Jump to content

ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΔΗΜΗΤΡΗ

  • καταχωρήσεις
    33
  • σχόλια
    0
  • εμφανίσεις
    2.964

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG

Οι συνταγές της Ελένης Μακροδημητρη

Καταχωρήσεις σε αυτό το blog

cook

593fb5118107b_.thumb.jpg.7be4db8668d62d1f11cd3c7fcdb5bd1e.jpg

 

Tυροπιτα ταψιου στα γρηγορα

-1 πακετο φυλλα κρουστας (500γρ)

-500γρ φετα η αναμεικτα τυρια τριμμενα

-1 λιτρο γαλα
(ή 1 εβαπορε 400γρ και 600γρ νερο)

-5 αυγα

– 1/2 ποτηρι λαδι

Σε ενα μεγαλο ταψι απλωνω 5 φυλλα λαδωνοντας τα πεταχτα με ενα πινελο,βαζω τα μισα τυρια,τρια φυλλα λαδωμενα,τα υπολοιπα τυρια και τα υπολοιπα φυλλα ελαφρως τσαλακωτα και λαδωμενα
Κανω ενα μειγμα το γαλα με τα αυγα και λιγο πιπερι προαιρετικα και αφου τρυπησω εδω και εκει την πιτα με μια οδοντογλυφιδα την περιχυνω με το μειγμα απο το γαλα.
Την αφηνω στον παγκο της κουζινας για μια ωρα μεχρι να φουσκωσει και να πιει το γαλα.
Ψησιμο στους 200 βαθμους μεχρι να ροδισει καλα πανω κατω αντιστασεις για περιπου 1 ωρα.

cook

18788285_10212396241437141_2047978930_n.thumb.jpg.a23ab79df5c4b757193acd96d5ebf056.jpg18788468_10212396241477142_159871751_n.jpg.83467c41abda2cdc881eb85df173dc97.jpg

 

ΚΕΙΚ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

-4 κουπες φαρινα απ η αλευρι απλο με 1 φακελο μπεικιν παουντερ(20γρ)

-2 κουπες ζαχαρη

-250 γρ βουτυρο λιωμενο

-4 αυγα

-1 1/2 κουπα γαλα

-2 βανιλιες

-Ξυσμα απο ενα πορτοκαλι

Γεμιση και επικαλυψη
-Μαρμελαδα πορτοκαλι

Βαζουμε σε ενα μπωλ ολα τα στερεα.
Σε ενα αλλο μπωλ ανακατευουμε τα υγρα και τα προσθετουμε στα στερεα.
Τα χτυπαμε με μιξερ χειρος η αυγοδαρτη μεχρι να ομογενοποιηθουν (οχι παραπανω απο λιγα δευτερολεπτα) και βαζουμε το μειγμα σε στρογγυλη μεγαλη φορμα του κεικ και ψηνουμε στους 160-170 βαθμους στον αερα στη μεσαια σχαρα για 50-60 λεπτα.
Το κοβουμε στη μεση απλωνουμε μαρμελαδα,το κλεινουμε και αλειφουμε απο πανω λιγη ακομα μαρμελαδα.

*Το κεικ γινεται με οποιαδηποτε μαρμελαδα της αρεσκειας σας

Δημιουργός Συνταγής
Ελένη Μακροδημήτρη

cook

Φανταστικό παγωτό μπανάνα με μερεντα και τρούφα

Παγωτο μπανανα με μερεντα και τρουφα

– 4 ωριμες μπανανες καθαρισμενες σε κυβακια στην καταψυξη
-1 κουπα γαλα παγωμενο
-1 κουπα ζαχαρη
-Λιγες σταγονες λεμονι
-1 βανιλια
-1 μικρο κουτακι κρεμα γαλακτος παγωμενη 35% λιπαρα και χτυπημενη σε σαντιγι

Βγαζουμε τις μπανανες απο την καταψυξη και τις πολτοποιουμε στο μουλτι.Στη συνεχεια προσθετουμε το γαλα,τη ζαχαρη,το χυμο λεμονιου και τη βανιλια.
Σε ενα μπωλ με την σαντιγι προσθετουμε το μειγμα απ’το μουλτι και ανακατευουμε απαλα με μια σπατουλα.
Βαζουμε το μπωλ κλεισμενο στην καταψυξη για 3-4 ωρες.
Σερβιρουμε με μερεντα και τρουφα.
Η δοση βγαζει 1 λιτρο παγωτο.

