Jump to content

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΚΑΘΗ

  • καταχωρήσεις
    72
  • σχόλια
    0
  • εμφανίσεις
    4.020

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG

Οι συνταγές της Μαρίας Καλοκάθη 

Καταχωρήσεις σε αυτό το blog

cook

Φανουρόπιτα

21291364_1736888066603999_1586385795_n.jpg.a4d1fa688ffaf1e12eb41d375035598a.jpg

Φανουρόπιτα 1\2 ποτήρι νερού λάδι, 1 κγ κανέλλα, γαρύφαλλο,μοσχοκάρυδο 1\2 ποτήρι ζάχαρη 2 1\2 ποτήρια νερού πορτοκάλι χυμό ή χυμό Αμιτα Ξύσμα πορτοκάλιΗ 200 γρμ σταφίδες 1κσ μπαικιν 700 γρμ αλεύρι απ μπορεί κ λίγο παραπάνω Ζάχαρη άχνη για πασπαλισμα από πάνω! Ανακατεύουμε σε λεκάνη με σύρμα όλα τα υλικά εκτός το αλεύρι κ τις σταφίδες ρίχνουμε λίγο λίγο κ το αλεύρι κ ανακατεύουμε τα υλικά να ενωθουν έχω βάλει από πριν τις σταφίδες να βραχουν σε λίγο κονιάκ τις στραγγίζω κ τις πασπαλίζω με αλεύρι τις ρίχνω μέσα στο μείγμα μου κ ανακατεύω καλά να πάνε παντού παίρνω το ταψί μου το αλείφω με λάδι κ ρίχνω το μείγμα μου ψωνω σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 β στον αέρα για 45 λεπτ

cook

 

17506315_1677846132508193_742679980_n.jpg.b6209ea47bc38fb14a87ec6e7cb829d6.jpgΛαχανοντολμάδες νηστίσιμοι φούρνου! 1 μέτριο λάχανο 11\2 κούπα λάδι 1 καρότο τριμμενο 1 κούπα τριμμένο κρεμμύδι 1 κούπα φρέσκα κρεμμυδάκια 11\2 κούπα ρύζι νυχακι η Καρολίνα Αλάτι πιπέρι ανιθο μαιντανο 1\4 κγ πιπέρι καγιέν 1κγ πάπρικα 1\4 κούπας χυμό λεμονιού! Έχουμε καθαρίσει κ ζεματισει το λάχανο κ το έχουμε χωρίσει το κάθε φύλλο σε δυο τρία κομμάτια ανάλογα το μεγεθος.Βαζουμε το μισό λάδι στην κατσαρόλα ρίχνουμε τα κρεμμυδια τον ανιθο κ τον μαιντσνο κ τα σωταρουμε.Ριχνουμε το ρυζι το αλατι κ τα υπόλοιπα μπαχαρικά κ 1 κούπα νερό.Σκεπαζουμε κ σιγοβραζουμε για πέντε λεπτά.Κατεβαζουμε από την φωτιά.Σε ένα βαθύ σκεύος για φούρνο (γαστρα) στρώνουμε τα κομμάτια από τα σκληρά μέρη που αφαιρέσαμε από το λάχανο,παίρνουμε ένα ένα φύλλο λάχανο βάζουμε μέσα από ένα κουταλάκι γέμιση κ τα αραδιασμένα στο ταψί μας τον ένα πλάι στον άλλο,μόλις τελειώσουμε την διαδικασία ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι,κ 111\2 κούπα βραστό νερό,λίγο αλάτι από πάνω κ πιπέρι,σκεπάζουμε με ένα πιάτο κ τους βάζουμε στο φούρνο 1 ώρα περίπου 180 β ώσπου να μείνουν με ελάχιστο ζουμί.Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.Σερβιρουμε ζεστούς η κρύους με πασπαλισμενο κόκκινο πιπέρι!

