι γλυκου αλάτι
½ κουταλάκι γλυκου ζάχαρη
1 κουταλάκι ξυδι
50 ml Ελαιόλαδο
200 ml νερό χλιαρό
Κανέλα και μαστιχα από ½ κουτ γλυκου (αν σας αρέσουν)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βάζετε  τα στερεά υλικά σε ένα δοχείο και ανακατεύεται, στην συνέχεια προσθέτετε το ελαιόλαδο και το ξύδι και την μαγιά διαλυμένη μέσα στο νερό.Ζυμώνετε ώστε να γίνουν εύπλαστο ζυμάρι.Αφήνετε ½ ώρα να ξεκουραστεί και το πλάθετε σε καρβέλια τα οποία αφήνετε  ½ ώρα να φουσκώσουν.Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 45 λεπτά στους 200 βαθμούς  κελσίου.

Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη

cook
Υλικά 
500 αλεύρι
5 αυγά ολόκληρα
30 ml λάδι
30 ml λευκό κρασί
1 πρέζα αλάτι

 Εκτέλεση

 Σε λεκάνη ή σε ζυμωτήριο  βάζετε το αλεύρι , το αλάτι , το λάδι , το κρασί  και τα αυγά .Ζυμώνετε και το αφηνετε ½ ώρα να ξεκουραστεί.Ανοίγετε σε φύλλο πασπαλίζοντας με αλεύρι  και τυλίγετε σε ρολό.Κόβετε σε λωρίδες.Σε βραστό αλατισμένο νερό ρίχνετε τα ζυμαρικά .Βράζετε για 1-1 ½ λεπτό και βγάζετε σε σουρώτηρι.

 Παράλληλα 

Σε μικρό τηγάνι  βάζετε λίγο φρέσκο βούτυρο και οταν ζεσταθεί  ρίχνετε μέσα 6-7 φύλλα απο το φασκόμηλο, το αφήνετε να κάψει, αφαιρείτε τα φύλλα και το ρίχνετε στα ζυμαρικά που μόλις έχετε βγάλει απο το νερό.Σερβίρετε με τυρί σαμιώτικο.
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook

Σούπα λαχανικών

Υλικά 
1 λίτρο νερό
100 γρ ελαιόλαδο
2 καρότα
2 κολοκυθάκια
1 ντομάτα
1 πατάτα
1 μικρή ρίζα σέλινο
1 κρεμμύδι
4 φύλλα απο σπανάκι
1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
Λίγο φρέσκο τζίντερ
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
Αλάτι και πιπέρι

 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

 Καθαρίζετε και κόβετε σε κύβους όλα τα λαχανικά .Τα σωτάρετε με το ελαιόλαδο και προσθέτετε την δάφνη ,το τζίντερ   και το θυμάρι.Ρίχνετε το νερό ,το αλάτι και το πιπέρι και βράζετε για25 λεπτά σε μέτρια φωτιά.Αποσύρετε απο την φωτιά βγάζετε τα λαχανικά και τα κάνετε πουρέ Βάζετε σε κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο , προσθέτετε το αλεύρι και τον πουρέ σωτάρετε ελαφρά και προσθέτετε τον ζωμό , αφήνετε να πάρουν μια βράση και σερβίρετε σκέτη ή με κρουτόν και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη

cook

Τραχανόσουπα

Υλικά

1 φλιτζάνι τραχανά γλυκό
 2 μεγάλα καρώτα
1 πατάτα
1 ξερό κρεμμύδι
1 κολοκυθάκι μέτριο
2 κλωναράκια σέλινο
1 λεμόνι
Λιγο φρέσκο τζίντερ τριμμένο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Αλάτι - πιπέρι
 
Εκτέλεση

Κόβουμε ολα τα υλικά μας σε κύβους 1 εκατοστού.Βαζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά μας ,ρίχνουμε τον τραχανά ,και το τζίντζερ ,σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε 1 λίτρο νερό   αλάτι και  πιπέρι.Βράζουμε για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.Σερβίρουμε με λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη

cook

Ελληνική Σαλάτα

Υλικά 
2 ντομάτες
1 αγγούρι
1 κρεμμύδι
1 πιπεριά
Ελιές
Κάπαρη
Φέτα
Ελαιόλαδο
Ρίγανη

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

 Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά, παίρνουμε ένα μπώλ, τα κόβουμε, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ελιές, κάπαρη, ελαιόλαδο, την φέτα και την ρίγανη.

 
cook

Μελιτζανοσαλάτα

Υλικά 
4 φλάσκες μελιτζάνες
6-7 κλωναράκια μαϊντανού ψιλοκομμένα
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Ελαιόλαδο ½ ποτήρι κρασιού
Μαύρο πιπέρι
½ κουτ γλυκού αλάτι
Χυμό ενός λεμονιού

