Jump to content

ΝΑΝΤΙΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

  • καταχωρήσεις
    59
  • σχόλιο
    1
  • εμφανίσεις
    3.540

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG

Οι συνταγές της Νάντια Μαρκοπούλου

Καταχωρήσεις σε αυτό το blog

cook

Κριθαρώτο με γαρίδες

23635416_1966087326940591_492750737_n.thumb.jpg.8187cacb0c1b44f4895a7e902dcc8c9b.jpg

Κριθαρώτο με γαρίδες

Συστατικά 500 γρ κριθαράκι μέτριο 500 γρ γαρίδες μεγάλες 3 ντομάτες φρέσκιες ψιλοκομμένες 2 σκελίδες σκόρδο 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 σφηνάκι ούζο παρθένο ελαιόλαδο φρεσκοκομμένο μαιντανό (προαιρετικά) τριμένη παρμεζάνα 2 κούπες ζωμό λαχανικών (εγώ φτιάχνω δικό μου)

Εκτέλεση
Αρχικά, πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τις γαρίδες μας, αφαιρώντας το εντεράκι τους - χαράσσοντας τη ράχη τους. Εαν επιθυμούμε αφαιρούμε και το κέλυφος τους. Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε για λίγο τις γαρίδες μας με λίγο ελαιόλαδο,μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να ροδοκοκκινήσουν (δεν το κάνουμε περισσότερο από 1 με 2 λεπτά σε κάθε πλευρά). Αλατοπιπερώνουμε και αφαιρούμε από το σκεύος μας τις γαρίδες. Αφήνουμε στην άκρη. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο τηγάνι μας τα κρεμμύδια και το σκόρδο με λίγο λάδι και αφού τα σωτάρουμε λίγο, ρίχνουμε το ούζο μας. Αφού εξατμιστεί προσθέτουμε τις φρεσκοκομμένες ντομάτες μαζί με μία πρέζα ζάχαρη και με λίγο νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα μας. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κριθαράκι μας και σιγά σιγά λίγο λίγο (με υπομονή όπως λέω και εγώ) ρίχνουμε το ζωμό. Αυτό το κάνουμε σε σιγανή φωτιά. Η διαδικασία διαρκεί (ανάλογα με το κριθαράκι, εαν είναι ολικής ή όχι) για 10-15 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά (προσοχή να κρατάει λίγο το κριθαράκι) και προσθέτουμε μέσα τις γαρίδες. Εαν επιθυμούμε ρίχνουμε παρμεζάνα, φρεσκοκομμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο αρωματικό μαϊντανό. Πιστέψτε με, είναι υπέροχη συνταγή.Είναι ΕΘΙΣΤΙΚΗ!!! ΤΙPS Εαν θέλετε μπορείτε να βάλετε και ελάχιστο μέλι στη σάλτσα να γλυκίζει λίγο (τα παιδιά τη λατρεύουν). Επίσης, μπορείτε να τρίψετε και ελάχιστο καρότο-θα νοστιμίσει

cook

Ιδέες για σνακ για το σχολείο

Ξέρω ότι πολλές φορές προβληματίζεστε τι θα δώσετε στο παιδί σας στο σχολείο. Σας έχω τη λύση. Ιδέες εύκολες και κυρίως πεντανόστιμες.

 

Είναι αλήθεια ότι δεν είναι όλες οι συνταγές το ίδιο γρήγορες αλλά πιστέψτε με τα παιδιά θα ξετρελαθούν και κυρίως θα τρώνε σπιτικά snacks.

 

Μπορείτε επίσης, να τα καταψύξετε και απλώς το πρωί να τα ψήνετε.

Κέικ σοκολατένιο με κολοκύθι πράσινο

Mαφινάκια καρότου

Τυροπιτάκια με ζύμη γιαουρτιού

Ενα super food γλύκισμα (για παιδιά που δοκιμάζουν νέες γεύσεις)

Λατρεμένο ψωμί (με μία φέτα γαλοπούλα και τυράκι)

Κέικ με πορτοκαλια (λατρεμένο)

Μπισκότα με κράνμπερις

Κέικ με κίτρινη κολοκύθα (σςςςς μην το πείτε)

Τυρόπιτα με κρέμα

Κέικ κανέλας

Αλμυρά μάφιν με λουκάνικο

Ντόνατς φούρνου

Mini κεκάκια με λεμόνι

Κρουασάν βουτύρου ή και σοκολάτας

Σοκολατένιο γλυκάκι

Μπουγάτσα 

Τσίπς φρούτων

2-1-2-768x662.jpg

cook

IMG_3357-e1503945053531.thumb.jpg.c12b6e25272f5403dae60126c6309a68.jpg

Τυρόπιτα με κρέμα

Μερίδες: 10

Συστατικά

1 ποτήρι νερό χλιαρό

2 κούπες αλεύρι για πίτες

1/2 κ.γλυκού αλάτι

1 κ. γλυκού ξύδι

παρθένο ελαιόλαδο και σουσάμι για πασπάλισμα

Για την κρέμα

1 1/2 κούπα φέτα τριμένη καλά

1 κούπα κεφαλογραβιέρα τριμένη

1 κούπα κασέρι τριμένο

7 κούπες φρέσκο γάλα

4 μεγάλα αυγά

7 κ.σούπας κόρν φλάουρ

3 κ.σούπας βούτυρο

Εκτέλεση

Μία υπέροχη πίτα που αγαπώ τόσο πολύ.

Σας δίνω σαφείς οδηγίες, ακολουθείστε τις και δε θα χάσετε.

 

Για την κρέμα 

Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 3 από τις 7 κούπες γάλα.

Τοποθετούμε το υπόλοιπο γάλα σε μία κατσαρόλα και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά να μη μας αρπάξει.

Πριν προλάβει να φουσκώσει ρίχνουμε το μείγμα από το γάλα με το κόρν φλάουρ.

 

Μόλις πήξει κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο.

 

Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, αφού κρυώσει λίγο και τέλος τα τυριά μας. Ανακατεύουμε πολύ πολύ καλά μέχρι να γίνει μία ομοιόμορφη κρέμα.

 

Εαν επιθυμούμε ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπεράκι.

 

Για το φύλλο

Σε μία μπασίνα βάζουμε το αλεύρι μας,ανοίγουμε μία γούβα στη μέση με το χέρι και ρίχνουμε 1/4 του ποτηριού λάδι, ξύδι αλάτι και το νερό.

