Jump to content

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΚΑΘΗ

  • καταχωρήσεις
    72
  • σχόλια
    0
  • εμφανίσεις
    6.586

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG

Οι συνταγές της Μαρίας Καλοκάθη 

Καταχωρήσεις σε αυτό το blog

cook

Ψωμάκι με προζύμι

12674633_1528166757476132_539404443_n.jp

Ψωμάκι με προζύμι! 1 κιλό αλεύρι άσπρο 1 κιλοναλευρι σκληρό κίτρινο προζύμι λίγο αλάτι νερό όσο χρειαστεί για να έχουμε μια ζύμη μαλακη να μην κολλάει στα χέρια!Από το βραδυ αναπιανουε το προζύμι μας με ένα ποτηρι χλιαρό νερό κ λίγο αλευρι να γίνει ένας πηχτος χυλός κ τον αφήνουμε να φουσκώσει! Την επομενη προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι κ το αλάτι κ ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό κ συμφωνούμε να έχουμε μια ζύμη μαλακη κ να μην κολλάει στα χέρια! Κόβουμε μπάλες από την ζύμη κ πλάθουμε στενόμακρα ή στρογγυλά ψωμακια κ τα τοποθετούμε σε λαδωμένα ταψακια τα σκεπάζουν με καθαρές πετσέτες κ τα αφήνουμε να φουσκώνουν 3-4 ώρες μόλις έχουν φουσκώσει τα χαραζουμε ελαφρά από πανω κ τα ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμενο φούρνο 50- 60'!Καλή επιτυχία!

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

ΦΟΚΑΤΣΙΑ!

12067347_1494653317494143_1011772883_n.t12092564_1494653304160811_1986167517_n.t

ΦΟΚΑΤΣΙΑ!300 ΓΡΜ ΑΛΕΥΡΙ 300 ΓΡΜ ΓΑΛΑ ΧΛΙΑΡΟ 2 ΑΥΓΑ 1 ΦΛΥΤΖΑΝΑΚΙ ΚΑΦΕ ΛΑΔΙ 1/2 ΚΓ ΜΑΓΙΑ 2 ΚΓ ΑΛΑΤΙ 1 ΚΓ ΖΑΧΑΡΗ 6 ΦΕΤΕΣ ΖΑΜΠΟΝ 6 ΦΕΤΕΣ ΤΥΡΙ ΣΟΥΣΑΜΙ!ΑΝΑΚΑΤΕΥΩ ΓΑΛΑ ΖΑΧΑΡΗ ΜΑΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΡΜΑ ΝΑ ΔΙΛΥΘΕΙ ΚΑΛΑ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΥΛΙΚΑ Κ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΛΙΓΟ ΛΙΓΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΦΙΧΤΟ ΧΥΛΟ ,ΒΟΥΤΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΑΨΙ 24 ΕΚ ΠΕΡΙΠΟΥ Κ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΤΟ ΜΙΣΟ ΜΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΥΛΟ ΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΖΑΜΠΟΝ Κ ΤΟ ΤΥΡΙ Κ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ Κ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΜΕΙΓΜΑ ΠΑΣΠΑΛΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ Κ ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 180 Β ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΡΟΔΙΣΕΙ ΚΑΛΑ Ι Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΜΠΕΝΟΠΟΥΛΟΥ!

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

11721790_1471809156445226_905605898_n.th

υλικα

2ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ
2ΠΑΤΑΤΕΣ
2 ΚΑΡΟΤΑ
ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ
ΝΤΟΜΑΤΑ Κ ΑΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Κ ΘΕΛΟΥΜΕ ΦΟΥΝΤΙΤΣΕΣ ΜΠΡΟΚΟΛΟ
ΛΑΔΙ 1/2ΠΟΤΗΡΙ
ΚΡΑΣΙ ΛΕΥΚΟ(ΤΟΥΚΡΑΣΙΟΥ) ΛΙΓΟ ΝΕΡΑΚΙ ΑΛΑΤΙ ΠΙΠΕΡΙ ΡΙΓΑΝΗ

ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΦΕΤΟΥΛΕΣ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ Κ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΥΛΙΚΑΜΑΣ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΝ ΩΘΟΥΝ ΤΑ ΥΛΙΚΑ Κ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΝΑ ΨΗΘΟΥΝ Κ ΝΑ ΜΑΛΑΚΩΣΟΥΝ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΑΣ ΜΟΛΙΣ ΨΗΘΟΥΝ ΤΟ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ Κ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΦΙΛΕΤΟ ΑΦΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΩΣΕΙ ΤΟ ΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΜΕ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΑΣ Κ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΝΑ ΨΗΘΕΙ 1/2ΩΡΑ Κ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΔΑΚΙ ΤΟΥ!ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ Κ ΜΕ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΨΑΡΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΧ ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΣΥΝΑΓΡΙΔΑ ΒΑΚΑΛΑΟ ΦΙΛΕΤΟ ΦΑΓΚΡΙ ΚΟΚΚΙΝΟΨΑΡΟ...

