Jump to content

CookJobs by konst@ntinos.M

  • καταχωρήσεις
    8
  • σχόλια
    0
  • εμφανίσεις
    1.204

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG

The Art Of Cooking from personal experiences

Καταχωρήσεις σε αυτό το blog

cook

Λαζάνια με μελιτζάνες

DSCN7448.JPG

Υλικά.

3 μεγάλες μελιτζάνες,κομμένες σε ροδέλες

ελαιόλαδο

1 κ.σ. ρίγανη

4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες

½ ματσάκι φρέσκος βασιλικός

125 ml κόκκινο κρασί

800 γρ. Ντοματάκια,αποφλοιωμένα,σε κονσέρβα

50 γρ. Βούτυρο+έξτρα για το άλειμμα

50 γρ. Αλεύρι για όλες τισ χρήσεις

800 ml ημιαποβουτυρωμένο γάλα,ελαφρώς ζεσταμένο

75 γρ. Παρμεζάνα,τριμμένη

300 γρ. Λαζάνια

125 γρ. Μοτσαρέλα, χοντροκομμένη

 

Εκτέλεση.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Στρώνουμε σε ταψί το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αραδιάζουμε πάνω τις μελιτζάνες. Τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο,

αλατοπιπερώνουμε,σκορπίζουμε τη ρίγανη και βάζουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε ένα κατσαρολάκι,σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό . Κατόπιν προσθέτουμε το κρασί,αφήνουμε να πάρει μια βράση και προσθέτουμε τα ντοματάκια. Αφήνουμε τη σάλτσα να έρθει σε βρασμό,χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να πήξει ελαφρώς. Έπειτα προσθέτουμε τα φύλλα του βασιλικού και με το ραβδομπλέντερ ή με ένα κουτάλι λιώνουμε τα ντοματάκια. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σε μια μικρη κατσαρόλα ,λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα δύο υλικά. Σταδιακά προσθέτουμε το γάλα,ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα. Κατόπιν μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά,ανακατεύοντας ανα διαστήματα,μέχρι να πάρετε μια παχύρρευστη και κρεμώδη μπεσαμέλ. Τέλος προσθέτουμε τη παρμεζάνα (κρατάμε λίγο στη άκρη για αργότερα). Αν δεν χρησιμοποιήσουμε αμέσως τη μπεσαμέλ ,τη σκεπάζουμε με λαδόκολλα και την αφήνουμε στην άκρη. Όταν όλα είναι έτοιμα,λαδώνουμε ένα τετράγωνο ταψί 25χ25 εκ.,τοποθετούμε το 1/3 από τις ψημένες μελιτζάνες στο ταψί,προσθέτουμε το 1/3 της σάλτσας,καλύπτουμε με ένα στρώμα ζυμαρικών,περιχύνουμε με το 1/3 της μπεσαμέλ και καλύπτουμε με ένα στρώμα ζυμαρικών ακόμη. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία δυό φορές ακόμη,παραλείποντας τη δεύτερη στρώση ζυμαρικών. Αφού περιχύσουμε και την τελευταία στρώση μπεσαμέλ,σκορπίζουμε από πάνω την υπόλοιπη παρμεζάνα και τα κομμάτια μοτσαρέλας. Βάζουμε το ταψί για 40-45 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια του φαγητού και να ψηθούν τα ζυμαρικά. Αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε με σαλάτα της επιλογής μας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μ.

cook

DSCN7774.JPG

Υλικά.

1 δόση βασική ζύμη

80 ml ελαιόλαδο + 1 κ.σ. Επιπλέον (για τη πιπεριά)

4 κρεμμύδια,σε λεπτές φέτες

2 φλ. Βασική σάλτσα

25 λεπτές φέτες σαλάμι λευκάδος

300 γρ. Μαλακή φέτα

1 καυτερή πιπερίτσα (τσίλι)

½ ματσάκι φρέσκια ρόκα,τα φύλλα

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση.

Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5-10 λεπτά,μέχρι να πάρουν χρώμα.Τα αποσύρουμε,τα ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220-230 βαθμούς κελσιού (στις αντιστάσεις). Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας,ανοίγουμε τη ζύμη πατώντας ελαφρά με τα χέρια ή με τον πλάστη. Στρώνουμε στο ταψι και απλώνουμε τη σάλτσα. Από πάνω αραδιάζουμε το σαλάμι και τη φέτα. Ψήνουμε για 10-12λεπτά. Στο μούλτι χτυπάμε τη καυτερή πιπεριά με 1 κ.σ. λάδι και ραντίζουμε τη ρόκα. Βγάζουμε την πίτσα από τον φούρνο,προσθέτουμε τη ρόκα,αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και σερβίρουμε

 

Για τη βασική ζύμη.

500 γρ. Αλεύρι τύπου 00

3-4 γρ. Νωπή μαγιά

½ κ.σ. Αλάτι

1 πρέζα ζάχαρη

25 γρ. Προζύμι (προαιρετικά)

300 ml νερό

 

Εκτέλεση.

Σε μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το αλάτι,τη ζάχαρη,το προζύμι (προαιρετικά) και ανακατεύουμε με τα δάκτυλα να διαλυθούν. Δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικό κουτάλι. Ρίχνουμε το αλεύρι και σταδιακά προσθέτουμε το νερό,σε θερμοκρασία δωματίου,ζυμώνοντας με τα χέρια. Δεν ρίχνουμε όλο το νερό από την αρχή,γιατί υπάρχουν διαφορές στα άλευρα. Συνεχίζουμε το ζύμωμα,προσθέτοντας νερό ,μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια. Ζυμώνουμε τραβώντας,διπλώνοτας και ξανά από την αρχή σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας,για να μην κολλάει η ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Τις χωρίζουμε στη μέση και πλάθουμε 2 μπάλες. Τις τοποθετούμε σε ένα φαρδύ και βαθύ σκεύος. Τις σκεπάζουμε με μια βρεγμένη βαμβακερή πετσέτα και τις αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 8 ώρες, να φουσκώσουν.

 

Βασική συνταγή για τη σάλτσα.

3 ώριμες ντομάτες(κατά προτίμηση πομοντόρια),ξεφλουδισμένες

και χωρίς τους σπόρους

3 κ.σ. Ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι(κατα προτίμηση λευκό)

½ κ.σ. Ζάχαρη

1 σκελίδα σκόρδο

1/2-1 κ.σ. Πελτέ ντομάτας

10 φύλλα βασιλικού,ψιλοκομμένα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μ.

cook

Kεικ ανανά

DSCN7917.JPG

Υλικά.

120 γρ. Καστανή ζάχαρη

100 γρ. Βούτυρο μαλακό

3 αυγά

200 γρ. Στραγγιστό γιαούρτι

200 γρ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

2 βανίλιες σκόνη

1 πρέζα αλάτι

1 κ.γ. Τριμμένο τζιντζερ

½ κ.γ. Κανέλα

120 γρ. Καρύδα τριμμένη

200 γρ. Ανανά κομμένο σε κομμάτια 1 εκ. και έξτρα φέτες για σερβίρισμα

Εκτέλεση.

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα να αφρατέψουν για τουλάχιστον 10 λεπτά. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά περιμένοντας να ενσωματωθεί το ένα πριν ρίξουμε το άλλο. Ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε και αυτό καλά μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το αλεύρι που το έχουμε περάσει από την σίτα μαζί με τις βανίλιες,το αλάτι,το τζίντζερ και την κανέλα . Το αλεύρι το ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα και όχι στο μίξερ. Τέλος προσθέτουμε και την καρύδα. Ανακατεύουμε και αυτή με τη σπάτουλα. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες και έπειτα ρίχνουμε τον ανανά και ξανά ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κεικ 10Χ35 εκ. Προσθέτουμε το μείγμα μέσα και ψήνουμε για 45 λεπτά. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί το κέικ. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε 5 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε.

 

Tip.

Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο από το σιρόπι ανανά για πιο καλύτερη και γλυκιά γεύση.

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μ.

cook

kon1.jpg

Cupcakes με γλάσο πραλίνας φουντουκιού


 

Υλικά.