 

Ζυμώνουμε καλά καλά με τα χέρια μας μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη. Τη χωρίζουμε σε 6 ομοιόμορφα μπαλάκια και την αφήνουμε για λίγη ώρα να ξεκουραστεί.

 

Αλευρώνουμε πολύ καλά την επιφάνεια που θα δουλέψουμε και με λεπτό πλάστη ανοίγουμε το κάθε κομμάτι.

 

Στρώνουμε 3 φύλλα,  αφού λαδώσουμε πολύ καλά το ταψί μας και τα ενδιάμεσα φύλλα με ελαιόλαδο.

 

Ρίχνουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 3 φύλλα ελαφρώς τσαλακωμένα αφού γυρίσουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν πάνω στην πίτα.  

 

Δεν ξεχνάμε να λαδώνουμε τα φύλλα ενδιάμεσα. 

Χαράζουμε  και περιχύνουμε με ελαιόλαδο (προσοχή βάζουμε αρκετό λάδι στις άκρες για να ψηθεί σωστά ), ραντίζουμε με λίγο νερό  και σουσάμι και ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα η πίτα μας.

 

Καλή καλή επιτυχία! Υπέροχη συνταγή!!

 

Εαν δε θέλετε παραλείπετε την παρασκευή του χωριάτικου φύλλου και φτιάχνετε μόνο τη γέμιση, αντικαθιστώντας το φύλλο με ένα αγοραστό χωριάτικο ή φύλλο κρούστας-το γευστικό αποτέλεσμα όμως δεν θα είναι ίδιο.

 

cook

Cheesecake το αγαπημένο

19883761_1915496495333008_1039064235_n.jpg.760ec805ac6b5adad6a0f43b08511cab.jpg

Το αγαπημένο μου cheesecake Θερμίδες: 400 kcal Συστατικά 350 γρ μπισκότα digestive 100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου Για την κρέμα 250 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά 550 γρ τυρί κρέμα 50 γρ ζάχαρη άχνη ξύσμα ενός λεμονιού Για την επικάλυψη 600 γρ μαρμελάδα της αρεσκείας σας ή φρέσκα φρούτα Εκτέλεση Αρχικά φτιάχνουμε τη βάση μας. Χτυπάμε στο μούλτι τα μπισκότα μέχρι να γίνουν σκόνη και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια τα μπισκότα προσθέτοντας το βούτυρο κάνοντας το μείγμα μας σαν βρεγμένη άμμο. Αδειάζουμε σε μία φόρμα, πιέζουμε καλά με τα χέρια μας και ψήνουμε για 8 λεπτά στους 180 ανάλογα με το φούρνο μας (μέχρι να χρυσίσει ελαφρώς ). Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά καλά. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός όλα τα υλικά μας (τελευταία ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος). Αδειάζουμε πάνω από την κρύα βάση μας και τοποθετούμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες τουλάχιστον. Μπορούμε να αφήσουμε και όλη νύχτα στο ψυγείο για να σφίξει το μείγμα μας-στην περίπτωση αυτή αφού κρυώσει η κρέμα την σκεπάζουμε απαλά με μεμβράνη γιατί έχει την τάση να κάνει ρωγμές. Λίγο πριν σερβίρουμε ετοιμάζουμε την επικάλυψη (αραιώνοντας τη μαρμελάδα μας με 1-2 κουταλιές της σούπας νερό.) Καλύπτουμε καλά καλά και σερβίρουμε.

cook

κέικ ροδάκινο

19668012_1912752548940736_1903092452_n.thumb.jpg.7dc9a4511c20321de30215b043809f96.jpg

Καλή σας ημέρα. Μιας και τα ροδάκινα έχουν βγει για τα καλά σας έχω μία υπέροχη πρόταση για κέικ ροδάκινο. Είναι ένα εύκολο κέικ, αλλά με λίγο ιδιαίτερη γεύση μιας και το ροδάκινο δεν αρέσει σε όλους. Πάρτε χαρτί και μολύβι λοιπόν. Υλικά 1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική 1 κούπα καλαμποκέλαιο 3/4 κούπας γιαούρτι στραγγιστό 3 αυγά μεσαίου μεγέθους βανίλια λίγη κανέλα 2 κούπες αλεύρι φαρίνα 1 κ.γ. baking 1 πρέζα αλάτι 3-4 ροδάκινα ανάλογα με το μέγεθος 1/2 κούπα ζάχαρη καστανή 30 γρ. βούτυρο σε κύβους Παίρνουμε μία φόρμα ή ένα ταψί χωρίς την τρύπα στη μέση τοποθετούμε λαδόκολλα και αφού βουτυρώσουμε βάζουμε από πάνω τα κομμένα ροδάκινα. Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη ρίχνουμε και το βούτυρο και την κανέλα και τοποθετούμε στο φούρνο στους 180 για 6-7 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε βανίλια,αλεύρι, baking και μία πρέζα αλάτι. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουμε καλά καλά και το μείγμα μας να ασπρίσει. Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι και τέλος σιγά σιγά το μείγμα μας με το αλεύρι. Ανακατεύουμε ελαφρώς,τοποθετούμε στον προθερμασμένο μας φούρνο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Εαν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη. Καλή σας απόλαυση Τιps H γεύση του είναι σε συνάρτηση με την ποιότητα των φρούτων.Ισως καλύτερα προτιμείστε νεκταρίνια που είναι πιο νόστιμα διότι τα ροδάκινα δεν είναι πάντα τόσο νόστιμα. Η συνταγή αφορά ταψάκι 20-22 εκατοστών διαμέτρου.