Δημιουργός Συνταγής

Μαρία Καλοκάθη

 

cook

Φανουρόπιτα

21291364_1736888066603999_1586385795_n.jpg.a4d1fa688ffaf1e12eb41d375035598a.jpg

Φανουρόπιτα 1\2 ποτήρι νερού λάδι, 1 κγ κανέλλα, γαρύφαλλο,μοσχοκάρυδο 1\2 ποτήρι ζάχαρη 2 1\2 ποτήρια νερού πορτοκάλι χυμό ή χυμό Αμιτα Ξύσμα πορτοκάλιΗ 200 γρμ σταφίδες 1κσ μπαικιν 700 γρμ αλεύρι απ μπορεί κ λίγο παραπάνω Ζάχαρη άχνη για πασπαλισμα από πάνω! Ανακατεύουμε σε λεκάνη με σύρμα όλα τα υλικά εκτός το αλεύρι κ τις σταφίδες ρίχνουμε λίγο λίγο κ το αλεύρι κ ανακατεύουμε τα υλικά να ενωθουν έχω βάλει από πριν τις σταφίδες να βραχουν σε λίγο κονιάκ τις στραγγίζω κ τις πασπαλίζω με αλεύρι τις ρίχνω μέσα στο μείγμα μου κ ανακατεύω καλά να πάνε παντού παίρνω το ταψί μου το αλείφω με λάδι κ ρίχνω το μείγμα μου ψωνω σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 β στον αέρα για 45 λεπτ

cook

12343412_1510185072607634_500714777_o.th12375642_1510231642602977_697250967_o.th

Υπεροχη μυρωδατη μαρμελαδα μηλο με πορτοκαλι,κανελλα κ αστεροειδη γλυκανισο! 8 ΦΛΥΤΖΑΝΕΣ ΜΗΛΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΚΥΒΟΥΣ, 5 ΦΛΥΤΖΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗ (ΕΓΩ ΕΒΑΛΑ 4)2ΦΛΥΤΖΑΝΙΑ ΝΕΡΟ 3 ΚΣ ΧΥΜΟ ΛΕΜΟΝΙ,1 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΜΙΚΡΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ,Κ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΦΛΟΥΔΑ Κ ΑΥΤΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ, 1ΞΥΛΟ ΚΑΝΕΛΛΑ ,1ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ!ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΗΛΑ Κ ΤΑ ΚΟΒΟΥΜΕ ΚΥΒΑΚΙΑ, ΤΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΑΣ, Κ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ Κ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΥΛΙΚΑ , ΕΚΤΟΣ ΤΟΝ ΧΥΜΟ ΛΕΜΟΝΙΟΥ( ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΛΟΥΔΙΑ Κ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΗΛΑ ΠΟΥ ΒΓΑΛΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΥΛΙ Κ ΤΑ ΚΡΕΜΑΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΜΑΝΤΑΛΑΚΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΑΣ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΟ ΔΕΣΙΜΟ ΤΗΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΗΚΤΙΝΗ, ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΙΣΑΩΡΟ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΤΟΥΛΙ ΤΟ ΠΙΕΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΛΙ Κ ΟΤΙ ΒΓΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ ΣΕ ΜΕΤΡΙΑ ΦΩΤΙΑ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΔΕΣΕΙ,( ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΙΑΤΑΚΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΔΥΟ ΤΡΙΑ ΛΕΠΤΑ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ Κ ΜΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΗΝ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ,ΑΝ ΕΝΩΘΕΙ ΘΕΛΕΙ Κ ΑΛΛΟ ΔΕΣΙΜΟ ΑΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ)ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΣΕΙ ΤΗΝ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ, ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΥΜΟ Κ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΕΙ ΤΑ ΒΑΖΑ ΤΑ ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ Κ ΤΑ ΓΥΡΝΑΜΕ ΑΝΑΠΟΔΑ ΝΑ ΚΡΥΩΣΟΥΝ!