200 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

125 γρ. Βούτυρο

250 γρ. Ζάχαρη

2 αυγά,ελαφρώς χτυπημένα

55 γρ. Κακάο

1 φλιτζάνι  καφέ

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

 

Για το γλάσο με πραλίνα φουντουκιού.

250 γρ. Πραλίνα φουντουκιού

250 γρ. Βούτυρο

200 γρ. Ζάχαρη άχνη

 

Για τα καραμελωμένα φουντούκια.

250 γρ. Φουντούκια ψημένα,ολόκληρα

200 γρ. Ζάχαρη

 

Εκτέλεση.

Χτυπήστε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη,μέχρι να αφρατέψουν. Έπειτα προσθέστε τα αυγά,το κακάο,το μπέικιν πάουνερ,τη βανίλια,τον καφέ και το αλεύρι. Μοιράστε το μείγμα σε 16 θήκες για cupcakes και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς κελσίου για 25 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν για να τα καλύψετε με το γλάσο.

 

Για τα καραμελωμένα φουντούκια. Βάλτε 50 γρ. Ζάχαρη στην κατσαρόλα και μόλις καραμελώσει προσθέστε ακόμα 50 γρ.,αφήστε να πάρει χρώμα και ρίξτε την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσθέστε τα φουντούκια,ανακατέψτε και αδειάστε το μείγμα σε λαδόκολλα. Όταν κρυώσει,κόψτε το με ένα μαχαίρι σε μικρότερα κομμάτια

 

Για το γλάσο. Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη και την πραλίνα φουντουκιού μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα. Απλώστε το γλάσο στην επιφάνεια των cupcakes.Γαρνίρετε με τα  καραμελωμένα φουντούκια.

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μ.

 

cook

Savarins

DSCN9092.JPG

Υλικά:

Ζύμη σαβαρέν:

(προζύμι)

150 ml γάλα

45 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

58 γρ μαγιά νωπή

200 γρ αλεύρι δυνατό

 

350 γρ αλεύρι δυνατό

50 ml γάλα

7 γρ αλάτι

7 αβγά

180 γρ βούτυρο 82% λιπαρά,λιωμένο,χλιαρό

 

Σιρόπι:

550 ml νερό

250 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

100 ml κονιάκ

 

Σαντιγί γαρνιρίσματος:

500 ml κρέμα γάλακτος ζωική 35% λιπαρά

1 βανίλια

50 γρ ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη

 

Σύνθεση:

450 γρ μαρμελάδα βερίκοκου

70 ml κονιάκ

 

Εκτέλεση:

 

Για τα σαβαρέν:

Ζεσταίνουμε τα 150ml γάλα με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τη μαγιά ,. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και ενσωματώνουμε τα 200 γρ αλεύρι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Αφήνουμε το προζύμι μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο σε φυσικό περιβάλλον. Χτυπάμε στο μίξερ με τονγάντζο σε αργή ταχύτητα, τα 350 γρ αλεύρι με τα 50 ml γάλα,το αλάτι και τα αβγά. Στη συνέχεια, βάζουμε και  το προζύμι. Αφήνουμε τη ζύμη να ομογενοποιηθεί. Τέλος βάζουμε  το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα σε γρήγορη ταχύτητα, για περίπου 5 λεπτα. Αδειάζουμε το μίγμα σε φόρμες  Αφήνουμε τη ζύμη σε φυσικό περιβάλλον για 30 λεπτά περίπου. Ψήνουμε στον φούρνο στους 210°C-220°C για 15 λεπτά περίπου.

 

Για το σιρόπι:

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ. Σιροπιάζουμε τα σαβαρέν με ζεστό σιρόπι και τα τοποθετούμε κάπου να στραγγίξουν.

 

Για τη σαντιγί γαρνιρίσματος:

Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα και χτυπάμε σε γρήγορη ταχύτητα στην κρέμα γάλακτος με τη βανίλια σε μέτρια ταχύτητα. Όταν αρχίζει να πήζει προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η σαντιγί να αφρατεψει .