cook

18982996_1899518816930776_217033155_n.jpg.e3e1a7dde29ff72fb5a2b2fe9a4061bb.jpg

Kαι η κοτόπιτα γωνία.... Εξαιρετικά νόστιμη συνταγή για μία κοτόπιτα διαφορετική, από όλες όσες έχετε μέχρι τώρα φάει. Υλικά 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο Ελαιόλαδο 1 αυγό Λίγο γάλα φρέσκο Για τη γέμιση 500 γρ κοτόπουλο φιλέτο μπούτι 1 κρεμμύδι ξερό 2 κρεμμύδια φρέσκα 1 ματσάκι μαϊντανό ½ ματσάκι δυόσμο 250 γραμμάρια φέτα πικάντικη 100 γραμμάρια τυρί κίτρινο τριμένο 1 κούπα χόνδρο (Καρπάθου) ή τραχανά ξυνό ή ακόμη και ρύζι 3 χρωματιστές πιπεριές 2-3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο –ελαιόλαδο για το μαγείρεμα 1 πράσινη πιπεριά 1 πιπεριά Φλωρίνης 2 αυγά 1 κούπα νερό μπόλικη γλυκειά πάπρικα 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα απαλή Αλάτι-πιπέρι Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση. Πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο μας (εγώ το βάζω και 5-10 λεπτά σε νερό με ξύδι) το καθαρίζουμε και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Συνεχίζουμε κόβοντας και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά μας. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε ελαφρώς τα κρεμμύδια μας αρχικά και στη συνέχεια τα υπόλοιπα λαχανικά μας. Με μία τρυπητή, τα αφαιρούμε και στο ίδιο λάδι προσθέτουμε το κοτόπουλο μας. Σωτάρουμε ελαφρώς και αφού αλατοπιπερώσουμε, προσθέτουμε τη γλυκειά πάπρικα, τη μουστάρδα, το μαϊντανό μαζί με το δυόσμο. Μόλις πάρουν μία βράση, ρίχνουμε τον χόνδρο με ένα φλυτζάνι ζεστό νερό και αφήνουμε να σιγοβράσουν. Τέλος προσθέτουμε τα σωταρισμένα λαχανικά μας, το βούτυρο και αφήνουμε πάνω στη φωτιά για 5-10 λεπτά. Όταν περάσει ο παραπάνω χρόνος, αφαιρούμε από το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε τη φέτα μας ψιλοκομμένη και το κίτρινο τυρί . Χτυπάμε τα αυγά μας και προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα μας. Αλατοπιπερώνουμε (εαν απαιτείται) και αφήνουμε λίγο στην άκρη. Παίρνουμε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί, λαδώνουμε και τοποθετούμε 3-4 φύλλα χωριάτικα, αφού πρώτα τα λαδώσουμε. Ρίχνουμε το μείγμα μας και συνεχίζουμε πάνω από αυτό τοποθετώντας άλλα 4 φύλλα ,πάλι λαδωμένα. Χτυπάμε το αυγό μας και προσθέτουμε και λίγο γάλα. Αλείφουμε την επιφάνεια, χαράσσουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νεράκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 50 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσει αρκετά η επιφάνεια της πίτας μας. Αφήνουμε λίγο να κρύωσει και σερβίρουμε. Καλή σας απόλαυση. Μπορεί να θέλει αρκετά υλικά και λίγο περισσότερο χρόνο προετοιμασίας, αλλά πιστέψτε με είναι ΥΠΕΡΟΧΗ. Τips Φυσικά θα ήταν καλύτερη με χειροποίητο φύλλο. Επίσης, θα μπορούσατε να την πασπαλίσετε με σουσάμι.

cook

IMG_0266.thumb.jpg.b3e2e5b74e789df2d882e5efafb2c5bd.jpg

Σαλάτα με μανέστρα, κοτόπουλο και βερίκοκα

Μερίδες: 4 άτομα

Θερμίδες: 480 kcal

Συστατικά

500 γρ κριθαράκι μέτριο

2 κομ στήθος κοτόπουλο

5-6 ντοματίνια

100 γρ ανθότυρο

λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι

ψιλοκομμένο μαϊντανό

αλάτι, πιπέρι

παρθένο ελαιόλαδο

2-3 βερίκοκα

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό και βράζουμε το κριθαράκι μας, όπως αναφέρουν οι οδηγίες στο πακέτο (εγώ πάντα τα βγάζω 1-2 λεπτά νωρίτερα, το προτιμώ).

Στραγγίζω και αφήνω στην άκρη για λίγο.

 

Καθαρίζω και πλένω καλά το κοτόπουλο μου και ψήνω σε αντικολλητικό τηγάνι, δίχως λάδι. Μόλις γίνει, αφαιρώ από το τηγάνι και το κόβω σε κομμάτια.

 

Παίρνω μία μεγάλη σαλατιέρα και βάζω μέσα το κοτόπουλο με το κριθαράκι. Στη συνέχεια ψιλοκόβω το ανθότυρο, τα ντοματίνια, το φρέσκο κρεμμυδάκι. Ανακατεύω καλά καλά, αλατοπιπερώνω και ψιλοκόβω μαϊντανό.

 

Εν τω μεταξύ έχω πλύνει τα βερίκοκα μου και τα βάζω ένα με δύο λεπτά στο γκριλ. Τα προσθέτω, ανακατεύω καλά καλά, περιχύνω με ελαιόλαδο και σερβίρω.

 

Καλή σας απόλαυση!!!

cook

πορτοκαλόπιτα.

18678800_120332000987654636_674994880_n.jpg.4c9468704a6129d0e413fcdd72b034ba.jpg

Καλησπέρα στην παρεούλα. Για σήμερα σας έχω μία λατρεμένη συνταγή. Μία πανάλαφρη και πολύ νόστιμη πορτοκαλόπιτα. Δική σας. Συστατικά 1 ποτήρι καλαμποκέλαιο 1 πακέτο φύλλο κρούστας 4 αυγά 1 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική 1 πορτοκάλι 200 γρ στραγγιστό γιαούρτι 1 βανίλια 1 φακελάκι baking powder Για το σιρόπι 1 1/2 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική 2 1/2 ποτήρια νερό φλούδα πορτοκαλιού Εκτέλεση Αρχικά, ξεπαγώνουμε το φύλλο κρούστας.Αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε σε ένα μπωλ τη ζάχαρη με τα αυγά και χτυπάμε με μίξερ χειρός 2 με 3 λεπτά περίπου, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας. Προσθέτουμε το γιαούρτι μας και στη συνέχεια το baking. Ανοίγουμε το φύλλο μας,αφαιρούμε από το πακέτο μας 3-4 φύλλα και όλα τα υπόλοιπα τα κόβουμε ένα ένα με το χέρι μας σε μικρά κομμάτια, προσθέτοντας τα στο μείγμα μας. Ρίχνουμε το λάδι και τη βανίλια. Πλένουμε πολύ καλά το πορτοκάλι,βγάζουμε τη φλούδα προσεκτικά,αφαιρούμε τα κουκούτσια και το χτυπάμε μέχρι να λιώσει καλά στο multi. Προσθέτουμε στο μείγμα μας και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ορθογώνιο, μέτριο ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά, ανάλογα το φούρνο μας. Πριν γίνει το γλυκό μας ετοιμάζουμε το σιρόπι. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα, ανοίγουμε την εστία μας και αφήνουμε να πάρει μία βράση (συνολικά 3 με 5 λεπτά). Μόλις η πορτοκαλόπιτα μας γίνει, περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, κόβουμε και σερβίρουμε. Καλή σας απόλαυση!! Tips Μεγάλο μυστικό, τα φύλλα να μπουν ένα ένα στο μείγμα μας. Εαν κολλήσουν μεταξύ τους τα αφαιρούμε από το μείγμα μας.