cook

ΤΥΡΟΠΙΤΆΡΙΑ

16111994_1646368472322626_1302628315_n.jpg

ΤΥΡΟΠΙΤΆΡΙΑ 500 ΓΡΜ ΑΛΕΥΡΙ ΓΟΧ 1 φλυτζανακι λάδι, 1κγ Αλάτι 1 σφηνάκι τσίπουρο Νερό για το ζύμωμα! Γέμιση: Τυρί φέτα Ελάχιστο αλάτι αν χρειάζεται Πιπέρι! Κάνουμε την ζύμη μας ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη να μην κολλάει στα χέρια την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί μισή ωριτσα,κατόπιν την χωρίζουμε σε δέκα μπαλάκια,παίρνουμε κάθε μπαλακι κ το ανοίγουμε όσο ένα πιατακι του φρούτο πασπαλίζονται το με σλευρακι μην κολλάει,βάζουμε κατά τόπους την φέτα αφού την έχουμε θρυμματίσει το τυλίγουμε σαν φακελάκι,κ τα τηγανίζουμε από την κάθε πλευρά 2-3 μέχρι να χρυσισουν τα στάδια ζούμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κ απολαμβάνουμε τα τυροπιτάρια μας!

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

 

cook

14287527_1596144764011664_1731642395_n.jpg

Τυρόπιτακια χωρίς φύλλο σήμερα"συμπληρωμα" με διάφορα μαζεματα της εβδομαδας! Υλικά για τα τυρόπιτακια,1 γιαούρτι,1αυγο,διαφορα κίτρινα τυριά κ φετα,1/2 κεσεδάκι από το γιαούρτι,ηλιελαιο,πιπερακι μοσχοκαρυδο,λιγο αλάτι αλεύρι φαρίνα να γίνει μία ζύμη,πλαθουμε μπαλακια τα πατάμε στην παλάμη μας να πλατυνουν ρίχνουμε σουσαμακι ή ψήνουμε στους 200 β μέχρι να ροδισουν!(Εάν θέλουμε προσθέτουμε στο μείγμα μας κ πιπεριά κόκκινη πράσινη!)

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

13249322_1558737317752409_1279891175_n.jpg

Τραγανή ταρτα Φράουλας "από τις συνταγές της Παρέας! 500 γραμμ. φράουλες Για τη ζύμη 150 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 90 γραμμ. βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου 90 γραμμ. ζάχαρη 1-2 κ.σ γάλα φρέσκο κ.γ. αλάτι Για την κρέμα 300 γραμμ. γάλα φρέσκο 200 ml κρέμα γάλακτος 100 γραμμ. ζάχαρη 50 γραμμ. κoρν φλάουρ 1 αβγό 2 κρόκους αβγού 1 βανίλια

Πώς το κάνουμε: Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Για τη ζύμη: κοσκινίστε το αλεύρι και ανακατέψτε με τη ζάχαρη και το αλάτι. Κόψτε το βούτυρο σε κομματάκια και χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας, τρίψτε το με το αλεύρι μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέστε στο τέλος το γάλα και ζυμώστε ελαφρά, αλλά όχι πολύ, για να μην γίνει πολύ ελαστική η ζύμη. Μην προσπαθήσετε να ανοίξετε τη ζύμη με τον πλάστη. Κόψτε μικρά κομμάτια από τη ζύμη, ισιώστε ανάμεσα στις παλάμες σας και καλύψτε σιγά σιγά ολόκληρη την ταρτιέρα (25 εκ.) ή τα ατομικά ταρτάκια (10 εκ. το καθένα). Η ζύμη πρέπει να γίνει λεπτή Τρυπήστε όλη την κάτω επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι. Καλύψτε την τάρτα με αλουμινόχαρτο, ρίξτε μέσα φασόλια/ρεβίθια/ρύζι και ψήστε για 20 λεπτά. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε στην άκρη να κρυώσει. Για να φτιάξετε την κρέμα, βάλτε το γάλα και την κρέμα γάλακτος καιτην βανίλιας σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπήστε το αβγό με τους κρόκους, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη. Πριν βράσει το γάλα, ρίξτε λίγο από το μίγμα των αβγών στο μίγμα του γάλακτος και ανακατέψτε. Προσθέστε το υπόλοιπο μίγμα και σιγοβράστε ανακατεύοντας πολύ γρήγορα μέχρι να πήξει. Προσέξτε να μη σας πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας!! Μεταφέρετε την κρέμα σε ένα μπολ και σκεπάστε την επιφάνειά της με μεμβράνη. Βάλτε τη στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Πριν χρησιμοποιήσετε την κρέμα, αφρατέψτε τη με ένα σύρμα. γεμίστε τις τάρτες με την κρέμα, γαρνίρετε με τις φράουλες, είτε ολόκληρες είτε κομμένες κομμάτια.

cook

11938951_1486498754976266_238528025_n.th

Σας στελνω την σημερινη συνταγη μου!