 

Σύνθεση:

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη μαρμελάδα βερίκοκου με το κονιακ , αλείφουμε τα σαβαρέν και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Γαρνίρουμε με τη σαντιγί γαρνιρίσματος.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μ.

cook

Τάρτα με μανιτάρια

DSC_0188.jpg

Υλικά:

Για την τάρτα:

2 φλιτζ. Τσαγιού αλεύρι,κοσκινισμένο

120-150 g βούτυρο ή μαργαρίνη

ελάχιστη ζάχαρη

1 αβγό ή δύο κρόκους αγβών

1 πρέζα αλάτι

βούτυρο και αλεύρι (για τη φόρμα)

 

Για τη γέμιση:

500 g φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

1 φλιτζ. Αλεύρι

600 ml γάλα

λίγο μοσχοκάρυδο

λίγο φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο

αλάτι,πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη:

Τοποθετούμε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσει το μίγμα αμμώδη υφή. Προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κ.σ. παγωμένο νερό στην ζύμη). Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Όταν βγάλουμε τη ζύμη από το ψυγείο την ανοίγουμε σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για τάρτες. Ψήνουμεσε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 180°C και αφήνουμε να κρυώσει.

 

Για τη γέμιση:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά. Όταν μαλακώσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το γάλα μέχρι να διαλυθεί τελείως και να μην έχει σβόλους. Ρίξτε το στην κατσαρόλα με τα μανιτάρια, προσθέστε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε για 5-7 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει. Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε για 30 λεπτά το μίγμα να κρυώσει. Ρίχνουμε τη γραβιέρα, τους κρόκους και το θυμάρι, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μίγμα στη μισοψημένη βάση της τάρτας. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 περίπου λεπτά ακόμη.

 

Tips:

Προκειμένου να μην δημιουργηθούν φουσκάλες κατά το ψήσιμο της ζύμης, ενσωματώνουμε τα αβγά πλήρως στο μίγμα.

Το βούτυρο είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί στους 21°C-22°C

Μετά την προσθήκη του αλευριού,το ανακάτεμα πρέπει να πραγματοποιηθεί σεμικρό χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μ.

cook

Panna cotta βανίλιας

DSC_0154.JPG

Υλικά:

12 g ζελατίνη

125 ml γάλα

75 g ζάχαρη κρυσταλλική

1 βανίλια

750 ml κρέμα γάλακτος ζωική 35% λιπαρά

 

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι τους 60°C ( μέχρι να ζεσταθεί καλά, αλλά να μην καεί). Αποσύρουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε τη ζελατίνη, ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Τέλος, ενσωματώνουμε την κρέμα γάλακτος. Αδειάζουμε το μίγμα στα ποτήρια και τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μ.

cook

Πασχαλινά κουλούρια

DSCN9412.JPG


 

Υλικά:

320 γρ βούτυρο γάλακτος

250 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

8 γρ μαστίχα τριμμένη 

ξύσμα μισού πορτοκαλιού

1 βανίλια

3 αβγά

650-720 γρ αλεύρι μαλακό

10 γρ μπέικιν πάουντερ

5 γρ  κόλιαντρο σε σκόνη

5 γρ αμμωνία

100 ml γάλα

3 αβγά,για επάλειψη

 

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα σε μέτρια προς γρήγορη ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψει αρκετά. Έπειτα, χαμηλώνουμε τη ταχύτητα  και προσθέτουμε σταδιακά τα αβγά, ομογενοποιώντας το καθένα καλά για να μην δημιουργηθούν ανεπιθύμητες ανομοιογενείς υφές. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το κόλιαντρο, την αμμώνια (τα οποία έχουμε κοσκινίσει και ανακατέψει σε ένα μπολ καλά) και το γάλα. Ομογενοποιούμε σε αργή ταχύτητα και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 35 λεπτά. Πλάθουμε τη ζύμη σε κουλούρια και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε τα κουλούρια με αβγό και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 175°Cγια 25 λεπτά.

 

Tips:

Η ζύμη δεν πρέπει να πλάθεται για αρκετό χρονικό διάστημα διότι τα μπισκότα θα απλώσουν κατά το ψήσιμο και θα αποκτήσουν σκληρή υφή.

Η λιπαρή ουσία συνιστάται να βρίσκεται στους 18°-20°C.

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μ.

×
×
  • Create New...