cook

Αρωματικό ραβανί

18518655_120332000853457176_1445792765_n.jpg.6b5aa483240efd4b472d866c158cecb5.jpg

Αρωματικό ραβανί
Ένα γλυκό,αγαπημένο, των παιδικών μας χρόνων.
Η συνταγή είναι για ένα μέτριο ταψί. Δική σας λοιπόν.
8 αυγά
1 ½ κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ½ κούπα σιμιγδάλι ψιλό (εαν θέλετε μπορείτε να βάλετε και χονδρό αλλά εγώ δεν το προτιμώ)
1 ½ κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι 
¾ κούπας στραγγιστό γιαούρτι

Σιρόπι
2 ½ κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
2 ½ κούπες νερό
1 φλούδα λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Εκτέλεση
Πρώτα απ΄ολα χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Με το μίξερ χειρός κάνουμε τα ασπράδια μαρέγκα και τοποθετούμε 
για λίγο στο ψυγείο.
Στη συνέχεια, ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι, το μπέικιν, το 
σιμιγδάλι και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τους κρόκους μας με τη ζάχαρη και 
χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο, τη βανίλια και το ξύσμα 
και χτυπάμε για λίγο ακόμη. 
Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε 
να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Προσθέτουμε και το γιαούρτι.
Τέλος, βγάζουμε τη μαρέγκα από το ψυγείο και με μία μαρίζ απαλά 
απαλά ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 175 
βαθμούς για 45 με 50 λεπτά.
Λίγο πριν βγάλουμε το ραβανί μας, ετοιμάζουμε το σιρόπι 
ρίχνοντας σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά μαζί και 
ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και περιχύνουμε με το σιρόπι.
Αφήνουμε να απορροφηθεί καλά και αφού κόψουμε σε κομμάτια,
σερβίρουμε.
Καλή σας απόλαυση.

Τιps
•    Τρώγεται ευχάριστα με μία μπάλα παγωτό καϊμάκι έτσι 
παραδοσιακά.

•     Εαν το προτιμάτε πιο αρωματικό, μπορείτε να αντικαταστήσετε 

το γιαούρτι με χυμό πορτοκαλιού

 

cook

Mouse au chocolat

18254447_1885239988358659_1780068942_n.jpg.ddeb72c75c25a982b54693100bffaed4.jpg

Mouse au chocolat

Μία υπέροχη μους σοκολάτας με κομματάκια φράουλας Καλησπέρα παρεούλα μου,εξαιρετική συνταγή για σήμερα πιστέψτε με. Μία μους σοκολάτας που θα λατρέψετε. Η συνταγή είναι για 3-4 μερίδες Σας δίνω υλικά,εύκολη,γρήγορη,πεντανόστιμη 3 αυγά μέτρια σε θερμοκρασία δωματίου 220 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά 200 γρ κουβερτούρα 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη 1 σφηνάκι μαστίχα 1 κούπα φράουλες κομμένες σε μικρά κομμάτια Χωρίζουμε τα αυγά (κρόκοι και ασπράδια).Τοποθετούμε τα ασπράδια σε ένα μπωλ και αφού προσθέσουμε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα.Τοποθετούμε στο ψυγείο. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και αφού πάρει ελαφρώς μία βράση απομακρύνουμε από το μάτι. Ρίχνουμε σιγά σιγά την κουβερτούρα,αφού πρώτα κόψουμε σε μικρά κομμάτια. Τοποθετούμε την κατσαρόλα μας στην άκρη και αφού περάσουν 2-3 λεπτά προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε το σφηνάκι μαστίχας. Βγάζουμε από το ψυγείο τη μαρέγκα και ρίχνουμε μέσα σιγά σιγά το μείγμα της σοκολάτας.Απαλά με μία μαρίζ ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Στο τέλος προσθέτουμε τις κομμένες φράουλες. Αδειάζουμε σε μπωλ ή ποτηράκια και τοποθετούμε στο ψυγείο μας για τουλάχιστον 3-4 ώρες. Καλή σας απόλαυση. Πηγή :συνταγή για μους σοκολάτα Lauren Pascale, πειραγμένη από εμένα...

cook

423.JPG.1d24fea1c4c3e4eefea0f9a5089cd2a8.JPG

Ένα αλλιώτικο κέικ μήλου

Καλή σας ημέρα. Ελπίζω όλοι να είστε καλά. Για σήμερα σας έχω ένα κέικ μήλου διαφορετικό από αυτά που έχετε συνηθίσει να τρώτε.Ένα κέικ με έντονη γεύση από βούτυρο.
Πάρτε χαρτί και μολύβι λοιπόν.

Υλικά
200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. μπέικιν
180 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3 αυγά
1 σφηνάκι φρέσκο γάλα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι (εγώ έβαλα και λεμόνι)
1 βανίλια
1 κ.σ. κανέλλα σε σκόνη
3 μήλα

Για την επικάλυψη
130 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3 κ.σ. κανέλλα σε σκόνη

Για να γίνει το κέικ μας θα πρέπει να ετοιμάσουμε πρώτα την επικάλυψη μας. Αφού ανακατέψουμε καλά όλα τα υλικά και κάνουμε μία τριφτή ζύμη, σαν άμμο, πλάθουμε μία αφράτη μπάλα και τοποθετούμε για 30 περίπου λεπτά στο ψυγείο.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ μας και χτυπάμε για 2 λεπτά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε για λίγο. Επόμενα υλικά μας το γάλα, η βανίλια, η κανέλλα, και το ξύσμα.
Τέλος,σταματάμε το μίξερ μας και ρίχουμε σιγά σιγά το αλεύρι μας ανακατεύοντας πολύ πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο ταψάκι, και ρίχνουμε το μισό από το μείγμα μας.
Κόβουμε τα μήλα σε κυβάκια και τοποθετούμε από πάνω. Στη συνέχεια το υπόλοιπο μείγμα μας.
Βγάζουμε από το ψυγείο τη ζύμη επικάλυψης και κόβουμε ψιλά ψιλά κομματάκια με το χέρι ή τρίβουμε με το χονδρό τρίφτη, μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σστους 160 βαθμούς για 1 ώρα περίπου ή μέχρι το μείγμα μας να ροδίσει από πάνω.Ελέγχουμε με μία οδοντογλυφίδα εαν είναι στεγνή και βγάζουμε από το φούρνο.
Εαν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και με κανέλλα και σερβίρουμε, αφού αφήσουμε να κρυώσει καλά καλά.
Καλή σας απόλαυση!!!!

