Jump to content

ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΠΙΤΙ !!

  • καταχωρήσεις
    16
  • σχόλια
    0
  • εμφανίσεις
    1.958

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG

Oι συνταγές της Κοντούλης Μαρίας

Καταχωρήσεις σε αυτό το blog

cook

Χταπόδι με κοφτό μακαρονακι

12570944_964034536967537_564295204_n.jpg

Χταπόδι με κοφτό μακαρονακι

Υλικά: 1 χταπόδι 1 κιλό, 500 γρ κοφτό μακαρονι, 2 μεσαία κρεμμύδια, 1 μικρη πιπεριά πράσινη, 1 μικρή πιπεριά κόκκινη, 2-3 σκελίδες σκόρδο, 400γρ σάλτσα ντομάτας, 2-3 φύλλα δάφνη, 1-2 πρεζες κανέλα( το πολύ), 6-7 μπίλιες μπαχαρι, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, 3/4 φλ τσαγιού κόκκινο κρασί.

Εκτέλεση: Καθαρίζω το χταπόδι, το πλένω και το βαζω να βράσει σε μια κατσαρόλα με νερό και λίγο ξύδι. Όσα κιλά είναι το χταπόδι, τόση ώρα χρειάζεται βράσιμο. Όταν βράσει το κόβω κομμάτια για το φαγητό. Σε κατσαρόλα τριβω το κρεμμύδι, προσθετω τις πιπεριές και αφήνω να γυαλισουν με το ελαιόλαδο. Προσθετω 1 σκέλιδα σκόρδο τριμμένη και το χταπόδι που έχω κόψει νωρίτερα. Αφήνω να πιει τα υγρά του και προσθετω το κρασί, να εξατμιστεί. Βαζω σάλτσα, λίγο νερό, τα μυρωδικά και αφήνω να σιγοβρασει για 5 λεπτά. Προσθετω τα μακαρόνια και μικρές ποσότητες ζεστού νερού ώσπου να βρασουν και να μην λασποσουν. Πριν το κατεβασω απ τη φωτιά προσθετω 1-2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο.

Δημιουργός Συνταγής

Κοντούλη Μάρία

cook

Χταπόδι ξυδατο

12540206_964033136967677_116793211_n.jpg

Χταπόδι ξυδατο

Υλικά: 1 χταπόδι περίπου 1κιλο, ελαιόλαδο, ξύδι, αλάτι(αν χρειάζεται). Για γαρνιτούρα: 1 μικρό ξερό κρεμμύδι και λίγο μαϊντανό.

Εκτέλεση: Γυριζω το κεφάλι ανάποδα και βγάζω τα εντόσθια. Κόβω το κεφάλι και τα πλοκάμια αν δύο. Πλένω καλά και τοποθετώ σε ταψί με λίγο ελαιόλαδο και πολύ λίγο νερό. Το σκεπαζω με αλουμινόχαρτο και ψηνω στους 150-180 βαθμούς. Το γυρίζω και απ τις δύο πλευρές οσπου να μαλακώσει. Σερβιρω με λίγο απ το ζουμακι που έμεινε στο ταψί. Προσθετω ξύδι, αλάτι αν χρειάζεται.

 

Δημιουργός Συνταγής

Κοντούλη Μάρία

cook

1917084_954815587889432_7737702974293263

Χειμωνιάτικη, αρωματική στραπατσάδα Τόσο απλη και γρηγορη αλλά πολυ νόστιμη!

Υλικά για 1 ατομο: 2 αυγά, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 10 ροδελες από πράσο, σάλτσα ντομάτας, άνηθο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο.

Εκτέλεση: σε τηγάνι βάζω τα κρεμμύδια και το πράσο με λίγο ελαιόλαδο και νερό να σιγοβρασουν όσπου να μαλακώσουν. Αφού σωθεί το νερό τα αφήνω να γυαλισουν και προσθετω την σάλτσα. Σε 2 λεπτά ρίχνω και τα αυγά και ανακατεύω, τέλος τον άνηθο. Αλάτι, πιπερι.