Δημιουργός Συνταγής
Ελένη Μακροδημήτρη

3.JPG

cook

2.JPG.424924a9eb400f8ae8c34793b4d46e63.JPG

Φανταστικά ντολμαδάκια γιαλαντζί με γιαούρτι

70 αμπελοφυλλα
2 φλυτζανια ρυζι
5-6 φρεσκα κρεμμυδακια
2 ξερα κρεμμυδια
1 ματσακι ανηθο
Λιγο δυοσμο φρεσκο
Αλατι/πιπερι
1 ποτηρι νερο
1 ποτηρι λαδι
Χυμο απο ενα λεμονι

Ζεματαμε ολα τα αμπελοφυλλα και τα βαζουμε το ενα πανω στο αλλο.
Ψιλοκοβουμε τα λαχανικα και τα βαζουμε σε μια κατσαρολα με το μισο ποτηρι λαδι και τα σωταρουμε.
Ξεπλενουμε το ρυζι σε ενα σουρωτηρι και το προσθετουμε στην κατσαρολα ανακατευοντας συνεχεια.Προσθετουμε ενα ποτηρι νερο,αλατι,πιπερι,τον ανηθο και τον δυοσμο ψιλοκομμενα και αφηνουμε 1-2′ να μαγειρευτει.
Τυλιγουμε ενα-ενα τα ντολμαδακια μας με μια κουταλια του γλυκου γεμιση.
Τα βαζουμε σε μια κατσαρολα το ενα κολλητα με το αλλο,αφου εχουμε στρωσει πρωτα μια σειρα απο αμπελοφυλλα στον πατο. Κανουμε οσες στρωσεις χρειαστει μεχρι να τελειωσουν.
Καλυπτουμε με μια στρωση αμπελοφυλλα και ενα πιατο.Ριχνουμε νερο μεχρι να τα καλυψει ελαφρως,μισο ποτηρι λαδι και χυμο απο ενα λεμονι.
Μαγειρεμα σε χαμηλη προς μεσαια φωτια για 1 ωρα.
Συνοδευουμε με στραγγιστο γιαουρτι.

Δημιουργός Συνταγής
Ελένη Μακροδημήτρη

cook

1.JPG.982d6c0f0a321a4649db94d2fd529e67.JPG

Φανταστικές καριοκες με ότι μας έχει περισσέψει

500γρ κεικ τριμμενο
1 φλυτζανι καρυδια τριμμενα
1/2-1 φλυτζανι σιροπι (ζαχαρη,νερο και ξυσμα πορτοκαλιου βραζουμε για 5′)
Λιγη κανελα και γαρυφαλλο
1 μεγαλη κουταλια της σουπας πραλινα φουντουκιου
Ζυμωνουμε ολα τα υλικα μαζι μεχρι να εχουμε ενα ομοιογενες μειγμα.
Στρωνουμε μια λαδοκολλα και ενα αλουμινοχαρτο και βαζουμε το μειγμα κανοντας το με τα χερια σε μπαστουνι.
Το κλεινουμε και το βαζουμε καταψυξη για 1-2 ωρες μεχρι να σφιξει
Τις κοβουμε σε φετες και τις βουταμε μια-μια σε λιωμενη σοκολατα
Τα βαζουμε να στεγνωσουν σε μια λαδοκολλα και στη συνεχεια τα τυλιγουμε σε αλουμινοχαρτο. Τα φυλασσουμε στο ψυγειο.

Δημιουργός Συνταγής
Ελένη Μακροδημήτρη

cook

593f777d9fefb_.JPG.12eefb9ae5149e3568d12dd10bb26dec.JPG

Αφρατα μπισκοτακια λεμονιου
με γλασο αχνης

1 κουπα ζαχαρη
1 κουπα λαδι
3/4 κουπας χυμο πορτοκαλιου
Χυμο και ξυσμα απο ενα μεσαιο λεμονι
700-800γρ φαρινα απ

Γλασο
-1 κουπα ζαχαρη αχνη
-Σταγονες λεμονιου
-Σταγονες νερου

 

Τρουφα χρωματιστη
Ζυμωνουμε ολα τα υλικα μαζι προσθετοντας στο τελος σταδιακα το αλευρι μεχρι να εχουμε μια μαλακη ζυμη.
Ανοιγουμε χοντρο φυλλο με πλαστη και κοβουμε διαφορα σχεδια με κουπατ.
Τα βαζουμε σε ταψι με λαδοκολλα και τα ψηνουμε στους 180 βαθμους για 15′ περιπου μεχρι να ροδισουν ελαφρως.
Οταν βγαινουν απ’το φουρνο ειναι ελαφρως μαλακα και οταν κρυωσουν σφιγγουν.
Κανουμε ενα γλασο με μια κουπα ζαχαρη αχνη λιγες σταγονες λεμονιου και ελαχιστο νερο μεχρι να κανουμε ενα παχυρευστο μειγμα γλασου.
Αφου κρυωσουν τα μπισκοτα μας ριχνουμε λιγο γλασο πανω απο καθε μπισκοτακι και πασπαλιζουμε προαιρετικα με χρωματιστη τρουφα.

cook

593a381f3b503_--e1478763693181-650x488.jpg.48ef0636784b20ec5234af9b1f7fe296.jpg

17806802_10211868681008460_1932459505_n.thumb.jpg.47b6400f9ce8e83fc9b712dd70242424.jpg

Τραγανά μουστοκούλουρα

Μια πολυ πολυ παλια οικογενειακη συνταγη για πολυ τραγανα μουστοκουλουρα!