cook

18448071_1888904877992170_1839277410_n.jpg.c85cfd997a2e598eaf0eb59b3840e93a.jpg

Ένα 'super super food' γλύκισμα

Υλικά (για 5 μερίδες περίπου)
1 1/2 κούπα ανάμεικτους ξηρούς καρπούς
6-7 χουρμάδες
2 δαμάσκηνα
3 κ. σούπας κακάο σκόνη
2 κ. σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης

Επικάλυψη
50 γρ. κουβερτούρα
1 κ. σούπας κακάο
1 κ. σούπας λάδι καρύδας
1 κ. σούπας γάλα καρύδας

Εκτέλεση
Παίρνουμε όλα μας τα υλικά και τα πολτοποιούμε στο multi, μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Toποθετούμε το μείγμα μας σε ένα μικρό ταψάκι, αφού το πατήσουμε καλά καλά να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Βάζουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον για 1-2 ώρες.
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε την επικάλυψη.Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε τα υλικά μας και ανακατεύουμε ελαφρώς - προσοχή σε σιγανή φωτιά (εγώ έλιωσα πρώτα μόνη της την κουβερτούρα και στη συνέχεια πρόσθεσα τα υπόλοιπα υλικά).
Αφού λιώσει και ομογενοποιηθεί, αποσύρουμε από τη φωτιά. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και ρίχνουμε από πάνω την επικάλυψη.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε. Τρώγεται ευχάριστα, δίχως τύψεις.
Ένα υπέροχο γλύκισμα με πολλά θρεπτικά συστατικά για τόνωση και ενέργεια.
Καλή σας απόλαυση

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να με βρείτε και εδώ
facebook: nadia markopoulou
Spoon_n_Love

cook

18034676_1879976845551640_572674674_n.jpg.0234dee11d87e2aa1312c67a64047b5c.jpg

Κολοκυθοκεφτέδες με φέτα Πόσο αγαπώ τους κολοκυθοκεφτέδες δε λέγεται …….αγαπημένη συνταγή για μικρούς και μεγάλους!! Πάρτε χαρτί και μολύβι 700 γρ κολοκυθάκια πράσινα 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο 1/2 ματσάκι μαϊντανό 1/2 ματσάκι άνηθο 200 γρ φέτα τριμμένη 1 1/1 φλυτζάνι αλεύρι φαρίνα λίγο δυόσμο 1 αυγό αλάτι και πιπέρι Τρίβουμε τα κολοκύθια μας τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για λίγο να στραγγίξουν . Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά μας (φτιάχνουμε φανταστείτε ενα πηχτό κουρκούτι ). Παίρνουμε κουταλιές απο το μείγμα και τους τηγανίζουμε. Τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το πολύ λάδι. Tips Εαν είναι για τα παιδάκια μας ψιλοκόβουμε πολύ πολύ τα μυρωδικά μας για να μην τα δουν. Εαν τους τηγανίσουμε σε καλαμποκέλαιο γίνονται πιο τραγανοί

Δημιουργός συνταγής
Νάντια Μαρκοπούλου

cook

17858052_1875658872650104_539186842_n.jpg.ffec4950eaf360b1bae12538626fddfc.jpg

Kριθαρώτο με ένα μυστικό συστατικό…. Καλημερα α α α α Για σήμερα σας έχω μία υπέροχη αγαπημένη συνταγή για κριθαρώτο λαχανικών. Πάρτε χαρτί και μολύβι (σας έχω και μυστικό συστατικό) Υλικά για 4 άτομα 1 πακέτο κριθαράκι χονδρό 2 κολοκύθια στρογγυλά Σαντορίνης κομμένα σε κύβους 1 καρότο κομμένο σε κύβους 1/2 μάνγκο (το μυστικό μου) 6-7 ντοματίνια κομμένα στη μέση λίγο σχοινόπρασσο 2 κρεμμυδάκια φρέσκα 1/2 ματσάκι μαιντανό λίγο κρόκο Κοζάνης αλάτι – πιπέρι Εκτέλεση Σε μία κατσαρόλα βράζω νερό,αλατίζω λίγο και προσθέτω το κριθαράκι μου μαζί με τον κρόκο Κοζάνης.Μαγειρεύω σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου,βγάζοντας το από τη φωτιά 2-3 λεπτά νωρίτερα απ ότι γράφει.Στραγγίζω και αφήνω στην άκρη. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτω παρθένο ελαιόλαδο και ρίχνω όλα τα λαχανικά μου (εκτός από το μάνγκο και το μαιντανό).Τα σωτάρω για λίγο μέχρι να μαραθούν ελαφρώς (δεν θέλω να μαγειρευτούν πολύ).Στη συνέχεια προσθέτω το κριθαράκι μου,αλατοπιπερώνω και προσθέτω το μάνγκο και τον ψιλοκομμένο μαιντανό. Σερβίρω….. πιστέψτε με είναι εξαιρετικό!!!!!!!!!Και μην πείτε το μυστικό,δίνει άλλη νότα στο κριθαρώτο σας.

Δημιουργός συνταγής
Νάντια Μαρκοπούλου

cook

Aγαπημένος χαλβάς

fullsizerender.thumb.jpg.4233652728549f20e177dd59fc98aa93.jpg

Καλή σας ημέρα φίλοι μου. Εύχομαι να είστε όλοι καλά…

Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενη γιατί θα σας φτιάξω ένα αγαπημένο γλυκό…χαλβά σιμιγδαλένιο λίγο πειραγμένο…

Έχω ξαναφτιάξει είναι αλήθεια κάτι παρόμοιο…με μικρές παραλλαγές

(η συνταγή που σας δίνω είναι για μία φόρμα μακρόστενη αλουμινένια του κεικ από το σούπερ μάρκετ).