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

 Στρώνετε σε ένα ταψί αλουμινόχαρτο και βάζετε μέσα τις μελιτζάνες ψήνετε σε πολύ δυνατό φούρνο για 1 ώρα.Αφού κρυώνουν οι μελιτζάνες τις καθαρίζετε και τις ψιλοκόβετε, προσθέτετε το κρεμμύδι ,το σκόρδο ,τον μαιντανό , το ελαιόλαδο , το λεμόνι ,το αλατοπίπερο και ανακατεύετε.

cook

Πατατοσαλάτα

Υλικά 
1 κιλό πατάτες μέτριου μεγέθους
300 γρ. καρότα
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1 κρεμμύδι μεγάλο
2 σκελίδες σκόρδο
10 -15 ελιές
Ελαιόλαδο
Χυμό από ένα ζουμερό λεμόνι
1 φύλλο δάφνη
Αλάτι χοντρό
Μαύρο πιπέρι

 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό, όπου έχουμε προσθέσει ένα φύλλο δάφνη.Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε μια σαλατιέρα .
Κόβουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τον άνηθο προσθέτουμε αλάτι ,πιπέρι και τις ελιές.Σερβίρουμε με  ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού.
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook

Σαμιώτικη Σαλάτα

Υλικά 
2 ώριμες ντομάτες
1 αγγούρι
1 πιπεριά πράσινη
1 κρεμμύδι
1 μικρό ματσάκι ρόκα
Λίγες μεγάλες μαύρες ελιές
Λίγη κάπαρη
1 παξιμάδι
1 φιλέτο ρέγγας ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι  και πιπέρι

 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 

Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά μας, τα κόβουμε και τα βάζουμε σε μπολ, σπάζουμε το παξιμάδι και το προσθέτουμε, βάζουμε αλάτι, πιπέρι, κάπαρη, ελιές, την ρέγγα και το ελαιόλαδο.Ανακατεύουμε, μεταφέρουμε σε σαλατιέρα και σερβίρουμε αμέσως.
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook

Ταραμοσαλάτα

Υλικά 
80 γρ. ταραμά
5 φέτες ψωμί μπαγιάτικο μόνο την ψίχα
½ μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3  φλιτζανιού χυμό λεμονιού
1 ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο

 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 

Μουσκεύουμε την ψίχα 2-3 λεπτά και μετά την στύβουμε όσο περισσότερο μπορούμε.Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικα και χτυπάμε ώστε να γίνει κρέμα το μείγμα.Βάζουμε την ταραμοσαλάτα σε μικρή πιατέλα και γαρνίρουμε με μαϊντανό.
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook

Υλικά για 35 τεμάχια

500 γρ πατάτες κομμένες και βρασμένες σε αλατισμένο νερό που έχουμε ρίξει 1 σκελίδα σκόρδο και ένα κομμάτι τζίντζερ για άρωμα .

50 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο

100 γρ τυρί κατσικίσιο τριμμένο

2 κρόκους

Μαύρο πιπέρι , λίγο τριμμένο Κάρδαμο , κόλιανδρο .

Στραγγίζετε τις πατάτες τις ρίχνετε σε τηγάνι και τις λιώνετε , στεγνώστε στο τηγάνι τον πουρέ και προσθέστε το βούτυρο , χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα ρίχνετε το τυρί και τα αυγά . καρυκεύεται και αφήνετε να κρυώσει το μείγμα .

Πλάθετε σε κροκέτες και τις αφήνετε στο ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα.

Όταν είστε έτοιμοι για να τις τηγανίσετε θα χρειαστείτε :

Για το πανάρισμα :

80 γρ αλεύρι

1 αυγό χτυπημένο

120 γρ άψητους ξηρούς καρπούς

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα.Οταν θέλουμε να τηγανίσουμε τις κροκέτες περνάμε πρώτα απο αλεύρι , μετά απο το αυγό και τέλος απο το φιλέτο αμυγδάλου.

Για την σάλτσα της πιπεριάς

2 πιπεριές κόκκινες Ψημένες και ξεφλουδισμένες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απο βάζο)

1 μέτρια ντομάτα ξεφλουδισμένη, 1 τσίλι , 1 σκελίδα σκόρδο ,λίγη καπνιστή πάπρικα,

1 κουτ σούπας ξύδι από κρασί , 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

60 γρ ψημένους ξηρούς καρπούς.