3/4 ποτηριου ζαχαρη

1 ποτηρι λαδι
1 ποτηρι χλιαρο μουστο
2 κ.σ κακαο
1 1/2 κ.γλ κανελα
1/2 κ.γλ γαρυφαλο
1/2 ποτηρακι κρασιου κονιακ
1 φακελακι μπεικιν
1 κ.σ σοδα μαγειρικη (ανακατεμενη στο κονιακ)
700γρ-800γρ αλευρι για ολες τις χρησεις

Δημιουργός Συνταγής
Ελένη Μακροδημήτρη

cook

14699423_10210150537055935_774821564_o-e1477469126590-650x488.jpg.6f1a18f0df530f1b5ea2beec8a51eddb.jpg

Τραγανα κριτσινια τυριου σαν του φουρνου

Υλικα:
1/2 κουπα νερο
1/2 κουπα κρασι
3/4 κουπας ηλιελαιο
1 αυγο
Λιγη ριγανη και πιπερι
1 1/2-2 κουπες κεφαλοτυρι τριμμενο
500γρ αλευρι απλο

Κεφαλοτυρι η σουσαμι για το πασπαλισμα

Εκτελεση:
Σε ενα μπω λ ανακατεύουμε ολα τα υλικά και στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι μεχρι να εχουμε μια ευπλαστη ζυμη.
Πλαθουμε σε κριτσινια λεπτα και τα πασπαλιζουμε με σουσαμι η κεφαλοτυρι τριμμενο αφου πρωτα τα αλειψουμε με νερο με ενα πινελο.
Ψηνουμε στους 180-190 βαθμους για 25′ περιπου.
Αφου κρυωσουν τα τοποθετουμε σε αεροστεγες ταπε

Δημιουργός Συνταγής
Ελένη Μακροδημήτρη

cook

12064049_10208328947517335_2097678863_n.

Νηστισιμα κουλουρακια πορτοκαλιου με κουβερτουρα

1 ποτηρι λαδι 1 ποτηρι ζαχαρη 1 ποτηρι χυμο πορτοκαλιου 1 κγλ μαγειρικη σοδα Ξυσμα απο 2 πορτοκαλια 1-2 βανιλιες 1 φακελακι μπεικιν παουντερ 800-1 κιλο αλευρι για ολες τις χρησεις 1 κουβερτουρα τριμμενη προαιρετικα

Σε ενα μεγαλο μπωλ ριχνουμε το λαδι,τη ζαχαρη,το χυμο πορτοκαλιου (στον οποιο ριχνουμε μεσα τη σοδα και ανακατευουμε πανω απο τη λεκανη γιατι αφριζει και φουσκωνει) και τα ανακατευουμε πολυ καλα με αυγοδαρτη.Στη συνεχεια προσθετουμε το αλευρι με το μπεικιν και ανακατευουμε μεχρι να εχουμε μια απαλη,ευπλαστη ζυμη.Δε βαζουμε πολυ αλευρι και δε ζυμωνουμε πολυ γιατι θα εχουμε σκληρα κουλουρακια! Μπορουμε να προσθεσουμε τριμμενη κουβερτουρα σε αυτο το σταδιο και μετα να τα πλασουμε σε οτι σχημα θελουμε. Οσο πιο λεπτα τα πλασουμε τοσο πιο τραγανα θα βγουν γιατι με το μπεικιν φουσκωνουν αρκετα κατα το ψησιμο. Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους για 20' περιπου λεπτα αναλογως το μεγεθος των κουλουριων μεχρι να ροδισουν ελαφρως. Τα αφηνουμε σε σχαρα να κρυωσουν καλα και μετα τα διατηρουμε σε αεροστεγες ταπερ.

Δημιουργός Συνταγής
Ελένη Μακροδημήτρη

cook

12476573_10208328990998422_1887160536_n.

Καπκεικς βανιλια-κακαο με γλασο μερεντας

250γρ βουτυρο η μαργαρινη 2 κουπες ζαχαρη 5 αυγα 1 κουπα γαλα η χυμο πορτοκαλι Ξυσμα απο 2 πορτοκαλια 500γρ φαρινα απ 3 κ.σ κακαο Μερεντα για το γλασο