Πάρτε χαρτί και μολύβι

1 κούπα ελαιόλαδο

2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό (εαν θέλετε μπορείτε να βάλετε μισό ψιλό και μισό χονδρό)

2,5 κούπες ζάχαρη

4 κούπες νερό

1 κούπα αμύγδαλα,κράνμπερις και φυστίκια Αιγίνης χτυπημένα στο μούλτι.

μπόλικη κανένα (σε σκόνη)

 

Παίρνουμε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το σιμιγδάλι μας και τα ανακατεύουμε μέχρι να καβουρδιστεί (όσο εμείς επιθυμούμε).

Εγώ το καβουρδίζω λίγο…προτιμώ να μη μυρίζει ο χαλβάς μου καμένο.

Στη συνέχεια προσθέτω ζάχαρη και νερό και ανακατεύω καλά καλά μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει ο χαλβάς από τα τοιχώματα.

Αφαιρώ από το μάτι, προσθέτω τους ξηρούς καρπούς και την κανέλα και τοποθετώ σε  φόρμα.

Αφήνω λίγο να κρυώσει και σερβίρω….καλή σας απόλαυση.

 

TIPs

Εαν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα ζάχαρης με μέλι (δεν το έχω κάνει ποτέ με όλη τη συνταγή  μέλι-δεν ξέρω αν βγαίνει καλό)

Μπορείτε να τον αφήσετε και σκέτο ή και να προσθέσετε καρπούς της αρεσκείας σας.

Δημιουργός συνταγής
Νάντια Μαρκοπούλου

cook

17270473_1861367654079226_1074741414_n.jpg.ed9ef1b1684bedb98797356d3e7f0054.jpg

Για σήμερα, σας έχω λατρεμένα, υπέροχα, ανεπανάληπτα κολοκυθοπιτάκια με κολοκύθα.

Υλικά: 2 φλυτζάνια κολοκύθα βρασμένη και λιωμένη

1 παξιμάδι τριμμένο στο μούλτι

3/4 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο 1 κουταλιά σούπας κανέλα μία πρέζα αλάτι

1 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα ψιλοκομμένη

1/3 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη 1/3 φλιτζάνι μέλι 300 γραμμάρια περίπου φύλλο κρούστας

Εκτέλεση:

Παίρνουμε την κολοκύθα μας και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια, αφού την καθαρίσουμε.Τα τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με νερό που να μην τα σκεπάζει εντελώς και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 20-25 λεπτά).

Σουρώνουμε και αφήνουμε 1-2 ώρες τουλάχιστον να φύγουν όλα τα υγρά της(άμα την αφήσουμε και παραπάνω καλό της κάνει).Την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ και την τοποθετούμε ξανά στην κατσαρόλα, ρίχνοντας το ελαιόλαδο.Αφού σωταριστεί, προσθέτουμε την κανέλα και το αφήνουμε στη φωτιά για περίπου 5 λεπτά.

Αφού τα λαδώσουμε καλά καλά (3-4 φύλλα από κάτω) προσθέτουμε το μείγμα μας και στη συνέχεια ακολουθούμε την ίδια διαδικασία από πάνω με τα φύλλα.Ραντίζουμε ελαφρώς με νερό, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά (ή μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα).

 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.Αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε το φύλλο κρούστας σε τετράγωνα και τα τοποθετούμε σε θήκες για muffins.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσει (προσοχή μην τα δοκιμάσετε αμέσως – καίνε απίστευτα-δώστε τα μόνο σε όποιον θέλετε να το κάψετε τη γλώσσα-αντί να το βάλετε πιπέρι χαχα)

Και μην ξεχνάτε να χαμογελάτε……..

Σερβίρετε πασπαλίζοντας ζάχαρη άχνη και κανέλα. Εγώ έβαλα και σιρόπι αγαύης από πάνω και έγιναν υπέροχα.

Καλή επιτυχία και Καλή απόλαυση.

Δημιουργός συνταγής
Νάντια Μαρκοπούλου

cook

2151.thumb.jpg.faab287b0100a6b1355750c909449543.jpg

Και μιας και η περίοδος της φράουλας κοντοζυγώνει …σας έχω υπέροχη,πεντανόστιμη σαλατούλα με 5 μόνο υλικά.
Παξιμάδι κρίθινο λοιπόν με σπανάκι και φράουλες
Πόσο αγαπώ αυτή τη σαλάτα δεν λέγεται…… Βέβαια αγαπώ πολύ και το σπανάκι που είναι πλούσιο σε φολικό οξύ ,σίδηρο και μαγνήσιο.Η σαλάτα αυτή είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη.
Ρίχνοντας τις φράουλες από πάνω, παρακινούμε τα παιδιά να την δοκιμάσουν (όσα δεν τρώνε το σπανάκι).
Με πολλή αγάπη λοιπόν σας δίνω συνταγή:
Ένα μεγάλο κρίθινο παξιμάδι-κούπα (υπάρχει στα μάρκετ-εαν δε βρείτε βάλτε απλά παξιμάδια, γίνεται το ίδιο νόστιμη)
300 γρ. σπανάκι φρέσκο
150 γρ. ανθότυρο
1 χούφτα καρύδια
150 γρ. φράουλες
Ελαιόλαδο
Κρέμα βαλσαμικού

Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ πολύ καλά το σπανάκι μας και το κόβουμε με τα χέρια μας.Στη συνέχεια, κόβουμε το ανθότυρο και τις φράουλες σε λεπτές φέτες.
Παίρνουμε παξιμάδι μας,το ραντίζουμε με λίγο νερό και προσθέτουμε με την ακόλουθη σειρά το σπανάκι,το ανθότυρο τα καρύδια μας και τις φράουλες.
Ρίχνουμε παρθένο ελαιόλαδο,ανθό αλατιού και κρέμα βαλσαμικού και σερβίρουμε…..

TIPs
Φτιάξτε την περίπου μισή ώρα πριν τη σερβίρετε για να απορροφηθούν τα υγρά από το παξιμάδι.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε (για όσους δεν αγαπούν τη φράουλα) με μήλα,κυρίως ξυνόμηλα

Δημιουργός συνταγής
Νάντια Μαρκοπούλου

cook

2.thumb.jpg.1a919df674f1b12e11d3967c47816036.jpg

Μανούλες μου γλυκές και αγαπημένες.