Τουρλου με λαχανικα στο φουρνο!

υλικα

5 μελιτζανες αργιτικες, 3 -4κολοκυθακια ,5 πατατες, 5πιπεριες μακροστενες πρασινες ,κοκκινες, μαιντανο ,σκορδο, κρεμμυδι, ντοματα φρεσκια τριμμενη, αλατι ,πιπερι, ριγανη!

εκτελεση

Πλενουμε καλα τα λαχανικα μας, τα κοβουμε κομματια, τα βαζουμε στο ταψι μας, κοβουμε το κρεμμυδι ,τον μαιντανο ,το σκορδο, ριχνουμε αλατι, πιπερι, ριγανι τριβουμε την ντοματα μας στον τριφτη ,κ την ριχνουμε απο πανω, ανακατευουμε πολυ καλα να ενωθουν τα υλικα, κ ριχνουμε κ το λαδι, ( αν θελουμε, απο πανω κοβουμε κυβακια φετα κ τα ριχνουμε απο πανω ,ψηνουμε το φαγητο μας στους 200 β μεχρι να μεινει με το λαδακι του!

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

13250364_1561014254191382_713738963_n.jpg13236137_1561014274191380_144956154_n.jpg

Τάρτα λεμόνι πραλίνα Γιά τήν βάση!

250 γρ. μπισκότα τύπου digestive 50 γρ. φουντούκια 2 κρόκοι αυγού 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική 100 γρ. βούτυρο λιωμένο ξύσμα από 1 λεμόνι Για τη γέμιση

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα 3 κρόκοι αυγού χυμό από 2-3 λεμόνια 200 γρ. πραλίνα φουντουκιού προαιρετικά χρώμα ζαχαροπλαστικής Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς (στη συνέχεια θα χαμηλώσουμε).

Χτυπάμε στο μπλέντερ με τα μαχαίρια τα μπισκότα με τα φουντούκια να γίνουν τρίμμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα συνεχίζοντας το χτύπημα, μετά τους κρόκους και τέλος το λιωμένο βούτυρο. Θέλουμε η βάση μας να έχει την ίδια γεύση με την γέμισή μας για αυτό το λόγο βάζουμε το ξύσμα και το φουντούκι! Βάζουμε τα υλικά της βάσης σε μία ταρτιέρα (διάμετρος 28εκ.) κατά προτίμηση με αποσπώμενη βάση και με τα χέρια μας ή με τη βοήθεια ενός ποτηριού απλώνουμε τη ζύμη στη βάση και στα πλάγια της ταρτιέρας όσο πιο ψηλά μπορούμε. Βάζουμε την τάρτα μας στο ψυγείο για 5-10 λεπτά μέχρι να φτιάξουμε την γέμιση. Για τη γέμιση

Χτυπάμε καλά με ένα σύρμα χειρός (όχι στο μίξερ) το ζαχαρούχο γάλα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Η κρέμα πήζει λίγο και μιας το κάθε λεμόνι έχει διαφορετική οξύτητα δοκιμάζουμε για να δούμε πόσο και αν θα προσθέσουμε άλλο εξαρτάται από το γούστο μας. Μόλις το λεμόνι είναι κοντά στα γούστα μας προσθέτουμε τους κρόκους. Σε αυτό το σημείο εαν επιθυμούμε προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής για πιο έντονο χρώμα! Αφαιρούμε την βάση απο το ψυγείο. Με δύο κουτάλια σχηματίζουμε μπαλάκια από την πραλίνα και τα τοποθετούμε στη βάση της τάρτας διάσπαρτα (μπουκίτσες απο σοκολάτα). Ρίχνουμε ανάμεσα απο την πραλίνα την γέμισή μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 για 20-25 λεπτά μέχρι να δούμε ότι η γέμισή μας έσφιξε. Εαν θέλουμε με τα ασπράδια που μας έμειναν, κάνουμε μαρέγκα και διακοσμούμε την τάρτα μας απο πάνω. Βάζουμε τον φούρνο στο τέρμα (230 βαθμούς) και παστεριώνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα οι κορυφές! Αφήνουμε στην άκρη για 2-3 ώρες να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε!!