Ολα τα υλικα πρεπει να ειναι σε θερμοκρασια δωματιου. Στο μιξερ χτυπαμε το βουτυρο με τη ζαχαρη για 5'. Στη συνεχεια προσθετουμε τα υπολοιπα υλικα με τη σειρα αφηνοντας τελευταιο το αλευρι (εκτος απο το κακαο) Χωριζουμε το μειγμα στα δυο κ στο ενα προσθετουμε το κακαο κ ανακατευουμε. Σε φορμα για κεκακια αφου βαλουμε μεσα τις χαρτινες θηκουλες,προσθετουμε κουταλιες απο μειγμα βανιλιας κ κακαο εναλλαξ.Δεν τις γεμιζουμε μεχρι πανω γιατι φουσκωνουν κατα το ψησιμο. Ψηνουμε στους 170 βαθμους για 25' περιπου λεπτα. Αφου κρυωσουν τα βαζουμε σε πιατελα κ γαρνιρουμε με λιωμενη μερεντα. Ειναι μεγαλη δοση,μπορειτε να κανετε κ τη μιση Αυτη η δοση μου εβγαλε μια κανονικη φορμα κεικ και 12 καπκεικς.

Δημιουργός Συνταγής
Ελένη Μακροδημήτρη

cook

12498928_10208331635184525_813560400_n.j56eefba8e3845_12595922_1020833163498452012595922_10208331634984520_7639768_n.jpg

 

Ρυζογαλο με εβαπορε με γευση βανιλιας η σοκολατας γαλακτος

-1/2 με 3/4 της κουπας ρυζι γλασσε

-3 κουπες νερο

-1/3 κουτ.γλ αλατι

-1 κουπα περιπου ζαχαρη

-4 κ.σ ανθος αραβοσιτου βανιλια η 4 κ.σ κορν φλαουερ και 2 καψουλακια βανιλιας

-1 κουτι γαλα εβαπορε (400γρ)

-1 1/2 κουτι νερο (απ'το εβαπορε) (600γρ)

-Κανελα για πασπαλισμα

-100γρ κουβερτουρα γαλακτος τριμμενη (αν το κανουμε σοκολατενιο το ρυζογαλο)

1 κουπα=250γρ.

Κατω απο τη βρυση μεσα σε ενα σουρωτηρι ξεπλενουμε το ρυζι. Σε μια κατσαρολα ριχνουμε το νερο και αφου βρασει ριχνουμε το αλατι και το ρυζι.Το σιγοβραζουμε μεχρι να πιει το νερακι του. Παραλληλα σε ενα μπωλ ριχνουμε το εβαπορε μαζι με το νερο απ'το εβαπορε και το ανθος η το κορν φλαουερ με τις βανιλιες και τη ζαχαρη και ανακατευουμε καλα. Μολις ειναι ετοιμο το ρυζι ριχνουμε το μειγμα με το γαλα και σε μεσαια φωτια ανακατευουμε συνεχεια μεχρι να πηξει ελαφρως. Μοιραζουμε το ρυζογαλο σε μπωλακια και πασπαλιζουμε με κανελα αν θελουμε. Αφου μεινει λιγη ωρα στα μπωλακια το ρυζογαλο σφιγγει και αφου κρυωσει ειναι ετοιμο προς καταναλωση. Αν θελουμε να το κανουμε με σοκολατα γαλακτος οταν ειναι ετοιμο πριν το σερβιρουμε στα μπωλακια ριχνουμε μεσα στην κατσαρολα με το ρυζογαλο την τριμμενη σοκολατα γαλακτος και ανακατευουμε μεχρι να δεσει και σερβιρουμε στα μπωλακια πασπαλιζοντας απο πανω κακαο γλυκο τυπου καοτονικ! Ειναι απλα τελειο!!!

 

 

cook

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ/ΝΤΟΝΑΤΣ

11855467_10206774932827939_1039883430_n.
11855601_10206774932907941_1205987756_n.
11868667_10206774932867940_853762097_n.t
11868894_10206774932667935_620011148_n.t

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ/ΝΤΟΝΑΤΣ

υλικα

2 κούπες χλιαρό νερο (500γρ) 1/2 κούπα λιωμενη μαργαρινη η βουτυρο η σπορελαιο 1 φακελάκι μαγιά 7-8 κουτ.σούπας ζάχαρη 1 κ.γλ αλατι 2 βανιλιες 1 κιλο αλευρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμενο

1 κουπα=250γρ

εκτελεση

Σε ενα μπωλ ριχνουμε το νερο με τη μαγια και τη ζαχαρη και ανακατευουμε καλα. Σιγα σιγα προσθετουμε το αλευρι κοσκινισμενο κρατωντας λιγο στην ακρη,τη βανιλια,ζυμωνουμε λιγο,μετα προσθετουμε το λαδι,το αλατι και αν χρειαζεται το υπολοιπο αλευρι. Ζυμωνουμε καλα να εχουμε μια πολυ μαλακη ευπλαστη ζυμη. Πλαθουμε σε μικρα μπαλακια μεγεθος καρυδιου και δαχτυλιδια. Τα σκεπαζουμε με πετσετα και τα αφηνουμε να φουσκωσουν 30'-1 ωρα Τα τηγανιζουμε σε μετρια φωτια λιγα λιγα με το λαδι να ειναι μεχρι τη μεση του ντονατ. Τα πασπαλιζουμε με αχνη και βαζουμε στη μεση μερεντα η τα πασπαλιζουμε με ζαχαρη αμεσως μολις τα βγαλουμε απο το τηγανι. Αν θελουμε να τα διατηρησουμε και για την επομενη μερα τα βαζουμε σε δοχειο που κλεινει αεροστεγως.