 

Δημιουργός Συνταγής

Κοντούλη Μάρία

cook

12042259_915459798491678_100967723_n.thu

Κανελονια με σπανάκι και κιμά

Εψαχνα εναν τρόπο για να φάει το παιδί μου σπανάκι...τελικά βρήκα μια λύση!

Υλικά: 1 πακέτο κανελονια, 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, 1/2 κιλό σπανάκι ζεματισμενο, 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο, 1/2 πράσο ψιλοκομμένο, 2 σκ σκόρδο τριμμένες, σάλτσα ντομάτας, λίγο άνηθο, 1/4 φέτα, αλάτι, πιπέρι. Για μπεσαμέλ: 100γρ βιταμ, 100γρ αλεύρι, 1 λίτρο γάλα, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.

Εκτέλεση: Σοταρω το κρεμμύδι και το πράσο, προσθέτω τον κιμα να αλλάξει χρώμα. Στη συνέχεια το σπανάκι, λιγη σάλτσα ντομάτας, 1 σκ σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό να σιγοβρασει. Πριν το κατεβασω απ τη φωτιά προσθετω άνηθο, 1 σκ σκορδο και τέλος φετα. Αφήνω να κρυώσει αρκετά ή γέμιση για να μην σπάσουν τα κανελονια. Εν το μεταξύ ετοιμαζω την σάλτσα ντομάτας. Σε ένα μεγάλο μπρίκι βαζω χυμό ντομάτας με νερό, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο. Αφήνω να βράσει και να δέσει. Ετοιμαζω και την μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα βαζω το βιταμ να λιώσει και προσθετω το αλεύρι. Ανακατευω με σύρμα να γίνει ένα λείο μείγμα. Προσθετω το γάλα σιγά σιγα αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύω διαρκώς μέχρι να πήξει. Συναρμολόγηση: βαζω στον πάτο του ταψιού μια κουταλιά μπεσαμέλ και απλωνω να καλύψει όλη την επιφάνεια. Γεμιζω τα κανελονια και τα τοποθετώ στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο. Ρίχνω την βρασμένη σάλτσα και σκεπαζω με μπεσαμέλ. Ψηνω στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδισει καλά ή μπεσαμέλ.

Δημιουργός Συνταγής

Κοντούλη Μάρία

cook

Μουσακάς

12030748_915459758491682_815909559_n.thu

Μουσακάς

Υλικά: 1/2 κιλο κιμα μοσχαρίσιο, 4 μεγάλες πατάτες, 5 μεγάλες μελιτζάνες, σάλτσα ντομάτας, 1 μεγάλο κρεμμύδι, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο Για μπεσαμέλ: 100γρ αλεύρι, 100γρ βιταμ, 1 λίτρο γάλα, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Κόβω τις μελιτζάνες σε ροδελες χοντρές και τις αλατιζω, αφήνω για 30 λεπτά τουλάχιστον να ξεπικρισουν. Κόβω τις πατάτες σε μέτριου μέγεθους ροδελες και ψηνω στο γκριλ με λίγο ελαιόλαδο. Μέχρι να ψηθούν οι πατάτες έχουν ξεπικρισει οι μελιτζάνες, τις ξεπλενω καλά και τις στραγγιζω απ τα νερά. Ψηνω και τις μελιτζάνες στο γκριλ με λίγο ελαιόλαδο. Για τον κιμά: τριβω το κρεμμύδι στον τρίφτη και σοταρω σε ελαιόλαδο. Προσθετω τον κιμα να αλλάξει χρώμα, σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό να σιγοβρασει. Τέλος μαϊντανό. Για μπεσαμέλ: Βαζω σε κατσαρόλα να λιώσει το βιταμ και προσθετω το αλεύρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Στη συνέχεια το γάλα σιγά σιγά και ανακατεύω με σύρμα να μην σβολιασει. Προσθετω αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύω όσπου να πήξει λίγο. Συναρμολόγηση: στον πάτο του ταψιού βαζω μια στρώση πατάτες, μελιτζάνες, τον κιμά, μελιτζάνες, πατάτες και τέλος μπεσαμέλ. Προαιρετικά τριμμένη φέτα πάνω στη μπεσαμέλ. Ψηνω στους 180 στον αέρα μέχρι να ροδισει.