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

ΚΑΡΥΔΑΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

17758075_1677845399174933_842399944_n.jpg.9aa3ef060098ff51714f45a5887d71f3.jpg

ΚΑΡΥΔΑΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ! 1 ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟΥ ΜΠΥΡΑ 2 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΕΛΑΙΟ 1 ΒΑΝΙΛΙΑ 1 ΦΚΛ ΜΠΕΚΙΝ 1\4 ΚΑΡΥΔΑ ΙΝΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΛΙΓΜΑ 1\4 ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ 1\4 ΚΑΡΥΔΙ ΧΟΝΤΡΟΚΟΜΜΕΝΟ 1 ΑΛΕΥΡΙ ΑΛΆΤΙΝΗ ΤΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ( ΛΑΔΙ ΜΠΥΡΑ ΜΠΕΙΚΙΝ ΒΑΝΙΛΙΑ) ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΛΙΓΟ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΖΥΜΗ ΜΑΛΑΚΗ.ΧΩΡΙΣΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΚΑΤΕΨΕΙ ΤΟ ΚΑΡΎΔΙ ΤΗΝ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ .ΠΛΑΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΜΠΑΛΑΚΙΑΚ ΤΑ ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΎΔΙ Κ ΤΗΝ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΜΑΣ ΜΕ ΧΑΡΤΙ ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΟ Κ ΤΑ ΨΗΝΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΡΟΔΙΣΟΥΝ 200 Β ΤΟΝ ΓΟΥΡΝΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΕΙ ΑΠΟ ΠΡΙΝ. ΦΤΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΜΕ 2 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ 2 ΠΟΤΗΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗ ΤΟ ΈΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΖΕΣΤΟ Η ΤΟ ΓΛΥΚΟ Η ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΤΑ ΠΟΤΙΖΟΥΜΕ ΛΙΓΑ ΛΙΓΑ Κ ΤΑ ΤΥΛΙΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΡΥΔΑ!

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

17361488_1672320533060753_73232854_n.jpg.60a18057dac2f7412bcbae21c2b80baa.jpg

Σουπα λαχανικών,εύκολη νηστίσιμη με φρέσκια ντομάτα
Υλικά!
1κολοκυθακι,
1 κρεμμύδι ξερό
1καροτο
1 πράσο 2-3 κλωναρακια σέλινο!
1 πιπεριά κέρατο πράσινη
Αλάτι πιπέρι κουρκουμα
Λάδι 1 ΠΟΤΗΡΑΚΙ του κρασιού
Κριθαράκι 1\4 του πακετου
1 ντομάτα τριμμενη
Κόβουμε τα λαχανικά μας καρέ,ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα μας κ τα τσιγαριζουμε σεχαμηλη φωτιά,ρίχνουμε κ το κριθαρακι να γυαλίσει με το λάδι,ρίχνουμε κ την τριμμένη ντομάτα κ 11\2 ποτήρι νερό,να βράσει το φαγητό μας κατόπιν ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας κ το βραζουμε μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι!

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

17238686_1669394456686694_996995877_n.jpg.d1218e00cba016410eb751a5ffff7b38.jpg

Κουλουράκια μεθυσμένα με κρασί! 11\2 ποτήρι ελαιόλαδο, 11\2 ποτήρι κρασί άσπρο ή κόκκινο, 11\2 ποτήρι ζάχαρη,(εγώ έβαλα φρουκτόζη 1 κουταλιά μπαικιν 1 κουταλιά κανελογαρυφαλα 1\2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι (εγώ έβαλα κ ξυσμα) 1 κ γ σόδα 11\2 κιλό αλεύρι περίπου 2 ποτήρια σησάμι για το τύλιγμα ( εγώ το καβουρδισμένο κ το έριξα μέσα) Δουλεύουμε όλα τα υλικά μαζί με την παραπάνω σειρά το αλεύρι το ρίχνουμε λίγο λίγο,μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια κ να είναι μαλακή ,πλάθουμε τα κουλουράκια τα τυλίγουμε στο σουσάμι τα αραδιασμένα σε αντικολλητικό χαρτί στην λαμαρίνα κ τα ψήνουμε στους 170 β μισή ώρα περίπου ( δεν τα ξεροψηνουμε,όταν τα βγάζουμε να είναι μαλακά!)

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

Κριτσινια πολυσπορα

15978735_1646368885655918_1937901452_n.jpg

Κριτσινια πολυσπορα! 1φλυτζανι κόκκινο κρασί, 1 φλυτζάνι λάδι 1 φλυτζάνι ηλιοσπορο + 1\2 φλυτζάνι σουσάμι με λιναροσπορο 11\2κσ μπαικιν 1κγ Αλάτι 4-5κσ ζάχαρη Αλεύρι γοχ! Ρίχνουμε στην λεκανιτσα μας τα υλικά κ το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να έχουμε μία ζύμη να μην κολλάει στα χέρια,πλάθουμε μπαστούνια,τα βάζουμε στην λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί κ ψήνουμε στους 200 β μέχρι να χρυσισουν!

