
Γαλατόπιτα <ανοιχτή>με βελούδινη κρέμα και κρούστα από πάνω... Η συνταγούλα ειναι της Elena Kilim και τις Συνταγές της Καρδιάς Υλικά για μέτριο ταψί.. Για τα φύλλα: 5 φύλλα κρούστας λάδι (για το άλειμμα) ¾ κουταλάκι κανέλα 2-3 κουταλάκια ζάχαρη Για την κρέμα: 1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες 6 κουταλιές κορν φλάουερ ή κούσταρ πάουντερ 6-7 κουταλιές ζάχαρη 2 βανίλιες 1 κουταλάκι βούτυρο Επιπλέον για την κρούστα: 1 αυγό λίγη ζάχαρη για πασπάλισμα
Τι κάνουμε: Ετοιμάζουμε πρώτα την γέμιση. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για την κρέμα, εκτός από το βούτυρο. Τα δουλεύουμε με το σύρμα, μέχρι να λιώσει το κορν φλάουερ. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε το μείγμα ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να αρχίζει να πήζει και να γίνει κρεμώδες. Κατόπιν ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με διάφανη μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Στη συνέχεια λαδώνουμε καλά ένα μέτριο ταψί κουζίνας. Στρώνουμε στο ταψί 5 φύλλα κρούστας, λαδώνοντάς τα ελαφρά κάθε φορά που τα στρώνουμε και πασπαλίζοντάς τα με λίγη ζάχαρη και κανέλα. Το τελευταίο φύλλο όμως (το πέμπτο), δεν το λαδώνουμε ούτε το πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. Αδειάζουμε πάνω σε αυτό όλη την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Χτυπάμε ελαφρά το αυγό με ένα πιρούνι και περιχύνουμε την επιφάνεια της πίτας. Κουνάμε το ταψί αριστερά δεξιά, ώστε να καλυφθεί όσο γίνεται καλύτερα η κρέμα. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 175 βαθμούς, ως να ροδίσουν καλά επιφάνεια και βάση. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η πίτα μας και μετά τη κόβουμε σε κομμάτια. Καλή επιτυχία!!!!!!!!!!!