Δημιουργός Συνταγής

Κοντούλη Μάρία

cook

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

12000025_910347219002936_1073193821_n.th

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Αγαπημένο πιάτο της οικογένειας. Το μαγειρευω περισσότερες μέρες το χρόνο, απ τις ημέρες που απαιτεί η παράδοση. Συνταγή για το χυλό και καθοδήγηση για το φιλετάρισμα του μπακαλιάρου είχα απ την πεθερά μου.

Υλικά: 1 μπακαλιάρος σε χοντρό αλάτι, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα. Για το χυλό: νερό, αλεύρι γοχ, 1 μπεικιν, λίγο αλάτι και πιπέρι. Για τη σκορδαλιά: 1/2 φρατζολα μπαγιάτικο ψωμί, 2 σκ σκόρδο, αλάτι, 1 φλ καφε ελαιόλαδο και ξύδι. Εκτέλεση: Φιλεταρω τον μπακαλιάρο, αφαιρω την πετσα του και τεμαχιζω. Ξεπλενω καλά απ το χοντρό αλάτι και τοποθετώ τα κομάτια σε ένα βαθύ μπολ γεμάτο με νερό. Για να ξαλμυρησει χρειάζεται μπολ με πολύ νερό, αλλαγή νερου 5-7 φορες για ένα 24ωρο. Για τον χυλό: Βαζω όλα τα υλικά σε ένα μπολ και κανόνιζω την ποσότητα σε νερό και αλευρι ώστε να βγει ένα παχύρευστο μείγμα. Για το τηγάνισμα: Αφού έχει ξαλμυρησει τον βγάζω απ το μπολ με το νερό και αφήνω να στραγγίσει καλά.Τον περναω απο αλεύρι, στη συνέχεια χυλό και τηγανιζω σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδισει και από τις δύο πλευρές. Για σκορδαλιά: Βαζω όλα τα υλικά στο μουλτι και ανακατεύω. Σκόρδο, ξύδι και αλάτι προσθετω τόσο όσο να μου αρέσει στη γεύση.

Για σκορδαλιά: Μουλιαζω το ψωμί σε νερό και στραγγιζω καλά με τα χέρια μόνο την ψύχα. Βαζω όλα τα υλικά στο μουλτι...

Δημιουργός Συνταγής

Κοντούλη Μάρία

cook

Γαριδες σαγανάκι

11997012_910344405669884_1743282076_n.th

Γαριδες σαγανάκι

Υλικά: 1/2 κιλο γαρίδες, σάλτσα από φρέσκες ντομάτες ή χυμό ντομάτας, 1 μικρη πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη, 2 σκ σκόρδο, 100-200γρ φετα, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, ελαιολαδο.

Εκτέλεση: Καθαρίζω τις γαριδες, κόβω το κεφάλι και βγάζω το έντερακι με μια οδοντογλυφίδα. Πλένω καλά. Βαζω ελαιόλαδο στο σκεύος, τριβω μια σελίδα σκορδο και σοταρω τις γαρίδες μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Αλατι και πιπερι. Προσθετω σάλτσα ντομάτας, πιπεριά, λίγο νερο και αφήνω να σιγοβρασουν. 10 λεπτά πριν να σβήσω τη φωτιά προσθετω το μαϊντανό. Τέλος τη φέτα και την δεύτερη σκ σκόρδο τριμμένα.

Δημιουργός Συνταγής

Κοντούλη Μάρία

cook

Σουτζουκακια Σμυρνέϊκα

11948133_909514849086173_1215815353_n.th11995620_909514852419506_803641952_n.thu

Σουτζουκακια Σμυρνέϊκα

Υλικά: 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, 1 αυγό, 2 σκ σκόρδο, 1/2 κτ γλ κίμινο, 1-2 πρεζες κανέλα, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, 1/2 κσ ξύδι, ψωμί μουλιασμένο.

Εκτέλεση: Σε μπολ βαζω όλα τα υλικά και πλαθω. Αφήνω για 1 ώρα στο ψυγείο. Λαδωνω ελαφρά ένα ταψί, πλαθω σουτζουκακια και ψηνω στο γκριλ-αερα.