 

Αυτό το κέικ θα το λατρέψετε, είναι από τα αγαπημένα μου. Κυρίως για δύο λόγους.

 

Πρώτον γιατί είναι πεντανόστιμο και δεύτερον γιατί δε χρειάζεται μίξερ. Και φυσικά είναι με καλαμποκέλαιο (μπορείτε να βάλετε και ελαιόλαδο εάν θέλετε αλλά θα έχει περισσότερη ένταση το λάδι).

Χαρτί και μολύβι...μανούλες......

Μάρτιος λοιπόν και είναι η εποχή που έχουμε υπέροχα πορτοκάλια (προσοχή δοκιμάστε τα πρώτα γιατί εάν είναι λίγο ξινά θα βγει ξινόπικρο το κέικ και θα νομίζετε ότι κάτι δεν έγινε σωστά).

Για μία αλουμινένια μακρόστενη φόρμα (σούπερ μάρκετ).
Εάν θέλετε κανονική φόρμα – την κλασσική για κέικ διπλασιάστε τα υλικά σας. Υλικά:

½ κούπα καλαμποκέλαιο

1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη (εγώ έβαλα ελάχιστα λιγότερη)

2 αυγά

1 ολόκληρο πορτοκάλι λιωμένο σε ραβδομπλέντερ ή multi (αφού το πλύνετε πρώτα).

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό 2%

1 κουταλιά του γλυκού baking powder

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Μια πρέζα αλάτι 

Δημιουργός συνταγής
Νάντια Μαρκοπούλου

cook

Λιβανεζικος χαλβά

17457411_1865662190316439_4673610405288723618_n.jpg.c6e001d6a9809b89607abdb206bcebf8.jpg

Ενας αλλιώτικος χαλβάς ψυγείουΚαλή σας ημέρα.Για σήμερα έχουμε μία ιδιαίτερη συνταγή,πεντανόστιμη και πανεύκολη. Υλικά 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο σιμιγδάλι χονδρό (μετρημένο στο κουτί από το ζαχαρούχο - χρησιμοποιούμε το ζαχαρούχο για μονάδα μέτρησης) 4 κουτιά (από το ζαχαρούχο) νερό 100 γραμμάρια ωμά καθαρισμένα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα 1 λωβό βανίλιας Εκτέλεση Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνω ελαφρώς το γάλα με το σιμιγδάλι.Προσθέτω το νερό και ανακατεύω ελαφρώς μέχρι να απορροφήσει το νερό και να γίνει ένα μείγμα ελαφρώς σφιχτό.Προσθέτω τα αμύγδαλα και τις βανίλιες και τοποθετώ σε φόρμα στο ψυγείο για κάποιες ώρες. Αυτή είναι η αυθεντική συνταγή του Λιβανέζικου γλυκού με προσθήκη κρέμας ζαχαροπλαστικής και κομματιών φρέσκιας φράουλας. Η δική μου διαφοροποίηση σε αυτή τη συνταγή είναι ότι έβαλα μέσα στο χαλβά 200 γραμμάρια φράουλες ψιλοκομμένες.

cook

17431779_1865233867025938_206967135_o.thumb.jpg.53eb8b9c1597dd09499fa9700802b624.jpg

Καλημέρα καλημέρα .... Μιας και ήρθε η Άνοιξη σας έχω "ανοιξιάτικες"μπάλες ενέργειας Εκπληκτική γευστική και κυρίως υγιεινή συνταγή Για 10 περίπου μπάλες 1 κούπα νιφάδες βρώμης 1 κούπα ανάμεικτους ξηρούς καρπούς (της αρεσκείας σας -συμπεριλαμβανομένων και λίγων κράνμπερις) 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι αγαύης 2 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη 1/2 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι Εκτέλεση Τοποθετούμε όλα τα υλικά μας στο multi και ανακατεύουμε καλά (εγώ θέλω λίγο να καταλαβαίνω τους ξηρούς καρπούς-δεν τα θέλω τελείως λιωμένα-είναι δικό σας θέμα πως τα προτιμάτε). Τοποθετούμε για μισή ώρα στο ψυγείο.Πλάθουμε μπαλίτσες,δε ρολλάρουμε πουθενά και σερβίρουμε. Καλή σας απόλαυση..... ΤIPs Είναι υπέροχες για το πρωινό σας,δίνουν ενέργεια.Μπορείτε να βάλετε μόνο αμύγδαλα,μόνο καρύδια ή ότι εσείς θέλετε Μπορείτε να ρολλάρετε σε πούδρα αμυγδάλου,σε κακάο σκόνη, σε καρύδα

Δημιουργός συνταγής
Νάντια Μαρκοπούλου

cook

17195185_1859935860889072_21827839_o.thumb.jpg.0098430ad79d11ba4bf929df2335700b.jpg

Πάρτε χαρτί και μολύβι Υλικά για το κέικ 1/2 φλ καλαμποκέλαιο ξύσμα από 1 πορτοκάλι (άμα θέλετε βάλτε και λίγο λεμόνι) 1 1/2 φλυτζάνι φυσικό χυμό πορτοκαλιού 1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική 2 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 κ.γ.μπέικιν 1 κουταλιά της σούπας ξύδι 1 πρέζα αλάτι 100 γραμμάρια σταγόνες σοκολάτας 1 λωβό βανίλιας Για το γλάσο 5 κ.σούπας πετιμέζι 5 κ.σούπας κακάο 3 κ. σούπας λάδι καρύδας Ανακατεύουμε καλά καλά όλα μας τα υλικά για το κέικ σε ένα μπωλ βάζοντας πρώτα το χυμό πορτοκαλιού (εαν δεν έχουμε πορτοκάλι φρέσκο αντικαθιστούμε με νερό αλλά δεν έχει σχέση γευστικά). Βάζουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα (ή σε μία μακρόστενη αλουμινένια φόρμα) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 35-40 λεπτά. Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει Σε ένα μικρό κατσαρολάκι φτιάχνουμε το γλάσο και περιχύνουμε το κέικ μας.(Εγώ εδώ στη φωτογραφία έβαλα λάδι καρύδας με λίγη κουβερτούρα γιατί δεν είχα πετιμέζι). Καλή απόλαυση!!Να προσέχετε........