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

12166114_1497828953843246_1513415121_n.t

Τά τέλεια ταρτάκια σοκολάτας!Υλικά: 2 κούπες φαρίνα 3/4 κούπας κακάο,1/4 κγ σόδα 2 κούπες ζάχαρη 3/4 κούπας μαργαρίνη σοφτ 5 αυγά1/2 κούπα γάλα - βανίλια!Χτυπάμε ολα τα υλικά μαζί σέ δυνατή ταχύτητα για 4' βάζουμε σέ φόρμα του κέικ ψήνουμε στους180 β γιά μία ώρα η σε ατομικά φορμάκια για 1/2 ώρα.Γλάσο σοκολάτας!150 γρμ σοκολάτα κουβερτούρα 150 γρμ κρέμα γάλακτος ,ζεσταίνουμε τήν κρέμσ γάλακτος χωρίς να βράσει κ την ρίχνουμε στήν σοκολάτα να λιώσει ,μόλις κρυώσουν κ τά δύο βάζουμε επάνω σέ κάθε κεκάκι μιά κουταλιά σοκολάτα η στό κεικ που θά κάναμε στήν φόρμα!!!Την συνταγή μου τήν έχει δώσει η φίλη μου Βάσω Ζωρζου!

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

12562445_1520434321582709_2086349053_o.t

Τα τελεια μηλοπιτακια ονειρο!Απο τις συνταγες της Παρεας!1 κουπα ζαχαρη,1βανιλια,3αυγα,200γρμ βουτυρο,500 γρμ αλευρι απ,4 μηλα κομμενα μικρα κομματακια,2κσ χυμο λεμονι!( εγω προσθεσα κ κανελλα 1 κγ λιγο γαρυφαλλο μοαχοκαρυδο,κονιακ,ξυσμα πορτοκαλι κ χυμο κ μισο ποτηρακι γαλα! Σε μια κατσαρολα αρκετα μεγαλη ελιωσα το βιταμ με την ζαχαρη το αφηνω στην ακρη να κρυωσει χτυπαω στην συνεχεια τα αυγα κ τα ριχνω μεσα κ τα υπολοιπα υλικα κ ανακατευω καλα να ενωθει το μειγμα,παιρνω τις θηκες μου κ τις γεμιζω μεχρι την μεση με το μειγμα τα ψηνω στους 200 β για 25-30' (τα δοκιμαζουμε με μια οδοντογλυφιδα στην μεση να δουμε αν ψηθηκαν αλλιως τα αφηνουμε λιγο ακομα!)

cook

13162129_1556246741334800_655157734_n.jpg

Στρουντελ κοτόπουλο ! 2 φύλλα ΚΟΥΡΟΥ Στήθος κοτόπουλο βρασμένο κ κομμένο κομματάκια Πιπεριές χρωματιστές η ότι έχετε, 4-5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο Μανιτάρια φρέσκα η κονσερβα 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο Τυρί τριμμένο ρεγκατο αλάτι πιπέρι! Βράζουμε το κοτόπουλο κ το κόβουμε κομματάκια ψιλοκόβουμε κ τα υπόλοιπα υλικά μας κ τα ανακατεύουμε όλα μαζί παίρνουμε το ένα φύλλο το ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη μας κ βάζουμε από την μεγάλη πλευρά γέμιση κατά μήκος τυλιγουμε ρόλο το χαραζουμε ελαφρά κ το ψήνουμε στους 200 β μέχρι να ροδισει!(κάνουμε το ίδιο κ με το άλλο φύλλο)

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

ΣΠΡΙΝΚΣ ΡΟΛΣ!

12788076_1537245943234880_1278118332_n.t

ΣΠΡΙΝΚΣ ΡΟΛΣ!

1 πακετο φυλλο κρουστας.Λαχανο τριμμένο,καρότο τριμμένο,κρεμμύδι,ολα αυτά τα τσιγαριζουμε με λίγο λάδι κ λίγο μπούκοβο στο τέλος του τσιγαρισματος το σβήνουμε με δύο κουταλιές ξύδι μπαλσαμικο!ΣΑΛΤΣΑ!1\2 φλυτζάνι ξύδι,1\2 φλυτζανι χυμό ντομάτας 1\2 φλυτζανι χυμό ανανά αν έχετε,1 πορτοκάλι χυμό,1\2 φλυτζ ζάχαρη,1κγ αλάτι,το βράζουμε 10' κ στο τέλος δενουμε την σάλτσα μας με λίγο αλεύρι!Ετοιαζουμε την γέμιση την αφήνουμε να κρυώσει παίρνουμε το φυλλο μαςκ το κόβουμε λωρίδες,βάζουμε στην άκρη ένα κουταλάκι γέμιση,κ διπλώνουν στις άκρες μην φύγει ή γέμιση κ τυλιγουμε ρολλο ,τηγανίζουμε μέχρι να χρυσισουν κ σερβίρουμε με την γλυκόξινη σάλτσα μας!