Δημιουργός Συνταγής
Ελένη Μακροδημήτρη

cook

Αφρατα κεφτεδακια

11830112_10206727585364282_1694021336_n.

Αφρατα κεφτεδακια

600γρ-700γρ κιμας 1 μεσαιο κρεμμυδι τριμμενο 2 κ.σ ξυδι 1-2 φετες χωριατικο ψωμι μουλιασμενο 1 κ.σ ριγανη πιπερι παπρικα γλυκια και καπνιστη 2 κ.σ κετσαπ 2-3 κ.σ ξερο δυοσμο αλατι 1/2 φλ λαδι

Ζυμωνουμε πολυ καλα ολα τα υλικα μας σε ενα μπωλ και βαζουμε το μειγμα μας για 1/2 ωρα στο ψυγειο να σφιξει Πλαθουμε με λαδωμενα χερια σε μικρα κεφτεδακια και τα τηγανιζουμε με λιγο λαδι στο τηγανι.

Δημιουργός Συνταγής
Ελένη Μακροδημήτρη

 

cook

11802144_10206725619235130_702220286_n.t11816049_10206725619195129_1162563049_n.

Αφρατο παγωτο βανιλια με σιροπι σοκολατας

500γρ κρεμα γαλακτοςμε 35% λιπαρα  1  μεγαλο εβαπορε λαιτ 1 ζαχαρουχο 2 βανιλιες 1 σιροπι σοκολατας

Χτυπαμε καλα την κρεμα γαλακτος στο μιξερ μεχρι να στεκεται και μετα προσθετουμε το εβαπορε και χτυπαμε για 2' Στη συνεχεια προσθετουμε το ζαχαρουχο και τις βανιλιες και χτυπαμε για αλλα 2' . Βαζουμε το ενα τριτο απο το μειγμα μας σε αεροστεγες ταπερ μετα λιγο σιροπι σοκολατας,μειγμα,σιροπι σοκολατας μεχρι να τελειωσουν γαρνιροντας απο πανω με σιροπι και αφηνουμε να παγωσει τουλαχιστον 6 ωρες στην καταψυξη. Ολα τα υλικα μας πρεπει να ειναι παγωμενα.

 

Δημιουργός Συνταγής
Ελένη Μακροδημήτρη

 
cook

11721241_10206689680496684_1580744661_n.11791861_10206689680416682_655391927_n.t

Κολοκυθοτυροπιτα χωρις φυλλο με 4 τυρια

1 1/2 ποτηρι του νερου γαλα 4 αυγα 1/2 ποτηρι λαδι η καλαμποκελαιο 3 ποτηρια κολοκυθια τριμμενα και στιμμενα καλα στο τριφτη 2 ποτηρια φετα 1 ποτηρι αναμεικτα τυρια (γκουντα-μουτσαρελλα-κασερι) 1 κ.σ γεματη μπεικιν παουντερ 1 ποτηρι φαρινα απ 1 κ.σ δυοσμο 1/2 κγλ ριγανη Λιγο πιπερι και παπρικα 1/2 κ.γλ αλατι

Σε ενα μπωλ χτυπαμε τα αυγα πολυ καλα με αυγοδαρτη προσθετουμε το γαλα,το λαδι και ολα τα υπολοιπα υλικα. Πρεπει να ειναι ενα πηκτος χυλος.Αν χρειαστει προσθετουμε λιγο ακομα φαρινα απ. Σε ενα ταψι στρογγυλο περιπου 35εκ ριχνουμε λαδι το απλωνουμε καλα και το βαζουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 200 στις αντιστασεις στην τελευταια σχαρα του φουρνου για 10' να καψει μονο του και στη συνεχεια προσθετουμε το χυλο. Ψηνουμε για 50'-1 ωρα. Ελεγχουμε να εχει ψηθει απο κατω.

Δημιουργός Συνταγής
Ελένη Μακροδημήτρη

cook

11748631_10206690674801541_1164504693_n.

Πεντανοστιμα μπιφτεκια σαν κεμπαπ χωρις κρεμμυδι

600γρ-700γρ κιμας
2-3 κ σ ασπρο ξυδι
2 φετες χωριατικο ψωμι μουλιασμενο κ στιμμενο
1 κ σ ριγανη πιπερι
παπρικα γλυκια κ καπνιστη
3 κ σ κετσαπ 1/2 φλ λαδι

1 κ γλ σκονη σκορδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ενα μπωλ βαζουμε ολα τα υλικα μας,τα ζυμωνουμε πολυ καλα και αφηνουμε 1/2 ωρα τουλαχιστον στο ψυγειο να σφιξει. Πλαθουμε με λαδωμενα χερια μακροστενα μπιφτεκια και τα ψηνουμε σε τηγανι η γκριλιερα με ελαχιστο λαδι. Γινονται τελεια σουβλακια με σως γιαουρτιου και παπρικας!!