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

ΤΥΡΟΠΙΤΆΡΙΑ

16111994_1646368472322626_1302628315_n.jpg

ΤΥΡΟΠΙΤΆΡΙΑ 500 ΓΡΜ ΑΛΕΥΡΙ ΓΟΧ 1 φλυτζανακι λάδι, 1κγ Αλάτι 1 σφηνάκι τσίπουρο Νερό για το ζύμωμα! Γέμιση: Τυρί φέτα Ελάχιστο αλάτι αν χρειάζεται Πιπέρι! Κάνουμε την ζύμη μας ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη να μην κολλάει στα χέρια την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί μισή ωριτσα,κατόπιν την χωρίζουμε σε δέκα μπαλάκια,παίρνουμε κάθε μπαλακι κ το ανοίγουμε όσο ένα πιατακι του φρούτο πασπαλίζονται το με σλευρακι μην κολλάει,βάζουμε κατά τόπους την φέτα αφού την έχουμε θρυμματίσει το τυλίγουμε σαν φακελάκι,κ τα τηγανίζουμε από την κάθε πλευρά 2-3 μέχρι να χρυσισουν τα στάδια ζούμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κ απολαμβάνουμε τα τυροπιτάρια μας!

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

 

cook

14628166_1607560789536728_1390125736_n (1).jpg14694747_1607560799536727_1103625778_n.jpg14642842_1607559876203486_1631819483_n.jpg14686448_1607560412870099_11048618_n.jpg

Πιτσααααα με σάλτσα,τυρι ζαμπόν,πιτσα με ζύμη από σιμιγδάλι,με σάλτσα ντομάτας τυρί πιπερια κ τηγανοψωμα!
Ζύμη με σιμιγδάλι!
Για ένα μικρό ταψακι,300 γρμ σιμιγδάλι,χλιαρο νερό,λιγο λάδι,αλατι,ριγανι1φκλ μαγιά!
Συμωνούμε να έχουμε μια ζύμη μαλακή (θα κολλάει λίγο στα χέρια τα πασπαλιζουμε με σιμιγδάλι)ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό βάζουμε στο ταψακι χαρτί φούρνου κ απλώνουμε την ζύμη με ελαφρά βρεγμένα χέρια αφήνουμε να φουσκώσει κ ετουμαζουμε την πίτσα μας με ότι μας αρέσει!
Τυροψωμα
500 γρμ αλεύρι γοχ
1 φκλ μαγιά, αλατι,νερο,φετα τρίμματα!
Βάζουμε το αλεύρι ττην μαγιά το αλάτι κ ριχνουμε το νερό λίγο λιγο μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή να μην κολλάει στα χέρια,την αφήνουμε να φουσκώσει μόλις φουσκώσει την συμωνούμε ακόμα λίγο κ χωρίζουμε την ζύμη σε 8 μπαλακια,ανοιγουμε το κάθε μπαλακισε φυλλαράκι στρογγυλο κ πασπαλιζουμε με την φέτα κλείνουμε σαν φακελάκι κ το πατάμε με την παλάμη μη μας να πλατύνει τηγανίζουμε σε ελάχιστο λάδι μέχρι να χρυσισουν!

 

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

Κεικ μήλου

14580399_1606548526304621_184476999_n.jpg14657674_1606548536304620_1370356780_n.jpg

Κεικ μήλου για τον απογευματινό καφε!

4 μήλα κομμένα σε κύβους 2 φλυτζανια ζάχαρη (εγώ έβαλα 11/2 1 φλυτζάνι ηλιελαιο 1 κγ κανέλλα 1/2 κγ γαρύφαλλο λίγο αλάτι 2 αυγά 2 βανίλιες 2κοφτα κγ μπαικιν 3 φλυτζανια αλεύρι απ 1 φλυτζάνι κομμένα καρύδια! Κόβουμε σε μία λεκανιτσα τα μήλα κύβους ρίχνουμε την ζάχαρη,το λάδι,την κανέλλα το γαρύφαλλο κ το αλάτι,το βάζουμε στο ψυγείο για μία ωριτσα (αυτό θα κατεβασει υγρά,)κατόπιν ρίχνουμε τα αυγά τις βανίλιες,κ το αλεύρι ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι να ενωθούν τα υλικά στο τέλος ρίχνουμε κ τα καρύδια,βουτυρωνουμε την φόρμα μας κ το ριχνουμε μέσα το ψήνουμε 50-60' μόλις κρυωσει λίγο ξεφορμαρουμε σε πιατέλα! Μέσα στο μείγμα εγω εριξα κ λίγο κονιάκ κ ξύσμα πιρτοκαλι!Είναι πολύ αφρατο κ γευστικο!