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

Σπανακοπιτες

12695939_1527471830878958_806194386_n.jp

Σπανακοπιτες! Ζύμη ένα φκλ μάγια 1 κγ ζάχαρη 1 κγ αλάτι λίγο λάδι λίγο τσίπουρο 6-7 φλυτζ αλεύρι νερό χλιαρο!Ζυμωνουμε να κανουμε μια ζυμη μαλακη ριχνοντας λιγο λιγο το νεροαφήνουμε να ξεκουραστεί ή ζύμη κόβουμε μπαλάκιατα αλευρωνουμε κ ανοίγουμε φυλλαράκια κ γεμίζουμε με ότι θέλουμε! Τα βάζουμε σε χαρτί φούρνου αλειφουμε με ένα κρόκο κ ψήνουμε στους 200 β μέχρι να ροδισουν!

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

12380800_1512611435698331_1387611649_o.t

Σουφλε με ψωμι τοστ ,παριζα κ τυρι !

Στρωνω το ψωμι σε ενα πυρεξ βουτυρωμενο,στρωνω απο πανω τυρι κ τις φετες παριζα,απο πανω βαζω παλι ψωμι τοστ κ πασπαλιζω με τυρι τριμμενο,χτυπαω δυο ποτηρια γαλα,μια κρεμα γαλακτος, κ δυο αυγα, κ τα περιχυνω απο πανω το αφηνω μια ωρα να φουσκωσει κ το ψηνω στον φουρνο στους 200β μεχρι να παρει χρωμα!

 

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

12900021_1540666266226181_144528306_n.jpg

Συστατικά

500 γρ. μπρόκολο, χρησιμοποίησα κατεψυγμένο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο

2 καρότα

1 κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

1 μέτρια πατάτα

1,2 λίτρο ζωμό λαχανικών

Αλάτι, πιπέρι

Ελαιόλαδο για σοτάρισμα των λαχανικών και για πάνω από την σούπα

100 γρ. τυρί κατσικίσιο, τριμμένο

Κρουτόν για γαρνίρισμα

 

 

Εκτέλεση

Στο μούλτι κόψτε το κρεμμύδι, σκόρδο, πατάτα και τα καρότα σε μικρά κομματάκια.

Ξεπαγώστε το μπρόκολο και το πλύνετέ το.

Πάρτε μια βαθιά κατσαρόλα και προσθέστε περίπου 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Σωτάρετε σε μέτρια θερμοκρασία τα ψιλοκομμένα λαχανικά.

Ρίξτε το ζωμό λαχανικών, το αλάτι και το πιπέρι.

Βράστε για περίπου 10 λεπτά.

Προσθέστε το μπρόκολο και συνεχίστε να βράζετε για άλλα 10-15 λεπτά.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και τοποθετήστε τα πάντα στο μπλέντερ σας.

Πολύ προσεκτικά ξεκινήστε την πολτοποίηση τους.

Επιστρέψτε τα στην κατσαρόλα και δοκιμάστε για να δείτε αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι και πιπέρι.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και σερβίρετε, βάζοντας από πάνω το τριμμένο τυρί και τα κρουτόν.

 

Συνταγη Katerinas Delidimou

 

cook

17361488_1672320533060753_73232854_n.jpg.60a18057dac2f7412bcbae21c2b80baa.jpg

Σουπα λαχανικών,εύκολη νηστίσιμη με φρέσκια ντομάτα
Υλικά!
1κολοκυθακι,
1 κρεμμύδι ξερό
1καροτο
1 πράσο 2-3 κλωναρακια σέλινο!
1 πιπεριά κέρατο πράσινη
Αλάτι πιπέρι κουρκουμα
Λάδι 1 ΠΟΤΗΡΑΚΙ του κρασιού
Κριθαράκι 1\4 του πακετου
1 ντομάτα τριμμενη
Κόβουμε τα λαχανικά μας καρέ,ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα μας κ τα τσιγαριζουμε σεχαμηλη φωτιά,ρίχνουμε κ το κριθαρακι να γυαλίσει με το λάδι,ρίχνουμε κ την τριμμένη ντομάτα κ 11\2 ποτήρι νερό,να βράσει το φαγητό μας κατόπιν ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας κ το βραζουμε μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι!

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

12204605_1501688343457307_583416910_n.th

Σοκολατακια με Choko Pops φουντουκια κ ξυσμα πορτοκαλιου!