Για σάλτσα Υλικά: 2+1/2 φλ χυμός ντομάτας, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 2 σκ σκόρδο, ελαιόλαδο, 1/2 κ γλ ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, 1/2 κ γλ κίμινο, 1/4 φλ καφέ ξύδι ( ιδανικά 1/2 φλ κόκκινο κρασί, αντί για το ξύδι) Εκτέλεση: Σοταρω το τριμμένο κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και σβηνω με κρασί ή ξύδι. Μόλις εξατμιστεί προσθετω τον χυμό ντομάτας, λίγο νερό και όλα τα μπαχαρικά. Αφήνω να σιγοβρασει, όταν αρχίσει να γλασαρει προσθετω τα σουτζουκακια και αφήνω για 5-10 λεπτά να δέσει ή σάλτσα. Σερβιρω με πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές.

Δημιουργός Συνταγής

Κοντούλη Μάρία

cook

Εκμεκ!!!

12007134_910289619008696_1382709511_n.th

Εκμεκ!!!

Υλικά για κανταιφι: 450gr κανταιφι, 200gr φρέσκο βούτυρο.

Eκτέλεση: Aνοίγω πόλυ καλά το κανταιφι και το περιχυνω με το λιωμένο βούτυρο. Ψηνω στους 180° για 20-25' να ροδισει. Σχεδόν παράλληλα βάζω και το σιρόπι στη φωτιά. Για σιροπι: 600gr ζάχαρη, 600ml νέρο, 1 ξύλο κανέλας, φλούδα λεμόνι και χυμό λεμόνι προς το τέλος. Κρύο κανταιφι και ζεστο σιρόπι. Πασπαλιζω με τριμμένο σαν φιστίκι και κανέλα. Για την κρέμα: υλικά 1+1/2 lt γάλα, 3 βανιλιες, 1 ποτήρι ζάχαρη, 160gr άνθος αραβοσιτου , 2 κσ κορν φλαουρ, 1 κ γλ μαστίχα κοπανισμενη, 2 αυγά και 2 κουταλιές βούτυρο. Εκτέλεση για κρεμα: Απο το γάλα αφαιρω 1+1/2 κούπα και το βάζω να ζεσταίνεται. Ανακατευω ολά τα υπολοιπα υλικά μαζί και μολίς γίνει χλιαρό το γάλα ρίχνω λίγο λίγο γαλα στο μείγμα με τα υλικά και διαλυω με ενα σύρμα. Παραλληλα εχω και το υπολοιπο γάλα να ζεσταίνεται σε αλλο σκευος. Όταν ζεσταθεί ρίχνω το μείγμα μέσα και ανακατευω μέχρι να πήξει, σε χαμηλή φωτία. Το άφηνω για λίγο να κρυώσει και τοποθετω επανω στο κανταιφι. Τέλος σαντιγί, σαν φυστίκι και κανέλα. 

Για τη σαντιγί Υλικά: 1 μορφατ(κονσέρβα), 200γρ ζάχαρη άχνη, 1 βανίλια, 2κσ λικέρ. Εκτέλεση: Χτυπάω καλά τη μορφατ και προσθετω τη ζάχαρη άχνη. Στη συνέχεια τη βανίλια και το λικέρ. Αφήνω για αλλα 5 λεπτά περίπου να χτυπηθούν

Για το Εκμέκ, ή βάση κανταιφι είναι συνδιασμός παρλιαρου και άλλων σάιτ που αφορούν τη ζαχαροπλαστική, ή κρέμα είναι συνταγή της Αργυρώς. Ή σαντιγί είναι έμπνευση της μάμας μου

Δημιουργός Συνταγής

Κοντούλη Μάρία

cook

Ζαμπονοκασεροπιτα

11994226_909514855752839_1470151797_n.th

Ζαμπονοκασεροπιτα

Για σφολιατα: 500γρ αλεύρι για όλες χρησεις, 110ml σόδα αναψυκτικό, 110ml νερό χλιαρό, 110ml ηλιέλαιο, 1/2 φλ καφέ ξύδι, 1 κ γλ αλάτι, 125γρ βούτυρο για επάλειψη των φύλλων.