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

14508658_1602151430077664_1972426638_n.jpg

 

Αφρατα αρωματικά κουλουράκια μήλο κανέλλα! 1ποτηρι μήλο τριμμένο,(3 μήλα)3/4 ποτηριού ζάχαρη,1ποτηρι ηλιέλαιο ή λάδι,2κγ κανέλλα,700 γρμ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του!Βάζουμε τα υλικά κ προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύουμε ελαφρα μέχρι ή ζύμη να μην κολλάει στα χέρια ,φτιάχνουμε τα κουλουράκια κ ψήνουμε στους 180 β 20- 25'!!!

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

14287527_1596144764011664_1731642395_n.jpg

Τυρόπιτακια χωρίς φύλλο σήμερα"συμπληρωμα" με διάφορα μαζεματα της εβδομαδας! Υλικά για τα τυρόπιτακια,1 γιαούρτι,1αυγο,διαφορα κίτρινα τυριά κ φετα,1/2 κεσεδάκι από το γιαούρτι,ηλιελαιο,πιπερακι μοσχοκαρυδο,λιγο αλάτι αλεύρι φαρίνα να γίνει μία ζύμη,πλαθουμε μπαλακια τα πατάμε στην παλάμη μας να πλατυνουν ρίχνουμε σουσαμακι ή ψήνουμε στους 200 β μέχρι να ροδισουν!(Εάν θέλουμε προσθέτουμε στο μείγμα μας κ πιπεριά κόκκινη πράσινη!)

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

13250364_1561014254191382_713738963_n.jpg13236137_1561014274191380_144956154_n.jpg

Τάρτα λεμόνι πραλίνα Γιά τήν βάση!

250 γρ. μπισκότα τύπου digestive 50 γρ. φουντούκια 2 κρόκοι αυγού 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική 100 γρ. βούτυρο λιωμένο ξύσμα από 1 λεμόνι Για τη γέμιση

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα 3 κρόκοι αυγού χυμό από 2-3 λεμόνια 200 γρ. πραλίνα φουντουκιού προαιρετικά χρώμα ζαχαροπλαστικής Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς (στη συνέχεια θα χαμηλώσουμε).

Χτυπάμε στο μπλέντερ με τα μαχαίρια τα μπισκότα με τα φουντούκια να γίνουν τρίμμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα συνεχίζοντας το χτύπημα, μετά τους κρόκους και τέλος το λιωμένο βούτυρο. Θέλουμε η βάση μας να έχει την ίδια γεύση με την γέμισή μας για αυτό το λόγο βάζουμε το ξύσμα και το φουντούκι! Βάζουμε τα υλικά της βάσης σε μία ταρτιέρα (διάμετρος 28εκ.) κατά προτίμηση με αποσπώμενη βάση και με τα χέρια μας ή με τη βοήθεια ενός ποτηριού απλώνουμε τη ζύμη στη βάση και στα πλάγια της ταρτιέρας όσο πιο ψηλά μπορούμε. Βάζουμε την τάρτα μας στο ψυγείο για 5-10 λεπτά μέχρι να φτιάξουμε την γέμιση. Για τη γέμιση

Χτυπάμε καλά με ένα σύρμα χειρός (όχι στο μίξερ) το ζαχαρούχο γάλα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Η κρέμα πήζει λίγο και μιας το κάθε λεμόνι έχει διαφορετική οξύτητα δοκιμάζουμε για να δούμε πόσο και αν θα προσθέσουμε άλλο εξαρτάται από το γούστο μας. Μόλις το λεμόνι είναι κοντά στα γούστα μας προσθέτουμε τους κρόκους. Σε αυτό το σημείο εαν επιθυμούμε προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής για πιο έντονο χρώμα! Αφαιρούμε την βάση απο το ψυγείο. Με δύο κουτάλια σχηματίζουμε μπαλάκια από την πραλίνα και τα τοποθετούμε στη βάση της τάρτας διάσπαρτα (μπουκίτσες απο σοκολάτα). Ρίχνουμε ανάμεσα απο την πραλίνα την γέμισή μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 για 20-25 λεπτά μέχρι να δούμε ότι η γέμισή μας έσφιξε. Εαν θέλουμε με τα ασπράδια που μας έμειναν, κάνουμε μαρέγκα και διακοσμούμε την τάρτα μας απο πάνω. Βάζουμε τον φούρνο στο τέρμα (230 βαθμούς) και παστεριώνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα οι κορυφές! Αφήνουμε στην άκρη για 2-3 ώρες να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε!!