 

Δημιουργός Συνταγής
Ελένη Μακροδημήτρη

 

cook

11778198_10206676451525968_1287020594_n.11780457_10206676451405965_1276569924_n.

ΚΟΡΜΟΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΕΡΑΣΙ

250γρ βουτυρο η μαργαρινη 200γρ ζαχαρη αχνη 4 κ.σ κακαο 1 σφηνακι λικερ αμαρετο η κερασι η κονιακ 1 πακετο μιραντα χοντροσπασμενα Γλυκο του κουταλιου κερασι

Σε ενα κατσαρολακι λιωνουμε το βουτυρο και στη συνεχεια προσθετουμε ολα τα υλικα ανακατευοντας μονο μεχρι να δεσει το μειγμα. Σε ενα μπωλ βαζουμε τα μπισκοτα σπασμενα με τα χερια,λιγα κερασια κομμενα στα δυο χωρις το σιροπι και προσθετουμε και το μειγμα της κατσαρολας ανακατευοντας. Βαζουμε το μειγμα σε μια μακροστενη φορμα με λαδοκολλα και το αφηνουμε στο ψυγειο να παγωσει 3-4 ωρες. Σερβιρουμε το κορμο σε ακανονιστα κομματια με λιγο γλυκο κερασι μαζι με το σιροπι του.

Δημιουργός Συνταγής
Ελένη Μακροδημήτρη

 
cook

11798478_10206676450885952_1710431374_n.

ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΕΡΑΣΙ

250γρ βουτυρο 2 κουπες ζαχαρη 4 αυγα 1/2 κουπα γαλα 4 κ.σ κακαο 2 βανιλιες 1/3 κουπας κονιακ 1 φαρινα απ 1-1 1/2 κουπα γλυκο του κουταλιου κερασι

Χτυπαμε με το βουτυρο με τη ζαχαρη για 5' και στη συνεχεια προσθετουμε ενα ενα τα αυγα και τα υπολοιπα υλικα. Βαζουμε το μισο μειγμα σε βουτυρωμενη και πασπαλισμενη με κακαο φορμα μετα περιχυνουμε με το γλυκο του κουταλιου και στη συνεχεια ριχνουμε και το υπολοιπο μειγμα του κεικ. Ψηνουμε στους 180 βαθμους στον αερα για 50'. Αφου κρυωσει το αναποδογυριζουμε σε μια πιατελα και τα κερασια θα βρισκονται απο πανω!!

Δημιουργός Συνταγής
Ελένη Μακροδημήτρη

 
cook

11721443_10206602239190706_2117465092_n.11759076_10206602239270708_1392296662_n.11756489_10206602240630742_1782422066_n.

Για ενα ταψι 35εκ.

1 κιλο μακαρονια (πενες,βιδες,σαλιγκαρακια,κοφτο μακαρονακι η οποιο αλλο) 1 1/2-2 μεγαλα εβαπορε (400γρ το καθενα) 2 αυγα χτυπημενα 2 φλυτζανια διαφορα τριμμενα τυρια +1/2 φλυτζανι για το πασπαλισμα 10 φετες μπεικον ψιλοκομμενο 1 κονσερβα μανιταρια τεμαχισμενα(400γρ) Αλατι,πιπερι,σκονη σκορδο,παπρικα γλυκια και καπνιστη

Βραζουμε τα μακαρονια σε αφθονο αλατισμενο νερο 2-3' λιγοτερο αποσο τα βραζουμε συνηθως και τα βουτυρωνουμε. Σε ενα τηγανι ριχνουμε το μπεικον και τα μανιταρια με λιγο λαδακι και τα σωταρουμε μεχρι να ροδισουν. Σε ενα μπωλ χτυπαμε τα αυγα και ριχνουμε το εβαπορε με λιγο αλατι,πιπερι,σκονη σκορδο και παπρικα και ανακατευουμε καλα. Βουτυρωνουμε ενα ταψι και ριχνουμε τα μακαρονια,τα τυρια,το μπεικον,τα μανιταρια,το μειγμα εβαπορε/αυγων ανακατευουμε ελαφρα και πασπαλιζουμε λιγο τυρι απο πανω. Ψηνουμε στη μεσαια θεση του φουρνου για 20'-30' στους 180-200 βαθμους (αναλογα το φουρνο)

Δημιουργός Συνταγής

Ελένη Μακροδημήτρη

cook

11741948_10206582155968638_134610396_n.t

 