Εκτέλεση: Αφού ζυμωσω, χωριζω σε 2 μπάλες. Κάθε μπάλα την ανοίγω σε ένα μεγάλο φύλλο και την κόβω σε έξι κομμάτια. Τοποθετώ το ένα πάνω στο άλλο και στο ενδιάμεσο τους αλοιφω με ελαφρώς λιωμένο βιταμ. Στο τελευταίο κομάτι δεν βαζω βιταμ. Τα αφήνω να κρυωσουν στο ψυγείο ( με μεμβράνη) και τα ανοίγω στο μέγεθος που θέλω και βαζω την γέμιση που θέλω. Πριν το ψήσιμο αλοιφω με ηλιέλαιο ή βιταμ. Για την γέμιση Αφού ανοιξω το φύλλο αλοιφω με ένα πινέλο λίγη κέτσαπ και μουστάρδα. Βαζω μια στρώση κασέρι, ζαμπόν και μερικες πιπεριές ψιλοκομμένες. Κάνω ρόλο και κλείνω τις άκρες. Ψηνω στους 180 στον αέρα μέχρι να ροδισει καλά.

Δημιουργός Συνταγής

Κοντούλη Μάρία

cook

11995499_908728729164785_420570384_n.thu

Αφρατα μπιφτέκια με πατάτες λεμονατες

Ή συνταγή για τα μπιφτέκια είναι της Αργυρώς με κάποιες αλλαγές

Υλικά: 1/2 κιλό κιμα μοσχαρίσιο, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 1 μικρή σκ σκόρδο για τον κιμα και άλλες 2 σκ κομμένες στη μέση για τις πατατες , ψωμί μουλιασμένο, 1 αυγό, μουστάρδα 2 κσ για τον κιμα και τις πατάτες, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ελαιόλαδο, χυμό από 1 λεμόνι, πατάτες.

Εκτέλεση: Ζυμωνω όλα τα υλικά για τον κιμα σε ένα μπολ και αφήνω μια ώρα να ανακατευτούν οι μυρωδιές τους. Κόβω τις πατάτες σε ροδελες και τις βαζω στο ταψί με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ελαιόλαδο, τον χυμό από 1 λεμόνι, μουστάρδα και ανακατεύω. Πλαθω τα μπιφτέκια και τα τοποθετώ πάνω στις πατάτες. Βαζω νερό στο ταψί μέχρι να καλυφθούν οι πατάτες. Σκεπαζω με αλουμινόχαρτο και ψηνω στον αέρα και κάτω αντίσταση στους 180-200 βαθμούς.

Δημιουργός Συνταγής

Κοντούλη Μάρία

cook

Κολοκύθακια γεμιστά φούρνου

11995685_908728745831450_1253596526_n.th

Κολοκύθακια γεμιστά φούρνου

Υλικά: 5-6 κολοκύθια, λιγοτερο απο 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, 4-5 κσ ρύζι Καρολίνα, 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο, σάλτσα ντομάτας, μαϊντανό, άνηθο, αλάτι, πιπέρι, ελαιολαδο. Για το αυγολεμονο: 1 αυγο και 1 λεμόνι.

Εκτέλεση: Καθαρίζω τα κολοκύθια και τα άδειαζω, ψιλοκοβω την ψίχα τους. Σε τηγάνι σοταρω το κρεμμύδι και προσθετω τον κιμα να αλλάξει χρώμα και να πιει τα υγρά του. Στη συνέχεια το ρύζι, σάλτσα και λίγη ψύχα απ τα κολοκύθια, αλάτι, πιπέρι και 1 ποτηρι νερό. Αφήνω να σιγοβρασει και να δέσει ή σάλτσα. 10 λεπτά πριν το σβήσω προσθετω τον άνηθο και το μαϊντανό. Τοποθετώ στον πάτο του ταψιού την υπόλοιπη ψύχα απ τα κολοκύθια και βαζω τα γεμιστά κολοκύθια από πάνω. Λιγο νερο, ελαιόλαδο και αλατιζω. Ψηνω στον αέρα και στους 200 βαθμούς, όταν ψηθούν απ τη μια πλευρά τα γυριζω. Αν χρειαστεί σκεπαζω με αλουμινόχαρτο. Προσέχω να έχουν μείνει λίγα υγρά για το αυγολεμονο.