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

13249322_1558737317752409_1279891175_n.jpg

Τραγανή ταρτα Φράουλας "από τις συνταγές της Παρέας! 500 γραμμ. φράουλες Για τη ζύμη 150 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 90 γραμμ. βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου 90 γραμμ. ζάχαρη 1-2 κ.σ γάλα φρέσκο κ.γ. αλάτι Για την κρέμα 300 γραμμ. γάλα φρέσκο 200 ml κρέμα γάλακτος 100 γραμμ. ζάχαρη 50 γραμμ. κoρν φλάουρ 1 αβγό 2 κρόκους αβγού 1 βανίλια

Πώς το κάνουμε: Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Για τη ζύμη: κοσκινίστε το αλεύρι και ανακατέψτε με τη ζάχαρη και το αλάτι. Κόψτε το βούτυρο σε κομματάκια και χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας, τρίψτε το με το αλεύρι μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέστε στο τέλος το γάλα και ζυμώστε ελαφρά, αλλά όχι πολύ, για να μην γίνει πολύ ελαστική η ζύμη. Μην προσπαθήσετε να ανοίξετε τη ζύμη με τον πλάστη. Κόψτε μικρά κομμάτια από τη ζύμη, ισιώστε ανάμεσα στις παλάμες σας και καλύψτε σιγά σιγά ολόκληρη την ταρτιέρα (25 εκ.) ή τα ατομικά ταρτάκια (10 εκ. το καθένα). Η ζύμη πρέπει να γίνει λεπτή Τρυπήστε όλη την κάτω επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι. Καλύψτε την τάρτα με αλουμινόχαρτο, ρίξτε μέσα φασόλια/ρεβίθια/ρύζι και ψήστε για 20 λεπτά. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε στην άκρη να κρυώσει. Για να φτιάξετε την κρέμα, βάλτε το γάλα και την κρέμα γάλακτος καιτην βανίλιας σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπήστε το αβγό με τους κρόκους, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη. Πριν βράσει το γάλα, ρίξτε λίγο από το μίγμα των αβγών στο μίγμα του γάλακτος και ανακατέψτε. Προσθέστε το υπόλοιπο μίγμα και σιγοβράστε ανακατεύοντας πολύ γρήγορα μέχρι να πήξει. Προσέξτε να μη σας πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας!! Μεταφέρετε την κρέμα σε ένα μπολ και σκεπάστε την επιφάνειά της με μεμβράνη. Βάλτε τη στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Πριν χρησιμοποιήσετε την κρέμα, αφρατέψτε τη με ένα σύρμα. γεμίστε τις τάρτες με την κρέμα, γαρνίρετε με τις φράουλες, είτε ολόκληρες είτε κομμένες κομμάτια.

cook

Σαλάτα ταμπουλε

13162001_1556506897975451_752344733_n.jpg

Σαλάτα ταμπουλε! 1 κούπα κους κους η πλιγούρι 1 κούπα βραστό νερό 1 ντομάτα μεγάλη σφιχτή να μην έχει πολλά ζουμια 1 κρεμμύδι μικρό 1\2 αγγούρι 1\2 ματσάκι μαϊντανό 4-5 ΚΣ λάδι 4-5 ΚΣ χυμό λεμονιού αλατακι πιπερακι! Βράζουμε το νερό κ αφήνουμε να φουσκώσει το πλιγούρι μια ωρα πριν η το κους κους έχουμε ετοιμάσει την σαλάτα μας με τα λαχανικά μας στην σαλατιερα αφού έχει φουσκώσει το πλιγούρι το σουρωνουμε πολύ καλά να μην έχει καθόλου νερά το στρίβουμε κ με τα χέρια το ρίχνουμε πάνω στα λαχανικά μας ρίχνουμε λάρι λεμόνι αλάτι πιπέρι κ ανακατεύουμε καλά κ σερβίρουμε!