Σοκολατοπιτα με μερεντα

250 γραμμ. μαργαρίνη 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη 1 φλ. τσαγιού βραστό νερό 3/4 φλ. τσαγιού κακάο σκόνη 1/4 φλ. τσαγιού κονιάκ 1-2 κ.σ μερεντα

1 βανίλια 1 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 5 αυγά

Μερεντα για την επικαλυψη

Βαζουμε σε μια κατσαρολα τη μαργαρινη να λιωσει και μετα τη ζαχαρη,νερο,κακαο,κονιακ και ανακατευουμε καλα να ομογενοποιηθει το μειγμα.Αφου δεσει παιρνουμε μια κουπα απο αυτο και το βαζουμε στην ακρη προσθετοντας σε αυτο μια με δυο κουταλιες μερεντα. Συνεχιζουμε με το υπολοιπο μειγμα της κατσαρολας εκτος φωτιας στο οποιο προσθετουμε τη βανιλια,αλευρι κ αυγα και ανακατευουμε καλα. Βαζουμε το μειγμα σε βουτυρωμενο στρογγυλο ταψακι 25εκ και ψηνουμε στους 180 βαθμους 20'. Μολις ψηθει το βγαζουμε απο το φουρνο και ριχνουμε την κουπα με το σιροπι μερεντας που εχουμε κρατησει. Αφου πιει ολο το σιροπι καλυπτουμε με μερεντα.

(Η συνταγη ειναι παραλαγη της ΑΡΓ. ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ)

Δημιουργός Συνταγής

Ελένη Μακροδημήτρη

 

cook

11733496_10206575969173972_973821085_n.t
11741937_10206576037375677_1337739204_n.

Ευκολο γλυκου του κουταλιου κερασι

1 κιλο κερασια 1 κιλο ζαχαρη Χυμο απο μισο λεμονι 2 βανιλιες

Σε ενα μπωλ βαζουμε τα κερασια καθαρισμενα απο τα κουκουτσια τους και τη ζαχαρη.Ανακατευουμε απαλα και το αφηνουμε στο ψυγειο για 4 ωρες. Αδειαζουμε το μειγμα των κερασιων σε μια ψηλη κατσαρολα και βραζουμε για 2' σε δυνατη φωτια,προσθετουμε τις βανιλιες και συνεχιζουμε για αλλα 8' σε μετρια φωτια ανακατευοντας συνεχεια. Με μια τρυπητη κουταλα βγαζουμε μονο τα κερασια απο την κατσαρολα και τα βαζουμε σε ενα μικρο κατσαρολακι. Συνεχιζουμε στη μεγαλη κατσαρολα το βρασιμο μεχρι να δεσει το σιροπι για αλλα 20' περιπου. Προσθετουμε το χυμο του λεμονιου και τα κερασια. Ανακατευουμε ελαφρα και αφηνουμε να κρυωσει. Βαζουμε το γλυκο μας σε αποστειρωμενα βαζα.

Δημιουργός Συνταγής

Ελένη Μακροδημήτρη

 

cook

Πιτσα στρουντελ

11733327_10206575082751812_1120861657_n.

11720586_10206575106312401_1301971003_n.

Πιτσα στρουντελ

1 φυλλο σφολιατας 5-6 φετες τυρι του τοστ 5-6 φετες γαλοπουλα η ζαμπον 3 φετες μπεικον Μειγμα:Κετσαπ+ λιγο λαδι+ 1/2 κουτ.γλ ριγανη 1 ντοματα σε ροδελες

Ανοιγουμε ενα φυλλο σφολιατας και βαζουμε στο κεντρο και καταμηκος το μειγμα της κετσαπ,προσθετουμε τα αλλαντικα,τα τυρια και τις ροδελες ντοματας και καφου χαραξουμε σε λωριδες τα πλαινα του φυλλου κλεινουμε σταυρωτα προς το κεντρο την καθε λωριδα. Ψηνουμε στους 180 βαθμους μεχρι να ροδισει.

Δημιουργός Συνταγής

Ελένη Μακροδημήτρη

cook

Ευκολα τρουφακια

11737082_10206575080071745_929643742_n.t

Ευκολα τρουφακια

250γρ μαργαρινη λιωμενη 1 ζαχαρουχο 3 κ.σ κακαο 1-1 1/2 πακετο μπισκοτα μιραντα (χοντροτριμμενα στο μουλτι) 1 σφηνακι κονιακ η αμαρετο

Κακαο,τρουφα,ζαχαρη αχνη,ξηρους καρπους για ρολαρισμα η μερεντα για γαρνιρισμα.

Σε κατσαρολακι λιωνουμε το βουτυρο και προσθετουμε το ζαχαρουχο και το κακαο ανακατευοντας μεχρι να δεσουν. Αποσυρουμε απο το ματι και προσθετουμε τα μπισκοτα. Βαζουμε στο ψυγειο 1/2-1 ωρα και επειτα πλαθουμε σε μπαλιτσες. Ρολαρουμε την καθε μπαλιτσα σε οποιαδηποτε επικαλυψη της αρεσκειας μας (κακαο,ζαχαρη αχνη,τρουφα) η γαρνιρουμε με λιγη μερεντα.