 

Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη

cook
Υλικά 
150 γρ Φέτα
150 γρ Ροκφόρ
8 λιαστές ντομάτες
50 γρ κουκουνάρι σοταρισμένο
50 γρ σουσάμι ψημένο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 

Ψήνετε το σουσάμι ελαφρά το βάζετε σε ταψί και το αφήνετε να κρυώσει.
Τρίβετε σε μπολ την φέτα και το ροκφόρ ,ψιλοκόβετε τις λιαστές ντομάτες και προσθέτετε το κουκουνάρι , ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά , και πλάθετε μικρές μπάλες που τις ρίχνεται στο ταψι και τις τυλίγεται με το σουσάμι, τις αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσουν
 
Υλικά
 
150 γρ Φέτα
150 γρ Ροκφόρ
8 λιαστές ντομάτες
50 γρ κουκουνάρι σοταρισμένο
50 γρ σουσάμι ψημένο
 
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
 
Ψήνετε το σουσάμι ελαφρά το βάζετε σε ταψί και το αφήνετε να κρυώσει.Τρίβετε σε μπολ την φέτα και το ροκφόρ ,ψιλοκόβετε τις λιαστές ντομάτες και προσθέτετε το κουκουνάρι , ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά , και πλάθετε μικρές μπάλες που τις ρίχνεται στο ταψι και τις τυλίγεται με το σουσάμι, τις αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσουν.
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook
Υλικά

 8 πιπεριές Φλωρίνης    
250 γραμμάρια τυρί κρέμα
Λίγο αλάτι και λίγο λευκό πιπέρι
1 μικρό κομμάτι τζίντζερ φρέσκο τριμμένο

 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 

Ψήνουμε τις πιπεριές σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά και τις ρίχνουμε καυτές όπως είναι σε παγωμένο νερό και τις ξεφλουδίζουμε.Τις ρίχνουμε μαζί με το τυρί , το αλάτι ,το πιπέρι και το τζίντερ σε μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή.
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook

Ντολμαδάκια

Υλικά
 
300 γρ αμπελόφυλλα (τα ζεματάμε)
2 φλιτζάνια ρύζι γλασέ για γεμιστά (το πλένουμε 2-3 φορές και το στραγγίζουμε )
11/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
11/2 κουτ γλυκου αλάτι
¼ κουτ γλυκου πιπέρι
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη
Χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια
 
Εκτέλεση
 
Βάζουμε σε μπόλ το ρύζι , τα κρεμμύδια , τον μισό χυμό λεμονιού, το αλάτι ,το πιπέρι ,το ελαιόλαδο ,τον μαϊντανό και τον άνηθο και την ντομάτα .
Η γέμιση ειναι έτοιμη !   βαζετε από μια κουταλιά πάνω σε κάθε αμπελόφυλλο στην άκρη του φύλλου που το κρατάτε με την γυαλιστερή πλευρά του φύλλου να ακουμπά στην παλάμη σας ή σε ένα πιατο (ειναι πιο εύκολο) το τυλιγμα!
Στρώνετε στην κατσαρόλα μερικά φύλλα σπασμένα και τοποθετήστε σε σειρές τα ντολμαδακια. ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι και το χυμό λεμονιού και σκεπάζετε με ένα πιάτο , για να μη ν σας ανοίξουν στο βράσιμο και βάζετε νερό ώστε να σκεπαστούν.
Σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά περίπου 1 ώρα.
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook

Υλικά  

6 πατάτες μέτριες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
4 φρέσκα κρεμμύδια
½ κουτ. γλυκού πιπερόριζα
½ κουτ.  γλυκού μοσχοκάρυδο
0,25 γραμ. σαφράν
6 κουτ. σούπας τρίμματα από μπαγιάτικο ψωμί ή αλεύρι
1 αυγό
Αλάτι –πιπέρι

 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βράζετε και στραγγίζετε τις πατάτες,  καθαρίζετε από το φλούδι και τις κάνετε πουρέ.Βάζετε τον πουρέ σε ένα τηγάνι χωρίς βούτυρο και τον στεγνώνετε ανακατεύοντας ελαφρά.Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και σοτάρετε. Τα ρίχνετε στον πουρέ και προσθέτετε την πιπερόριζα, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και το αλάτι, ανακατεύετε ελαφρά το μείγμα και το αφήνετε 1 ώρα το λιγότερο στο ψυγείο. Αναμείξετε τα τρίμματα ή το αλεύρι με το σαφράν και το αυγό. Βγάλτε το μείγμα της πατάτας από το ψυγείο και δώστε σχήμα στους πατατοκεφτέδες,  τυλίξετε τους στο μείγμα ψωμιού και τηγανίστε τους σε ηλιέλαιο μέχρι να ροδίσουν  , τοποθετήστε τους σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

 

Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη

cook
Υλικά για την γέμιση
 1 κιλό σπανάκι χοντροκομμένο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5-6 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ κιλό φέτα τριμμένη
6 αυγά χτυπημένα
100 ml ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι γάλα
¼ κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο

 Εκτέλεση

 Σοτάρουμε ελαφρά με το ελαιόλαδο, το σπανάκι και τα κρεμμύδια, κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε  το μείγμα να κρυώσει, προσθέτουμε την φέτα, τα αυγά, το γάλα, το πιπέρι και τον άνηθο.