cook

13162129_1556246741334800_655157734_n.jpg

Στρουντελ κοτόπουλο ! 2 φύλλα ΚΟΥΡΟΥ Στήθος κοτόπουλο βρασμένο κ κομμένο κομματάκια Πιπεριές χρωματιστές η ότι έχετε, 4-5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο Μανιτάρια φρέσκα η κονσερβα 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο Τυρί τριμμένο ρεγκατο αλάτι πιπέρι! Βράζουμε το κοτόπουλο κ το κόβουμε κομματάκια ψιλοκόβουμε κ τα υπόλοιπα υλικά μας κ τα ανακατεύουμε όλα μαζί παίρνουμε το ένα φύλλο το ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη μας κ βάζουμε από την μεγάλη πλευρά γέμιση κατά μήκος τυλιγουμε ρόλο το χαραζουμε ελαφρά κ το ψήνουμε στους 200 β μέχρι να ροδισει!(κάνουμε το ίδιο κ με το άλλο φύλλο)

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

12957254_1546622795630528_1080776839_n.jpg12966500_1546622815630526_513379852_n.jpg

Πάστα Φλώρα νοστιμη αφρατη κ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ !(από τις συνταγές της παρέας!)

Τι χρειαζόμαστε: 1 κούπα καλαμποκέλαιο 1/3 κούπας χυμό πορτοκάλι 3 κουταλιές κονιάκ 1/3 κούπας ζάχαρη ξύσμα πορτοκαλιού ή βανίλια 3 1/2 κούπες αλεύρι φαρινάπ 1/2 κιλό μαρμελάδα φράουλα ή ροδάκινο

Πώς το κάνουμε: Βάζουμε στο μίξερ το λάδι, το χυμό, το κονιάκ, τη ζάχαρη και το ξύσμα και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Δεν το κτύπάμε πολύ για να μείνει η ζύμη τριφτή. Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και τα ανοίγουμε σε φύλλο το οποίο τοποθετούμε σε ταρτιέρα 30 εκ. Βάζουμε στο φύλλο τη μαρμελάδα κι απο πάνω το στολίζουμε με λωρίδες που κόψαμε απο την υπόλοιπη ζύμη που την ανοίξαμε σε λεπτο φύλλο. Ψήνουμε την πάστα φλώρα σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου.

cook

Μαρμελάδα φράουλα

12935450_1545948675697940_1798275571_n.jpg12966409_1545948682364606_665156314_n.jpg

Τι χρειαζόμαστε:

1 κιλό φράουλες

600 γρ. έως 1 κιλό ζάχαρη

1/4 φλ. χυμό λεμόνι

Πώς το κάνουμε:

1) Οι φράουλες πρέπει να είναι ώριμες αλλά γερές. Τις πλένουμε καλά, κόβουμε τα κοτσάνια τους και τις βάζουμε σε λεκάνη. Τις λιώνουμε με το χέρι.

2) Τις ρίχνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού. 

3) Τις αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτάσουν σε θερμοκρασία 105° (η μαρμελάδα πέφτει σε παχύρευστη μάζα από το κουτάλι - δες και υποσημείωση)

4) Αφού κρυώσει, τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τη φυλάμε στο ψυγείο.

 

απο τις συνταγες της παρεας 

 

cook

Ζαμπονοτυροπιτα

12899705_1543660435926764_649375318_n.jpg12935331_1543660385926769_446966983_n.jpg

Προετοιμασία:20 λεπτά - Ψήσιμο: 45 λεπτά

Υλικά για ένα ταψί 28Χ 35 εκ.

Για την πίτα 
4 αυγά 
1 φλ. τσαγιού γάλα
4 έτοιμα φύλλα κρούστας για πίτες 
½ φλ. Τσαγιού ελαιόλαδο Αλτις παραδοσιακό  για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων

Για τη γέμιση
200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
200 γρ. κασέρι τριμμένο
200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
1 φλ. τσαγιού ζαμπόν ψιλοκομμένο
2-3 κ.σ μουστάρδα maille originale
½ φλ. Τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο μυρωδικό της αρεσκείας μας (μαϊντανός  ή δυόσμος ή άνηθος )
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Γέμιση: σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το κεφαλοτύρι, το κασέρι, τη φέτα, το ζαμπόν ,τη μουστάρδα και το φρέσκο μυρωδικό. Πιπερώνουμε .