Δημιουργός Συνταγής

Ελένη Μακροδημήτρη

cook

 11714342_10206570902407306_1947107393_n.

Χαλβας σιμιγδαλενιος με πορτοκαλι

1 κουπα λαδι ελαφρυ η καλαμποκελαιο 2 κουπες σιμιγδαλι χοντρο 2 1/4 κουπες ζαχαρη 4 κουπες νερο και ενα πορτοκαλι κομμενο στα δυο η 2 νερο και 2 χυμο πορτοκαλι 1 κ.σουπας κανελα 1/3 κ.γλ γαρυφαλο

Σε μια μεσαια κατσαρολα βαζουμε το νερο,τη ζαχαρη να βρασουν με ενα πορτοκαλι κομμενο στη μεση για 5' σε δυνατη θερμοκρασια. Σε μια κατσαρολα ριχνουμε το λαδι με το σιμιγδαλι σε μετρια θερμοκρασια και το ανακατευουμε με μια ξυλινη κουταλα μεχρι να χρυσισει.Στη συνεχεια προσθετουμε την κανελα και το γαρυφαλο και ανακατευουμε καλα. Προσθετουμε το μειγμα του σιμιγδαλιου στο σιροπι και ανακατευουμε ζωηρα μεχρι να δεσει για 1' κλεινοντας το ματι της κουζινας. Βαζουμε την κατσαρολα στην ακρη καλυπτουμε με καθαρη πετσετα και απο πανω κλεινουμε με καπακι. Αφηνουμε 15' να σταθει και μετα το βαζουμε σε μια φορμα μεχρι να κρυωσει και αναποδογυριζουμε σε πιατελα. Πασπαλιζουμε με λιγη κανελα.

Δημιουργός Συνταγής

Ελένη Μακροδημήτρη

cook

Πιτσα με αφρατη ζυμη

11720747_10206570706362405_1119753064_n.
11733469_10206570706402406_2069371454_n.

Πιτσα με αφρατη ζυμη

Για ενα ταψι φουρνου

Για τη ζυμη 1/2 κιλο αλευρι
1 φακελακι μαγια
1/3 φλυτζανιου λαδι
250ml χλιαρο νερο
1 κ.γλ αλατι
1 κ.γλ ζαχαρη

Υλικα για την πιτσα

500γρ αναμεικτα γλυκα τυρια(γκουντα,ενταμ,μοτσαρελα,τσενταρ,εμμενταλ η οτι προτιμαμε)
10 φετες ζαμπον η γαλοπουλα καπνιστη
4-5 φετες μπεικον
2 πιπεριες (πρασινη,κοκκινη σε ροδελες)
1 μικρη κονσερβα μανιταρια η 3-4 φρεσκα σε κομμενα στα τεσσερα
1 μεσαια ντοματα σε ροδελες χωρις ζουμια

Για τη σαλτσα

1/2 χυμο ντοματας
2 κ.σ λαδι
1 κ.σ πελτε
1 κγλ. ριγανη
1 κγλ. βασιλικο ξερο
1/2 κγλ. σκονη σκορδο η 1 σκελιδα τριμμενη
Αλατι-πιπερι-λιγο ζαχαρη

Βαζουμε σε ενα μπωλ το νερο,τη μαγια και τη ζαχαρη.Ανακατευουμε καλα με ενα κουταλι να διαλυθει η μαγια και προσθετουμε τα υπολοιπα υλικα. Ζυμωνουμε καλα με τα χερια. Πρεπει να εχουμε μια ευπλαστη ζυμη.Αφηνουμε να φουσκωσει σκεπασμενη με μια πετσετα για μιση ως μια ωρα.

Αφου φουσκωσει,την ζυμωνουμε ελαφρως,τη βαζουμε σε ενα λαδωμενο ταψι και την ανοιγουμε με τα χερια μεχρι να καλυψει ολο το ταψι. Ανακατευουμε σε ενα μπωλ ολα τα υλικα της σαλτσας και την απλωνουμε λιγη λιγη πανω απο τη ζυμη. Πρεπει να εχουμε μια λεπτη στρωση σαλτσας. Συνεχιζουμε πανω απο τη σαλτσα με ζαμπον το ενα διπλα στο αλλο ωστε να καλυφθει ολο το ταψι. Μετα με τη σειρα βαζουμε τα τυρια και τα υπολοιπα υλικα βαζοντας τελευταιες τις ροδελες ντοματας. Ψηνουμε στους 180-200 βαθμους στην τελευταια θεση του φουρνου για 25-30'.

Δημιουργός Συνταγής

Ελένη Μακροδημήτρη

×