Υλικά για το φύλλο

1 κιλό αλεύρι για πίτες   
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουτ.  σούπας ξύδι
1 κουτ.  γλυκού αλάτι
100-150 ml νερό

 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 

Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι , το ελαιόλαδο, το ξύδι και τρίβουμε ωστε να γίνει το μείγμα σαν ψίχουλα,  προσθέτουμε αλάτι  λίγο λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μαλακή ζύμη που να μην κολλάει  στα χέρια.
Λαδώνουμε ένα ταψί και ανοίγουμε  2 φύλλα, βάζουμε το ένα φύλλο κάτω και βάζουμε πάνω την γέμιση, σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο,  διπλώνουμε τις άκρες, χαράζουμε τετράγωνα κομμάτια, αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα στους 170 βαθμους Κελσίου.
 
Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη
cook
Υλικά 
 
200 γρ. ρεβύθια αλεσμένα (να έχουν μείνει 12 ώρες στο νερό για να φουσκώσουν)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
600 ml νερό ή σόδα (αναψυκτικό)
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού πιπέρι
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα  και
Ένα ποτήρι με ηλιέλαιο και ένα κουτάλι

 Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα ¨ρεβύθια ,το κρεμμύδι, τον μαιντανό , το αλεύρι ,το ελαιόλαδο , την σόδα ,την ρίγανη ,το αλατι και το πιπέρι ,ανακατεύετε και γίνονται ένας παχύρευστος χυλός.Βάζετε το τηγάνι με το λάδι στην φωτιά και όταν ζεσταθεί καλά , ρίχνετε με το κουτάλι που έχετε στο ελαιόλαδο τον χυλό. Όταν πάρει χρυσαφί χρώμα γυρίζετε και από την άλλη πλευρά. Βγάζετε τους ρεβυθοκεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί.

 

Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη

cook

Σκορδαλιά (Με Καρύδι)

Υλικά

 3 φέτες ψίχα ψωμιού (τις μουσκεύουμε και μετά τις στύβουμε πολύ καλά)  
6 σκελίδες σκόρδο
50 γρ. καρύδια
1 ¼ποτήρι ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ξύδι
¼ κουτ. γλυκού αλάτι

 Εκτέλεση

 Βάζουμε το σκόρδο και τα καρύδια στο μπλέντερ  τα τρίβουμε, προσθέτουμε το ψωμί και δουλεύουμε συνεχώς το μείγμα.  Ρίχνουμε το αλάτι, το ξύδι και σιγά –σιγά το ελαιόλαδο όσο πάρει για να γίνει ένας ομοιογενής πολτός. Η διαδικασία μπορεί να γίνει και στο γούδι αλλα θα  σας πάρει περισσότερη ώρα.

 

Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη

cook

Τζατζίκι

Υλικά

 300 γρ. γιαούρτι  πλήρες
2 αγγούρια ( ακαθάριστα)
5 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
Άνηθο ψιλοκομμένο(προαιρετικά)
1 ½κουτ. γλυκού αλάτι
80 γρ ελαιόλαδο
Λίγο πιπέρι
Λίγη ρίγανη

 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

 Τρίβουμε τα αγγούρια και τους ρίχνουμε το αλάτι. Τα αφήνουμε 5-10 λεπτά  να στραγγίσουν. Βάζουμε σε μπολ το γιαούρτι, το στραγγισμένο πια αγγούρι, το σκόρδο λιωμένο, το πιπέρι, την ρίγανη,  τον άνηθο και το ελαιόλαδο.

Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη

cook

Τηγανίτες με.

Υλικά 
½ κιλό αλεύρι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
10 γρ. φρέσκο βούτυρο
½ φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
20 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή
½ κουτ. γλυκου ζάχαρη
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό

 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

 Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι,  κάνουμε ένα λακκάκι και ρίχνουμε το αλάτι .το βούτυρο ,το ελαιόλαδο  , ανακατεύουμε   και   διαλύουμε  την μαγιά στο νερό που έχουμε προσθέσει και την ζάχαρη .Ζυμώνουμε να γίνει μαλακή ζυμη,  που την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 40 λεπτά.Κάνουμε  την ζύμη μικρές  πίτες  τις οποίες τηγανίζουμε και απο τις δύο πλευρές  μέχρι να ροδίσουν.Σερβίρουμε  με τυρί , με μέλι ή και με πετιμέζι…

Δημιουργός συνταγής
Αργυρώ Ζαφείρη

×
×
  • Create New...