Πίτα: σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα Αλείφουμε με  2 κ.σ ελαιόλαδο ένα ορθογώνιο  μέτριο ταψί με διαστάσεις περίπου 28 Χ35 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας σε καθαρή και επίπεδη επιφάνεια. Το αλείφουμε με 1 κ.σ ελαιόλαδο. Σκορπίζουμε πάνω μια μικρή χούφτα από το μίγμα των τυριών Τσαλακώνουμε  ελαφρά το φύλλο, το πιάνουμε τσαλακωμένο και με τα δυο χέρια και το βάζουμε στο λαδωμένο ταψί, στριμώχνοντάς το μέσα στο ταψί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τα βάζουμε τσαλακωμένα το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να έχουμε μια  πίτα με τσαλακωμένη επιφάνεια. Την περιχύνουμε με το μείγμα αυγών-γάλακτος και με όσο ελαιόλαδο έχει απομείνει.

Ψήνουμε την πίτα για 45 λεπτά ,στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει.

 

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

 12910647_1543612405931567_1788144761_n.jpg

Mελιτζάνες ιμάμ μέ μανιτάρια κρεμμυδάκια φρέσκα κ ξερά,,πιπεριές κόκκινες πράσινες μαϊντανό,σκόρδο,τομάτα!Εκοψα τίς μελιτζάνες στήν μέση,τίς χάραξα διαγώνια τίς αλειψα μέ λίγο λάδι κ τίς εψησα στόν φούρνο,στήν κατσαρόλα μου έβαλα τά λαχανικά πού αναφέρω με λίγο λάδι νά τά μαρανω,εριξα μία φρέσκια ντομάτα κ2-3 ΚΣ πουμαρο κ τά άφησα να βράσουν γιά λίγα λεπτά πήρα τις μελιτζάνες τίς ανοιξα λίγο μέ ένα κουτάλι κ έβαλα σε κάθε μία την γέμιση,κ σε μερικές έβαλα κ από πάνω τυρί του τοστ τίς έβαλα στό φούρνο 10 ' κ καλή μας όρεξη!

 

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

12900021_1540666266226181_144528306_n.jpg

Συστατικά

500 γρ. μπρόκολο, χρησιμοποίησα κατεψυγμένο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο

2 καρότα

1 κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

1 μέτρια πατάτα

1,2 λίτρο ζωμό λαχανικών

Αλάτι, πιπέρι

Ελαιόλαδο για σοτάρισμα των λαχανικών και για πάνω από την σούπα

100 γρ. τυρί κατσικίσιο, τριμμένο

Κρουτόν για γαρνίρισμα

 

 

Εκτέλεση

Στο μούλτι κόψτε το κρεμμύδι, σκόρδο, πατάτα και τα καρότα σε μικρά κομματάκια.

Ξεπαγώστε το μπρόκολο και το πλύνετέ το.

Πάρτε μια βαθιά κατσαρόλα και προσθέστε περίπου 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Σωτάρετε σε μέτρια θερμοκρασία τα ψιλοκομμένα λαχανικά.

Ρίξτε το ζωμό λαχανικών, το αλάτι και το πιπέρι.

Βράστε για περίπου 10 λεπτά.

Προσθέστε το μπρόκολο και συνεχίστε να βράζετε για άλλα 10-15 λεπτά.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και τοποθετήστε τα πάντα στο μπλέντερ σας.

Πολύ προσεκτικά ξεκινήστε την πολτοποίηση τους.

Επιστρέψτε τα στην κατσαρόλα και δοκιμάστε για να δείτε αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι και πιπέρι.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και σερβίρετε, βάζοντας από πάνω το τριμμένο τυρί και τα κρουτόν.

 

Συνταγη Katerinas Delidimou

 

cook

12443111_1539708776321930_1302932568_n.t

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ!!!

Στην κατσαρόλα μας σωταρουμε ένα κρεμμύδι,μαϊντανό,τον κιμά,αλάτι,πιπέρι,ένα κύβο λαχανικώ2κσ χυμό ντομάτας αν θέλουμε,)προσθέτουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό 2 φλυτζανακια του καφέ ρύζι Καρολίνα ή νυχακι,λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι,200 γρμ φρυγανιά, κ 2 ςασπραδια αυγών(τους κρόκους τους κρατάμε για το ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ!Έχουμε αδειάσει τα κολοκυθάκια μας κ τα γεμίζουμε τα βάζουμε σειρά στην κατσαρόλα μας προσθέτουμε την μισή κατσαρόλα με ζεστό νερό προσθέτουμε λάδι,λίγο αλάτι πιπέρι κ βράζουμε το φαγητό μας!ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ!1-11\2λεμονι τους 2 κροκους, με λίγο νερό,1 κγ νισεστε κ κάνουμε το ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ,κ το ρίχνουμε στο φαγητό μας!