cook

Bruschetta caponata

16934223_1853789664837025_1462432070_n.jpg.f6231f9b942dc3f4dd94415655a90436.jpg

To πάθος μου για ορεκτικά μάλλον το έχετε καταλάβει bruschetta caponata για σήμερα..... μία ωραία ιδέα για αυτές τις μέρες...... Εκπληκτική συνταγή ...πεντανόστιμη 1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο 2 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένες σε μικρούς κύβους 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε μικρούς κύβους 2 σκελίδες σκόρδο 1 κ.γ. κάππαρη 1 κ.γ. ρίγανη 1 κ.γ.ζάχαρη λίγο μαιντανό 8-10 ντοματίνια 3-4 κ.σούπας ξίδι ελαιόλαδο 4 φέτες χωριάτικο ψωμί αλάτι χοντρό & πιπέρι

Εκτέλεση Kόβουμε σε κύβους τις μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με αλάτι και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για μία ώρα περίπου. Στη συνέχεια, ξεπλένουμε και αφού ζεστάνουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι τις τηγανίζουμε ελαφρώς για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε την πιπεριά μας και όταν πάρει και αυτή χρώμα ρίχνουμε κρεμμύδι,σκόρδο,ξύδι,ρίγανη,ζάχαρη και το ξύδι και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το ξύδι. Προσθέτουμε τέλος τις ντομάτες σιγοβράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Περιχύνουμε τις φέτες ψωμιού με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο γκριλ σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, μέχρι να πάρουν χρώμα. Μεταφέρουμε στο πιάτο και πασπαλίζουμε με αλάτι. Προσθέτουμε την καπονάτα, πασπαλίζουμε με μαιντανό και σερβίρουμε.

cook

16700090_1848773622005296_1254826812_n.jpg.62d6c050eafca5a1aa7c7936a9e3f392.jpg

Η γιαγιά έφτιαχνε χαλβά σιμιγδαλένιο με χονδρό σιμιγδάλι- εγώ αγαπώ το ψιλό και αγαπώ μία παραλλαγή των τελευταίων ημερών ....σιμιγδαλένιος λοιπόν χαλβάς με αμύγδαλα, κράνμπερις και μπόλικο ξύσμα πορτοκαλιού...... Σας δίνω συνταγούλα εαν σας ενδιαφέρει να το δοκιμάσετε 1 κούπα ελαιόλαδο 2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό 3 κούπες ζάχαρη (εγώ βάζω λίγο λιγότερο πάντα) 4 κούπες νερό 1 χούφτα αμύγδαλα καβουρδισμένα ανάλατα 1/2 κούπα κράνμπερις κομμένα ψιλά ψιλά Μπόλικη κανέλα Ξύσμα από ένα πορτοκάλι Τοποθετούμε σε κατσαρόλα το λάδι και το σιμιγδάλι μέχρι να απορροφηθεί καλά το λάδι και να καβουρδιστεί το σιμιγδάλι -να πάρει λίγο χρώμα δηλαδή (προσοχή ανακατεύουμε συνέχεια γιατί υπάρχει κίνδυνος να καεί) Προσθέτουμε ζάχαρη και νερό και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί καλά το νερό και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.Προσθέτουμε αμύγδαλα , κράνμπερις και ξύσμα πορτοκαλιού και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα.Τοποθετούμε σε φόρμα αφήνουμε 5 λεπτά και σερβίρουμε.Καλή σας απόλαυση να έχετε μια υπέροχη μέρα.

Δημιουργός συνταγής
Νάντια Μαρκοπούλου

cook

16652694_1846999568849368_1850138951_n.jpg.3e1b9a91f89e2cb01f679eda6f348875.jpg

Τα δικά μου λοιπόν ντόνατ.....φούρνου Υλικά για 20 περίπου ντόνατ 200 γραμμάρια γάλα φρέσκο χλιαρό 1 πρέζα αλάτι 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 2 κρόκοι αυγών 60 γραμμάρια ζάχαρη 60 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 450 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλιά του γλυκού baking powder ½ κουταλιά του γλυκού σόδα Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα με την ξηρή μαγιά και τη ζάχαρη,ανακατεύοντας καλά καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.Αφήνουμε στην άκρη για 5-10 λεπτά.Προσθέτουμε σιγά σιγά τους κρόκους με το λιωμένο βούτυρο (ξύσμα πορτοκάλι – εαν θέλουμε –εγώ δεν έβαλα) και λίγο λίγο το αλεύρι μας. Ανακατεύουμε καλά καλά.Πρέπει να έχουμε ένα μείγμα που να κολλάει.Αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα περίπου. Βάζουμε αλεύρι στα χέρια μας και κάνουμε μία μπάλα.Ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ανοίγουμε με πλάστη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2-3 φορές.Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 1 περίπου εκατοστό. Κόβουμε το ζυμάρι μας,εαν θέλουμε το γεμίζουμε (εγώ έβαλα κομματάκια μαύρης σοκολάτας) και αφήνουμε για 20 λεπτά ακόμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 10-12 λεπτά. Αφήνουμε για 5 λεπτά στην άκρη,ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο,τα περιχύνουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη κρυσταλλική. Εγώ τα λάτρεψα.....πιστέψτε με δεν είναι σαν τα τηγανητά, αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ νόστιμα. Καλή σας επιτυχία......

Δημιουργός συνταγής
Νάντια Μαρκοπούλου

cook

Lemon chicken

15970098_1834000913482567_1501283830_n.jpg

500 γρ. στήθος κοτόπουλο 2 κουταλιές της σούπας σόγια σως 1 κουταλιά της σούπας λεμοντέλο ελάχιστο τζίντζερ 2 σκελίδες σκόρδο τριμένο 2 ασπράδια 1 φλυτζάνι κόρν φλάουρ ελάχιστο πιπέρι

Για τη σάλτσα θα χρειαστούμε Χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι 2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο 1 κουταλιά της σούπας μέλι

Κόβουμε το φιλέτο σε κύβους ή λεπτές λωρίδες.Ρίχνουμε όλα τα παραπάνω υλικά σε ένα μπολ σεκτός από τα ασπράδια και κορν φλάουρ και μαρινάρουμε για 1-2 ώρες στο ψυγείο μας. Χτυπάμε τα ασπράδια ελαφρώς μαρέγκα.Ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο και στη συνέχεια περνάμε από το κορν φλάουρ. Τηγανίζουμε και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας.Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μας και αφού η σάλτσα μας δέσει ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο μας. Σερβίρουμε με ρύζι. Καλή σας απόλαυση

Δημιουργός συνταγής
Νάντια Μαρκοπούλου

×