Δημιουργός Συνταγής

Κοντούλη Μάρία

cook

11951018_905291699508488_626831539_n.thu

Γαλατοπιτα παραδοσιακή απ τα ορεινά της Χαλκιδικής Αγαπημένη γεύση απ τα παιδικά χρόνια. Παρόμοια με γεύση μπουγατσας.

Υλικά: Για 5 φύλλα: 3/4 κούπας χλιαρό νερό, 1/2 κτ γλ αλάτι, 1/2κ σ ξύδι, 1/2 φλ καφέ ελαιόλαδο, αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( όσο πάρει) Για την κρέμα: 1 λίτρο γάλα, 100γρ-150γρ φρέσκο βούτυρο, 2-2,5 ποτήρια ζάχαρη, 3 αυγά, 3 βανιλιες, 3 κ σ σιμιγδάλι ψιλό.

Εκτέλεση Για τα 5 φύλλα: Βαζω όλα τα υλικά σε ένα μπολ και προσθετω λίγο λίγο το αλεύρι. Όταν τελειώσω με το ζύμωμα χωριζω το ζυμάρι σε 5 μπαλιτσες. Ανοίγω 5 φύλλα απ τα οποία τα 4 τα ψηνω στον αερα και στους 200-220 βαθμούς. Βαζω σπορελαιο στο ταψί και λίγο στο φύλλο για να ψηθουν ένα ενα. Τα βγάζω όταν ξεροψηθουν και πάρουν χρώμα. Τα κόβω με τα χέρια σε μεσαία κομμάτια. Τοποθετώ το αψητο φύλλο στο ταψί ώστε οι άκρες του να βγαίνουν απ τα τοιχώματα. Για κρέμα: Χτυπάω τα αυγά με σύρμα, προσθετω τη ζάχαρη και ανακατευω. Έπειτα όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατευω να λιώσει ή ζάχαρη και βαζω τα σπασμένα φυλλα στο μείγμα με το γάλα. Ρίχνω όλο το μείγμα στο ταψί με το αψητο φύλλο και βαζω κομματάκια απ το φρέσκο βούτυρο από πανω. Ψηνω στους 180 βαθμούς, στον αέρα για 45-60 λεπτά.

Δημιουργός Συνταγής

Κοντούλη Μάρία

cook

Λουκουμάδες αλμυροι με φέτα

11910945_905291682841823_2089742254_n.th

Λουκουμάδες αλμυροι με φέτα

Υλικά: 1 κουπα χλιαρό νερό, 1 φακελάκι μάγια,λίγο αλάτι, λίγη ζάχαρη, αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει), φέτα λιγότερη από 1/2 κιλό.

Εκτέλεση Βαζω σε μπολ το χλιαρό νερό και προσθετω μάγια και ζάχαρη. Διάλυω και αφήνω 5-10 λεπτά να αφρισει ή μαγεία. Προσθετω λίγο λίγο το αλεύρι και το αλάτι, να γίνει μια μαλακή ζυμη, ίσα να ξεκολλαει απ τα χέρια. Αφήνω το ζυμάρι για μια ώρα σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με μια πετσέτα να φουσκώσει και να ξεκουραστει. Αφού φουσκώσει τριβω τη φέτα μέσα και ζυμωνω να ανακατευτεί στο ζυμάρι. Φτιάχνω μπαλιτσες και τηγανιζω σε αρκετά ζεστό λάδι. Θα έχουν πετύχει στο τηγάνισμα όταν ανέβουν στην επιφάνεια. Τηγανιζω μέχρι να χρυσάφισουν

Δημιουργός Συνταγής

Κοντούλη Μάρία

cook

11938926_905291692841822_2146083606_n.th

Κολοκύθακια φούρνου σαν τηγανιτά

Πιο νόστιμα και υγιεινα απ τα τηγανιτά, κατάλληλα για ουζομεζε και ψαράκι.