 

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

 

cook

12336116_1538783606414447_743886297_n.th

Μπιφτέκια λαχανικών!Και ρύζι πιλάφι με θραψαλα

Συνταγή για μπιφτέκια λαχανικών! 2 πατάτες βρασμενες, 2 κολοκυθακια βρασμενα 2-3 φουντιτσες μπρόκολο βρασμένο, 1-2 καρότα βρασμενα 1κουπα αρακά, βρασμενο,(εάν θέλετε προσθέτετε κ καλαμπόκι κ μανιτάρια!) Έχουμε βράσει όλα τα λαχανικά μας κ τα αφήνουμε να στραγγίζουν καλά να μην έχουν υγρά ,τα πολτοποιούμε με το εργαλείο του πουρέ κ ρίχνουμε μέσα ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο,πιπερια κόκκινη κ πρασινη ψιλοκομμενη,ριγανι,δυόσμο,λάδι,αλάτι πιπέρι,μισή κούπα φρυγανιά,κ πλάθουμε τα μπιφτέκια μας τα βάζουμε σε λαδοκολλα στο ταψί μας κ τα ψήνουμε στους 200 β αέρα μέχρι ροδισουν κ από τις δύο μεριές γυρίζοντας τα πάνω κάτω!Σερβίρονται με ρύζι πιλάφι ή πατάτες στο φούρνο σαν τηγανιτές!

 

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

 

cook

12674692_1538085123150962_1802936135_n.t

Νηστίσιμα κριτσινια καρότου!

450 γρμ αλεύρι γοχ,
250 γρμ καλαμποκαλευρο
4 καρότα τριμμένα στον τρίφτη
20mlλευκο κρασί
200mlηλιελαιο
2κσ μπαικιν
1κσ αλατι1κγ ζάχαρη(προαιρετικά) 
Ανακατεύουμε τα υλικά κ ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή κ να μην κολλάει στα χέρια,αφήνουμε 1\2ωριτσα να ξεκουραστεί κατοπιν κόβουμε κομμάτια ζυμης κ πλάθουμε μπαστουνακια, τα βάζουμε στην λαμαρίνα με χαρτί αντικολλητικο κ ψήνουμε 210β 30'!

 

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

11998087_1537698976522910_1742706165_n.t

Μηλοπιτακια νηστίσιμα από Κρήτη Γαστρονομικος Περίπλους! (Γίνονται 35-40 μηλοπιτάκια κανονικού μεγέθους) Α. Για τη ζύμη: 1 κούπα ελαιόλαδο 1 κούπα λευκό κρασί (ή ρετσίνα) ½ κιλό (3,5 κούπες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Β. Για τη γέμιση 2 κούπες τριμμένο μήλο (στον τρίφτη της ντομάτας) 1 κούπα καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη 1 κούπα σταφίδα σουλτανίνα 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα ¼ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο Προαιρετικά, 2 κουταλιές σουσάμι καβουρντισμένο (δική μου προσθήκη αυτό) Περίπου μία κούπα αχνοζάχαρη για το πασπάλισμα εγώ έβαλα στην γέμιση κ1 ΚΣ ζάχαρη γιατί είναι αγλυκα!

 

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

12498935_1537676816525126_77869294_n.thu

Μπακαλιάρος με πατατες γιαχνι!

Μπακαλιάρος, πατάτες, σάλτσα πουμαρο ,ή κον κασέ ,λίγο αλάτι ένα φύλλο δάφνη μισό ξυλάκι κανέλλα πιπερακι!Έχουμε κοψει κ ξαλμυρισει τον μπακαλιάρο,τον στραγγίζουμε καλά τον αλευρωνουμε κ τον τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι τηγανίζουμε κ τις πατάτες αφού τις έχουμε κόψει όπως όταν τις τηγανίζουμε σε μια κατσαρόλα πλατια ρίχνουμε λίγο λάδι κ βάζουμε το πουμαρο ή το κον κασέ κ ετουμαζουμε την σάλτσα ρίχνοντας μέσα ένα φύλλο δάφνης κ το ξυλο κανελλας ελάχιστο αλάτι κ πιπέρι, συμπληρώνουμε με λίγο νερακι κ αφήνουμε να δέσει ελαφρά ή σάλτσα μας αφού έχει δέσει ή σάλτσα μας ρίχνουμε τις τηγανισμένα πατάτες κ από πάνω τον μπασκαλιαρο αφηνουμε να βράσει περίπου 20' κ σβήνουμε το φαγητό μας αφού έχει μείνει με το λάδι του!

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

×