Λιωνουμε την κουβερτουρα σε μπαιν μαρι με 2 κσ ηλιελαιο κ λιγο βιταμ ριχνουμε choko pops κ χονροαλεσμενα φουντουκια κ το ξυσμα αναμιγνυουμε ελαφρα τσ υλικσ κ με την βοηθεια δυο κουταλιων παιρνουμε μειγμα κ τα βαζουμε σε σντικολλητικο χαρτι φουρνου τα αφηνουμε να στεγνωσουν κ τα φυλαμε αααααν... μεινουν σε κουτι κ δροσερο μερος!

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

Σαλάτα ταμπουλε

13162001_1556506897975451_752344733_n.jpg

Σαλάτα ταμπουλε! 1 κούπα κους κους η πλιγούρι 1 κούπα βραστό νερό 1 ντομάτα μεγάλη σφιχτή να μην έχει πολλά ζουμια 1 κρεμμύδι μικρό 1\2 αγγούρι 1\2 ματσάκι μαϊντανό 4-5 ΚΣ λάδι 4-5 ΚΣ χυμό λεμονιού αλατακι πιπερακι! Βράζουμε το νερό κ αφήνουμε να φουσκώσει το πλιγούρι μια ωρα πριν η το κους κους έχουμε ετοιμάσει την σαλάτα μας με τα λαχανικά μας στην σαλατιερα αφού έχει φουσκώσει το πλιγούρι το σουρωνουμε πολύ καλά να μην έχει καθόλου νερά το στρίβουμε κ με τα χέρια το ρίχνουμε πάνω στα λαχανικά μας ρίχνουμε λάρι λεμόνι αλάτι πιπέρι κ ανακατεύουμε καλά κ σερβίρουμε!

cook

Πουτιγκα!

12404133_1514603282165813_198678161_n.th

Πουτιγκα! 1 ποτηρι φρυγανια τριμμενη,1ποτηρι καρυδοψιχα 1ποτηρι ζαχαρη αχνη,1κουταλακι γλυκου κανελλα,4 κγ μπαικιν 6 αυγα μονο τον κροκο κ τα ασπραδια τα κανουμε μαρεγκα.ΣΙΡΟΠΙ! 2Ποτηρια νερο 11/2 ποτηρι ζαχαρη,λιγο κονιακ,επικαλυψη απο πανω!Κρεμα γιωτης στιγμης η βραστη κ 1 φακελλο σαντιγυ garni. Τριμμενο καρυδι! Βαζω ολα τα υλικα εκτος τα ασπραδια τα ανα κατευω να ενωθουν θα γινουν μια μαζα χτυπαω τα ασπραδια μαρεγκα κ τα ριχνω μεσα τα ανακατευω απαλα να ενωθουν ολα μαζι (το μειγμα θα ειναι σφιχτο μην το φοβηθειτε) το απλωνω σε ενα πυρεξ βουτυρωμενο κ το στρωνω με το κουταλι ομοιομορφα το ψηνω στους 200 β 1/2 ωρα περιπου,το αφηνω ελαφρως να κρυω σει ετοιμαζω το σιροπι κ το περιχυνω απο πανω το αφηνω να απορροφησει ολο το σιροπι κ να κρυωσει,στην συνεχεια ετοιμαζω την κρεμα η στιγμης γιωτης η την βραζω χτυπαω κ τον φακελλο garni σαντιγυ κ τα ενωνω κρεμα κ σαντιγυ.αφου εχει κρυωσει το γλυκο την στρωνω απο πανω πασπαλιζω την επιφανεια της κρεμας με καρυδι κ το βαζω στο ψυγειο!(ΕΑΝ ΒΡΑΣΩ ΚΡΕΜΑ ΤΗΝ ΑΦΗΝΩ ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΙ Κ ΜΕΤΑ ΒΑΖΩ ΜΕΣΑ ΤΗΝ ΣΑΝΤΙΓΥ)

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

ΠΟΡΤΟKAΛΙ ΓΛΥΚΟ

12571006_1521360238156784_935137684_n.th

ΠΟΡΤΟKAΛΙ ΓΛΥΚΟ! 6-7πορτοκαλια, 1,5 κιλό ζάχαρη,3ποτηρια νερό,άρωμα βανίλιας, χυμό ενός λεμονιού. ΕΚΤΕΛΕΣΗ!Ξυνουμε την φλούδα των πορτοκαλιών,στον ψιλό τρίφτη,τα ξεπλενουμε κ τα βράζουμε ολόκληρα σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν.Χύνουμε το νερό βάζουμε κρύο κ το αφήνουμε 1 ημέρα αλλάζοντας 2-3 φορές το νερό.Τα στραγγίζουν κ κόβουμε κάθε πορτοκάλι σε οκτώ φέτες, αφαιρούμε με ένα ψαλίδι τα σκληρά μέρη βάζουμε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη με το νερό κ αφού δέσει ρίχνουμε τις φέτες κ συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το γλυκό. Ρίχνουμε το λεμόνι με την βανίλια κ μετά από λίγο το κατεβάζουμε από την φωτιά!