Υλικά: Κολοκύθια κομμένα σε ροδελες, αλεύρι, αλάτι, ελαιόλαδο. Για τη σως: τον χυμό απο 1 λεμόνι, ξύδι, 1-2 σκ σκόρδο, ελαιόλαδο.

Εκτέλεση Αλατιζω τα κομμένα κολοκύθια και αλευρωνω. Τα τοποθετώ σε ταψί με τη σειρά, το ένα ελαφρώς πάνω στο άλλο για να φτιαξω σειρές. Ρίχνω λίγο ελαιόλαδο από πάνω και ψηνω στο γκριλ αέρα στους 200 βαθμούς. Για τη σως: Στο μουλτι βαζω όλα τα υλικά μαζί σε μικρή ποσότητα (αναλογικά με την ποσότητα απ τα κολοκύθια) και χτυπάω. Αφού ψηθούν τα κολοκύθια τα βγάζω να κρυωσουν λίγο και με ένα κουτάλι ρίχνω τη σως από πάνω. Τα βγάζω με σπάτουλα και σερβιρω στο πιάτο

Δημιουργός Συνταγής

Κοντούλη Μάρία

cook

Παπουτσάκια λουκούμι

11908035_904944256209899_1308539928_n.th

Παπουτσάκια λουκούμι

Το προβλήμα που ειχα με τις μελιτζάνες ήταν το κλασικό. Πικρηζαν...μέχρι που βρήκα το κόλπο! Τώρα πλέον έχουν γίνει απ τα αγαπημένα μου φαγητά.

Υλικά: 4-5 μέτριες μελιτζάνες, 1/2 κιλό κιμα, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 1-2 σκ σκόρδο, σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, ελάχιστη κανέλα, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο.

Εκτέλεση Για μελιτζάνες: Κόβω στη μέση τις μελιτζάνες και τις χαραζω βαθιά και σταυρωτά. Βαζω αλάτι σε όλη την επιφάνεια και εσωτερικά για να ξεπικρησουν. Τις αφήνω 30' με το αλάτι, τις πλένω καλά και τις πιεζω με το χέρι να φύγουν τα νερά. Τις τοποθετώ σε ταψί και τις αλοιφω με λίγο ελαιόλαδο, ψηνω στο γριλ αέρα μέχρι να μαλακώσουν. Όταν τις βγάλω πιεζω με ένα πιρούνι την ψύχα τους προς τα κάτω για να βάλω τη γέμιση. Για την γέμιση: Σε ένα τηγάνι βάζω το τριμμένο κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό να γυαλισει. Προσθετω τον κιμα να αλλάξει χρώμα και στη συνέχεια την σάλτσα ντομάτας και 1 ποτήρι νερο. Αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Στη μέση του βρασμού προσθετω το σκόρδο τριμμένο. Αφήνω να σιγοβρασει μέχρι να εξάτμιστουν τα υγρά του και να δέσει ή σάλτσα. Γεμιζω τις μελιτζάνες. Τις καλυπτω με φρέσκια ντομάτα κομμένη σε ροδελες ή με μπεσαμέλ και λίγη τριμμένη φέτα. Ψηνω στους 180-200 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδισει καλά ή μπεσαμέλ.

Στη μπεσαμέλ που φτιάχνω δεν βαζω αυγά. Για μπεσαμέλ Υλικα: 100γρ αλεύρι, 100γρ βιταμ, 1 λίτρο γάλα. Εκτέλεση Βαζω το βιταμ σε μια κατσαρόλα να λιώσει και προσθετω το αλεύρι. Όταν ψηθεί για λίγο και ενσωματώθει προσθετω λίγο γάλα και ανακατεύω γρήγορα με σύρμα να γίνει κρέμα, προσθετω και το υπόλοιπο γάλα. Αφήνω στη φωτιά να βράσει και να πιξει ανακατεύοντας συνεχώς αφού έχω προσθέσει αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Δημιουργός Συνταγής

Κοντούλη Μάρία

 

×