 

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

12648150_1524087974550677_207286446_n.jp

Πολύχρωμη χειμωνιάτικη σαλάτααπο Κρήτη γαστρονομικος περιπλους! Υλικά ¼ από ένα μικρό λευκό λάχανο (να βγουν 2-2,5 κούπες τριμμένο) ¼ από ένα μικρό κόκκινο λάχανο (να βγουν 2-2,5 κούπες τριμμένο) 1 μεγάλο καρότο Ένα , δύο, τρία ή όλα από τα παρακάτω υλικά 1 πράσινη πιπεριά, 1 κόκκινη πιπεριά, 1 πορτοκαλί πιπεριά , 1 μεγάλο ραπανάκι, ½ πράσινο μήλο. Αλάτι Για το ντρέσινγκ 1/3 κούπας ελαιόλαδο (κατά προτίμηση αγουρέλαιο) ¼ κούπας ξύδι από σταφύλι ¼ κούπας νερό 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι 2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα Περίπου μισό κουπάκι των 220 gr γιαούρτι (πλήρες ή 2%) Για το σερβίρισμα , κριθαρένια παξιμαδάκια ή κριθαροκουλούρα και χοντροκομμένα καρύδια (προαιρετικά.

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

cook

Πιτσακια της τεμπελας

11753742_1474006599558815_1160537873_n.t

Πιτσακια της τεμπελας!

3κουπες κιτρινα τυρια τριμμενα 6-7φετες ζαμπον κομματακια η οποιο αλλο αλλαντικο θελουμε 1/2πιπερια κομματακια μανιταρια 3κσ κετσαπ1/2κουπα λαδι πιπερι ριγανι2αυγα 3κουπες αλευρι.

Ανακατευουμε ολα τα υλικα μαζι πλαθουμε μπαλακια κ τα ανοθγουμε στην παλαμη μας να πκατυνουν τα ψηνουμε σε προθ φουρνο 180 β 20'περιπου!

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

 

cook

14628166_1607560789536728_1390125736_n (1).jpg14694747_1607560799536727_1103625778_n.jpg14642842_1607559876203486_1631819483_n.jpg14686448_1607560412870099_11048618_n.jpg

Πιτσααααα με σάλτσα,τυρι ζαμπόν,πιτσα με ζύμη από σιμιγδάλι,με σάλτσα ντομάτας τυρί πιπερια κ τηγανοψωμα!
Ζύμη με σιμιγδάλι!
Για ένα μικρό ταψακι,300 γρμ σιμιγδάλι,χλιαρο νερό,λιγο λάδι,αλατι,ριγανι1φκλ μαγιά!
Συμωνούμε να έχουμε μια ζύμη μαλακή (θα κολλάει λίγο στα χέρια τα πασπαλιζουμε με σιμιγδάλι)ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό βάζουμε στο ταψακι χαρτί φούρνου κ απλώνουμε την ζύμη με ελαφρά βρεγμένα χέρια αφήνουμε να φουσκώσει κ ετουμαζουμε την πίτσα μας με ότι μας αρέσει!
Τυροψωμα
500 γρμ αλεύρι γοχ
1 φκλ μαγιά, αλατι,νερο,φετα τρίμματα!
Βάζουμε το αλεύρι ττην μαγιά το αλάτι κ ριχνουμε το νερό λίγο λιγο μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή να μην κολλάει στα χέρια,την αφήνουμε να φουσκώσει μόλις φουσκώσει την συμωνούμε ακόμα λίγο κ χωρίζουμε την ζύμη σε 8 μπαλακια,ανοιγουμε το κάθε μπαλακισε φυλλαράκι στρογγυλο κ πασπαλιζουμε με την φέτα κλείνουμε σαν φακελάκι κ το πατάμε με την παλάμη μη μας να πλατύνει τηγανίζουμε σε ελάχιστο λάδι μέχρι να χρυσισουν!

 

Δημιουργός Συνταγής
Μαρία Καλοκάθη

×
×
  • Create New...